Amikor még szólt a gyári duda

D. Balázs Ildikó 2020. május 15., 18:40 utolsó módosítás: 2020. május 15., 18:45

A hetvenes években a csíkszentsimoni Keményítő- és Szeszgyár keményítő részlegén napi 30 tonna burgonyát, a szeszgyártáshoz pedig 60 tonna kukoricát és 130-150 tonna burgonyát használtak fel. Az üzemben napi szinten 18-19 ezer liter 96 százalékos szeszt állítottak elő. A dicső múltat a falubéli Sándor Cecília hozza újra emberközelbe, ugyanis az üzem múltjának feltárása részét képezi jelenlegi doktori kutatásának.

Sándor Cecília néprajzkutató a valamikori csíkszentsimoni szeszgyár előtt Fotó: Pinti Attila

Ha már van egy felhalmozott tudáskészlete, úgy szeretne dolgozni, hogy adni tudjon annak a közösségnek, ahonnan elindult. Azt mondja, ez egyfajta szolgálatba állás. Sándor Cecília néprajzkutató, kulturális antropológus, kommunikációs szakember a Budapesti Corvinus Egyetemen a doktori címe megszerzésén dolgozik, és kutatásnak egy részét képezi a csíkszentsimoni egykori Keményítő- és Szeszgyár múltjának feltárása is.

Az iparosítási folyamat vizsgálata elengedhetetlen ismeretanyagot nyújt mind a helyi gazdasági- és társadalomtörténet, mind a jelenlegi folyamatok megértéséhez.

Fontos megismernünk a mikrotörténelmünket, mert általa érthetjük meg elődeink örömeit, szívfájdalmát, mindennapi életét és ezáltal önmagunkat is – állítja Sándor Cecília.

Doktori kutatásának témája a székelyföldi nemzetépítés, ezen belül az etnikai termékek és szolgáltatások megjelenése, illetve ezek fogyasztása, ennek részét alkotja a gyár történeti kutatása. „A csíkszentsimoni egykori Keményítő- és Szeszgyár évtizedeken keresztül meghatározta több száz ember mindennapjait, az egész közösség sorsát. Arra voltam kíváncsi, hogy mit jelentett a gyár a helyi közösségnek, kik, hányan és hogyan dolgoztak ott. Ehhez levéltári anyagok, interjúbeszélgetések és régi fényképek segítségével próbáltam meg rekonstruálni mindazt, amit szüleink, nagyszüleink a mindennapokban megéltek, miközben felnőtt egy olyan generáció, amely már minderről aligha tud” – magyarázza. Cecília szerint fontos jelentőséggel bír a gyártörténeti kutatás, ugyanis a múlt történéseinek ismerete által lehet megérteni a jelent.

Régi padlásokról kerültek elő korabeli fényképek Fotó: Pinti Attila

Társadalomtörténeti perspektívából nézve a csíkszentsimoni Keményítő- és Szeszgyár története a szétbomló paraszti világrend és a kialakuló ipari munkástudat lenyomata, valamint a rurális társadalmat átalakító modernizációs fordulatnak a mindennapi leképeződése – hangsúlyozza a fiatal doktorandusz, hogy miért is fontos minderről beszélni. Úgy véli, Székelyföldön alapvető probléma az önmagunkról alkotott reális kép hiánya, hogy nem a saját történelmünkhöz képest látjuk és vizsgáljuk önmagunkat, hanem Nyugat-Európához viszonyítunk, holott nekünk más a történelmi hátterünk. Vegyük csak Csíkszentsimon példáját: azok az emberek, akik munkából és bérből éltek, a gyár privatizációja, majd összeomlása nyomán munka nélkül maradtak, az iskolázottság visszaesett, sokkal nehezebb lett a megélhetés, a település jelenét pedig mindennek ismeretében érdemes szemlélni.

A vonatvagonokból leürített pityókahalmok Fotó: Sándor Cecília gyűjteménye

Csíkszentsimonban 1941-ben, a budapesti Földművelésügyi Minisztérium döntése nyomán láttak hozzá a keményítő gyár építéséhez azzal a céllal, hogy az Alcsíkon termelt krumpli helyi feldolgozásával munkahelyet teremtsenek, megakadályozva az elvándorlást. 1945 után, az államosítás évei alatt a gyár felvásárolta a környékbeliek által megtermelt krumplit, majd később a szocialista nagyipari termelésnek az eblémájává vált – magyarázza a kutató.

A visszaemlékezések szerint – mondja – naponta 40-50 vagon burgonya érkezett a gyárba. Külön vasútvonal vezetett be a gyár kapuján, hogy az import alapanyagot a feldolgozóüzemek közelébe szállítsák.

A hatvanas-hetvenes években az alcsíki településen újabb és újabb fejlesztések zajlottak, kialakult egy olyan ipari gazdaság, amelyben több mint nyolcszázan dolgoztak, szezonban számuk elérte az ezer főt is. Az első ott dolgozó munkások a gyár mellett barakkokban laktak, majd később a gyár lakóhelyeket épített nekik. 1962-ben épült négy tömbház azok számára, akiket „kívülről” hívtak ide. 1972-től a gyárnak létesült egy szeszgyártó részlege, szarvasmarha-hizlaldája, majd saját kultúrháza, könyvtára, kugli,- hoki- és focicsapata, néptánc- és színjátszócsoportja, étkezdéje, napközije, mozija. A gyáron belül kialakult egy közösségi élet, amelynek óriási megtartó ereje volt.

Glükózafőző részleg, beltéri fénykép Fotó: Sándor Cecília gyűjteménye

A gyár amellett, hogy a gazdasági modernizációt képviselte, ezzel szoros összefüggésben szimbolikus termelőhely is volt, kiemelkedően fontos szerepet töltött be az emberek mindennapi életében. Átalakította a faluképet, létrehozta a gyári munkások közösségi identitását. Kapuján belül egy sajátos társadalmi és közösségi élet formálódott, ahol a munka mellett teret kapott a szabadidő közös eltöltése is, ilyen a sport és a szórakozás – derül ki a kutatásból. A falunak van egy olyan része, amelyet Újutcának neveznek, az volt a jövevények utcája, ott építkeztek azok, akik ezekben az években költöztek a községbe. „A gyárban többféle terméket állítottak elő. A glükózát ruhagyáraknak szállították, a dextrint a csomagolórészlegen 40 kilogrammos papírtasakokba helyezték, és úgy küldték tovább. Ezt a gumigyárak mellett a papírgyárakban ragasztó előállításához, az öntődékben különböző formák készítéséhez használták fel. A helyi nyelvjárásban zeámírnak (zselatin) nevezett anyag a pudingpor alapanyagaként és tészták ízesítésére szolgált” – tudta meg Cecília a gyár egykori termelési osztályának vezetőjétől.

A gyár hokicsapata. Közösségépítő szerepe is volt az egykori üzemnek Fotó: Sándor Cecília gyűjteménye

A gyártási folyamatok legfontosabb mellékterméke a borhot, vagyis a maláta volt, amely gazdag fehérje- és vitamintartalmának köszönhetően értékes takarmány az állattartásban. A megkérdezett helyi lakosok ma is emlegetik, hogy a malátát sok éven keresztül minden reggel hét órától lehetett átvenni a gyárkapuból. De arról is meséltek, hogy többször megesett, hogy az erjesztett alapanyag kifőzetlen állapotban került bele a malátába, s mivel megmaradt az alkohol koncentrátuma, a tyúkok elkezdtek szédelegni, a borjú az istállóban leesett a lábáról, vagy a ludak csak másnapra józanodtak ki.

A gyár tűzoltócsapata Fotó: Sándor Cecília gyűjteménye

A hatvanas évektől az 1989-es rendszerváltásig egy nagy iparosítási folyamat zajlik, átalakul a társadalom, a gazdaság és a kultúra, miközben a gyár önálló entitássá válik a faluközösségen belül. A kollektivizálás után a helybeliek közül is, akik tehetik, jelentkeznek a gyári munkára. A gyár történetének egy különálló fejezete a rendszerváltást követő magánosítási folyamat, a több személyű intézményi vezetés, az ahogyan az egyéni érdek fokozatosan megszünteti a közös együttműködést. Végül a 2000-es évek elejére az üzem csődbe megy. Noha ez idő alatt is történnek beruházások, az állami tartozások és kamatok növekedése kijelöli a pusztulás irányát. A tömeges elbocsátások miatt több százan vállnak munkanélkülivé, akik vagy munkahelykeresésben, elköltözésben, munkakörváltásban gondolkodnak, vagy éppen betegnyugdíjért sietnek, hogy a családjaik megélhetését biztosítani tudják. Megnövekszik a külföldi munkavállalás vonzereje is. A helyben maradók közül többen újrakezdik a háztáji gazdálkodást – eleveníti fel a múltat a fiatal antropológus.

És erről a múltról beszélünk kell – hangsúlyozza ki –, mert körvonalazódnak általa azok a pozitív minták, irányelvek, az erőforrásaink gazdagsága, amelyekből tanulhatnánk.

Cecília kutatása 2015-től zajlik, több mint hatvan interjút készített, a beszélgetések során pedig sokat tanult – jegyzi meg. „Szívemben őrzöm a beszélgetések emlékeit és esszenciáját. Így például egyik alkalommal arról beszélgettünk, hogy úgy tartják számon, a gyárat a magyarok a magyaroknak építették. Ebből adódott annak a kérdésköre, hogy miként is vagyunk mi székelyek itt Románia szívében. Annak a napnak a tanulsága az volt, hogy a székely olyan, mint a gólya, mert a gólyának is két hazája van.”

Távlati kép a gyárról Fotó: Sándor Cecília gyűjteménye

A gyár múltjának feltárása saját élettörténetének megértésében is segített – ismeri el a fiatal doktorandusz. „Gyerekkoromban a szüleim a hajnali órákban indultak a gyárba dolgozni, ilyenkor a nagyszüleimmel maradtam. A mai napig emlékszem a gyár hangos dudájára, amelynek reggeli és délutáni hangja beütemezte az életünket, egy hang, amely keretet adott a mindennapjainknak. Nagy élmény volt, amikor nagytatámmal a tehenes szekérrel sorba álltunk a még meleg, füstölgő malátáért. Mindig elmesélte nekem, hogy régebb nem volt közvilágítás, az emberek szénából gyújtottak tüzet az útszélen, és lehetett látni a hajnali sötétségben, hogy meddig ér a szekérsor. A távolabbról érkezők, például a gyimesi hágón átutazó gazdák már előző este elindultak, hogy reggelre Csíkszentsimonba érkezzenek a kóboros szekerekkel” – eleveníti fel Cecília.

A kutatási folyamat egy nagyon fontos hozadékának tekinti azt, hogy poros padlásokról, szekrényekből több tucat korabeli felvétel került elő a gyár mindennapjairól, amelyekből reményei szerint a későbbiekben egy fényképes kiadvány is napvilágra kerül – hogy tanúság legyen és emléket állítson a múltnak.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2020. május 15-én.
Emésztőgödrökből alakítottak ki fürdőmedencét •  Fotó: Sándor Cecília gyűjteménye
Emésztőgödrökből alakítottak ki fürdőmedencét Fotó: Sándor Cecília gyűjteménye
Múlt és jelen •  Fotó: Pinti Attila
Múlt és jelen Fotó: Pinti Attila
Múlt és jelen – picit más szemszögből •  Fotó: Pinti Attila
Múlt és jelen – picit más szemszögből Fotó: Pinti Attila
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport