Apponyi és Tisza Marosvásárhelyen: a híres államférfiak látogatásai nem maradtak következmények nélkül

Fodor János 2017. szeptember 11., 13:30 utolsó módosítás: 2017. szeptember 11., 18:56

Marosvásárhely történetében több olyan alkalom is felsorolható, amikor a város díszes vendége volt valamely fővárosi főméltóság. Különösen a 20. század hajnalán, amelyet többnyire „boldog békeidőként” emlegetnek, valójában azonban a politikai vitáktól igencsak hangos időszak volt. Ebből az időszakból szemlézünk néhány olyan alkalmat, amikor Marosvásárhely híres államférfiak látogatására számíthatott.

Apponyi és Tisza Marosvásárhelyen: a híres államférfiak látogatásai nem maradtak következmények nélkül
galéria
Apponyi látogatásával Marosvásárhely Kultúrpalotát és igényes hangversenyt is „szerzett”, amelynek hagyománya napjainkban is létezik

Az apropót legtöbb esetben, akárcsak napjainkban, a választások előtt esedékes politikai kampány adta.

Annak ellenére, hogy a század elején egy nagyjából húszezer lakosú kisvárosról beszélünk Marosvásárhely esetében, a cenzusos rendszer miatt a szavazati joggal rendelkező férfiak száma összesen ezerötszáz körül mozgott a város két választási kerületében.

Így nagyjából a helyi és országos politikusok kampánykörútjai főleg e szűk réteg meggyőzéséről (és a mikszáthi értelmében vett lefizetéséről) szóltak, mégis elmondható, hogy egy-egy illusztris vendég látogatása városi szinten ünnepi eseménynek számított, ahova szép számmal gyűltek össze szavazati joggal nem rendelkező (nők, kiskorúak, munkások stb.) polgárok is. Az ilyen alkalmakkor szívesen bekapcsolódtak a helyi politikusok, részben saját politikai tőkéjük és érdekük növelése érdekében, részben későbbi sikereket remélve.

Lakoma francia pezsgővel

Így volt ez a fiatal Bernády György esetében is, aki az 1892-es választásokon politikailag is elkötelezte magát: az Apponyi Albert által vezetett Konzervatív nemzeti programmal fellépő Nemzeti Pártot támogatta. Pártja és marosvásárhelyi jelöltje népszerűsítése érdekében Apponyi Albert 1892 január végén Marosvásárhelyre látogatott. A már ekkor relatíve nagy népszerűségnek örvendő politikus (a sokkal későbbi trianoni békeszerződés aláírását megelőző tárgyalások vezetője és egyik proeminens szónoka) marosvásárhelyi útjáról a helyi sajtó is beszámolt.

Apponyi rövid marosvásárhelyi tartózkodása alatt Bernády György vendége volt, a tiszteletére rendezett gazdag lakomán francia pezsgőt szolgáltak fel.

Végeredményben a látogatásának többszörös eredménye született: egyrészt a pártja jelöltje (Bethlen Gábor) megszerezte a választásokon az óhajtott képviselői mandátumot, másfelől személyesen megismerkedett Bernády Györggyel. Látogatását 1905 januárjában megismételte hasonló politikai okokból, viszont az ekkor már közismert szónok szerepe a város további életében nem ezért érdekes.

Többszörös látogatása nem felejtődött el, sőt Bernády révén a továbbiakban is kamatozott: a városháza melletti jobb oldali saroktelken épült fel a Kultúrpalota, amelyet Bernády egyik legjelentősebb, de mindenképp leglátványosabb megvalósításának tartanak. Az építési költségeket a város hitelből fedezte. Az ehhez szükséges azonnali segély és az hosszú lejáratú kölcsön apropóját az Apponyi Albert kultuszminiszter által benyújtott 1907. évi XXVIII. törvénycikk jelentette, amely Ferenc József megkoronázásának 40. évfordulójának emlékére kilátásba helyezett alkotandó műemlékek finanszírozását garantálta. Ennek hatására született meg Bernádyban a marosvásárhelyi Kultúrpalota építésének gondolata. A műépítészekkel való megegyezést követően Bernády Apponyival tárgyalt, mint utólag tudjuk, sikeresen.

Pártja és marosvásárhelyi jelöltje népszerűsítése érdekében Apponyi Albert 1892 január végén Marosvásárhelyre látogatott

Emellett pedig még volt egy lényeges történet, amely Apponyi és a város közötti kapcsolatról tanúskodik: a még ekkor fel nem épült Kultúrpalota a későbbiekben a zeneiskolának is helyet adott. Azonban a század eleji városban a komolyzene iránti érdeklődés meglehetősen csekély volt. Bernády nem csupán a fiatalságot, hanem a városi közönséget is művelni szerette volna, legalábbis ami a komolyzenei ismereteket illeti. Egy népszerű városi történet szerint, amely több változatban fennmaradt, Bernády Apponyinál tett látogatásakor a következő történt: a megszűnt budapesti Népszínház zenekarából alakított szimfonikus zenekar felélesztésén törte a fejét a közoktatásügyi miniszter.

Itt van a 100 tagú filharmonikus zenekarom, s nem tudom, melyik vidéki városba küldjem először”

– kérdezte félhangosan Apponyi.

Marosvásárhelyre, kegyelmes uram!”

–  vágta rá Bernády. Állítólag ez Apponyi szemében akkora pozitívumot jelentett, hogy cserébe a város „megkaphatta a Kultúrpalotát.” Akárhogyis volt, 1909 márciusában Marosvásárhelyen felcsendülhetett a Transylvánia szálló nagytermében az első szimfonikus hangverseny. A drága jegyek ellenére telt házzal csendülhetett fel az igényes műsor: Wagner: Tannhäuser-nyitány, Mozart: Szerenád, Csajkovszkij: III. szimfónia, Beethoven: V. szimfónia. Így gyakorlatilag Apponyi (aki végül a város díszpolgára lett) látogatásával Marosvásárhely Kultúrpalotát és igényes hangversenyt is „szerzett”, amelynek hagyománya napjainkban is létezik.

Incidensek a beszéd közben

Marosvásárhely másik többszörös vendége Tisza István volt, aki szintén az egyik legmeghatározóbb alakja volt a század eleji országos politikai életnek. A többször is miniszterelnökké kinevezett politikus egyik emlékezetes marosvásárhelyi látogatása 1904 decemberében zajlott. Célja egybeesett a már ismertetett okokkal: Apponyihoz hasonlóan, de a kormánypártot erősítő Tisza kampánykörúton vett részt, a közelgő választások miatt. Az eleve felkorbácsolt közhangulat miatt számos incidens történt a kormányfő beszéde közben:

Ácsorgó napszámosok, felügyelet nélkül hagyott inas és más gyermekek, szolgalegények verődtek össze s mosdatlan nyelvükre véve a miniszterelnök nagy nevét, gúnyolódtak, abcúgoltak. A lovasított rendőrök többször közéjük lovagoltak, nádpálcáikkal igyekeztek szétkergetni őket. E közben több rendetlenkedés történt. Amint alkonyodni kezdett, a tömeg folyton növekedett, a zajongás erősebb lett, kővel kezdtek dobálni, mire a huszárságot és katonaságot is kivezényelték”

− írta a Székely Lapok korabeli tudósítója. A miniszterelnöknek nem esett baja, de a tömegben többen is megsérültek, valamint többeket előállítottak az incidensek miatt.

Tisza István 1904-es marosvásárhelyi látogatása rossz emlék maradt a többször is miniszterelnökké kinevezett politikusnak

Bár Tisza látogatása segített a választásokon, ugyanis a marosvásárhelyi kerületben sógora, Sándor János győzött, a kampánykörúton észlelt tiltakozás minden bizonnyal rossz emléket hagyhatott benne. Egy másik alkalommal, a román betörést követő időszakban, 1916. november 14-én járt Marosvásárhelyen. A miniszterelnök a belügyminiszterével és Betegh Miklós erdélyi kormánybiztossal utazott, felmérni a károkat, valamint a menekültek helyzetét. A kormánybiztos így emlékezett vissza a látogatásra: „Amikor autóra ültünk, hogy Udvarhely irányába tovább haladjunk, utunk a vásárhelyi református kollégium mellett vezetett el. Gondoltam, hogy Tiszát az újonnan és fényesen megépített kollégium érdekelni fogja, felhívtam tehát reá a figyelmét. Egy tekintetet vetett arra felé és mindjárt visszafordulva csak annyit mondott: »Szegény Kálvin«. Valószínűleg sokallta a fényt, amelyet a kollégium külszíne elárult.” A miniszterelnök kritikája leginkább a vallási puritanizmusából (és talán a korábbi kellemetlen városi emlékeiből) fakadt. Látogatására azonban így is érdemes emlékeznie a vásárhelyieknek.  

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.