Hasznos készítmények a szúnyogok ellen

Péter Beáta 2017. június 28., 17:19

Vízparton való nyaraláskor, de akár az otthonunkban is kellemetlen tud lenni a szúnyogok jelenléte, nem csak a zümmögésük, hanem a vérszívás (csípés) nyomán keletkezett viszkető bőrfelület miatt is. Tifán Judit gyógyszerészt kérdeztük arról, hogy milyen készítmények kaphatók a patikákban, amelyekkel távol tarthatjuk a kellemetlen rovarokat.

Hasznos készítmények a szúnyogok ellen
galéria
Többféle készítménnyel védekezhetünk a vérszívók ellen Fotó: Gecse Noémi

A rovarriasztó, úgynevezett repellens szerek olyan anyagok, amelyek elriasztják, távol tartják a rovarokat az ember bőrétől, ruházatától, esetleg az állatok kültakarójától. Azért is fontos a használatuk, mert a fertőzött rovarok csípése betegségek terjedésének a forrása is lehet, ugyanakkor felnőtteknél és gyerekeknél is előfordulhat, hogy allergiás reakciót válthat ki egy szúnyogcsípés – mutat rá a szakember.

„A gyógyszertárban található készítmények között vannak szintetikus szerek, vegyszertartalmú készítmények. Ezek oldat, gél és szórófejes gázpalackban, azaz spray formájában találhatók, előnyük, hogy hosszan tartott hatásuk van, 8-12 órán keresztül tart a védelmük. Ezeket 24 óra alatt legtöbb kétszer lehet használni.

Hátrányuk, hogy károsító hatással lehetnek a szervezetre, hatóanyagaik között ott találjuk a dietil-metil-toluamidot (DEET), de megemlíteném a bicardint is, egy szintén szintetikus vegyület, amely szagtalan, fénystabil és ennek kisebb az egészségkárosító hatása. Ez szintén megtalálható a patikában spray formájában”

– fogalmazott a szakember.

Illóolajok, karkötők

Mint mondta, a másik csoportba tartoznak a növényi eredetű, természetes szerek. Rövidebb ideig tart ugyan a riasztó hatásuk, mint a szintetikusaké, viszont kisebb az egészségkárosító hatásuk. Ezek illóolaj tartalmúak, és allergizálhatnak.

Ezért például ha gyerekeknél alkalmazzuk, előbb egy kisebb bőrfelületen próbáljuk ki, és figyeljük meg, hogy kivált-e bőrirritációt.

Előnyük tehát, hogy ezek természetes szerek, de allergén hatású összetevőket tartalmaznak. Általában erős, citromos illatuk van, ezzel is távol tartják a rovarokat. Kapható még szúnyogriasztó-karkötő, amely egy szilikon pánt, szintén illóolaj tartalmú, citronellol kivonatot tartalmaz. Előnye, hogy akár karon, akár bokán is használható, úszás közben is. Annak, aki vízparton nyaral, kifejezetten ajánlott. A karkötőnek hosszan tartó rovarriasztó hatása van, akár harminc napon keresztül is védelmet nyújt. Ha levesszük, zárjuk vissza a tasakjába, hogy ne veszítsen az illatából.

Alkalmazás gyerekeken

„Ezek a szerek általában a három év alatti gyerekeknek nem ajánlottak. Például egy három hónapos babára nem köthető karkötő, de feltehető a babakocsira. Van külön olyan növényi kivonatú készítmény, amely három hónapos kortól használható, általában a várandós kismamáknak is ezt ajánlják. Nincs hosszan tartó hatásuk, de alkalmazható” – magyarázta Tifán Judit. Hozzátette, ha az arcra szeretnénk alkalmazni ezeket a szereket, akkor előbb a kezünkbe tegyünk egy kisebb adagot, és úgy vigyük fel a bőrre, hogy ne kerüljön be a szembe.

Tifán Judit Fotó: Gecse Noémi

Az otthonunkban a szúnyogok elriasztására ültethetünk illatos fűszernövényeket: bazsalikomot, citromfüvet, fokhagymát stb.

A szakember azt ajánlja, hogy ha kisgyerekkel megyünk nyaralni, mindig legyen nálunk kenőcs, ami csillapítja a viszketést,

hogy ha megcsípi a szúnyog a kicsit, ne vakarja el, mert befertőződhet. Amennyiben tudjuk, hogy a gyerekünk allergiás a csípésre – amely által a bőr megdagad, pirosodik, viszket –, akkor legyen a táskánkban antihisztamin tartalmú készítmény. Ha olyan helyen járunk, ahol több a szúnyog, akkor a gyereket öltöztessük lazán, de legyen hosszú szárú a nadrág, a póló, hogy minél nagyobb bőrfelület védve legyen.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.