Már megint ránk öntöttek egy csomó sorozatot (4.)

Tamás Attila 2023. szeptember 23., 20:21

Újabb Star Wars-történet, éttermi dráma, zombiapokalipszis, horror-antológia, tinédzser szuperhősök, családbarát és nagyköltségvetésű fantasy, valamint a szexuális életet a középpontba helyező dramedy kapott helyet a legújabb, őszi sorozatajánlónkban.

Már megint ránk öntöttek egy csomó sorozatot (4.)
galéria
Fotó: Liget-montázs

Ahogy azt már megszokhattuk, ősszel indul be igazán az élet film- és sorozatfronton, a szabadtéri programok fokozatos eltűnésével pedig több időt töltünk az otthoni képernyők előtt is.

Az elmúlt években gombamód elterjedt streamingplatformoknak köszönhetően sosem volt ennyi lehetőségünk ekkora mennyiségű vizuális tartalomhoz való hozzáféréshez teljesen legálisan, mint manapság, így

teljesen érthető, ha sokszor elveszünk a hatalmas kínálatban, és hosszas keresgélés után végül vagy nem nézünk semmit, vagy valamelyik régi kedvenc sorozatunkhoz térünk vissza.

Újabb streaming-ajánlónkban azokat a sorozatokat mutatjuk be röviden, amelyek a nyár végén jelentek meg, vagy épp a napokban kezdődtek, ezzel is segítve a választást, hogy miket nézzünk az egyre hosszabbodó őszi estéken.

Ahsoka (Disney+) – hetente érkező epizódok

Míg tavaly ősszel az Andor-sorozat hozott új színt és nézőpontot az utóbbi időben rongyosra koptatott Star Wars-univerzumba, most az Ahsoka teszi ugyanezt. Az első blikkre egy élőszereplős Star Wars: Rebels (merthogy annak az animációs sorozatnak a főbb karaktereiről szól). A Mandalóri sztorijához is enyhén kapcsolódó újabb Star Wars-történet az Új Köztársaság idejében játszódik, és Anakin egykori padawanja, a szürke jedivé vált Ahsoka áll a középpontjában. A sorozat azonban jóval több például az idén tavasszal a meglehetősen unalomba fulladó Mandalóri harmadik évadához képest, hiszen amellett, hogy elrugaszkodik a Skywalker-sagától, egy olyan főgonoszt (Thrawn-admirálist) hoz be az élőszereplős Star Wars-kánonba, akit eddig csak az animációs sorozatok nézői és a könyvolvasók ismerhettek. Ugyanakkor az Ahsoka is tartogat hatalmas cameókat és pofátlan rajongói kiszolgálást, ezt azonban sokkal szívonalasabban teszi, a tavalyi, gyalázatos minőségű Obi Wan-sorozattal ellentétben. Aki tehát egy újabb, minőségi(bb) Star Wars-történetre vágyna, annak az Ahsoka biztosan be fog jönni, és már csak két epizód van hátra az évadból, úgyhogy két hét múlva egészben is lehet darálni az egészet a Disney streamingfelületén.

Videó: Disney+

The Bear (FX/Disney+) – teljes két évad

Az év egyik váratlan, mondhatni a semmiből érkező meglepetése volt tavaly a The Bear (A mackó), amiben az azóta Golden Globe-nyertes, és Emmyre is jelölt Jeremy Allen White alakításában egy kiégett sztárséf életébe kapunk betekintést, aki a Michelin-csillagos éttermek világát feladva hazamegy Chicagóba, hogy átvegye az elhunyt bátyja által korábban működtetett szendvicsezőt annak teljes személyzetével együtt. A mindennapos drámák és kihívások helyszínéül szolgáló étterem és működtetői azonban számos kihívással teli, nehéz pillanatot szereznek Carmynak, akinek a problémái mellett az összes lélekjelenlétére szükség van, hogy működtesse a lokált, és egyben tartsa a különböző motivációkkal dolgozó csapatot, így az ételek készítése közbeni ordítozás és kutyapicsázás a mindennapok velejárója. Talán ilyen erős dráma nem volt a „tévében” a Sopranos, A drót és a Breaking Bad óta, mint amit A mackóban láthatunk, a sorozat második évada pedig minden téren rálicitál az elsőre, úgyhogy érdemes folytatni, vagy éppen elkezdeni a nézését. Az egyik legjobb sorozat a mostani palettán, amit kár lenne kihagyni.

Videó: FX/Hulu

The Walking Dead: Daryl Dixon (AMC/HBO Max) – hetente érkező epizódok

Bár a zombiapokalipszisről szóló The Walking Dead lassan egy éve véget ért, ez nem akadályozza meg a készítőket, hogy újabb és újabb történeteket meséljenek el a járkáló élőholtak világából. Nyáron jött ki a Negan és Maggie főszereplésével készült, Manhattanben játszódó The Walking Dead: Dead City, ami nem lett túlságosan nagy durranás, ettől függetlenül azonban már javában készült az újabb spin-off Daryl főszereplésével. Az eredeti tervek szerint az Európában játszódó Walking Dead-leágazás Darylről és Carolról szólt volna, azonban a Carolt alakító Melissa McBride-nak nem fért bele az idejébe az európai forgatás, ezért kiszállt a projektből.

A Daryl Dixont játszó, az utóbbi években meglehetősen népszerűvé vált Norman Reedus viszont kitartott a sorozat mellett, így készülhetett el a róla szóló, hatrészes minisorozat, aminek szeptember 10-én volt a premierje, és heti bontásban érkeznek az újabb részei. Az egyelőre még csak az AMC+ felületén (ami az Amerikai Egyesült Államokban érhető el) nézhető minisorozat várhatóan októbertől egy bizonyos ideig az HBO Max-en is nézhető lesz, ugyanis az AMC-vel való együttműködésüknek köszönhetően ennek a platformnak a sorozatai is nézhetőek lesznek a Warner Media streamingfelületén. Amint elérhető lesz, érdemes lesz darálni, hiszen az európai, pontosabban a franciaországi setting mellett többek között kiemelt szerepet kapott benne a Harry Potter-filmekben Fleur Delacourt játszó, azóta több más filmből és sorozatból (Tenet, Az essexi kígyó) is ismert Clémence Poésy és több más európai színész is.

Videó: The Walking Dead

American Horror Story: Delicate – (FX/Disney+) – hetente érkező epizódok

Az egyik leghosszabb ideje futó horror-antológiasorozat a Ryan Murphy-féle American Horror Story. Ennek kezdődött el most az Amerikai Egyesült Államokban, az FX csatornán a 12-ik szezonja, amit – antológiasorozat révén – úgy is lehet nézni, hogy nem láttuk a korábbi évadokat. A Delicate alcímet viselő American Horror Story-évad főszerepeiben ezúttal Emma Roberts-t, Cara Delevingne-t és Kim Kardashian-t láthatjuk (emlékezzünk vissza, hogy az ötödik évad sztárja Lady Gaga volt), a történet pedig egy anyává váló színésznőről szól, akivel megmagyarázhatatlan borzalmak történnek. Bár nem egy nagy népszerűségnek örvendő sorozatról van szó, sokak számára mégis bűnös élvezetnek számít, a kettéosztott új évad pedig az FX-es premier után a Disney+ kínálatában lesz elérhető nálunk, valamikor az ősz folyamán.

Videó: FX Networks

Gen V (Amazon Prime) – háromrészes premier szeptember 29-én, majd hetente érkező epizódok

Bár sokunk kedvenc Amazon-sorozata, a megbotránkoztató szuperhősökről szóló, véres és erőszakos sorozata az író- és színészsztrájk miatt parkolópályára került, mégsem kell idén ősszel hiányoljuk a korrupcióval és önös emberi érdekekkel vastagon átszőtt The Vought világát, ugyanis érkezik a The Boys spin-offja, a Gen V. A szuperhősök speciális középiskolájáról szóló, nyolcrészes sorozat az előzetesei alapján ugyanolyan véres és kendőzetlen lesz, mint Butcherék kalandjai, ezúttal azonban a következő generációs szuperhősök mindennapi gaztetteibe és a természetfeletti képességeik balul elsülő történéseibe kapunk betekintést. Aki végignézte a The Boys legalább egy évadát, annak kihagyhatatlan ez a sorozat is, amiben várhatóan a Hetek közül is cameózni fog néhány karakter. Közben pedig reménykedjünk abban, hogy az anyasorozat negyedik évada – sztrájk ide vagy oda – 2024-ben érkezni fog.

Videó: Prime Video

One Piece (Netflix) – teljes első évad

Élőszereplős feldolgozást kapott a Netflixnél minden idők egyik leghíresebb anime-ja, a One Piece, ami az azonos című manga alapján készült még 1999-ben. Eiichiro Oda műve egy Monkey D. Luffy nevű kalózkapitányról szól, aki legénységével, a Szalmakalapos Kalózokkal a One Piece nevű kincset keresik. Az adaptáció kockázatos vállalkozásnak tűnt, hiszen tavaly egy másik híres anime feldolgozása, a John Cho főszereplésével készült Cowboy Bebop – Csillagközi fejvadászok „nem hozta” a kellő nézettségi számokat, így a Netflix egy évad után rögtön el is kaszálta. Nem így történt azonban az augusztus utolsó napján debütált One Piece esetében, aminek bár a nézettségi adatait még nem tudni, a Netflix azonban már berendelte a következő évadot, úgyhogy valószínűleg elégedettek a fogadtatással. Ha valaki egy könnyed, színes fantasysorozatra vágyna, ne adj’ isten hatalmas anime-rajongó, akkor semmiképp se hagyja ki ezt a sorozatot.

Videó: Netflix

The Wheel of Time (Amazon Prime) – hetente érkező epizódok

Nem túlzottan nagy hírveréssel érkezett meg az Amazon Hatalom gyűrűi melletti nagyköltségvetésű fantasysorozatának a második évada. Az Idő Kereke sorozatverziója még 2021-ben indult Rosamund Pike főszereplésével, és egészen mostanig kellett várni a második szezonra, aminek epizódjai heti bontásban kerülnek fel az Amazon Prime felületére. A már elhunyt Robert Jordan író könyvei alapján készült sorozat egy ideig biztosan nem fogy ki írott alapanyagból, hiszen 14 kötetet és egy előzménytörténetet foglal magába. A sorozat jövőjére nézve nem túl biztató, hogy mivel rengeteg pénzbe kerül, nem biztos, hogy újabb évadokat rendelnek belőle, főleg ha a második etap nézettsége sem lesz kiemelkedő. Láthattuk ugyanakkor a másik nagy presztízssorozat, a Periféria esetében, hogy hiába rendelték be a folytatást, nem sokkal utána el is kaszálták azt az író és színészsztrájk miatt, így annál sem fogjuk megtudni, hogy milyen lett volna a következő évad. Ha ez Az Idő Kereke esetében is így történik, akkor újabb, nagyköltségvetésű fantasysorozat megy majd a kukába, a stúdió pedig teljes egészében a Gyűrűk ura előzménysorozat, a Hatalom gyűrűi folytatására csoportosíthatja át az anyagi erőforrásait.

Videó: Prime Video

The Continental: From the World of John Wick (Peakock/Prime Video) – hetente érkező epizódok

Ezt is megértük: a negyedik John Wick-film után előzménysorozatot is kapott a megállíthatatlan bérgyilkosok világa, pontosabban annak egyik ikonikus helyszíne, a Continental-hotel története. A hetvenes években játszódó sztoriban a fiatal Winston és Charon történetét ismerhetjük meg, a főgonosz eljátszására pedig az utóbbi időszakban a botrányairól elhíresült Mel Gibsont sikerült megnyerni. A mindössze háromrészes sorozat tulajdonképpen azt mutatja be, hogy már akkor is voltak egymásra vadászó bérgyilkosok, amikor John Wick még nagy valószínűség szerint hátulgombolós volt, és nem a fejlövéseiről volt híres. Bár valószínűleg a The Continental-sorozat nem fog vetekedni a John Wick-filmek, ezen belül is a negyedik rész színvonalával, akiket érdekel ez a kitalált világ, biztosan esélyt ad ennek is.

Ha pedig azt hinnénk, hogy ezzel, és a már belengetett ötödik filmmel ennyi lesz a John Wick-univerzumból, nagyobbat nem is tévedhetnénk, ugyanis várhatóan jövőben érkezik még a Ballerina-film is, ami szintén ebben az univerzumban játszódik, és egy balerinából lett bérgyilkos történetét meséli el Ana De Armas és az épp saját The Walking Dead-sorozatban játszó Norman Reedus főszereplésével. A Continental nálunk az Amazon Prime kínálatában nézhető.

Videó: Peacock

Sex Education (Netflix) – teljes szezon/sorozat

Sokak kedvenc guilty pleasure-je (bűnös élvezete) ér most véget, ugyanis csütörtökön jelent meg a Szexoktatás negyedik, és egyben befejező évada. Az Otis Milburn szexuálterapeuta és társairól szóló sorozat üde színfoltja volt a Netflix egyre ellaposodó kínálatának, ami a kamaszkorral együtt járó szexuális problémákat, szorongásokat és helyzeteket mutatta be humoros körítéssel. Az új évad tehát elhozza a búcsút úgy a kedvenc karaktereink, mint a nézők számára, de lehet, hogy nem is baj, hogy ezt a sorozatot sem nyújtották a végletekig, és ezáltal egy korrekt lezárást kaphat. Nem tűnik amúgy rossz, szombat esti vagy hétvégi programnak a teljes sorozat vagy éppen az utolsó szezon ledarálása.

Videó: Netflix

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.