A Sárkányok háza bebizonyítja, hogy érdemes még egy esélyt adni a Trónok harca-univerzumnak

Tamás Attila 2022. augusztus 23., 18:05 utolsó módosítás: 2022. augusztus 23., 18:21

Feledteti a keserűséget, amit a Trónok harca összecsapott befejezése kapcsán érezhettünk, ugyanakkor megmutatja, hogy bőven van még potenciál Westeros eddig képernyőn el nem mesélt „történelmében”. Sárkányok háza (House of the Dragon) pilotkritika.

A Sárkányok háza bebizonyítja, hogy érdemes még egy esélyt adni a Trónok harca-univerzumnak
galéria
Fotó: House of the Dragon/HBO Max

Teljesen új szereplők, mégis ugyanaz a világ. Kellemesen borzongató érzés volt visszatérni a kétszáz évvel „ezelőtti” Westerosba a Trónok harca csúfos és nagyjelenetekben összecsapott, három évvel ezelőtti fináléja után, hogy

valami újat, mégis megszokottat lássunk a képernyőn, és megismerhessük a hatalmas népszerűségnek örvendő fantasy-történelem egy újabb, vérrel locsolt és intrikákkal átszőtt szeletét.

Három évvel a Trónok harca befejezése után és mintegy kétszáz évvel annak eseményei, egész pontosan 172 évvel Daenerys Targaryen születése előtt vagyunk az HBO új, westerosi spin-off sorozatában, a Sárkányok házában, I. Viserys Targaryen király uralkodásának kilencedik évében.

Itt még teljesen természetes látvány a birodalom lakói számára, hogy uralkodóik sárkányháton szelik az eget, királyuk pedig egy prosperáló, békében élő világ ura, aki

a demokrácia eszközeivel kapta meg a koronát elődjétől, ami már-már hihetetlennek tűnik a véres leszámolásoktól és háborúktól sújtott, a középkornak megfelelő alternatív világ történelmében.

Fotó: House of the Dragon/HBO Max

Igen, a Targaryenek virágzó, a Sárkányok táncaként is elhíresült (ami a Tűz és Jég-saga, vagyis a Trónok harca ötödik regényének a címéül is szolgál, aminek a folytatására azóta is hibába várunk), véres polgárháború előtti uralkodásának éveiben vagyunk. Viserys király és felesége a már cseperedő lányuk mellett a fiúutódra várnak, akinek születése rövid időn belül esedékes, a király pedig ennek elébe menve lovagi tornát rendez. Nem igazán törődik a tanácsadói figyelmeztetésével, és az egyre jobban „elkanászosodó” fivére, a királyi testőrség parancsnokává kinevezett Daemon drasztikus és véres partizánakcióival – amivel a bűnözést próbálja felszámolni Királyvár utcáin –,  őt csak az érdekli, hogy megszülessen az utód, akire majd halála után rábízhatja a birodalmat.

A Sárkányok háza – nálunk hétfő reggel debütált – első részében mindenből kapunk egy keveset, amik miatt annak idején az anyasorozatot is szerettük, mielőtt elindult volna a lejtőn:

tanácsteremben zajló egyeztetések, grandiózus lovagi torna és persze nagy terekben zajló párbeszédek, amelyek révén betekintést nyerhetünk a világ éppen zajló folyamataiba, de nem maradnak ki az explicit, sokkoló jelenetek sem, amik ennek a világnak a velejárói.

Fotó: House of the Dragon/HBO Max

Véres összecsapások, amik halállal végződnek vagy éppen fülledt kupleráj-jelenetek, meztelenség és persze sárkányok (még csak kettőt mutattak meg belőlük, de lesz belőlük jóval több is) is vannak ebben a sorozatban, ahogy azt már megszokhattuk a Trónok harca nyolc évadától. Az ármánykodások itt még csak csírájukban vannak, de már láthatóak a törésvonalak, amik mentén elindulnak a konfliktusok, lásd az epizód végi történéseket, amik egyébként a sorozat hivatalos szinopszisának is a részét képezik, méghozzá, hogy

A király fiúutód híján nem a saját testvérét, hanem lányát nevezi ki trónörököséül, aki mellett Westeros főurai is hűségesküt tesznek a király jelenlétében.

Fotó: House of the Dragon/HBO Max

Rhaenyra Targaryen vállát tehát leszármazottjához, Daeneryshez hasonlóan fiatal lánykorától nyomja tehát az esetleges uralkodás terhe, azzal a különbséggel, hogy itt nem ő kell felépítse magát és alattvalóit a semmiből, hanem

apja vigyázó tekintete mellett kell uralkodóvá érnie úgy, hogy bejárása van a királyi tanács üléseire, hiszen ő látja el a pohárnoki feladatokat, ezáltal mindent lát és hall, ami az udvartartásban történik vagy történni fog.

Fotó: House of the Dragon/HBO Max

Barátnője, a király segítőjének lánya, Alicent Hightower szintén egy hozzá hasonlóan tüneményes lány, aki apjához hasonlóan hűségesen szolgálja a Targaryen uralkodóházat, ám ha szükséges, akkor a kritikát sem fél megfogalmazni. Előbbit a fiatal Milly Alcock, utóbbit pedig Emily Carey formálja meg, de már a promóanyagok alapján tudjuk, hogy

a sorozat évtizedes időintervallumot mesél el, és több idősíkon játszódik, ezért a további részekben már más, náluk idősebb színésznők formálják meg a karaktereiket.

A casting első látásra nagyon is jól sikerült, továbbra sem nagy sztárokat választottak ki a főszerepekre, hanem nem túl ismert brit és ausztrál színészeket, akinek ez a szerep hozhatja meg a rég várt áttörést a karrierjükben. Az egyetlen kivétel talán a Hollywoodban egyre inkább befutó, Daemon herceget alakító Matt Smith, akin

első látásra még fura volt a szőke, hosszú targaryen-paróka, de a rész végére már átlényegült az ármánykodó, konfliktuskereső és öntörvényű karakterré.

Fotó: House of the Dragon/HBO Max

A sorozat pilotja, ahogy várható volt, kisebb összeomlást eredményezett a premierjekor az Amerikai Egyesült Államokban, ugyanis több ezer nézőnél lefagyott a streaming-applikáció, amikor elindították a Sárkányok háza első részét (mi még egy akadást sem tapasztaltunk hétfőn, a kora reggeli órákban való megnézéskor), az HBO pedig emiatt a konkurens Amazon Fire TV készülékét hibáztatta (az Amazon streamingeszközét, amin keresztül több felület is elérhető egy helyről), ami azért is komikus, hiszen

kevesebb mint két hét múlva indul a Gyűrűk ura előzménysorozata, a Rings of Power, ami szintén kiugró érdeklődésre tarhat számot.

Ami a tízrészes első évad utáni folytatást illeti, mérget vehetünk rá, hogy lesznek még további évadok, hiszen a pilot rekordot döntött: ez lett 2022 legnagyobb nézőszámát produkáló sorozatrész az Amerikai Egyesült Államokban, ami

maga mögé utasította a Stranger Things negyedik évadát és az Eufória, a korábbi rekorder második évadának nyitányát a maga 9,9 milliós nézőszámával (a premiert követő 6 órában 2,6 millió volt ez a szám).

Fotó: House of the Dragon/HBO Max

Ami pedig nézettségi rekordot dönt, azt biztosan nem kaszálják el egy ideig, hanem addig „fejik”, amíg érdeklődés mutatkozik iránta, vagy a készítők nem döntenek úgy, hogy befejezik, ahogy ezt tette David Benioff és D. B. Weiss az anyasorozat esetében, amit a tervezettel korábban és rövidebb évadokkal zártak le.

Ezt épp most erősítette meg a Sárkányok házában már aktív kreátori és produceri szerepet is kapó George R. R. Martin, a sorozat alapjául szolgáló regények írója, aki egy interjúban elmondta, hogy

ő a Trónok harca esetében minimum tíz, de akár tizenhárom évadot is szeretett volna, azonban „ebben a harcban alulmaradt”, és amúgy sem volt beleszólása annak lezárásába.

Fotó: House of the Dragon/HBO Max

A Sárkányok háza történetét is ő írta meg, a készítők pedig bevonták az előkészületekbe, és ami még biztosíték, hogy ezesetben nem lesz összecsapott befejezés, vagy nem ötölnek ki új tervet valahol a tervezett ötödik-hatodik évad táján, az az, hogy

a Sárkányok háza már egy behatárolt történetfolyam, írott alapanyagú lezárással, amit akár a Trónok harca eseményéig is lehet folytatni, mintegy univerzummá bővítve, ahogy teszik most a népszerű franchise-ok esetén a konkurens stúdiók.

Fotó: House of the Dragon/HBO Max

Ebbe még lehet beleszólása a Warnert és a hozzá tartozó HBO-t felvásárló Discovery (és most már az egész tröszt) vezérigazgatójának, David Zaslavnak (aki drasztikus spórlásba kezdett az HBO tartalmai terén), de várhatóan a Game of Thrones-univerzum és az ide tartozó további sorozatok fejlesztése nincs veszélyben, hiszen rendkívüli húzónévnek számítanak, amit a mostani (és korábbi) rekordnézettség is igazol, és amire nagy szükség van most a konkurens streamingszolgáltatók kínálatdömpingjét elnézve (elég csak a fent említett Amazon-féle Gyűrűk ura-sorozatra gondolni).

Egyelőre azonban nincs amiért aggódni, mert ha a készítők tanulva az anyasorozat hibáiból

tartják az első rész minőségét, sőt, emelik a tétet, addig a nézettség biztosított lesz, és „sokan térnek vissza Westerosba”, hogy annak fiktív történelmét átélhessék a képernyőn.

És amíg ez ilyen minőségben lesz tálalva, mint amit a pilotban is láthattunk, addig nincs ok az aggodalomra.

Fotó: House of the Dragon/HBO Max

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.