Két sportágban voltak bajnokok

Liget 2022. szeptember 13., 11:00

Csíkszeredában járt Incze IV., azaz Kicsi paci. A marosvásárhelyi születésű Incze László tíz esztendőt futballozott a Jászvásári Polival a román élvonalban. A sportembert többek között édesapjáról (Incze II.), illetve nagybátyjairól (Incze I. és Incze III.) kérdezték a Székelyhon Erdélyi Sport mellékletében.

Két sportágban voltak bajnokok
galéria
Incze IV. László a csíkszeredai stadion gyepén. 75 évesen is belerúgna a labdába Fotó: Pinti Attila

Ma már hihetetlennek tűnik, de volt olyan időszak, amikor két sportágban is lehetett kiválóan teljesíteni.

Székelyföld sporttörténetének kimaradhatatlanul nagy alakjai az Incze testvérek, akik a múlt század közepén, a második világháború előtt, alatt és után jégkorongban és labdarúgásban is csúcsra jutottak.

Az Incze-dinasztia középső tagjának, Incze II. Lászlónak a fia, ifjabb László rövid ideig játékosként, majd edzőként, illetve építészmérnökként Csíkszeredában is megfordult, jelenleg Székesfehérváron él.

Az erdélyi jégkorong-válogatott 1942-ben. Alsó sor, balról jobbra Incze I. Gábor, Sprencz Pál kapus, Incze II. László és dr. Incze Gábor. Középső sor: Szabó István, Vákár Lajos és Bíró László. A felső sort nem sikerült azonosítani Fotó: Incze IV. László magánarchívuma

Mint mesélte nagyapja Alcsíkon, Csíkszentsimonban született, de a múlt század első felében Marosvásárhelyre költözött, pékmester volt, pékséget működtetett ott. „Nagyapám eleinte nagyon haragudott, amikor a fiai elszöktek hazulról a Ligetbe focizni, utánuk ment, és jól elnáspángolta őket, de hamar rájött, hogy tehetségesek. Később már ő támogatta a vásárhelyi focit, ő vette a felszerelést, a cipőket, nagyban hozzájárult a marosvásárhelyi sport sikereihez.

Amíg a három Incze Marosvásárhelyen focizott, a csapat mindig ott volt a bajnokság élmezőnyében, jégkorongban pedig kétszer nyertek román bajnokságot”

– meséli Kicsi paci. A teljes szöveget megtalálják a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.