Cukor.baj: rendhagyó segítség a diabétesz megértéséhez

Péter Beáta 2019. december 03., 17:01 utolsó módosítás: 2019. december 03., 17:06

Kegyetlen őszinteséggel, saját történetén keresztül mutatja be Farkas Wellmann Endre József Attila-díjas költő a cukorbetegek mindennapjait, vívódásaikat, kérdéseiket, az állapotukhoz és a világhoz való attitűdjüket, valamint a világ viszonyulását hozzájuk. Nincs csoda, az egyetlen járható út a tudatosság – mutat rá a szerző. A Cukor.baj – Kézikönyv kezdő, haladó és leendő II-es típusú cukorbetegeknek című könyv novemberben jelent meg a Partvonal Kiadó gondozásában, most ötállomásos erdélyi bemutatókörúton találkozhatunk vele.

Anyagcserezavar pszichés következményekkel. Gyökerestől megváltoztatja az ember életét a betegség Fotó: Pixabay

– Először is tisztázzuk: mit kell tudni a II-es típusú cukorbetegségről?
– Amíg nem vagyunk benne, elég annyit tudni, hogy veszélyes és alattomos betegség, így inkább arról volna érdemes többet tudni, hogy hogyan kerüljük el. Konyhanyelven a szervezet anyagcserezavaráról van szó, ami nem önmagában, hanem a szövődményei miatt veszélyes. Azért mondtam, hogy alattomos, mert sok esetben már a szövődmények kialakulása után, illetve ezek tüneteiből derül ki (látáskárosulás, például vagy a neuropáthiás tünetek). Ezekben az esetekben a betegség többnyire már évek óta fennáll, és a szövődmények visszafordíthatatlanok. A legszomorúbb mégis az, hogy ha genetikailag hajlamosak vagyunk rá, előbb-utóbb elkerülhetetlenül szembesülünk vele. Ezért fontos, hogy a betegséget a kialakulása legelső fázisában diagnosztizálják, amíg még nagyon sokat lehet javítani a beteg állapotán. Én azt tudom erre javasolni, hogy 30 éves kora fölött évente egyszer legalább mindenki ellenőriztesse a vércukorszintjét.

– Ahogyan te fogalmaztál a könyvben: gyakorló cukorbeteg vagy. Mikor és hogyan derült ki, hogy diabéteszes vagy? 
– Úgy tíz éve, és körülbelül így, ahogy az előbb szó volt róla. Kértem egy beutalót a laborba, mert hiszen nem árt tudni, ha van valami gond. Nos, volt. Természetesen nagyon megijedtem, hisz az ember alapjáraton halhatatlannak gondolja magát, amíg nem szembesül valami ilyesmivel. Megsemmisítő érzés volt mindenképpen.

– Már a könyv kezdőmondatában kegyetlenül az arcába vágod az olvasónak: Barátom, meg fogsz dögleni! Ezt úgy általában a mindennapokban hajlamosak vagyunk nem tudomásul venni. Aztán kiderül az, amiről azt hittük, hogy velünk sosem történhet meg, és az ember áll és pislog, összeroppan, vagy harcolni kezd, illetve különböző lelkiállapotokon megy át, de ott van, hogy mindent a halál perspektívájából kezd nézni. Te hogy voltál ezzel?
– Így, ahogy felvázoltad. Ha utánaolvasol a betegségnek – és itt nem a napikomamasszony.hu-ra gondolok –, és számbaveszed azokat a lehetőségeket, amikkel az orvosi leírások kecsegtetnek, biztos vagyok benne, hogy lesz néhány álmatlan éjszakád. És, ha álszent és képmutató módon nem esel bele az önámítás újabb fázisába, akkor a nyers valóság bizony ez, hogy meg fogsz dögleni. Aztán persze van, aki harcnak fogja fel ezt a helyzetet, de teljesen hiába, hiszen már eleve legyőzetett. Ez a legrosszabb hozzáállás.

– Milyen fokozatai voltak a betegség-elfogadásnak, illetve nem-elfogadásnak? Önvád, szégyen, idegenségérzés – ezekkel a kifejezésekkel is találkozunk a könyvben a betegséged kapcsán.
– Igen, ezek mind. Különböző időszakokban, különböző intenzitással.

Az első nagy szembesülés, hogy a tested már nem az, ami volt a diagnózis kimondása előtt. Illetve nem vagy az, ha a túloldalról nézzük. Mit keresek ebben a testben? – tán ez az első kérdés.

S ha már az a test kiderül, hogy nem az, amiben úgy tudod, hogy élsz, eleve megrázó identitászavart okoz. Aztán meg elkezdesz kicsit másképp gondolkodni a halálról. Meg kicsit többet, mint eddig.

– Milyen reakciókkal találkoztál, amikor valaki a környezetedből megtudta, hogy cukorbeteg vagy? Mennyire lett álságos, hazug a világ veled szemben?
– Két orvosszülővel sejtheted. Kicsit ellentmondásos helyzet, hiszen orvosként pontosan tudták mindazt, amit én később tanultam meg erről a betegségről, ugyanakkor meg nyilván sajnálták a gyermeküket, akinek ők sem ezt a sorsot szánták. Ilyenkor, pláné az elején, minden közeli hozzátartozóban az ijedtség és a kétségbeesés az első reakció, aztán a részvét, a féltés, a sajnálat. Ezek ösztönös emberi érzések, bár nem biztos, hogy az ilyen típusú betegségek esetében ez a legjobb hozzáállás. De ösztönös, emberi érzések, igen… A családi közegen kívül nem tudom, vagy nem hiszem, hogy túl sokakat érdekelt volna. Az emberek titkon mindig örülnek ilyenkor, hogy nem velük történik.

Farkas Wellmann Endre: lehet stabil javulást kicsikarni ettől a kórtól Fotó: Forrás: Farkas Wellmann Endre

– Mikor ötlött fel benned a gondolat, hogy könyvet kell írnod a cukorbetegségről? Kiknek szól?
– Épp ma egy éve. Milyen furcsa, hogy épp ma beszélgetünk erről. Kilenc évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy önként vállaljam ezt a durva szembenézést a témával. Sok minden lejátszódik egy beteg emberben, nyilván annál több minden, minél régebb óta beteg. Itt nem csak tapasztalatokat akartam megosztani, hanem valamelyest antropológia szemszögből vizsgálni a témát. A személyes tapasztalatok remélem, hitelesebbé teszik, amit gondolok róla. Tehát azoknak ajánlom, akik szeretnek vagy akarnak gondolkodni a cukorbajról és a civilizációs betegségekről: kezdőknek, haladóknak és leendőknek.

– Egyfajta kísérletbe kezdtél, átalakítottad magad „kísérleti nyúllá”. Kérlek, mesélj erről a hat hónapról, amelynek mintegy egy hónapját követheti végig az olvasó.
– Mért értékekben, táblázat formájában pedig minden egyes napját.

Ez egy szigorú diéta következetes betartásán alapult, arra voltam kíváncsi, hogy lehet-e stabil javulást kicsikarni ettől a kórtól. Az eredmény az, hogy lehet. A kérdés, hogy mennyire éri meg?

Az emberi test működése – egészségesen is – egy nagyon komplex kémiai egyenlet, amely e betegség következtében is olyan módosulást szenved, ami egyensúly-eltolódásokhoz vezet. Lehet játszadozni, sőt, jó eredményekkel. Kinek hogy éri meg.

– A szembenézés művészete ez a könyv – így jellemezte Zacher Gábor toxikológus főorvos a kötetet a budapesti bemutatón. Mint rámutatsz az általad leírtak kísértetiesen hasonlítanak egy drogfüggő vallomásához, és a függőséghez hasonlítod a cukorbetegséget. Miért?
– Mert az. Az addiktológia ilyen szempontból nem foglalkozik vele, egyelőre lazán a belgyógyászat és ezen belül a diabetológia asztalán szeretik tudni a témát. De ha két részre bontjuk, a konkrét kórfolyamatra és a kialakulásának az ok-okozati összefüggéseire, akkor mindjárt más a helyzet.

Morbid humorral azt is mondhatnánk, hogy abból lesz idő előtt cukorbeteg, aki gyenge alkoholistának vagy drogosnak. A cukorbeteg ugyanis legtöbb esetben ételfüggő. Ez a drogja, ezzel kompenzál.

Ahogy a szerhasználó függőségének megvan a konkrét tárgya, úgy a cukorbetegnek is. Csak ez olyan természetes, sőt, nem is illik ilyenről beszélni. Hiszen enni kell, jót és jól kell enni. Ez egy megkérdőjelezhetetlen axióma, nem? Ez az alap. Aztán, ha bármi bajunk van, ugyanúgy az ételhez is lehet menekülni, mint az alkoholhoz vagy bármilyen droghoz. A pszichés hatásaikban sok a közös vonás. Nem véletlen az sem, hogy ha ellátogatsz egy random cukorbeteg-fórumra, csak a zabálás körül forgó témákról olvashatsz.

– Kis kiemeléseket helyeztél el a szövegben, mintegy összegzésképp, vagy valamiféle következtetés levonásaként, egy-két mondatba sűrítve mindazt, ami világossá vált előtted az (ön)elemzés, betegségtörténeted megírása során. Ugyanakkor verseket is találunk a kötetben.
– A kiemelések segítik az olvasót abban, hogy egy-egy lényeges témát koncentráltabban foglaljanak össze. A versek szerepe már izgalmasabb kérdés. A költészet, mint tudjuk, nem a valóságot hivatott felmutatni, hanem az igazságot. Olyan vendégszövegeket válogattam bele a kötetbe, amelyek megerősíthetik az olvasót az egy-egy témán való elgondolkodás értelmességében. Mondjuk, illusztrálják a főszöveget, fontos verseknek tartom őket.

– A könyvben arra biztatod a cukorbeteg olvasót, hogy készítse el ki-ki a saját betegségtörténetét. Miért jó, avagy szükséges a tudatosság?
– Mert, ha bármit akar kezdeni a saját betegségével, annak ez az alapja. Az orvos a betegséget tudja kezelni, azt, hogy valaki miért és hogyan lesz beteg, azt már nem.

– Míg az elején a saját történeteden keresztül mutatod be, milyen egy cukorbeteg élete, a későbbiekben átfogóbban is megvizsgálod a cukorbetegség (de bármely más civilizációs betegség) lehetséges okait, rávilágítasz bizonyos összefüggésekre, és hogy a nyelv, a hit, az érzelmek, a művészetek, az istenhit hogyan kapcsolódik mindehhez. A bennünk élő leképezett világ és a rajtunk kívüli valóság ellentmondásai indítanak el bizonyos kórfolyamatokat – írod. De ugyanilyen súlyos mondat az is, hogy „a betegségedet magad kerested, sokat tettél érte, hogy nyomorultul élj.” Tehát a betegség kialakulásához hozzájárul a téves világnézet és a személyes felelősség is?
– Ebben teljesen biztos vagyok. Én lepődtem meg a leginkább azon, hogy a könyv megírása után fél évvel szinte egy egészséges ember eredményeit hozom. Az eredményeim nagyon jók, annyi a különbség, hogy gyógyszert szedek. Csupán csak annyit tettem mindezért, hogy a könyv megírásával helyretettem magamban mindazt, amit eddig nem sikerült.

– Miben segített neked a könyv megírása?
– Hát ebben, ez a volt a nagy segítség. Nyugodtabban és derűsebben nézek az életre, de a halálra is. Ez pedig önmagában fél gyógyulás: visszatalálni az egyensúlyhoz, vagy megtalálni azt. Ahogy bármelyikünk számára érdemes élni ezen a világon. Erről még lesz szó a könyvbemutatókon is…

A könyvbemutató turné állomásai
December 5., 19:00, Kolozsvár – Vallásszabadság Háza
December 6., 18:00, Sepsiszentgyörgy - Árkosi Kulturális Központ
December 7., 12:00, Gyergyószentmiklós – unitárius imaterem
December 7., 18:00, Székelyudvarhely – polgármesteri hivatal, Szent István terem
December 8., 12:00, Székelyderzs – unitárius templom
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.