Kis műhely nagy feladattal

D. Balázs Ildikó 2019. május 24., 17:13 utolsó módosítás: 2019. május 24., 18:51

Egy csíkszentléleki varrodában készültek el azok a liturgikus ruhadarabok, kiegészítők, amelyeket a pápai szentmisén fog viselni a papság. Ottjártunkkor már az utolsó simításokat végezték az asszonyok, akiket büszkeséggel töltött el az őket ért megtisztelő feladat. A varrodában tett látogatásra Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános is elkísért.

Az ominózus miseruha, ami a pápának készül Fotó: Veres Nándor

A csíkszentléleki varrodában többhetes lázas munka végére került pont a napokban. Az itt dolgozó hat asszony több száz méter anyagból varrta meg a hatvan darab püspöki miseruhát és a koncelebráló papoknak a négyszáz darab stólát. Itt zajlott a munkafolyamat teljes egészében, az elsőtől az utolsó öltésig.

„A szervezőbizottság kereste azt a céget, varrodát, amely el tudná készíteni a püspököknek a miseruhát és a koncelebráló papoknak a stólát. Több helyen érdeklődtünk, és úgy tűnt, hogy a nemrég indult szentléleki varroda lesz a legalkalmasabb ezek elkészítésére. Mivel én éppen Szentléleken vagyok plébános, felkértek, hogy vállaljam ennek lebonyolítását, kísérjem figyelemmel a munkafolyamatot. Attól kezdve, hogy eldőlt, itt fogják varrni a ruhákat, én vagyok az összekötő személy a szervezőbizottsággal” – mesélte a szentléleki plébános, aki az elmúlt időszakban rendszeresen ellátogatott a varrodába, figyelemmel kísérte a munkát, egyeztetett a szatmári tervezővel, bátorította az asszonyokat, áldását adta rájuk. Sőt ő próbálta fel az első elkészült darabot is.

„Ki kellett találni, hogyan is nézzen ki, méretre kellett szabni a miseruhát, együtt gondolkodva megszülettek a kazulák és a stólák. Nagy örömmel vettem részt a munkában, mert ilyen még soha nem volt, s ki tudja, mikor lesz még egy ilyen esemény, amelynek ennyire részese lehetek szervezőként is.

Nagy megtiszteltetés és nagy ajándék ez számomra. Egyáltalán az, hogy eljön hozzánk a szentatya, szép gesztus, és örülök, hogy ennyit mi is tehetünk ezért az ügyért” – fogalmazott Ilyés Zsolt.

Ilyés Zsolt csíkszentléleki plébános figyelemmel kísérte a munkát

A plébános bemutatta a megvarrt darabokat is, mesélt a szimbólumokról. Mint kifejtette, a koncelebráló papoknak készült stóla és a püspöki miseruha abban hasonlítanak egymáshoz, hogy a stóla két oldalán lévő minta a miseruhán elöl és hátul látható. „A püspöki miseruhán elöl és a papi stóla egyik felén van a szentmise szimbóluma, az ostya, amit mindig a Szentlélek változtat át Krisztus testévé, a sárga, az arany pedig a szeretet színe. A miseruha hátán és a stóla másik felén látható szimbólumokkal a pápalátogatásnak állítunk emléket, ez a látogatásnak a somlyói ferencesek által kitalált logója: a Szűzanya, a szentatya, a hármashalom oltár és a hívek” – mutatta.

Több héten át dolgoztak a szentléleki varrodában az asszonyok a kazulákon és a stólákon Fotó: Veres Nándor

Molnár Anna a hosszas munkafolyamatról, a háttérmunkáról mesélt. „Először kiválasztottuk az anyagot, elkészítettük a mintánkat. Több mint két hónapja foglalkozunk vele. Itt szabtuk-varrtuk, itt zajlott a hímzés, kisebb igazításokat végeztünk, amíg letisztult minden. Hatalmas öröm számunkra ez a munka, bár ez az első ilyen jellegű megbízatásunk. Ez egy kis közösség szép munkája. Nagyon büszkék vagyunk, és a falubeliek is biztosan büszkék lesznek” – mondta lelkesen a műhely vezetője, miközben végigsimított egy kivasalt miseruhán, megnyugvással konstatálva, hogy nagyon szép lett.

Ime, egy püspöki miseruha - mutatja Molnár Anna Fotó: Veres Nándor

A varrodában tett látogatásunkkor az egyik asztalnál vasaltak, a többinél pedig a sárga színű szalagot varrták körbe a miseruhára.

Egyre három méter szalag kerül

– tudtuk meg. Lelkesen mesélték az asszonyok, mekkora öröm és büszkeség számukra, hogy eleget tudtak tenni a feladatnak. „Ország-világ előtt büszkék lehetünk. Ez egy világra szóló esemény” – magyarázta boldogan Péter Zsófia.

A csomagolás és szállítás előtt kivasalják Fotó: Veres Nándor

A csíksomlyói szentmisén Ferenc pápa egyedi miseruhát fog viselni, amelyet a szatmárnémeti Cristina Sabău-Trifu egyházművész tervezett, és ő is készítette el. Rajta van a csíksomlyói Szűzanya és a kegytemplom, illetve hátoldalán a romániai pápalátogatás logója.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2019. május 24-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat