Az ősz három legjobb sorozata: 1899, Andor, Wednesday

Tamás Attila 2022. december 06., 17:44 utolsó módosítás: 2022. december 07., 21:41

Az ősz három legjobb, és mondhatni „legnagyobb” sorozatát összegezzük, amelyben az új Star Wars-sorozat a kakukktojás, hiszen rendkívül alacsony nézettsége miatt lett közismert. De végre megnézhettük a Dark alkotóinak az elődhöz hasonló, komplex sorozatát, és természetesen a hatalmas nézettségi és popkulturális impaktot kivágó Wednesday is helyet kapott anyagunkban. Mivel ábécésorrendben írunk erről a három sorozatról, ezért aki mindössze a Wednesdayt látta, és emiatt kattintott bele a cikkünkbe, nyugodtan görgessen az anyag végére.

Az ősz három legjobb sorozata: 1899, Andor, Wednesday
galéria
Az 1899 szereplőgárdája a sorozat írójával és rendezőjével Fotó: Netflix
1899 (Netflix)

A Darkkal híressé vált Baran bo Odar és alkotó-, valamint a való életben is társa, Jantje Friese továbbra is azt csinálják, amihez a legjobban értenek: mystery box-történetet álmodnak a képernyőre, és azt meg is valósítják, ráadásul legújabb alkotásukat, az 1899-et a járványhelyzet kellős közepén.

Azért is nagy szó, hogy Jantje újabb misztikus történetéből sorozat lehetett 2022-re, mivel az alkotópáros a Dark elképesztő kritikai és nézői sikere után szó szerint nemzetközi vizekre evezett.

Új sorozatuk – ahogy a cím is nyilvánvalóvá teszi – 1899-ben játszódik egy, Európából az amerikai partok felé haladó gőzhajó, imigránsokkal tele fedélzetén. A Kerberoson igazi bábeli zűrzavar uralkodik, mivel sok nemzet képviselői váltottak jegyet az egyirányú utazásra, így

a fedélzeten találunk spanyol, német, francia, angol, dán, lengyel, kantoni, és még ki tudja, milyen nyelven beszélő embereket, akik szinte kivétel nélkül mind menekülnek valami elől.

Igen ám, de a történetünk elején a Kerberos legénysége megtalálja a hajózási társaság korábban eltűnt hajóját, a Prometheust, ez pedig számos kérdést vet fel az utasokban, ráadásul ettől fogva

megmagyarázhatatlan dolgok kezdenek történni mind az utasokkal, mind a legénységgel.

Fotó: Netflix

A keletkező zűrzavart a hajó kapitánya, Eyk Larsen kellene kontrollálja és megoldja, ehelyett azonban úgy dönt, hogy megnézi, hogy vannak-e túlélők a hetek óta sodródó és eltűntnek nyilvánított Prometheuson, ami természetesen újabb bonyodalmakhoz vezet. Ő és Maura Franklin – az egyik utas, akit különleges látomások gyötörnek – azok, akik minden áron rá akarnak jönni, hogy mi is történik valójában körülöttük. Eközben pedig

az egyre nyugtalanabbá váló utasok folyamatosan a túlélésért küzdenek az egyre jobban eluralkodó káoszban ami úrrá lesz a hajón.

Nyilván, hogy mindenki az etalonként számontartott Darkhoz akarja hasonlítani ezt a sorozatot, amely ezúttal nem annyira komplex és bonyolult, mint az időutazós elődje, de azért képes rendesen megdolgoztatni a néző agytekervényeit. Itt nem egy időhurok kibontakozását látjuk, amelyben a karakterek fiatalabb és idősebb verziói jönnek-mennek az időben, hogy kiderüljön: tőlük indult és velük ér véget minden, hanem itt a valóság-érzékelés áll a középpontban. Abból a szempontból hasonló a Westworldhoz vagy éppen az mystery box-sorozatok másik etalonjaként hivatkozott Losthoz, hogy

itt is egy hatalmas rejtély kibontakozását követhetjük végig, amelyet szándékosan leges-legbelülről mutatnak, hogy csak a végén álljon össze a nagy kép, és nyerjenek értelmet az összefüggések.

Baran bo Odarék és Jantje Friese ezúttal sem bíztak semmit a véletlenre, előre eltervezték az egészet.

Fotó: Netflix

Az első évad, ahogy a Dark esetében is mindössze a felszínt kapargatta meg egy jókora csavarral a végén, és ezt a sorozatot is három évadosra tervezték, amelynek a végén várhatóan összeáll a teljes kép. Erre azonban még éveket várhatunk, hiszen cikkünk megjelenésekor a Netflix még hivatalosan be sem rendelte a folytatást, nemhogy még a harmadik évadot is, hiszen ezt is – mint manapság minden sorozatukat – a nézettségtől teszik függővé, vagyis

csak akkor készülhet újabb évad belőlük, ha elegen nézik.

Az 1899 viszonylag jól teljesített, ha hihetünk a marketinggépezetnek, ugyanis a megjelenését követően nagyon sok országban került a legnézettebb sorozatok élvonalába és a dobogó első helyére, hogy aztán november végén a Netflix újabb nagyágyúja, a Wednesday letaszítsa onnan.

Fotó: Disney+

Andor (Disney+)

A legjobb Star Wars-sorozat és az egyik legjobb Star Wars-történet, amit sajnos kevesen néznek – így vonult be a köztudatba a réges régen egy messzi galaxisban játszódó újabb folytatásos sztori, amely

tényleg van olyan jó – sőt bizonyos szempontból sokkal jobb is – mint az eredeti trilógia filmjei, a Mandalóri, vagy éppen a Zsivány Egyes, ami épp az Andor folytatása.

A jelenlegi sorozatfelhozatalban már rendhagyónak számító, 12 részes évad részei hétről-hétre váltak elérhetővé a sorozat szeptember végi premierje óta, és bár lassan indult be a történet, és sokkal komótosabban haladt a cselekmény, mint ahogy azt a többi Star Wars-produktumtól megszokhattuk, mégis épp ettől nagyszerű:

sokkal emberibb, sokkal nyersebb, sokkal földhözragadtabb, mint minden, amit eddig láthattunk ebben a kitalált univerzumban.

Fotó: Disney+

Itt nincsenek fénykardok, egy szó sem esik az Erőről, űrlények is csak mutatóban vannak, mégis sokkal többet tudunk meg az elnyomó birodalomról és a galaxis lakóinak természetéről, mint eddig bármikor.

A történet lényegében a Lázadók megalakulásáról szól, egészen pontosan Cassian Andor százados lázadóvá válásának útját mutatja be. Merthogy a Zsivány Egyesben megismert Cassian nem volt mindig az a feddhetetlen kulcsember, aki bármikor kész lett volna az életét adni a lázadókért és az általuk képviselt ügyért (amit végül meg is történik a film végén, vagyis Andor életét adja azért, hogy a lázadók a Halálcsillag tervrajzai segítségével verhessék majd be az első nagy szöget a Birodalom koporsójába az Új Reményben).

Fotó: Disney+

Andor az az ember, aki nehézsorsú árvaként volt kénytelen felnőni, miután népét kiirtották, ezt követően pedig kisstílű bűnözőként éli az életét, miközben

valami nagyba csöppen bele, ami lassan elindítja benne a lázadás szikráját a mindent elnyomó Birodalom és annak szolgái ellen.

Tényleg hosszan lehet ecsetelni az Andor erényeit, amit nagyon sokan megtettek már előttem, a lényeg, hogy ez a 12 epizód a Star Wars egyik csúcsa, egy nyers és kegyetlen történet az elnyomás és az elnyomottak természetéről, a hatalom machinációiról és a kisember szenvedéseiről, a lappangó dühről és rengeteg másról, ráadásul

olyan komplexitású karakterekkel, hogy azt a Trónok harca is megirigyelhetné.

Az évad felénél látott napvilágot az a nézettségi adat, miszerint lehet bármennyire is jó az Andor, ha ez az a Star Wars-sorozat, amit a legkevesebben követnek, hiszen a nézettsége messze elmaradt a fent említett Mandalóriétól, az ezt követő Bobba Fett könyvétől, de még a meglehetősen rosszul sikerült Obi Wan Kenobi-szériától is, amit lényegében

a nosztalgiafaktor és a mérhetetlen fanservice adott el, nem pedig a minősége.

Az Andor népszerűségét biztosan megdobta, hogy a lelombozó nézettségi adatokkal került be a hírekbe, és erről nagyon sokan írtak, de biztosan a szájhagyomány is rátett egy lapáttal, hiszen hétről hétre egyre jobb epizódokkal rukkolt elő, ezekkel pedig már meg lehetett győzni azokat is, akik a kezdeti lassúsága miatt engedték el a sorozatot. Ezek után viszont a Disney „gyártósorán” minden soron következő Star Wars-produktumnál fel kell kötni a gatyát, hiszen ez most egy hivatkozási pont lesz, hogy így is lehet csinálni, nem csak a rajongók pofátlan kiszolgálásával, ahogy ezt tették a legújabb Skywalker-trilógiával is.

Fotó: Netflix

Wednesday (Netflix)

A Wednesdayről lassan már az is hallott, aki egy kő alatt él, és nem követi, hogy éppen melyik aktuális sorozatok éppen népszerűek. Tim Burton nagy visszatérése a Netflixen számunkra épp amiatt is érdekes, mivel a sorozatot Romániában is forgatták, és ha nem is számunkra ismerős helyszínek köszönnek vissza a nézésekor, azért mégiscsak nem mindennapi, hogy például

a sinaiai vasútállomáson „járnak-kelnek” a sajátos víziójú horror- és horrokomédia-rendezőlegenda, Tim Burton karakterei.

Merthogy ő hozta tető alá a Netflixnél a legendás Addams Family spin-offot, ami a karikatúraszerű karakterekből álló, horrorcsalád elsőszülöttjéről, Wednesday Addamsre fókuszál. A nyolcrészes sorozat pont olyan, mint amilyennek 2022-ben egy Netflix-sorozatnak lennie kell, természetesen jó sok timburtonos beütéssel, és egész jó poénokkal, amelyek a színekre allergiás, különc Wednesday-karakteréből erednek, és mondhatni kiapadhatatlanok egészen addig, amíg a szezon végére kissé elfárad az egész.

A karaktert megformáló Jenna Ortegából egy csapásra világsztár lett, köszönhetően annak, hogy mennyire jól tudott átlényegülni a copfos, sötétlelkű és a különcök mindennapjait élő lánnyá.

Mindezt az egyik epizódban bemutatott, saját koreográfiára épülő táncával csak tetézte, ez pedig sok más egyéb Wednesday-tartalom mellett hihetetlenül gyorsan lett virális a közösségi médiában (főként TikTokon és Instagramon), arról nem is beszélve, hogy

Ortega a szerep kedvéért kezdett csellózni és németül is megtanult, és a jeleneteiben sosem pislogott, ezzel is erősítve a karakter különc jellemvonásait.

Fotó: Netflix

A sorozat érdekessége még, hogy az a Christina Ricci is szerepel benne, aki az ’90-es évek Addams Családjának Wednesdayét játszotta gyerekként (ezúttal egy másik karakter bőrébe bújik), ugyanakkor rendkívül jó választás volt Catherine Zeta-Jones a karcsú és sötétlelkű Morticia szerepére, mellette pedig Luis Guzmán Gomeze is kiváló, annak ellenére is, hogy az ő castingját előzetesen már szétszedték a trollok, hogy miért egy latinót választottak az Addams-családfő szerepére (holott az eredeti képregényben is latinó volt a karakter). Fontos szerepet kapott ugyanakkor a sorozatban a főként a Trónok harcából ismert Gwendoline Christie is, aki Larissa Weems igazgatónő szerepében először érezhette bájosnak magát, hiszen korábban többek közt a magassága miatt főként férfias, kemény nőket kellett eljátszania. És akkor még nem is beszéltünk Izéről, a levágott, de önálló életet élő kézről, akinek megformálásához egy román művész, Victor Dorobantu „adta a kezét”.

A Wednesday egy nagyon jól működő sorozat, amely főleg a fiatal generációnál talált be, de náluk aztán nagyon. A Harry Potteres beütésű történet egy különcöknek lehetőséget biztosító iskolában játszódik, ahol megmagyarázhatatlan gyilkosságok történnek, közben pedig ott feszül a fel nem oldható ellentét a különcök és a normie-k között, akiknek világai az iskola falain kívül találkoznak. Természetesen Wednesday a különcök között is kívülállónak számít, miután szülei egy meglehetősen brutális gyilkossági kísérlet után ide adják be, és ahol szembesülnie kell azzal, hogy

veszélyben van az ő és mások élete, amennyiben nem lép fel az iskolát fenyegető veszély ellen, ami egy torz szörny képében jelenik meg, amit rajta kívül addig senki sem látott.

Fotó: Netflix

A tinidrámás felütést tehát átlengi a különleges látványilágú horrorkomédia, amit egy jó kis krimi-szállal fűszereznek meg a készítők, hogy fenntartsák az érdeklődést az évad egészében, akkor is, amikor épp nem Wednesday karaktere viszi el a vállán a show-t (ami egyébként nagyon ritkán történik meg). És bár a szezon nagyon ígéretesen indul,

úgy válik eléggé összecsapottá és magához képest is komolyan vehetetlenné a végére, amin már a nagy revelációk sem segítenek.

Összességében azonban egy rendkívül szórakoztató néznivalóról van szó, ami rengeteg nézőnél talált be, hiszen máris megdöntötte a Stranger Things negyedik évadának első hétvégi rekordját, úgyhogy a szintén rekordokat döntő A Jeffrey Dahmer-sztori mellett megvan az év másik Squid Game kaliberű sorozata is a Netflixnek, amit

hülyék lesznek nem kiaknázni, és újabb szezonokkal újabb nézettségi rekordokat és ezáltal pénzt kisajtolni belőle.

Fotó: Netflix

Tim Burton tehát a ’90-es években rendezett blockbusterjei után „hangosan” tért vissza a köztudatba, és várhatóan ha nem is az ő rendezésében, de az ő közreműködésével készülhet el a Wednesday folytatása, és az Addams Familyből leágazó esetleges spin-offok, amennyiben

a Netflix ennél is saját filmes és sorozatos univerzumban kezd el gondolkodni a mostani sorozat sikerét látva.

Reméljük, hogy bármilyen folytatás is érkezik, az a Wednesdayhez hasonlóan egy kellemesen szórakoztató egyveleg lesz, ami várhatóan újból letarolja majd a közösségi médiát, és elnyeri a fiatal generáció rajongását, akik most felfedezhetik magunknak a galád Addams család történeteit.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.