Epilepszia és szolidaritás. A nap, amikor lilába öltözünk

D. Balázs Ildikó 2022. március 25., 18:17 utolsó módosítás: 2022. március 25., 20:07

Becslések szerint világszerte 65 millió ember szenved az epilepsziás rohamok különböző típusától. Rájuk gondolunk, amikor március 26-án lilába öltözünk, ezt a napot ugyanis Purple Day-ként, azaz lila napként is szokás emlegetni, ami tulajdonképpen az epilepsziások melletti kiállás és szolidaritás napja. Kertész Ibolya Zseni ideggyógyász szakorvossal az epilepszia típusairól, gyakoriságáról, kezeléséről beszélgettünk.

Epilepszia és szolidaritás. A nap, amikor lilába öltözünk
galéria
A hatékony kezelés alapvető feltétele az epilepszia típusának a megállapítása Fotó: Veres Nándor

„Az epilepszia az egyik leggyakoribb idegrendszeri kórkép, amelyet váratlan és a beteg által irányíthatatlan rohamok, azaz rosszullétek jellemeznek. Ezek hátterében az agy működési zavara áll, melynek során az agy bizonyos területein fokozott elektromos aktivitás jön létre, az idegsejtek kóros elektromos kisülését eredményezve. Epilepszia-betegségről akkor beszélünk, ha a rohamok spontán jelentkeznek, és ismétlődnek. Alkalmi rohamnak hívjuk, mikor az agy átmeneti kóros állapota okozza a rosszullétet, ilyenkor a háttérben állhat alacsony vagy akár magas vércukor szint, elektrolit zavarok, túlzott alkoholfogyasztás vagy megvonás, drogfogyasztás vagy akár megvonás, láz, illetve fertőzéses állapotok” – szögezi le dr. Kertész Ibolya Zseni.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház ideggyógyász szakorvosának elmondása szerint az epilepsziás rohamnak két fő típusát különböztetjük meg, ilyen az agy bizonyos területeire korlátozódó parciális roham, illetve az agy egészét érintő generalizált roham.

Rohamok típusai

A parciális rohamok egy adott agyterületről indulnak ki, és annak függvényében, hogy kíséri-e eszméletvesztés a rohamot, két csoportot különítünk el. „Az epilepsziás góc helyétől függően lehet a mozgás érintett, ilyen egy-egy végtag ritmikus rángása. Lehet az érzékelés érintett, amikor egyik testfél zsibbad, de terjedhet a zsibbadás az arcról a kézre, a karra, majd az egész testfélre, illetve látási, hallási, szaglási hallucinációk jelentkeznek.

A tudatzavarral folytatódó parciális rohamokat gyakran fura érzés vezeti be, például szaglási hallucináció, elidegenedés érzése, déjà vu érzés.

Tudatzavar jelentkezhet, amikor a beteg bizonyos időre elveszti kapcsolatát a külvilággal. Bármely parciális roham másodlagosan generalizálttá válhat, ez pedig azt jelenti, hogy a kóros kisülések a kiindulási pontról az egész agyra terjednek” – magyarázza a szakember.

Egyébként a generalizált rohamoknak is több típusa ismert, ilyen például amikor bizonyos esetekben a beteg pár másodpercig nincs tudatánál, elréved, tevékenységét, beszédét megszakítja, pislogás, csámcsogás, rágás jelentkezhet. Ilyenkor a rohamok rövid ideig tartanak, ez után a beteg ott folytatja a tevékenységét, ahol abbahagyta. Külső megfigyelő sokszor észre sem veszi a lejátszódott rohamot. Ez a típusú roham naponta többször ismétlődhet.

Kerész Ibolya Zseni, a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház neurológus szakorvosa Fotó: Veres Nándor

„Általában gyermekkorban – 4–10 év – kezdődnek ezek a típusú rohamok. Bizonyos esetekben a beteg hirtelen összeesik vagy elesik, de csaknem azonnal visszanyeri mozgásképességét. A legismertebb formája a generalizált rohamoknak az úgynevezett grand mal, nagyroham. Ilyenkor a rohamaktivitás az egész agykérget érinti. Általában egy felkiáltással kezdődik, a beteg eszméletét veszti, elesik, majd az egész test megfeszül, melyet a test ritmikus rángatózása követ. A beteg a rosszullét során eszméletlen, a roham alatt a nyelvét gyakran elharapja, vizeletét maga alá engedi. A lezajlást követően lassan tér magához. A roham 0,5-2 percig tart, erre a beteg nem emlékszik.”

Mit tegyünk epilepsziás roham esetén?

Ha közelünkben valakinek epilepsziás rohama van legfontosabb a higgadtság megőrzése – hívja fel a figyelmet a neurológus. A rohamok ugyanis rendszerint maguktól megszűnnek, és a beteg rövidesen magához tér, ezért általában nincs szükség orvosi beavatkozásra. Kivételt képeznek azok az esetek, amikor nincs tudomásunk arról, hogy az illető személy epilepsziával élő lenne, a roham ugyanis súlyos betegségek első megnyilvánulása is lehet.

Aggodalomra adhat okot, ha újabb roham vagy rohamok jelentkeznek az első után vagy még annak teljes megszűnése előtt, ha maga a roham öt percnél tovább tart, vagy a roham során sérülés keletkezett.

„Tulajdonképpen csak azt kell biztosítani, hogy a roham során ne történjen sérülés. Sokszor elég ha a beteg fejét párnára vagy összehajtott ruhákra helyezzük, megoldjuk öltözékét, különösen a nyakán, és oldalára fektetjük. Nem kell rögzíteni, vagy mozgásában korlátozni. Biztosítanunk kell a szabad légzést,

ne tegyünk semmiféle eszközt a beteg szájába mintegy megelőzve a nyelv megharapását.

Várjuk meg, amíg a beteg magához tér és tájékozódni tud, azzal mindenképpen számolni kell, hogy a roham után a beteg több esetben tájékozatlan, sőt legtöbbször alvás vagy aluszékonyság követi a rohamot” – fűzi hozzá Kertész Zseni.

Kiváltó okok, a betegség gyakorisága

A szakember elmondása szerint az epilepszia kialakulásának hátterében állhat agyi fejlődési rendellenesség, baleseti agysérülés, agydaganat, születéskor vagy méhen belül elszenvedett oxigénellátási zavar, gyulladásos megbetegedés, kromoszóma- illetve génrendellenesség, avagy öröklött epilepszia. Ami a gyakoriságát illeti – jegyzi meg –, a tíz év alatti gyerekeknél és a 65 és feletti felnőtteknél a leggyakoribb az előfordulása, de nagy mértékben befolyásolja az előfordulás gyakoriságát az epilepszia típusa is.

„Csíkszeredában naponta több eset kerül kivizsgálásra, gyakori az egyszeri vagy ismételten jelentkező eszméletvesztéses betegek száma, de nem ritkább sem a provokált rosszullétek, sem pedig az epilepsziás páciensek száma. A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban egy éve működik az epilepszia- és EEG-monitorizálási központ, ahol eddig a legkórszerűbb eszközökkel több mint háromszáz felvételt készítettünk, közel kétszáz felnőtt páciens esetében készült videós megfigyelés, rögzítés. Április 26-án kettős ünnepünk lesz, egyrészt a fentebb említett évforduló, másrészt az epilepsziások melletti kiállás és szolidaritás napja, és ez alkalommal július 3-ára futóversenyt hirdetünk az epilepsziás betegek támogatása, az őket, sajnos gyakran övező stigmatizálás leépítése céljával” – ajánlja figyelmünkbe.

Hogyan diagnosztizálják az epilepsziát?

A kivizsgálás során használt módszerek – emeli ki a szakember – fontos szerepet játszanak mind az epilepsziás működészavar igazolásában, mind pedig az epilepszia típusának felderítésében.

„Diagnosztikai szempontból elengedhetetlen az EEG vizsgálat, mely az agyi elektromos tevékenységet elemzi a fejbőrre illesztett elektródák segítségével, melyeket nemzetközileg egyezményesen meghatározott helyekre tesznek az agyi potenciálok elvezetése érdekében. Ehhez erősítőberendezés szükséges, valamint a jeleket megőrző tároló illetve kiíró berendezés. A video-EEG olyan összetett vizsgálat, mellyel egyidejűleg jeleníthetjük meg a vizsgált személyt és agy elektromos tevékenységét. A vizsgált személyt egy kamera veszi, képe digitálisan rögzül, ugyanekkor az EEG-t is felvesszük, és digitálisan tároljuk. Mindezt úgy jelenítjük meg, hogy a képernyő egyik részén a vizsgált személyt, a másikon a róla készült EEG-t láthatjuk. Sok esetben szükség van hosszú, több órás regisztrációra, esetenként éjszakai, alvásos EEG vizsgálatra” – magyarázza.

Epilepsziás betegek kezelése, gyógyítása

Amint azt a neurológus is kiemeli, a hatékony kezelés alapvető feltétele az epilepszia típusának a megállapítása. Egyénre szabott kezelésről van szó, amikor is figyelembe veszik a beteg nemét, korát, az epilepszia típusát, meglévő társbetegségeit.

„A gyógyszeres kezelésre nem reagáló (farmakorezisztens) epilepsziatípusok egy része már gyógyítható műtéttel, akárcsak bizonyos temporális (halántéki) lebeny epilepsziák vagy a gyermekkori nagyon súlyos epilepsziák, de

nagyon sok feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy egy betegnél szóba jöhessen a sebészeti beavatkozás.

Köreinkben még nem igazán ismert, de helyenként alkalmazzák az úgynevezett orvosi marihuánát (CBD oil) folyadék formájában mint antiepileptikumot, mely elsősorban a gyermekkori farmakorezistens epilepszia szindrómákban mutatott jó eredményeket az Amerikai Egyesült Államokban végzett vizsgálatok során. A kezelési módszereknél még megemlíteném a vágusz-, azaz bolygóideg-stimulációt. Ennél a kezelési módnál egy készüléket – a váguszingerlőt – ültetnek a mellkasba a kulcscsont alá, majd az ingerlőből kijövő kis vezetékeket a nyakon futó váguszideghez csatlakoztatják. A váguszideg az agyat kapcsolja össze a szívvel, a tüdővel és a gyomor-bélrendszerrel. A készülék egy előre meghatározott program szerint be- és kikapcsolódik. Nem teljesen egyértelmű, hogy a váguszidegen keresztül végzett agyi ingerlés hogyan akadályozza meg a rohamokat, de a készülék kb. 5-25 százalékkal csökkenti a rosszullétek számát. Ettől függetlenül a legtöbb esetben a betegeknek szükségük van az epilepsziaellenes gyógyszerre, de nagyon sok esetben csökkenteni tudják a dózist. Ugyanakkor alkalmazhatóak a különböző specifikus diéták, egyes epilepsziás gyerekeknél jó hatással lehet a szigorú magas zsír-, fehérje- és alacsony szénhidráttartalmú diéta.”

A szakorvos ugyanakkor azt is kiemeli, jó tudni, hogy minden, aminek az idegrendszerre stimuláló hatása van – kávé, cigaretta, energiaital, alkohol, drog – elősegítheti az epilepsziás rosszullétet, amennyiben ezek halmozottan jelen vannak az egyén életvitelében. Ugyanakkor az alvásmegvonás is provokáló tényező lehet, nem kevésbé a népszerű agyi stimuláló vitaminok, gyógyszerek, melyeket legtöbb esetben az epilepsziásoknak kerülnie kellene. Vitaminok adása csak bizonyos helyzetekben és meghatározott ideig tanácsos, orvosi ajánlásra – hangsúlyozza.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport