A hitoktatás gondolkodtatni szeretne: vallástanárok a vallásoktatás szerepéről

Liget 2021. szeptember 27., 10:10 utolsó módosítás: 2021. szeptember 27., 16:50

A vallásóra a kötelező tananyag része az általános iskolai kerettantervben. Bár Székelyföldön nem jellemző az, hogy kivegyék a gyerekeket vallásoktatásról, esetenként mégis előfordul. Református, katolikus és unitárius vallástanárok szólalnak meg a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében a vallásórák szerepéről.

A hitoktatás gondolkodtatni szeretne: vallástanárok a vallásoktatás szerepéről
galéria
A kicsik is érdeklődve hallgatják a bibliai történeteket Fotó: Haáz Vince

Az emberi jogok elismeréseként a családoknak joguk van ahhoz, hogy ne válasszanak vallásórát gyereküknek. Azért, hogy ez ne legyen számukra hátrányos megkülönböztetés, az iskola megszervezi, hogy aki szeretné vallásórára járatni gyerekét, ezt az óhaját kifejezze már a gyerek iskolába íratásakor. Zalányi Erzsébet marosvásárhelyi református vallástanár tapasztalatai szerint

nagyon kevés az a szülő, aki úgy gondolja, hogy gyereke fejlődése szempontjából az lenne a kedvező, ha nem járna vallásórára.

„A mi iskolánkban jelenleg ciklusonként egyegy család kérte a gyereke fölmentését, tehát a magyar tagozaton két család választotta ezt. Ebben a két esetben egy meggyőződéses istentagadó család, és egy olyan felekezethez tartozó család, akik nem óhajtják az iskolai keretek között megszervezni a felekezetük gyerekeinek óráit” – fogalmazott Zalányi Erzsébet, vagy ahogy a gyerekek szólítják, Zsike tanár néni.

A marosvásárhelyi pedagógus úgy véli, azért is fontos a vallásoktatás a gyerekek életében, mert a vallásórákon a gyerekek ember- és istenképe fejlődik.

Erdély Imre tizenötödik éve főállású katolikus vallásoktató a csíkszeredai a Segítő Mária Római Katolikus Gimnáziumban, amelynek alapszabályzata keresztény valláserkölcsi szempontokra épít.

Imádkozni – kérni és hálát adni – is megtanulnak a diákok Fotó: Haáz Vince

A teológiaosztályokban természetesen egyik főtantárgy a vallás, ezért nem vonatkozik az iskolára az, hogy kivegyék vallásóráról a gyerekeket. Van még két világi osztály is minden évfolyamon, ahol heti egy vallásóra van négy éven keresztül, de ott is lényegesnek tartják a vallásoktatást, és ebben a szülők is – Istennek hála – támogatják az intézményt – fejtette ki a csíkszeredai vallástanár. A teljes cikket a Székelyhon napilap Hit-Vallás mellékletében találják meg.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.