Liget 2019. november 15., péntek

Csókszereda: versek a fotók mellé

Csókszereda. Nem, nem elírás. A Csókszereda című verseskötet bemutatójára hívjuk az olvasókat kedden délután Csíkszeredában.

Liget 2019. november 15., péntek

Fotótárlat Baróton: Orbán Balázs nyomdokán

Járjunk együtt Orbán Balázs nyomdokán Erdővidéken – ehhez nem kell egyebet tenni, mint meglátogatni azt a fotókiállítást, amely Baróton nyílik meg hamarosan.

Liget 2019. november 15., péntek

Elit alakulat 2.0: honfoglalás kori régészeti leletek Csíkszeredában

A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetőinek leletanyagát mutatja be a Csíki Székely Múzeumban november 20-án megnyíló Elit alakulat 2.0 című kiállítás. Az e heti nyomtatott Liget olvasóinak a kiállítás kurátora, a Magyar Nemzeti múzeum főigazgató-helyettese, Pusztai Tamás beszél a tárlatól.

Liget 2019. november 15., péntek

Illóolajok, a lélek gyógyítói

Illóolajok, növényi olajok, hidrolátumok, aromavizek, macerátumok, virágvizek – egyszóval aromaterápia. Na de mit is rejt magában ez a fogalom, mivel foglalkozik egy aromaterapeuta, egyáltalán mi legyen otthon az illóolaj-patikánkban? A kérdésekre Kovács Katalin csíkszeredai születésű, Budapesten élő okleveles aromaterapeuta válaszol.

Liget 2019. november 14., csütörtök

A szelektív hulladék nyomában: új résszel jelentkezett a Sapiophile

Kíváncsiak, hogy mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékkal, miután kiürítik a kukákat? Egyáltalán mire figyeljünk, ha szelektíven szeretnénk háztartásainkban hulladékot gyűjteni? A Sapiophile negyedik évadának első része ezekre a kérdésekre is választ ad.

Liget 2019. november 14., csütörtök

Két párhuzamos világ létezik. A harmónia világa és a káoszé.

Három nő, három különböző karakter, három különböző történettel – mégis van közös kapcsolódási pont. Három alkalommal tekinthető meg novemberben a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban a kortárs finn szerző, Mika Myllyaho Káosz című fekete komédiája: 16-án, 18-án, valamint 19-én.

Liget 2019. november 14., csütörtök

Ünnep a református kollégiumban

Kollégisták családi találkozójával, valamint kórustalálkozóval ünnepelték, hogy a kolozsvári református kollégium harmincadik tanévét kezdte meg – számol be az Erdélyi Napló e heti száma.

Liget 2019. november 14., csütörtök

Ami az Európai Unióban ismeretlen fogalom: tanyavilág

Ma is élnek olyanok, akik visszaemlékeznek a múlt század eleji tanyavilág sanyarú vagy elviselhetőbb, de mindenesetre nyugalmasabb világára. A tanyákon nem sokat számított az idő fogalma, egyetlen viszonyítási pont a Nap járása volt. A csütörtöki Erdélyi Naplóban a tanyasi létről, a tanyasi világ mindennapjairól olvashatnak riportot.

Liget 2019. november 13., szerda

Vajon merre jár a boldogság madara?

Bemutatóra készül a Szigligeti Színház Liliput Társulata. Ha Nagyváradon élnek vagy arra járnak, ne hagyják ki, nézzék meg A boldogság madara című előadást, mely hétéves kortól ajánlott.

Liget 2019. november 13., szerda

Műkedvelő színjátszó csoportok hétvégéje

Két helyszínen is találkoznak a hétvégén a Hargita megyei amatőr színjátszó csoportok: november 16-án Homoródújfaluban, november 17-én pedig Csíkvacsárcsiban tartanak seregszemlét.

Liget 2019. november 13., szerda

Egy bárónő receptjei és egyéb finomságok

Kipróbálnának néhány receptet Báró Bornemissza Elemérné Szilvássy Karola recepteskönyvéből? Az most nem mentség, hogy nincs kéznél a könyv. A Székelyhon szerdai számának Erdélyi Gasztró mellékletében a gyűjtemény több receptjét is megtalálják. De ötletek kapnak töltött tojás készít&

Liget 2019. november 12., kedd

Konferenciával emlékeznek Kájoni Jánosra

Joannes Kájoni 390 címmel tartanak emlékkonferenciát Csíkszeredában november 16-án, a Csíki Moziban. A szervezők szándéka, hogy a Kájoni János ferences szerzetes munkásságára és korára irányuló tudományos kutatások eredményeit megismertessék az érdeklődőkkel.

Liget 2019. november 12., kedd

Puskás Aréna: a nemzet stadionja

Magyarok tervezték és építették fel Közép-Európa egyik legnagyobb befogadóképességű és legmodernebb stadionját. A budapesti Puskás Arénát november 15-én a Magyarország–Uruguay barátságos mérkőzéssel avatják fel. S hogy milyen is a nemzet stadionja, megtudhatják a Székelyhon Erdélyi Sport mellékletéből.

Liget 2019. november 12., kedd

Kétszer is vetítik Csíkszeredában a Valant

Skandináv bűnügyi történetek nyomvonalán haladó, szívszorító thrillerként emlegetik a Valan című filmet, amelyet Csíkszeredában két alkalommal is levetítenek november végén. Kár lenne lemaradni a részben Balánbányán forgatott filmről.

Liget 2019. november 12., kedd

Új nevek az olimpikonok emlékművén

Felújítják, aktualizálják a csíkszeredai Vákár Lajos Műjégpálya előtt álló olimpikon-emlékművet. Az emlékmű 15 évvel ezelőtt készült Borbáth István Ágoston testnevelő tanár kezdeményezésére, most is ő járta ki az útját annak, hogy új nevek kerüljenek fel a márványoszlopokra – olvashatj&

Liget 2019. november 11., hétfő

Három helyszínen A nyakleves antológiája

Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön is bemutatják novemberben Nagy Lóránt a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát megidéző történeket tartalmazó, A nyakleves antológiája című kötetét.