Hogyan válasszunk napozókrémet? Szakembert kérdeztünk

R. Kiss Edit 2018. május 30., 16:15

A napból származó UV-sugárzás káros következményeinek kivédésére, a bőr leégésének megakadályozására ajánlják a szakemberek a különböző fényvédő termékeket. Dr. Mezei Márta csíkszeredai bőr- és nemigyógyász főorvost a napozókrémekkel kapcsolatos tudnivalókról kérdeztük, és arról, hogyan alkalmazzuk a fényvédelmet úgy, hogy hatékony is legyen.

Hogyan válasszunk napozókrémet? Szakembert kérdeztünk
galéria
Bár naptárilag még nincs nyár, a meleg már megérkezett és a tűző napon már könnyen le lehet égni Fotó: Pexels.com

Bár naptárilag még nincs nyár, a meleg már megérkezett és a tűző napon már könnyen le lehet égni.

„A fényvédelem célja a bőr leégésének az elkerülése, az anyajegyek védelme, az új anyajegyek megjelenésének a kivédése, a bőr öregedésének a lassítása, a bőrdaganatok megelőzése.

A bőr barnulása egy természetes védekezési reakció a nap sugaraival szemben: a szervezet egy barna pigmenternyőt húz a sejtmagok fölé, így védve őket. A bőrt szoktatni kell a napfényhez, mert a szervezet tavasszal csak lassan építi fel a saját fényvédelmét. Tanácsolt kerülni a közvetlen napsugárzást a déli órákban” − bocsájtotta előre Mezei Márta.

A fényvédelem célja a bőr leégésének az elkerülése, az anyajegyek védelme, az új anyajegyek megjelenésének a kivédése Fotó: Pexels.com

A bőrgyógyász főorvos hozzátette, a szervezet számára értékes D-vitamin képződéséhez nagyon kis mennyiségű napfény kell, heti kétszer félóra napon tartózkodás elegendő, úgyhogy ez nem indokolja a napozást.

Mi ellen véd a napozókrém?

A bőr leégése ellen védekezhetünk napozókrémekkel is. A szakember azt mondta, külön oda kell figyelni fényvédőkrém vásárlása esetén arra, hogy

a dobozon ne csak az UV-B, hanem az UV-A felirat is legyen feltüntetve.

A széles spektrumú fényvédő ugyanis mind a két típusú napsugárzás ellen véd. „A fényvédő krémek dobozára fel van tüntetve az SPF felirat. Ez fényvédő faktort jelent, az UV-B sugárral szembeni védekezés hatékonyságát. Az UV-B sugárzás hatására ég le a bőr, majd lassan lebarnul. A leégés azonban károsítja a bőr sejtjeinek génállományát, ami utólag bőrdaganatok megjelenését idézheti elő. Az UV-B sugarak mellett az UV-A sugarak is károsítják a bőrt. Ennek hatására kelletkezik egy gyors, nem tartós barnulás, de ez okozza a bőr öregedését is, a ráncokat, a barna foltokat, a rugalmasság csökkenését, kiválthatja bőrdaganatok, melanóma megjelenését” − fejtette ki a főorvos.

Mit jelentenek a számok?

A napozókrémeken szereplő faktorszámok − az SPF jelölés − a fényvédelem hatékonyságát jelzik.

„Azt mutatják, hogy hányszor hosszabb időt tölthetünk a napon anélkül, hogy leégnénk. A 6-os SPF gyenge, a 15-ös mérsékelt, a 30-as magas, az 50+ nagyon magas védelmet jelent.

A fényvédelem hatása nem emelkedik arányosan a számok növekedésével: a 15-ös SPF már 90 százalékos védettséget jelent, az 50-es 96 százalékot. Teljes fényvédelem nem létezik, mert bizonyos vegyületek a bőrön pár óra múlva elkezdenek lebomlani − nem fotostabilak −továbbá izzadás, víz hatására, törülközés révén letörlődnek" − tájékoztatott Mezei Márta.

A napozókrémeken szereplő faktorszámok − az SPF jelölés − a fényvédelem hatékonyságát jelzik Fotó: Pixabay.com

Azt is megtudtuk, a gyártók újbegynyi mennyiségű krém alkalmazását ajánlják az arcra és 30 ml-t az egész test bekenésére, ezzél azonban a tapasztalat szerint kevesebbet használunk.
A fényvédő krémeket ajánlott naponta többször alkalmazni, két-három óránként újra kell kenni a napfénynek kitett bőrt. „A készítmény vízállósága is csak azt jelzi, hogy vízzel való érintkezés esetén nem veszít többet a fényvédő hatékonyságának ötven százalékánál” − figyelmeztetett a szakember.

Hogyan válasszunk?

Az általános ajánlás szerint a mindennapokra az emberek többsége számára a 16-20 SPF fényvédő elegendő védelmet nyújt – válaszolta a bőrgyógyász kérdésünkre, hogy milyen faktorszámú napozókrémet válasszunk. Hozzátette, ajánlott, hogy ilyen fényvédő legyen a tavaszi-őszi időszakban a mindennapi arckrémben is, hogy megvédje a bőrt a korai öregedéstől. Kifejtette, hosszabb napon való tartózkodás esetére, így például tengerparti nyaraláskor válasszunk ennél nagyobb SPF-tartalmú készítményt, a víz, a fehér homok ugyanis visszaveri az UV sugarakat, megnövelve a hatásukat.

Vízben is szükségünk van fényvédelemre Fotó: Pixabay.com

Gyerekeknek, illetve sok anyajegy esetén, a világos bőrű, könnyen leégő személyeknek, továbbá napallergia, fényérzékeny bőrbetegség jelentkezésekor tanácsolt az 50 SPF-es készítmény választása – mondta el az orvos.

Gyerekeknek mit és hogyan?

A gyerekekre vonatkozó fényvédelem kapcsán a szakember kifejtette, a fényvédő készítmények kétféle, fizikai és kémiai szűrőket tartalmaznak. A fizikai szűrők (cink-oxid, titánium-dioxid) visszaverik a nap sugarait, nem szívódnak fel, nem érzékenyítenek, viszont alkalmazásuk kevésbé kellemes, mert fehér nyomot hagynak a bőrön. Kisgyerekeknek, érzékeny bőrűeknek mégis ez a típusú fényvédő ajánlott, ezek bőrre kenés után rögtön hatnak – ismertette Mezei Márta. A kémiai szűrők felszívják, elnyelik a nap sugarait, kozmetikailag kellemesebb készítmények, nem festik fehérre a bőrt, viszont okozhatnak allergiás reakciót.

Ezeket a napra való kimenés előtt fél órával fel kell kenni a bőrre.

Újabban a fényvédő készítmények tartamaznak a bőr immunitását serkentő, a bőr szöveteinek és a sejtmagoknak védelmet nyújtó anyagokat, antioxidánsokat, sőt a bőr természetes barnulási folyamatát elősegítő vegyületeket is – fűzte még hozzá a szakember.

A gyerekek bőrére különösen kell vigyázni Fotó: Pixabay.com

Napolaj, krém, naptej

Megtudtuk, a fényvédő krémek csak azoknak nem ajánlottak, akik allergiásak a készítmény valamelyik alkotóanyagára, más ellenjavallata nincs a napozókrémeknek. „Fényvédő krém vásárlásakor a bőrtípusnak megfelelő készítményt kell választani. Száraz bőrűeknek ajánlott a napolaj, a zsírosabb készítmények, normál bőrűeknek a krémek, emulziók. A naptej a legkevésbé zsíros készítmény. Ma már elérhetők a hipoallergén, illatanyagmentes, tartosítószermentes készítmények is az érzékeny bőrűek számára” − ajánlotta a bőrgyógyász.0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.