Akik a saját (európai) sorozataikon spórolnak – a streaming jelene és jövője. HBO Max (2.)

Tamás Attila 2022. augusztus 03., 17:58 utolsó módosítás: 2022. augusztus 05., 11:46

Nem az ára, hanem a nemrégiben meghozott, botrányosnak számító döntései miatt veszíthet előfizetőket a tavasszal még nemzetközileg ígéretesen elstartolt HBO Max, ami időközben több más produkcióval együtt kukázta a legújabb saját gyártású sorozatát, a Besúgót az Aranyélettel együtt. De mi vezetett ide? A streamingpiac helyzetét áttekintő cikksorozatunk második részéből kiderül.

Akik a saját (európai) sorozataikon spórolnak – a streaming jelene és jövője. HBO Max (2.)
galéria
Fotó: 123RF

Derült égből villámcsapásként jött a hír egy hónapja, hogy mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül eltűnt az HBO Max műsortárából az április elején megjelent Besúgó, az Aranyélet és az Umbre harmadik évada, és több más európai sorozat is.

De nem csak európai sorozatok kerültek ki a kínálatból, hanem olyan kisebb költségvetésű, saját gyártású produkciók is, mint a Martin Scorsese producerségével készült Bakelit is, ami a megjelenésekor elég nagy húzónevű sorozat volt, és amit feltételezhetően a gyenge nézettség miatt el is kaszáltak.

Ez a váratlan lépés két dolgot tett nyilvánvalóvá az előfizetők számára:

  • a streaming-előfizetéssel nem birtokoljuk, csupán „kikölcsönözzük” a rendelkezésünkre álló tartalmakat. Ha birtokolni akarunk egy filmet vagy egy sorozatot, akkor DVD-n vagy Blu-ray-en kell azt megvenni, vagy egy merevlemezen tárolni az epizódok fájljait.
  • egy sorozatot nem csupán elkaszálhat az azt gyártó stúdió (tehát nem rendel több évadot belőle), hanem annak forgalmazási jogairól le is mondhat, vagy el is adhatja azokat egy másik forgalmazónak. Vagy pedig nemes egyszerűséggel eltávolítja azokat a műsortárából, ahogy tette ezt most a Discoveryvel éppen összeolvadó HBO Max is.

Ez az összeolvadás áll a hátterében az európai és a kevésbé nézett vagy népszerű sorozatokon való spórlásnak is, ugyanis miután eltűnt a Besúgó és az Aranyélet (ez azt jelenti, hogy immár sehol sem nézhető legálisan ez a két saját gyártású magyar HBO-sorozat) az volt az utólagos magyarázat, hogy:

Az HBO Max és a Discovery+ összeolvadásának előkészítéseként zajlik a két platform elemzése és a végső szolgáltatás kialakítása. Ennek a folyamatnak a része, hogy egyes tartalmak lekerülnek a felületekről

– írták a kreativ.hu érdeklődésére, akik elsőként írtak a tartalmak eltűnéséről. Az HBO streamingfelülete egyébként nem először alakul át, hiszen még úgy indult, hogy regisztráció ellenében, ingyenesen, de nagyon rossz minőségben lehetett megnézni a premier utáni tartalmaikat az HBO Now-on, amiből lett az HBO Go, ami egy kezdetleges streamingplatform volt, és ebből lett idén tavasszal nálunk is a Netflix-konkurens HBO Max.

Anyagunk megjelenése után derült ki, hogy tényleg összeolvad az HBO Max és a Discovery+, mivel úgy döntöttek, hogy a tartalmaikat a nagyobb elérés érdekében egy platformra kell sűríteni, így – a cégvezetés tervei szerint – minden korosztály megtalálhatja a neki tetsző tartalmakat az egyesített streamingfelületen. Azt még nem lehet tudni, hogy mi lesz a platform neve, de azt már igen, hogy 2023 nyarára tervezik elindítani az Amerikai Egyesült Államokban, és 2024-ben érkezhet Európába is.

Azt kell tudni az AT&T telekommunikációs vállalat alá tartozó Warner Mediáról és a hozzá tartozó HBO-ról, hogy az elmúlt években rendesen túlköltekezték magukat az HBO Max elindításával, és elég jelentős (55 millió dolláros) adósságot görgettek maguk előtt, mielőtt felvásárolta volna őket a Discovery, aminek az volt a terve, hogy

egyesülve a Warnerrel, véglegesíti és észszerűsíti a tartalomgyártást és a nemzetközi terjeszkedést, első körben pedig pénzt spórolnak a korábbi túlköltekezések nyomán.

Mivel a Warnernél több botrány is volt az elmúlt években, ezért hulltak a fejek a vezetőségben rendesen, most pedig a Discovery vezetője, David Zaslav lett az igazgató, aki rögtön azzal kezdte, hogy leállította a frissen indított CNN+-t, ami messze nem volt képes az elvárt nézettséget produkálni, napi mintegy 10 ezer néző érdeklődésére tartott számot.

A következő drasztikus lépés volt a már említett saját gyártású műsorok eltüntetése, és gyakorlatilag az HBO európai stúdióinak a „beszántása”, ami egyelőre úgy néz ki, hogy nem érinti a spanyol és a francia HBO-t, akik még gyárthatnak lokális tartalmakat.

A svédek, norvégok, lengyelek, magyarok és románok viszont mentek a levesbe, és nem úgy tűnik, hogy még valaha is gyárthatnak sorozatokat az HBO-nak, hiszen a meglévő produkcióik egy része már a süllyesztőbe került.

A spórlás itt abban áll, hogy gyakorlatilag nem tárolnak tovább a szervereken bizonyos filmeket és sorozatokat, ugyanis ennek is megvannak a költségeik, amiket az eltávolítással semmissé tesznek, hiszen nem kell tovább fizetni az utánuk járó jogdíjat és a szerverköltségeket.

Zaslav ugyanakkor itt nem fog megállni, hiszen korábban azt is egyértelművé tette, hogy a filmgyártáson is spórolni fognak, tehát nem lesz több HBO Original film, hanem majd a DC gyárthatja a mozifilmeket, amik később az HBO Max műsortárába is bekerülnek. (A legújabb idevágó hír, hogy nem mutatják be az HBO Max-re szánt és már leforgatott, 90 millió dollárból készült Batgirl-filmet sem.) Magyarán

vége azoknak az időknek, hogy például lezáró mozifilm készülhetett a Deadwood westernsorozathoz, vagy éppen előzményfilmet forgathattak a Sopranoshoz a néhai James Gandolfini fiának főszereplésével, de nem lesznek már különálló HBO-tévéfilmek sem, amik egy időben garanciát jelentettek a minőségre.

De ugyanúgy nem mehetnek házalni rendezők TV- vagy kisköltségvetésű filmtervekkel az HBO-Discovery tröszthöz, akik a Netflixhez hasonlóan alaposan megnézik, hogy mire költenek ezután, és a lokális tartalom mint olyan nem igazán fog létezni, helyettük az Amerikai Egyesült Államokban gyártott franchise-ok és népszerű produkciók folytatásai és előzménytörténetei, netán feldolgozásai jöhetnek, de ha a nézettségi adatokat nézzük, akkor

feltehetően az olyan presztízssorozatok folytatására is keresztet vethetünk mint az éppen negyedik évadánál járó Westworld (aminek épp a negyedik évada fut, botrányos nézettséggel az évadról évadra tartó minőségromlás következtében), vagy az Úr sötét anyagai.

Lesz azonban Trónok harca előzménysorozat (A sárkányok háza) kevesebb mint egy hónapon belül, emellett pedig 4K-felbontásban is felkerül az eddig csak HD-ban nézhető összes Trónok harca-évad, hogy fokozzák az érdeklődést a franchise új darabja iránt. Korábban úgy kaszáltak el egy másik Trónok harca (The Long Night) előzménysorozatot, hogy 30 millió dollárt már ráköltöttek, de amint kiderült, az HBO akkori fejesei szerint

nagyon elütött az eredeti sorozattól, „nem vitt el olyan helyekre, mint a Trónok harca”, emiatt pedig nagyobb volt a kockázat is, tehát inkább a kukázás mellett döntöttek, mielőtt még több pénzt ráköltöttek volna, és várhatóan bukás lett volna a sorozat.

Egy másik friss hír, hogy augusztustól az HBO Max amerikai előfizetői búcsút mondhatnak a nyolc Harry Potter-filmnek, hiszen azok jogai visszaszállnak az NBC-hez, akik a nálunk még nem elérhető Peacock streamingplatformon teszik azokat nézhetővé. (Ez úgy néz ki, hogy az európai felhasználókat egyelőre nem érinti, de a spórláshullám közepette nem vennénk rá mérget, hogy előbb-utóbb az európai előfizetők is búcsúzhatnak a varázslótanonc HBO-n elérhető kalandjaitól). De továbbra is exkluzivitást élveznek itt a Sony filmjei, így történhetett meg, hogy most lett elérhető az HBO Max kínálatában a Marvel-Sony koprodukcióban készült Pókember: Nincs hazaút, de a Sony további filmjei is itt lesznek először digitálisan világszerte elérhetőek a moziforgalmazást követően.

Emellett az HBO exkluzív megállapodást kötött a független A24 filmes stúdióval, hogy a filmjeik (amik kis költségvetésből, de magas minőségben készülnek) elérhetőek lesznek hamarosan a platformon, ami valószínűleg szintén az amerikai és nem a nemzetközi előfizetőket érinti első körben, és ami

továbbra is sovány vigasz az európai előfizetők számára, akik eddig az adott ország saját tartalmaiért fizettek elő az HBO Maxre.

A becslések szerinti 70 milliós előfizetői bázis is morzsolódik a tartalomszolgáltató körüli események miatt, és érhető, ha most rengeteg európai és nemzetközi előfizetőt veszítenek a Netflixhez hasonlóan, hiszen tudjuk, hogy nálunk árérzékeny előfizetőkről van szó, még akkor is, ha az HBO-s előfizetés töredékébe kerül a Netflixhez képest, azonban a mi esetünkben (Romániában) még a magyar szinkront és a magyar feliratot is nélkülözni kell.

Marad tehát a még újdonságnak számító Disney és adott esetben a Prime, ami még tényleg olcsó ahhoz képest, hogy ezen is rengeteg minőségi tartalom érhető el, ráadásul a magyar felirat is opció. De ez már megint egy másik történet, ami szorosan kapcsolódik a Netflixről szóló anyagunkban belengetett minőségi tartalomgyártáshoz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.