Napozás anyajegyekkel: rendkívül fontos a védekezés, így megelőzhetjük a bajt

Simon Virág 2019. június 12., 16:00 utolsó módosítás: 2019. június 12., 17:04

Mielőtt megkezdődik a vakáció, a szabadságolások és strandolások időszaka, jó tudnunk, hogy fontos a napvédelem, de fontos az anyajegyeink vizsgálata is. Jelenleg egy országos kampány keretében ingyen lehet ellenőriztetni anyajegyeinket, kiszűrve az esetleges elváltozásokat. Egy bőrgyógyásztól megtudtuk, hogyan vizsgálhatjuk meg otthon anyajegyeinket, és mit is fed tulajdonképpen a melanoma szó.

Napozás anyajegyekkel: rendkívül fontos a védekezés, így megelőzhetjük a bajt
galéria
Megelőzés, védekezés, szűrés: ne bízzuk a véletlenre! Az idejében felfedezett melanomák 90 százaléka gyógyítható Fotó: 123RF

Egy kozmetikai termékeket fogalmazó cég indította pár éve azt a kampányt, melynek keretében a nagyobb városokban, de nem csak, a bőrgyógyászok ingyenesen megvizsgálják a hozzájuk fordulókat. Az idei kampány múlt héten kezdődött és július 15-éig tart. A részletekről a www.protectiasolara.ro honlapon lehet olvasni.

Hol lehet jelentkezni?

Maros megyében Dicsőszentmártonban, Szászrégenben és Marosvásárhelyen tizenegy magán, illetve állami bőrgyógyászati rendelőben fogadják az érdeklődőket. A központosított telefonszám, ahol jelentkezni lehet, a 0212-723 226, de a honlapon külön-külön is meg van adva az egyes bőrgyógyászatai rendelők telefonszáma és az orvos neve, aki fogadja a betegeket. Hargita megyében Székelyudvarhelyen a városi kórházban fogadja az érdeklődőket két orvosnő, illetve Csíkszeredában a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház hat bőrgyógyásza. Utóbbiakhoz a 0372-748 259-es telefonszámon lehet bejelentkezni.

A vizsgálatokban Mihály Gyöngyvér csíkszeredai bőrgyógyász is részt vesz. Mint érdeklődésünkre elmondta, fontosnak tartja az anyajegyek rendszeres ellenőrzését, hiszen

csak így lehet időben felfedezni az esetleges rosszindulatú elváltozásokat a meglévő anyajegyek esetében.

„Először is feltérképezzük az egyén festékes anyajegyeit, majd a dermatoszkópnak nevezett nagyítóval megvizsgáljuk a gyanús anyajegyeket, illetve ha van lehetőségünk rá, rögzítjük is azokat (ez a digitális videodermatoszkópiával lehetséges) a biztonságos követés érdekében.”

A szakember kihangsúlyozta, hogy magunk is ellenőrizhetjük időnként anyajegyeinket. Ehhez jó alap az egyszerű ABCD szabály: A – aszimmetria: az anyajegyeknek jó esetben kerek vagy ovális formájuk van; B – border/határ: nem jó, ha egyenlőtlen vagy nem éles a határa; C – color/szín: figyelnünk kell, ha nem egyenletes, többszínű; D – diameter/átmérő: oda kell figyelni rá, ha 5 mm-nél nagyobb. Ha ezek alapján gyanússá válik valamelyik, ajánlott azonnal szakorvoshoz fordulni.

Hasznos tudnivalók a melanomáról

Megkértük a bőrgyógyászt, hogy mondjon pár szót a  melanomákról. Megtudtuk: a melanoma a festékes sejtekből/melanocitákból származó rosszindulatú daganat, amely megjelenhet már meglévő anyajegyeinken – a melanomáknak csak 30-40 százaléka képződik ilyen úton – vagy úgymond az ép bőrön, és kisebb mértékben nyálkahártyákon is. Számos tényező befolyásolhatja megjelenését, úgymint a genetikai tényezők, az atípusos anyajegyek, az ultraviola sugárzások (UVA és UVB ), a nap okozta égések. Nagyon gyorsan ad áttéteket, ezért fontos időben felfedezni. 

Az aszimmetrikus vagy változó anyajegyek lehetnek veszélyesek Fotó: 123RF

Mihály Gyöngyvér elmondta, a melanomák kialakulását úgy akadályozhatjuk meg, ha betartjuk a napozás szabályait: 11–16 óra között nem tartózkodunk a napon, illetve ezen kívül is használunk 30–50 faktoros napvédő krémeket, napszaknak, bőrtípusnak megfelelően, és olyanokat, amelyek védelmet nyújtanak mind az UVA-, mind az UVB-sugarakkal szemben. Viseljünk kalapot, lenge, de védő öltözékeket nyáron, s ne tartózkodjuk hosszasan, fényvédelem nélkül a napsugárzást visszaverő felszíneken (víz, homok, hó, jég, beton). Fontos az is, hogy amennyiben sok atípusos (egyenlőtlen) anyajegyünk van, a családi vagy saját kórtörténetben szerepel melanoma, rosszindulatú bőrdaganat, ha változik valamely meglévő festékes anyajegyünk, vagy teljesen új, gyanús jelenik meg, ha vannak velünk született anyajegyeink, akkor ezekre fokozottan figyeljünk oda, rendszeresen kövessük, és nézessük meg szakemberekkel is.

Egyre több eset van világszerte
Világszerte növekvő tendenciát mutat a malignus melanoma megjelenése. Az Amerikai Egyesült Államokban évi 4–6 százalékkal nőtt a megjelenésük mind a nők, mind a férfiak esetében 50 év fölött. A legmagasabb előfordulási arány Izraelben és Ausztráliában van, elérve a 40–57 új esetet 100 000 emberre évente. Egy 2017-es publikáció Romániában hozzávetőlegesen évi 1121 esetről számolt be.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.