Miért kell nekünk, ami másnak van? A lemaradástól való félelem, a FOMO

Péter Beáta 2022. május 12., 19:16

Mindenkinek a saját életét kellene élnie, a saját örömeivel, de ez az információs kor digitális világában nem is olyan egyszerű. Hogyan érzi magát a Z-generáció, milyen szorongásokat hozott elő a közösségi média használata, és egyáltalán miért kezdünk szorongani, ha meglátjuk az ismerősünk posztját, amint éppen vásárol, nyaral, bulizik? Tari Annamária pszichológus osztotta meg gondolatait ezzel kapcsolatban a csíkszeredai Cloud Youth Festivalon.

Miért kell nekünk, ami másnak van? A lemaradástól való félelem, a FOMO
galéria
Egykor volt egy szép, lassú életünk, aztán jött az okostelefon Fotó: 123RF

A FOMO (fear of missing out) olyan szorongás, amikor azt érezzük, hogy valamiről lemaradunk, és ha lemaradunk, akkor nem leszünk részei az áramlatnak, és ha nem leszünk részei, akkor sajnos ki fog derülni, hogy „lúzerek” vagyunk – vezette fel előadását Tari Annamária pszichológus, író, aki az első alkalommal megszervezett, elsősorban a Z-generációnak szóló rendezvénysorozat meghívott előadói között volt.

„Ez egy olyan menet, ami a 21. század információs korában egy nagyon természetes mindennapi jelenség. Kutatóként és klinikai pszichológusként sajnos rossz hírem van: az ember személyisége még múlt századi módon van bekötve, az agyunk is úgy van bekötve. Bizonyos szempontból fel tud gyorsulni az információs kor okoseszközeihez. Ha egy 18 hónapos babának odaadtok egy telefont, akkor nemsokára meg fogja találni a Youtube ikonját, el fogja indítani, még azt is fogja tudni, hogy hol van a nyelvválasztó, és minden anyuka nagyon boldog lesz, hogy milyen okos a kisbabája. Ez viszont azt jelenti, hogy az operációs rendszer nagyon egyszerű, és az okoseszköz direkt ahhoz van kitalálva, hogy az ember nagyon könnyen hozzászokjon.

És a nagyon könnyű hozzászokásban egyszer csak azt lehet észrevenni, hogy az embernek tulajdonképpen ez a harmadik keze lett. Ez pedig hoz magával csomó olyan szorongást, amit egyébként köszönjük szépen, senki nem kért, és nem is volt róla szó. Arról volt szó, hogy ez egy jó dolog.”

Rámutatott, például az iWiW megjelenésekor látszott már, hogy mindenki milyen „kíváncsi”, és mindenki milyen exhibicionista. Addig az emberek a kis településeken nagyon jól elvoltak, a szomszédaik ismerték őket, élték a maguk életét, voltak barátaik (vagy nem), elutaztak ide-oda (vagy nem), szomszédoltak, kiültek a padra, és megbeszélték a falu híreit. Sokat dolgoztak, és sokkal nyugodtabban voltak.

„Volt egy szép, lassú életük. Az első szorongás, ami megérkezett, az a gyorsaság következménye. Mindent nagyon gyorsan kell csinálni. Az ember kognitív rendszere fel tud gyorsulni, legalábbis azt a képzetet adja, hogy érti. Érti, mert csinálta. Az algoritmus értem van, nagyon egyszerű, hogy én is rájöjjek, hogy szeret engem a Facebook is és minden felület, mert amit csinálok, azt leköveti, rögtön felajánlja azt, amiről még nem is tudom, hogy szeretném, de már ott van. Tehát rájövök, hogy szeretném. Van egy olyan kör ebben az érzelmi megerősítésben, aminek a folyamán az embernek megvan az a képzete, hogy értelmi eszközeivel ezt követi.

A probléma az, amit általában látunk a rendelőkben, hogy az ember érzelmi eszközeivel egyáltalán nem tudja ezeket követni. A kognitív vonatunk sebesen halad, az érzelmi rohan utána, hátha képesek vagyunk feldolgozni olyan szorongásokat, amelyek tulajdonképpen újak.”

A szakember kiemelte, a közösségi média elhozta a FOMO-t, azt az érzést, hogy mindenki sokkal jobb dolgokat tesz, mint mi, sokkal jobb helyen van, sokkal klasszabb barátai vannak, eleve sokkal jobb az élete, és nyilvánvalóan szebb is, mert fantasztikus fotói vannak.

Tari Annamária a FOMO mögött húzódó jelenségekre is rávilágított Fotó: Forrás: Cloud Youth Festival

„Lehet, hogy háromszáz filterrel dolgozott, és előtte két órát sminkelt, ezt nem lehet tudni, és hiába ismerem személyesen, és tudom, hogy valójában hogyan néz ki, a fotói mégis iszonyatosan jók. Ezt nehéz megemészteni, ez a rivalizációs háromszög pici dühvel átitatva – ez a FOMO-tól független másik szorongás –, hogy megnézek valakit, aki nagyon sikeres, jól van, hát én is az vagyok, de azért muszáj megnézni, hogy legalább narancsbőre van? Valamit muszáj csinálnom, mert így fogom beállítani azt a mérleget, amely, ha egyensúlyban van, akkor nem pusztulok meg ott rögtön az okoseszközöm mellett azzal, hogy semmit nem ér, amit eddig csináltam és amit eddig tudok. Ez a probléma.

Valójában ez egy folyamatos rivalizáció, folyamatos összemérés, állandó összehasonlítgatás. A FOMO elhozta azt az érzést, amikor azt gondolom, hogy nekem az is kell, ami neki van.

És lehet, hogy a harmincötödik ismerősöm is kitette a Maldív-szigetekről azt a combfotót, amit mindenki csinál, mert fontos megmutatni, hogy mindenki fantasztikusan néz ki, fantasztikus helyeken, fantasztikus dolgokat csinál. Ebben az értelemben az a szorongás, ami mindenkit utolérhet, az az, hogy nekem is kell az, ami neki van” – mutatott rá, majd feltette a kérdést, hogy tulajdonképpen, miért?

Miért kell az nekünk, ami a másiknak van? Még akkor is, ha nekünk már megvan, amit mi szerettünk volna.

Ha azt szerettük volna, mint más, akkor bizonyára már tettünk volna érte, hogy meglegyen. Viszont ha elénk tolják, akkor olyanok leszünk, mint egy kétéves gyerek a játékboltban, hogy azt is akarjuk, mégpedig azonnal. „Ebben az értelemben nyilván azért karaktervonások kellenek, hogy az embert a FOMO elérje. Hogy ne legyen biztos eléggé magában, hogy eleve legyenek szorongásai, hogy néha azt érezze, hogy az önértékelése mélyebb hullámokat vet a kelleténél. Mert ugye akkor azt is gondolja mindenki, hogy biztos kevesen szeretnek engem. Az önértékelési mínuszoknak van egy offline változata. Az embernek az önértékelése, önbizalma, önbecsülése nagyon függ a korai érzelmi viszonyoktól, főleg az anya-gyermek kapcsolat kiegyensúlyozottságától, mert akkor tudjuk azt átérezni, hogy gyerekkorunkban biztonságot adó világra neveltek minket. Anyánk szeretett, és az egy biztonságos talaj volt, ami azt is jelenti, hogy megbízhatunk a világban, nem fognak utálni.”

Nem törekedhetünk mindenki szeretetére, mert az lehetetlen, mutatott rá a pszichológus Fotó: Forrás: Cloud Youth Festival

Tari Annamária arra is kitért, hogy az online világban a legszorongóbb ember is tud építeni egy másik világot, másik identitást, ami az offline-tól teljesen eltérő lehet. A korai internet és közösségi médiakutatásokban az állt, hogy még terápiás eszközként is milyen jól lehet majd használni az online felületeket, mert egy szorongó ember megtalálhatja a magabiztosságát az interneten, mert készít magának egy vagány profilt, és akkor majd barátkozik, és minden jó lesz. Példaként felhozta egy lány esetét, aki nem volt túl szép, de különböző beállításokkal, sminkkel és egyebekkel remek fotókat készített magáról, amelyeket feltöltött az oldalára. Sok követője és rajongója lett, hiszen gyönyörű volt az online térben, de az a paradox helyzet állt fenn, hogy a lakásban, ahol élt, volt egy offline ajtó, amelyen ő az offline énjével kellett kimenjen a világba.

„Azt az életet kell szeretni, amiben az ember él, és azt kell értékelni, amije van. Ha az a helyzet, hogy az online élet sokkal klasszabb, és csatlakozunk az online társaságunkhoz, amiben mindenki klassz, okos és fantasztikus dolgokat csinál, akkor abban az értelemben az online csoportnorma, ami ott kialakul, még inkább meg fogja emelni bennem azt a vágyat, hogy azt is akarom, ami ott van. De közben igazából nem tudom.

Ha összegyűjtenénk az összes ismerősünk összes klassz programját, valószínűleg három életre elegendő összejönne. Hogy mit kéne csinálni, hová kéne elmenni, miközben egy csomó kutatási anyag azt mondja, hogy épp a Z és alfa generáció az, amelyik nem nagyon jár színházba, moziba,

mert áttevődött a szórakozás és élménykeresés az online térbe” - magyarázta a pszichológus.

Hozzátette, az, hogy milyen programról, élményről hogyan maradunk le, az az online csoportnormának is egy kitermelt eredménye, és az offline barátok csoportjában, akikkel valóban találkozunk, ott is kitermelődik valami. Kiemelte, az embernek két hatalmas adag élménylehetősége van, és valamilyen módon meginduló szorongása vagy elégedettsége. A FOMO a szorongást indítja el, azt, hogy mivel nem vagyunk ott egy bizonyos eseményen, nem szeretnek. Az elégedettséget pedig a JOMO (joy of missing out) az, amikor azt érezzük, hogy milyen jó, hogy nem vagyunk ott, mert nem is akarunk ott lenni. Tehát, hogy el tudjuk dönteni, hogy hol szeretnénk lenni.

A Z-generációnak már nem adatik meg, ami az X-nek megvolt? Fotó: Forrás: Cloud Youth Festival

„Az információs kor előtt az volt, hogy az ember nem mindegyik barátjáról tudta, hogy hol van és mit csinál. Egyrészt,

mindenkinek volt két igazi jó barátnője, meg majdnem két igazi, és kettő olyan majdnem-majdnem igazi, és ha ezek közül valaki elment moziba, vagy vásárolni a szüleivel, vagy elmentek kirándulni, amúgy hol érdekelt engem?

Hétfőn elmesélte a suliban, mindenki meghallgatta, és ennyi volt. Most, ha ugyanezt valaki kiposztolja, akkor az jön rögtön, hogy én is akarok vásárolni. Ha az igény felkeltődik, nagyon nehéz visszahúznom az offline életemben azt a spirált, vagy azt a potmétert, ahol az én valódi érzelmi állapotomhoz igazítható, a valódi életemhez igazított élményigényem van. (...) Először meg kéne nézni, hogy kinek a fotóját nézem, ki posztolta ki. Nem kell feltétlenül azt éreznem, hogy ha szerettek volna, szóltak volna, mert ez akkor arról szól, hogy van bennünk egy újabb szorongás, és ez pedig az, hogy mindenki szeressen. A nap rossz híre: nem szeret mindenki.”

A pszichológus hangsúlyozta: nagyon jó, ha az a tíz ember, aki a közvetlen környezetünkben van, tényleg szeret. Tíz-tizenöt ember stabil szeretete teljesen elég az élethez, és ahhoz, hogy valaki kívül-belül jól érezze magát.

Ha azt szeretnénk, hogy az a pár ezer ember, aki követ minket valamelyik közösségi oldalon, mind szeressen, akkor nagy bajban vagyunk. Lehet, hogy felét nem is ismerjük, és az az illúzió áll fenn a hiperkonnektivitás, a magas transzparencia miatt, hogy mindenki kell szeressen, aki követ minket.

Fontosabb élni, mint aggódni, szorongani Fotó: Forrás: Cloud Youth Festival

„Ez egy vastag banánhéj. Arra rálépve pszichológus se kell lenni hozzá, hogy borítékolható legyen, hogy hatalmas az esés. Nem lehet elérni, hogy minden enyém is legyen, ami az övé, mert muszáj meghúzni a saját intimitás határait. Legyen körülötted négy-öt olyan ember, aki stabilan szeret, a többit csak nézegesd. Mert az embernek a saját életét kell élni a saját örömeivel. A nyáron csináltuk egy kutatást, egy hangulatkérdőívet, és abból az derült ki, hogy a baby boomer és az X-generáció jól van, az Y- és Z-generáció eléggé rosszul van. Rosszkedvű, aggódik, perspektívátlannak érzi az életét, gyakorta depressziós. A legklasszabb életszakaszban.

Az a legnagyobb piszokság, hogy az információs kor elveszi azt a fiatalság-lehetőséget, amikor az embernek semmi gondja nincsen.”
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport