HIRDETÉS

Rettegünk, de nem tudjuk, mitől? Orvos-Tóth Noémi az átörökített lelki válságokról

Simon Virág 2019. március 27., 17:42

Téves azt hinni, hogy a múltat le lehet zárni és azzal nem kell foglalkozni, hiszen attól, hogy valaminek vége van, az még nem múlt el, vallja Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, aki első alkalommal tartott előadássorozatot Erdélyben.

A szülői mintákat generációkon keresztül magunkkal cipeljük, ha akarjuk, ha nem Fotó: 123RF

Az ijesztő, pusztító szörnyként bennünk, velünk levő traumák, problémák, a depresszió, a pánikzavar, a fóbia, a párkapcsolati vagy munkahelyi elakadás hátterében családokon átívelő, transzgenerációs gócok, minták vannak – állítja Orvos Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, aki az örökölt sorsról több erdélyi városban tartott nemrég előadásokat a Nyitott Akadémia meghívására.

Különböző elméletek

Mi a marosvásárhelyi előadását hallgattuk meg, ahol többek között azokról a pszichológiai elméletekről is szó esett, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy mi okozza a különböző gondokat, elakadásokat. Freud szerint a problémákat az okozza, hogy történt valami az élet elején, kisgyermekkorban, amit nem sikerült feldolgozni, amit elfojtottunk. De hiába söpörjük a szőnyeg alá, mert előbb-utóbb elakadást okoz. A kognitív pszichológia azt mondja, hogy a probléma azért alakult ki, mert rossz gondolati sémákat írtak be az elménkbe. Például azt, hogy nem vagyunk szerethetőek, senkinek nem számít, hogy érezzük magunkat, vagy hogy a világ veszélyes, és nagyon vigyázzunk kell.

A transzgenerációs megközelítés azt mondja:

hozd ide a problémádat, nézzük meg, mi történt a te életedben, de nem állunk itt meg, hozd ide a családod történetét is, nézzük meg mi történt szüleiddel, nagyszüleiddel, dédszüleiddel.

Mert mi mindannyian egy nagy családi hálónak vagyunk a része, az életünk problémáira nincs megoldás akkor,  ha csak magunkat látjuk, látni kell a teljes családi rendszert, a családi múltat.

Ez egy viszonylag új szemlélet a pszichológián belül, de alapvetően nem új, hiszen már a Bibliában írva van: „megbüntetem az apák vétkeit a fiakban, harmad és negyedíziglen”. Ez azt is jelenti, hogy nincs következmények nélküli élet, ami veled történik, hatással lesz a gyermekeidre, unokáidra, dédunokáidra. Az előadó szerint a magyar nyelv gazdag és okos: nem esik messze az alma a fájától, vagyis nem tudsz távol kerülni onnan, ahonnan származol, hiszen viszed magaddal a gyökereidet, eredetedet.

„A »nézd meg az anyját és vedd el a lányát« nem csak azt jelenti, hogy jól nézd meg, mert húsz év múlva így fog kinézni. A mintázatok, amelyeket otthon a családban megtapasztalunk, a viszonyulásaink velünk jönnek, és visszük magunkkal a saját magunk alapította családba is. A gyökereink, amiből táplálkozunk, kihatnak az egész életünkre.”
Vártak a világra?

A szakember szerint fontos kérdés, hogy hogyan kerültünk erre a Földre, akarták-e, hogy megszülessünk, milyen erők hívtak életre. Vágyott és várt gyerekek voltunk-e? Jó volt-e szüleinknek, amikor megtudták, hogy megfogantunk? Sokáig azt gondolták, hogy ami az anyaméhben történik, az nem fontos, mert ott csak fizikai növekedés van. Ma már tudjuk, hogy a magzat tanul. Amikor megszületünk, akkor egy íz- és egy nyelvpreferenciával születünk, ismerjük az anyanyelvük dallamát. A magzat osztozik az édesanya érzelmi állapotában, biológiai jelekké alakul az érzelmi állapot, és azokat átveszi a magzat. Ha egy anya nem várja a magzatot, akkor fél, esetleg szégyelli magát, aggódik. Kutatások bizonyítják azt, hogy ilyenkor másképp alakul a magzat idegrendszere.

Az érzéseink nem csak ránk tartoznak Fotó: 123RF

Már Arisztotelész is azt mondta az édesanyáknak, hogy vigyázzatok, milyen érzések vannak bennetek, mert minden, ami bennetek végbemegy, az átmegy a magzatba. A magzat olyan, mint a kicsi mag, ami a földben van, átveszi az éltető anyagot, de akár a méreganyagot is a talajból. A kisgyerekek is ugyanígy tesznek, ha boldogság van, akkor a baba is egy boldog ősállapotban fürdőzik. Ha feszültség van, idegesség, akkor azt tapasztalja meg, hogy nem jó az élet.

A Prága-tanulmány

1968-ban Csehszlovákiában engedélyezték a abortuszt, futószalagon kapták az engedélyt erre az anyák, tíz százalékát a kéréseknek azonban elutasították. A szemfüles kutatók elkezdték figyelni az ehhez a tíz százalékhoz tartozó gyermekeknek az életét: ez volt a Prága-tanulmány. Harmincöt éven keresztül követték a nem kívánt gyermekek sorsát, élettörténetét. Feljegyezték, hogy születésükkor sokkal több volt a nehéz szülés, alacsonyabb testsúllyal születtek, sírosabb gyermekek voltak, az iskolában társaik kiközösítették, alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkeztek, nem tudtak beilleszkedni társaik közé sem. Aki az élete elején nem volt érték szülei számára, könnyebben ment bele könnyed kapcsolatokba, közöttük magasabb volt azoknak az aránya, akik bűncselekményt követtek el, önsorsrontó életet éltek. Az öngyilkossági ráta is magasabb volt.

Az életük elején tapasztalat elutasítás végigkísérte őket. A kutatás bizonyította, hogy számít az, hogy hogyan várnak a világra.

És nemcsak az, hogy minket, hanem az is, hogy szüleink, nagyszüleink esetében mi volt a helyzet.

A szeretve lenni hitrendszere

Ha valaki nem kívánt gyermek, azt nem biztos, hogy születése után tudják szeretni, lehet, hogy soha nem kapja meg az élethez szükséges szeretetet, megszakad a szülő-gyermek kapcsolat. Ez pedig átadódik generációról generációra.

Vannak, akiknek sosem mondják el otthon, hogy szeretik Fotó: 123RF

„Az, hogy lehet szeretve lenni, egy hitrendszer, ha te nem tapasztaltad meg, akkor nem tudod továbbadni a gyermekeidnek. Ha valakinek nincs meg ez a hitrendszere, akkor hiába mondod neki, hogy szeretni való vagy, szép vagy, ügyes vagy. Hallja, de nem hiszi el.”
A gyermek a végsőkig meg akar felelni

Az előadó beszélt arról is, hogy a gyermek nemével kapcsolatos elvárás az egyik legerősebb, s ez is befolyásolhatja az életünket. Hiszen amikor kiderül, hogy nem az elvárásnak megfelelő nemű lesz a gyermek, akkor a szülőkben van egy kis csalódás. A fiúvárás évszázadokig fontos volt, hogy a fiú vigye tovább a nevet, legyen erős támasza a családjának. Nagymértékben befolyásolhatja életünket, ha nem a megfelelő nemű gyermeknek születtünk.  Ha nagyon komoly az elvárás, és a szülő nem akarja elengedni, akkor megpróbálja az elvárásnak megfelelővé gyúrni a gyermeket.

Az elvárások megdöbbentő hatásúak lehetnek az ember életében.

Ha valakit fiúnak várnak, de lánynak születik, előfordulhat, hogy fiúként nevelik, rövid haja lesz egész gyermekkorában, nem engedik, hogy szoknyát, ruhát viseljen, akkor nem csoda, ha fiatal felnőttként nem fog tudni teherbe esni. Hiszen ő tudattalanul fiúként él, így viselkedik.

A helyünkön vagyunk-e?

Orvos-Tóth Noémi beszélt arról is, hogy korábban sok családban a gyermekhalandóság szinte mindennapos volt. Született 10-12, életben maradt 6-8. Sokszor a veszteségek feldolgozatlanul maradtak, ha elveszítettek egy babát, gyorsan szültek még egyet. A transzgenerációs pszichológia szerint a következő gyerek nem a saját helyére, hanem azon gyermek helyett került a rendszerbe, akit elveszítettek.

„Őket hívja a pszichológia helyettesítő gyermeknek, az elveszített gyermek pótlására születettnek. Esetükben három forgatókönyv születik: elvárják tőle, hogy pont olyan legyen, mint a másikat gondolták, hogy lehetett volna. Salvador Dali példázza ezt, akinek ugyanazt a nevet viselő testvére 1901-ben született és 1903-ban halt meg, meg a híres festő 1904-ben jött világra.  Édesanyja azt várta el tőle, hogy olyan legyen, amilyen a testvére lehetett volna. Ötévesen kivitte Dalit az azonos nevű testvére sírjához, és elmondta, hogy te azért születtél, hogy helyébe lépjél. Dali különleges festményei beszélnek mindarról, ami az ő lelkében kavargott.”

Orvos-Tóth Noémi Fotó: Facebook/Orvos-Tóth Noémi - MAI Pszicho

A túlféltés is jelentkezhet, amikor a szülők attól rettegnek, hogy nehogy valami történjek a gyermekükkel. Az előadó, aki helyettesítő gyerekként született, gyermekkorában megtapasztalta, hogy mit jelent az állandó féltés. Ő is érezte, amikor hazavitte kisgyermekét, hogy az öröm helyett egy megmagyarázhatatlan nagy félelem vesz erőt rajta. Hiszen a transzgenerációs minta szerint tudta, hogy egy gyerek elveszíthető.

Harmadik esetben a megszületett élő gyermek egy fájdalmas mementó. Az élő gyermek a halottra emlékeztet.

A feldolgozatlan traumák megakadályozzák a szeretet újbóli kialakulását, ha egyszer megéreztük azt a mérhetetlen fájdalmat, amit egy szerettünk elvesztése jelent, akkor nehezen szánjuk rá magunkat arra, hogy újra merjünk szeretni.

A családi légkör meghatározza azt, hogy mit gondolunk a külvilágról. A transzgenerációs pszichológia szerint minden családot egy láthatatlan határ vesz körül, és fontos, hogy ez mennyire zárt vagy nyitott, ez határozza meg, hogy a tagok hogyan viszonyulnak a másik emberhez. Hiszen a családban tanuljuk meg, hogy két ember között mekkora távolság kell legyen. A szakember elmondta, hogy a hozzá fordulók nyolcvan százaléka vallja be, hogy soha nem mondták azt a családjában, hogy szeretlek, soha nem ölelték, nem simogatták meg. Vannak családok, ahol a távolság szinte bejárhatatlan.

Családi és kollektív traumák

„Sok családban jelen van a bizonytalanság, megszégyenítés, bántás. A megszégyenítő nevelés generációkról generációra adódik. A »szégyelld magad!« a leggyakrabban elhangzó szülői nevelő mondat. A testi fenyítés is része a családi nevelésnek. Sokan mondják, hogy engem is vert az apám, mégis ember lett belőlem.

A bántásban nemcsak az arc, hanem a lélek is ég. Kiég belőle a bizalom. A bántás tönkreteszi bizalmat.

Egy amerikai kutatásban kimutatták, hogy a lakosság hetven százalékának gyermekkorában valami bántás, fájdalom történt. Ez lehet lelki vagy fizikai bántalmazás, elhanyagoltság, szülők válása vagy alkoholizmusa. Minél többféle bántás volt, annál gyakrabban alakulhattak ki különböző betegségek. Bizonyították, hogy a gyerekkori traumák, fájdalmas érzések megrövidítik az életünket. A trauma nemcsak egy fájdalmas emlék, hanem egy neurológiai állapot, azt jelenti, hogy az idegrendszer valahogy nem jól, vagy másképp működik. A trauma azt jelenti, hogy állandó feszültségben élsz, van benned egy állandó vibrálás, s ha akarod, akkor sem tudod lenyugtatni magad. Az elfogyasztott nyugtatók száma jelzi, hogy sokan képtelenek vagyunk arra, hogy magunkat megnyugtassuk.”

Epigenetikai kutatások

Orvos Tóth Noémi szerint vannak kollektív traumák is, amelyek nyomot hagynak az életünkben. A kitelepítés, az üldöztetés, a holokauszt áldozatainak fájdalma átkerül az utódokra is. Ezt bizonyítják az epigenetikai kutatások. Amikor valakit trauma ér, epigenetikai marker, üzenet kerül rá az örökítő anyagra. A utódoknak a szülők azt üzenik: vigyázz, mert nagyon nehéz körülmények vannak ezen a világon. A félelem és rettegés átadódik, hogy segítse a túlélést. 2014-ben a Nature magazinban mutatták be azt a kutatást, amely során az egerek ketrecébe cseresznyevirág-illatot permeteztek, és eközben kaptak egy áramütést. Néhány alkalom után tudták, hogy a cseresznyevirág-illattal áramütés párosul. Az egér utódainak már csak a cseresznyevirág illatát permetezték be, áramütést nem kaptak, mégis rettegni kezdtek. Nemcsak a gyerekek, hanem az unokák generációja is.

Merre induljunk?

A félelem átnyúlik egyik generációról a másikba, és ott van az életünkben a lenyomata. Ahhoz, hogy a meglevő problémáinkkal szembesülni tudjunk, azokat meg tudjuk oldani, hogy elindulhassunk a gyógyulás útján, meg kell tudnunk mi zajlott őseink életében. Az első lépés a gyógyulás felé a család érzelmi családfájának a felrajzolása, a múlt megismerése.

Szégyelld magad! Bármennyire szomorú, ez a szülők által nevelői céllal leggyakrabban használt mondat Fotó: 123RF

„Kezdjünk el gondolkodni azon, hogy mi hogyan viszonyulunk dolgokhoz, ezeket hoztunk-e otthonról vagy sem? Üljünk le beszélgetni szüleinkkel, nagyszüleinkkel, s ne felejtsük el, hogy attól, mert valaminek vége van, még nem múlt el” – tanácsolta az előadó.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.