Liget 2020. január 20., hétfő

Szatmárnémetiben a Magyar Állami Népi Együttes

A Magyar Állami Népi Együttes a Magyar Kultúra Hetén Szatmárnémetiben lép fel. A január 23-ai est műsorán a Kolozsvári piactéren című produkció szerepel.

Liget 2020. január 20., hétfő

Romano Drom duplakoncert

A magyarországi kortárs cigány kultúra egyik legismertebb képviselője, a Romano Drom koncertezik január 23-án Kolozsváron az Atelier Caféban, 24-én pedig Marosvásárhelyen a Jazz and Blues klubban.

Liget 2020. január 20., hétfő

Újévi pápai szentmisén kaptak áldást a gyermekek

A gyergyószentmiklósi Munkás Szent József római katolikus templomban igyekeznek őrizni és éltetni a hagyományokat, így a betlehemező csoportok is fontos szerepet töltenek be. Egy pályázatnak köszönhetően január elsején részt vettek a Ferenc pápa által bemutatott szentmisén – adja hírül a Székelyhon napilap Hit-Vallás kiadványa.

Liget 2020. január 20., hétfő

Bözödújfalu továbbélő lelkisége

A székely szombatosok, unitáriusok, katolikusok és más vallásúak otthonra leltek Bözödújfaluban, és noha az épületeket elnyelte a víztározó, a hely szellemisége tovább él. A falu példamutató lelkiségét Szombatfalvi József ny. unitárius lelkész idézi fel a Székelyhon napilap Hit-Vallás kiadványában.

Liget 2020. január 17., péntek

Megjelent a Hargita-hegység turistakalauza

Csíkmadarason mutatják be a baróti Tortoma Kiadó turistakalauz-sorozatának első darabját, amelyet Zsigmond Enikő csíkszeredai geológus írt.

Liget 2020. január 17., péntek

„Az egyházadat soha ne hagyd el!”

Személyesen ismerte Márton Áron püspököt és Tomcsa Sándort – előbbivel a gyulafehérvári teológián, utóbbival édesapja bádogosműhelyében teremtett kapcsolatot. A 75 éves udvarhelyi egyházgondnok- és történetíró, hitoktató és helytörténész Derzsy Andrásról olvashatnak a Liget mellékletben.

Liget 2020. január 17., péntek

Öltözködés személyre szabottan

Az év eleje általában az új kezdetek időszaka, az egészségesebb életmód mellett sokan ilyenkor döntik el, hogy rendszerezik ruhatárukat és a jövőben tudatosabban öltözködnek. Az egyszerű és eredményes változtatás érdekében a Székelyhon pénteki számának Liget melléklete néhány hasznos tippet is megoszt az érdeklődők

Liget 2020. január 16., csütörtök

Emlékmenet a Don-kanyar magyar hőseiért

A második világháborúban a 2. magyar hadsereg hiányos felszerelésű katonái nem bírták feltartóztatni a többszörös túlerőt a Don folyónál. A szovjetek 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat és néhány hét alatt felmorzsolták a sereget. Berei Károllyal, a nagykárolyi emlékmenet szervezőjével interjú

Liget 2020. január 16., csütörtök

Ötven éve nincs közöttünk a nagy nevettető

Fél évszázada halt meg Latabár Kálmán, a legnagyobb magyar komikusok egyike. Népszerűsége az idő múlásával semmit sem kopott, filmjeit manapság is élvezettel nézik rajongói. Latabárról az Erdélyi Napló is megemlékezik.

Liget 2020. január 15., szerda

Egy kolozsvári magyar étterem sikertörténete

Dolgozott autóalkatrész-forgalmazó cég és bútorgyártó vállalat vezetőjeként, és ő építette ki Kolozsvár első magyar éttermeit. A kolozsvári Mikó étterem tulajdonosa és vezetője, Kovács Zsolt kilenc éve arra törekszik, hogy övé legyen a kincses város igazi „magyar vendéglője”. Olvassák el a Székelyhon Erd

Liget 2020. január 14., kedd

Vivalditól Schubertig: a Csíki Kamarazenekar hangversenye

Nagyszabású hangversennyel lép színre a Csíki Kamarazenekar január 19-én 18 órától a Csíki Moziban.

Liget 2020. január 14., kedd

A magyar kultúra napját ünneplik Abásfalván

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, az abásfalvi Unitárius Egyházközösség és az Abásfalváért Kulturális Egyesület tartalmas programmal várja az érdeklődőket január 18-án 17 órától az abásfalvi közbirtokosság székhelyén.

Liget 2020. január 14., kedd

Beszélgetés Jánosi Antal képzőművésszel

Jánosi Antal képzőművész legújabb alkotásaiból nyílt kiállítás a csíkszeredai Pál Art Galleryben. A művésszel január 15-én 18 órától találkozhatnak az érdeklődők a galériában, ahol egy beszélgetés keretében osztja meg gondolatait a művészetéről.

Liget 2020. január 14., kedd

Az első országos női autósportbajnokság győztese: Gavrila Izabella

Először rendezték meg 2019-ben Romániában a Women Rally országos bajnokságot. A női versenyzőknek kiírt sorozat első bajnoka pedig a gyergyószentmiklósi Gavrila Izabella lett. Róla olvashatnak a Székelyhon napilap e heti Erdélyi Sport mellékletében.

Liget 2020. január 13., hétfő

Gyertek haza, ludaim! – udvarhelyszéki gyermekjátékok gyűjteménye

Csípős túrót vegyenek! – ez volt az első. Gyertek haza, ludaim! – ez a második. Miről van szó? Gyermekjátékokról.

Liget 2020. január 13., hétfő

Nagypénteken nem illik kertészkedni – Egy élet két síkon

Czakó Zsófia debütkötete arra a kérdésre keresi a választ, hogy mit is tenne az ember, ha nem kellene mindenféle elvárásnak megfelelnie. Szerencsére nem olyan vészes a helyzet, mint ahogy az előző mondatomból tűnne: a könnyed történeteket fanyar humor lengi be, megszüntetve minden tudálékoskodást – olvashatják a hétfőn megjelent Előretolt Helyőrségbe