Vízben, légben orvosság

R. Kiss Edit 2018. augusztus 02., 14:14

Székelyföld a borvízforrások hazája is, van itt mofetta, gyógyfürdő, sóbarlang is, míg a hegyekben már maga a levegő is gyógyhatással bír. A felsoroltak gyógyászati alkalmazásával a balneológia, a gyógyfürdőtan foglalkozik. Mit jelent ez pontosan, és milyen javallatai, ellenjavallatai vannak két közismert fürdő vizének? Dr. Hompóth Tímea balneológussal beszélgettünk.

Vízben, légben orvosság
galéria
Már az ókorban alkalmazták a gyógyvizes kúrákat. A balneoterápia a modern orvoslásnak is része Fotó: Rédai Attila

A balneológia a gyógyforrásoknak, gyógyvizeknek, mofettáknak, sóbarlangoknak és a bioklímának az egészségre kifejtett hatásával foglalkozó tudomány. A balneoterápia a fürdőhelyeken alkalmazott kezelések megnevezése, amelyek során többek között a gyógyvizek, mofetták, iszap, sóbarlang és a bioklima hatását alkalmazzák az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése és kezelése, illetve rehabilitáció céljából – bocsájtotta előre a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szakorvosa. A gyógyfürdők hatását már az ókorban is alkalmazták, és térségünkben az is közismert, hogy az ásványvizek belsőleg használva is jótékony hatással bírnak, sokan fogyasztják rendszeresen a térségbeli források vizét.

Gyógyvíz, ásványvíz

Amint Hompóth Tímea kifejtette, gyógyvizeknek a terápiás céllal használt, természetes forrásból eredő vizeket nevezzük, amelyek az emberi szervezetre bizonyítottan gyógyító hatással bírnak. Amikor a közönséges vízben fürdünk, akkor a víz fizikai tényezői (hőmérséklete, nyomása, felhajtó ereje) hatnak a szervezetünkre, a gyógyvizekben ez kiegészül az oldott állapotban található anyagok gyógyhatásával.

Ásványvíz az a természetes forrásból származó víz, amelynek legkevesebb 1g/l ásványianyag-tartalma van.

Az ásványvizekben is gyógyhatású mikroelemek vannak, mint például vas, bróm, jód, kén stb.
Székelyföldön mofettákat is lehet találni: sok rendezett és használható, mint például Hargitafürdőn, Büdösfürdőn, Borszéken. Ezeknek az egyedülálló természeti jelenségeknek is terápiás hatásuk van.
Szintén tudományosan igazolt gyógyhatása van a termálvizeknek.

Ásványvíz az a természetes forrásból származó víz, amelynek legkevesebb 1g/l ásványianyag-tartalma van Fotó: Rédai Attila

A 20-30 Celsius-fok közötti hőmérsékletű vizeket hipotermálisnak, a 32-38 Celsius-fok közöttieket termálisnak, az afölötti hőmérsékletűeket hipertermális víznek nevezzük. A szakembertől azt is megtudtuk, van, ahol már maga a levegő, a bioklíma is gyógyhatású. Már Hippokratesz felfigyelt arra, hogy az éghajlati viszonyok kiváltják vagy súlyosbítják bizonyos betegségek tüneteit.

Ki fürdőzhet és ki nem?

A balneoterápia alkalmazhatósága széleskörű, vannak azonban korlátozások és egyes megbetegedések, állapotok esetén elővigyázatosnak kell lenni a terápia különböző formáinak igénybevételével. Hompóth Tímea rámutatott, nem ajánlott például sóbarlangba vinni a három év alatti gyermekeket. Felsorolta, nem javasolt a balneoterápia akut, lázas, illetve fertőző betegségek esetén, továbbá krónikus betegségek fellángolásakor. Megbetegedéseket okozó mikroorganizmusok egészséges hordozóinak, bőséges vérzéssel járó betegségekben, rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedőknek sem ajánlják ezen kúrákat. 12 hetesnél idősebb vagy problémás várandósság esetén szintén nem javasoltak. A balneoterápia ellenjavallott a vérképzőrendszer betegségeiben szenvedőknek is.

Somlyó, Zsögöd vizei

A csíksomlyói borvízforrás vize szív- és érrendszeri megbetegedések, a gyomor-bél traktus megbetegedései esetére ajánlott – ismertette egy 1986-ban kiadott, hiteles forrásnak tekinthető tankönyvre hivatkozva a szakorvos.

Gyógyhatású víz. Zsögödfürdőn hideg vizes strandon, melegített vizű gyógyfürdőben és ivóforrásból is igénybe vehető Fotó: Gecse Noémi

Zsögödfürdőn korábban több forrás is működött, most azonban – amint Mihály András, a gyógyfürdő működtetője közölte – ugyanazon forrás táplálja a hidegvizes strandot, a gyógyfürdőt és az ivóforrást. A víz minőségét rendszeresen ellenőrzik, és mivel ez nem változik, feltehetően a víz gyógyhatása is ugyanaz, mint amit régen megállapítottak – mondta Mihály András. A gyógyfürdő információi szerint a vizet ízületi megbetegedések, a csontrendszert érintő problémák, magas vérnyomás, idegrendszeri gyulladások és érrendszeri megbetegedések kezelésére ajánlják.

Tusnádfürdői lehetőségek

Tusnádfürdőn már a levegő is gyógyít, a szakkönyv szerint klímája stimulens középhegységi ingerklíma. A szakorvos szerint terápiás céllal alkalmazható légzőszervi megbetegedések, például allergiák, asztma esetén, továbbá pajzsmirigy-túlműködés, vérvesztés utáni vérszegénység esetén. Ellenjavalt a klíma szívinfarktus akut fázisában, szív- vagy légzőrendszeri elégtelenség esetén. A tusnádi mofettákat a szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére javasolják. Az ottani ásványvíz ivókúra formájában ajánlott vashiányos vérszegénység kezelésére, emésztőrendszeri gondok orvoslására, mivel növeli a gyomor, a hasnyálmirigy és az epe elválasztását. Ivókúraként alkalmazható vese- és húgyúti betegségekben is. Fürdőkúra formájában vérnyomáscsökkentő, értágító hatása miatt érszűkületek esetén alkalmazható kiválóan, növeli továbbá a szívizomzat vérellátását. A szakorvos felsorolta, ellenjavallt a tusnádi gyógyfürdőzés például szívinfarktus utáni állapotban, egyes vénás betegségek, visszérbetegség esetén.

Hompóth Tímea kihangsúlyozta,

minden gyógykezelés elkezdése előtt ajánlott orvossal konzultálni,

egyrészt mert a terápiák alkalmazhatósága nagyon sokrétű, másrészt pedig a kúráknak nemcsak az alapbetegségre, hanem az esetleges társbetegségekre gyakorolt hatását is figyelembe kell venni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.