Járványok és oltások: van-e okunk félni?

Péter Beáta 2018. március 05., 16:30 utolsó módosítás: 2018. március 06., 16:05

Tíz testvérből öt érte meg a felnőttkort, hallhattuk idős emberektől, olvashatunk múltbéli pusztító járványokról. Mi szabott gátat a járványok terjedésének, és milyen intézkedéseket javallottak? Most dr. Tar Gyöngyitől, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetőjétől tudjuk meg.

Járványok és oltások: van-e okunk félni?
galéria
A védőoltást a szakemberek az orvostudomány egyik legnagyobb felfedezésének tartják Fotó: Veres Nándor

Az orvostudomány egyik legnagyszerűbb felfedezése a védőoltás – hangsúlyozta a szakember, aki a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Laboron kívül című kiállításának kísérőrendezvényén tartott előadást. „Az emberiség történelmében előforduló betegségek története egyidős az emberiség történetével. Találtak olyan dokumentumokat, amelyekben leírják, hogy egy-egy járvány többmilliós pusztítást végzett akkor, amikor a Föld lakossága nem volt éppen hétmilliárdos, mint ahogy most. Számos irodalmi mű, ókori felirat is megemlékezik a himlőről, pestisről, maláriáról.”

Kis járványtörténet

A pestis 1201-ben Egyiptomból indult, járványtani szaknyelven szólva átugrott Európába, és milliós nagyságrendű áldozatot követelt. Magyarországot a tatárjárás idején érte el. Ekkor még isteni büntetésnek, az adott népcsoport bűneihez köthető, lesújtó penitenciaként magyarázták, amikor egy-egy járvány megtizedelte a lakosságot.

A középkorból két nagy másik fertőző betegségről is maradtak emlékek, ez a himlő és a lepra, az utóbbit a keresztes hadak hurcolták be Európába. Ezek a lovagok ugyan a vallás és a szent kereszt nevében indultak el hódítani, de sokan a vélt kincsek, a meggazdagodás reményében mentek el a pápa zászlaja alatt harcolni. De sokan nem kincsekkel, hanem halálos betegségekkel tértek haza. Az Ázsiában uralkodó teljesen más életkörülmények, hőmérsékleti viszonyok és az ott honos kórokozók sokkal több fogékony alanyt találtak a keresztes hadfiak között, ugyanis a szervezetükben genetikailag nem létezett a kódja a védekezésnek – magyarázta a szakember.  

Bevezetik a karantént

Az egyre rosszabbodó helyzet láttán felfigyeltek arra, hogy a betegeket valamilyen módon távol kell tartani az egészséges emberektől, ugyanis ha a fertőzöttek bekerülnek a közösségbe, akkor ott láncreakció-szerűen újabb és újabb megbetegedéseket váltanak ki. Az orvostudományokkal foglalkozó tudósok, az akkori hatóságok és vallási intézmények közös döntése alapján bizonyos óvintézkedéseket vezettek be.

Elsőként 1377-ben a Velencéhez tartozó Raguzában – ma Dubrovnik – jöttek rá, hogy ha egy bizonyos ideig távol tartják és megtiltják az Ázsiából és Afrikából érkező kereskedelmi hajók behajózását, akkor megelőzhetnek bizonyos járványokat.

Így ezek harminc napig kellett vesztegeljenek – innen a vesztegzár kifejezés – távol a kikötőtől. Ha ez idő alatt a fertőzés következtében meghaltak az utasok, a hajót felgyújtották, elpusztítván ezáltal a kórokozókat is, ha élve maradtak, akkor beengedték őket a városba, mert nem fertőztek. Ezt az intézkedést Velencében és Genovában is átvették, majd Marseilleben, ahol negyven napra emelték a vesztegelés időszakát, innen származik a karantén elnevezés (quarantaine).

Új idők, új járványok

Az újkor egyik pusztító járványa a szifilisz volt, 1495-ben robbant ki először, legalábbis ekkortól származnak az első dokumentumok. A Nápolyt védő spanyol zsoldosok és a várost elfoglaló francia csapatok katonái a lakosság körében találtak „szórakozópartnereket”, ők hurcolták be és terjesztették a főleg szexuális úton terjedő betegséget a hódítást követő dorbézolások következtében. Ugyancsak a hadseregekben szedte áldozatait a typhus exanthematicus, a flekktífusz. Ezt a kisállatok, patkányok, egerek és a rajtuk tenyésző bolhák terjesztették. Ez volt az a járvány, amely felhívta a hatóságok figyelmét – innentől eredeztethető a közegészségügyi hatóság – hogy óvintézkedéseket kell bevezetni. Ez anyagi érdek volt, egy kitanított katona ugyanis sok pénze került, nagy veszteség volt tehát, ha valamilyen járvány kezdett pusztítani a seregben.

 

Bár statisztikailag kimutatható, hogy emberéletek millióit mentette meg, manapság egyre többen ellenzik Fotó: Boda L. Gergely

Az újkor másik nagy járványa, a kolera 1617-ben tört be Európába. A kór ősi endémiás fészke Indiában található, és a fűszereket, selymeket szállító hajókon érkezett – szintén a patkányok terjesztették. Magyarországon az 1831-es nagy kolerajárványról vannak adatok, félmillióan betegedtek meg. Majd újabb és újabb járványok ütötték fel a fejüket, a diftéria, azaz a torokgyík – több ezer gyermek halálát okozva – és a gümőkor, vagyis a tuberkulózis (tbc).

 

Tízmilliók vesztek oda az influenzában

1918-19 telén óriási influenzajárvány tört ki, amely kiterjedt az egész világra – ezt pandémiának nevezik a szakemberek. Ez az akkori influenzajárvány a Föld lakosságának a felét érintette és húszmillió (van, aki szerint ötven) ember halálát okozta. A másik legjobban rettegett járvány a poliomyelitis, a gyermekbénulás volt. Ez vidékünkön 1957-ben söpört végig. A harmadik veszélyes fertőző betegség a hepatitis, vagyis a sárgaság, ami fertőző májbetegség.

Az egyik jelenkori fertőző betegség az AIDS. Az első eseteket 1981-ben írták le, és Közép-Nyugat-Afrikából származtatják. Ez egyesek szerint mesterségesen előállított, katonai laborból származó vírus, amely intelligens és alattomos módon támadja a szervezetet, ugyanis az immunrendszert, a védelmi rendszert támadja meg és semlegesíti. Mások szerint a majmok agyának a nyersen való elfogyasztása és az átvett vírusfertőzés okozta ezt a komoly problémát jelentő fertőző betegséget. Elsősorban nemi úton, de nem csak – vérrel, anyatejjel, méhlepényen keresztül – terjed. A nemi úton való terjedése csak a vérrel fertőzött sebek keletkezése esetén pregnáns.

 

Ha el szeretnénk kerülni a szövődményeket, évente érdemes az influenza ellen is beoltatni magunkat Fotó: Veres Nándor

Az újabban felismert fertőző betegségek közül a Lyme-kórt a kullancs terjeszti, ez agyhártyagyulladást okozhat. A másik az ebola, amelynek az agresszivitása és a nagy fokú halálos kimenetelű esetek száma generált pánikot, mert úgy tűnt, hogy megállíthatatlan.

 

„Érdekes módon, miként a járványoknál sokszor, mintha megmagyarázhatatlanul visszavonult volna Ez legtöbbször annak tudható be, hogy nem talál már fogékony egyedet a kórokozó.

Nagyon sok járvány szerencsére így ért véget még azokban a korokban is, amikor még nem ismertünk más módszert” – tudtuk meg Tar Gyöngyitől. 

Epidemiológiai paradigmaváltás

A szakember elmondta, a huszadik század második fele az epidemiológia, a járványtan szempontjából óriási felismerést hozott, amit úgy nevezünk, hogy epidemiológiai paradigmaváltás. A huszadik század második felében nagy fordulat következett be a megbetegedések alakulásában, a fertőző betegségek száma és a halálozási arány nagymértékben csökkenni kezdett, főleg az iparilag fejlett országokban, és különösen a veszélyes járványok visszaszorulása következtében. Mindez azért, mert időközben sikerült kifejleszteni az oltóanyagokat, és bevezetni az oltási programokat. Ugyanakkor a század elején felfedezték az antibiotikumot. Ezeknek a felfedezéseknek köszönhetően mind kevesebben haltak meg fertőző betegségekben.

Ennek következtében – a korábbi századoktól eltérően – a gyermekek felnőtté váltak, megnőtt az átlagéletkor, egyre többen érték el az idős kort. Mert míg a középkorban egy emberöltő 40-45 év volt, manapság már 70-80, de akár 90 év.

„Oda jutottunk, hogy sokkal többet élünk, mint a fehérjéink szabadalmi ideje, így elkezdtek megjelenni a degeneratív, kopásos betegségek, egyre többen halnak meg daganatos, szív és érrendszeri megbetegedésekben, cukorbetegségben, balesetben. Az elmaradt, fejlődő országokban még mindig a fertőző betegségek okozzák a legtöbb elhalálozást. Nem akarjuk tudomásul venni, de a gyermekelhalálozási arány olyan magas, mint amilyen nálunk volt az első világháború előtt. Nem akarjuk tudomásul venni, hogy ezekben az országokban nem léteznek erőforrások, kellő politikai erő az oltások bevezetésére” – hangsúlyozta az előadó. 

 A „rettegett” oltás

Tar Gyöngyi kifejtette, teljes mértékben oltáspárti, a tudományos érvek meggyőzték őt, hogy az emberiség jövője nem így alakult volna, ha nem sikerül kifejleszteni a védőoltásokat. Mint mondta, statisztikailag kimutatható, hogy a védőoltások életeket mentenek, a gyermekelhalálozás alakulása az oltásoknak köszönhetően drasztikusan lecsökkent azokban az országokban, ahol sikerült bevezetni az általános és ingyenes oltásokat.

Úgy véli, a védőoltás alapvető jogunk és egy, a szegénységet visszaszorító stratégia része, az oltások költséghatékonyak, a megelőzés költségei mindig jóval alacsonyabbak, mint a gyógyítás költségei.

A fertőző betegségeket továbbra is meg kell előzni, a járványokat fel kell számolni – nyomatékosította. „Egyetlen betegséget sikerült felszámolni, ez a fekete himlő. Az egészségügyi világszervezet kimondta, hogy a világon már nem létezik aktív fekete himlős megbetegedés. Vannak azért még félelmeink a globális felmelegedés miatt. Romániában minden gyermek számára ingyenesek a főbb védőoltások, amelyeket kötelező védőoltásnak nevezünk. Törvényi kiskapunak köszönhetően a jelenlegi törvénykezésben nincs így tételesen megfogalmazva, viszont a listának – ahol felsorolják azokat a védőoltásokat, amelyek gyermekkorban ingyenesen beadandóak – az a címe, hogy Kötelező védőoltások. Az egészségügyi ellenőrök büntethetnek akkor, ha például egy pedagógus befogadja a beoltatlan gyermeket az iskolába, vagy a háziorvos elmulasztja beadni a védőoltást. A szülőt még semmilyen módon közvetlenül nem bünteti a törvény, viszont, ha a gyermekének kárt okoz azzal, hogy kiteszi egy fertőző betegségnek, akkor a szülő is perbe fogható.”

A nyájimmunitás védelme

A szakember kifejtette, az oltási program nyilvánvaló sikere ellenére elég sokan vannak, akik megkérdőjelezik és vitatják a védőoltások hasznát és létjogosultságát. Ezeket a kételyeket el kell oszlatni. Vannak gyerekek, akik valamilyen rajtuk kívülálló oknál fogva nem kaphatnak védőoltást, de őket a nyáj-immunitás védi. Viszont ha csökken az átoltott gyerekek száma, akkor gyengül a nyáj-immunitás is. Tehát, ha egy közösség nyolcvanöt százaléka be van oltva egy bizonyos betegség ellen, akkor a kórokozó nem tud könnyen átugrani egyik alanyról a másikra, vagyis a be nem oltottakat is megvédik a beoltottak. De van egy kritikus pont, épp a nyolcvanöt százaléknál. Ha ez alá csökken az átoltottság, akkor a nyájimmunitás gyengül vagy megszűnik működni.

Vannak olyanok, akiket nem lehet beoltani, őket csak a nyájimmunitás védheti meg Fotó: Barabás Ákos

„Vannak gyerekek, akiknél ideiglenesen vagy véglegesen ellenjavallt a védőoltás, mert örökölt vagy kialakult immunhiányos állapotban szenvednek, így náluk az oltás nem tud kellő ellenanyag-termelést előidézni, és ezzel hatástalanná válik. Ezeket a gyerekeket csak a nyájimmunitás védi meg. Sokszor kérdezik szülők, hogy miért akarják rájuk kényszeríteni az oltást, ha ők nem akarják.

Csakhogy a járványtani intézkedések, az ötszáz évvel ezelőtt kitalált karantén óta kötelező érvényűek.

Sajnos egy népesség nem csak felelős, tudatosan élő egyedekből áll, hanem különböző mértékű az emberi felelősség, a köz iránt érzett érdek és törődés mértéke. Nem várható el mindenkitől, hogy tudatosan és okosan döntsön, a saját maga a családja ügyében sem, de főleg a közösség dolgaiban, ezért vannak dolgok, amelyek kötelezőek.

A járványtani intézkedéseket nem lehet az egyénekre bízni, ha járvány van, akkor az egészségügyi rendszer átalakul egy félkatonai szervezeté, parancsok röpködnek, kötelesség van, mozgósítják az orvosokat.

Ilyenkor nem lehet az emberi érdekekre és jogokra hivatkozni, mert a többség érdeke dominál, és az egészségünk szempontjából ilyenkor az egyéni kívánságok, a sértődöttségek, a tájékozatlanság nem eshet a latba. Nagyobb politikai támogatásra van szükség a törvényhozók és a végrehajtók részéről, hogy Európában ne jelenjenek meg újra a elfeledettnek hitt magas kockázatú járványos betegségek, és ne szerezzenek újabb áldozatokat, illetve ne okozzanak anyagi károkat” – húzta alá a szakember.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport