Szaladni jó! A boldogság egy futásra van

Péter Beáta 2019. szeptember 20., 16:00 utolsó módosítás: 2019. szeptember 27., 14:11

Míg sokan úgy gondolják, hogy nem bírnák, így meg sem próbálják, sokan pedig csak fontolgatják, hogy „majd holnaptól”, egyre többen vannak azok, akiknek az életük részévé válik: a futás napjaink egyik közkedvelt mozgásformája. Hozzájárul a fizikai és mentális egészséghez, boldogabbá tesz, javul az állóképesség, és még sorolhatnánk a jótékony hatásait. Rendszeres futókat kérdeztünk arról, hogyan kezdték el, mit nyújt nekik a futás, illetve mit ajánlanának azoknak, akik holnaptól valóban felhúzzák a futócipőt.

A legfontosabb, hogy örömforrás legyen a futás Fotó: Veres Nándor

Lázár Andrea pszichológus már több éve sportéletet él, de úgy gondolta, hogy ő és a futás párhuzamos dimenzióban vannak. Inkább a rövid, impulzív, dinamikus mozgásokat kedvelte, mint például a bokszot. Aztán mintegy évvel ezelőtt úgy döntött, elmegy ő is futni, kipróbálja, milyen. A futópályán csak fél kört tudott szaladni, nem bírta, és kudarcélménnyel tért haza. De nem adta fel, letöltött egy programot az internetről, és követte az utasításokat: egy percet kocogott, utána sétált, majd fokozatosan növelte a kocogási időt, és egyszer csak azon kapta magát, hogy fél órán keresztül szaladt. Egyre gyakrabban csinálta ezt, és egyre jobban érezte magát tőle, mint mondta, a teste is kívánta ezt a mozgásformát.

A betegség sem indok

„A futókarrierem ott tört derékba, hogy volt egy komoly műtétem januárban. Korábban már elterveztem, hogy indulok a Tusnád maratonon.

A műtét utáni napon, amikor felálltam az ágyból, már akkor elkezdtem a maratonra való felkészülést, pedig alig vánszorogtam a kórház folyosóján. De a fejemben ott volt ez a cél, hogy arra biztosan el fogok menni, nem érdekel, ha sétálok is, de ott leszek.

És ez adott egy nagy belső motivációt. A jóga is hozzásegített, hogy hamar felépüljek, mert azt mondták az orvosok, hogy fél év múlva kezdhetek el futómozgást végezni, de én már a műtét után három hónappal mentem a Tusnád maratonra. Azt végigcsináltam, végigszaladtam” – meséli Andrea, aki azóta is szinte mindennap fut, bár még mindig kezdőnek vallja magát.

Lázár Andrea: olyan célt kell kitűzni, ami nehéz is, de elérhető Fotó: Veres Nándor

Van, amikor reggel hatkor szalad egy órát, és – mint mondja – akkor az egész napja friss és egészséges. Úgy véli, mentálisan is nagyon sokat segít ez. „Ezt a pszichológusi székből is mondhatom. Antidepresszáns hatása is van, a szervezetben olyan folyamatokat indít be, hogy örömforráshoz jutsz, egészségesebb leszel. Amikor egyedül szaladsz, akkor egyedül maradsz a gondolataiddal, és sok minden a helyére kerül. Megoldódnak a problémák, nem a nagyívűek, hanem a kisebbek, de amikor sok kicsi megoldódik, akkor a nagyokon is könnyebben át tudod rágni magad. Legyenek ezek munkával kapcsolatosak, magánéleti küszködések, valahol valami a helyére kattan az ember fejében. A futásnak van egy monotonitása, és talán nem is gondolkodom közben, hanem inkább ráeszmélek, hogy mi a megoldás, olyan, mint egy sugallat. Ugyanakkor nagy önbizalomlöketet ad ez az egész, mert mindig valamilyen célt tűzöl ki. Olyan célt kell kitűzni, ami nehéz is, de elérhető. És amikor ezeket az apró célokat teljesíted, kifutsz egy dombon tízszer és vissza, rettenetesen fájdalmas, de a tudat, hogy végigvitted, fantasztikus.”

Tudatosabbá tesz

Andrea többnyire terepen fut, a város különböző pontjain vagy településen kívül, átlagosan naponta nyolc-tíz kilométert. Mindig van egy nap, amikor pihenteti a szervezetét, bár ilyenkor is érzi, hogy hiányzik a futás. Eljár az Ágoston László szervezte csíki közösségi futásokra is, sok jó ismerőst szerzett ennek köszönhetően. „Ez összekovácsolja az embereket, én nagyon sok embert ismertem meg ezáltal. Tudjuk egymásról, hogy ki szokott futni, találkozunk a terepen, és ez ad egy plusz összetartozás-élményt.”

És hogy mennyire van szükség életmódváltásra, ha valaki elkezd futni? Lázár Andrea szerint szükség van táplálék-kiegészítőkre, vitaminokra, és gondját kell viselni a szervezetnek. „Én egyes típusú cukorbeteg vagyok, és ez kötelez egy egészségesebb életmódra. A futás tudatosabbá tesz. De azt bizton állítom, hogy a betegség nem kifogás. Élő példája vagyok. Ha nincsenek egyéb járulékos problémák, akkor pláne. Nekem vannak, de azzal is lehet futni, mert csak javít a kondíción. Nem is tudok elég hálás lenni ennek.”

Jó, ha kikérjük egy edző tanácsát Fotó: Veres Nándor

Hangsúlyozta, azok, akik kezdő futók, jó, ha kikérik egy edző tanácsát, hogy a helyes technikát elsajátítsák, mert a rossz mozgásforma rögzül, és utána nagyon nehéz lekoptatni. „Az sem mindegy, milyen lépésszámod van. Mondják is, hogy a futás negyven százaléka karból történik, nem lábból, és ezeket nem árt tudni. A hatékonyság érdekében is fontos a helyes technika, mert nem fáradsz annyira, nő a sebességed. De a legfontosabb, hogy örömforrás legyen a futás, és az, hogy ha már valaki elszánta magát, húzza fel a futócipőt, és induljon el.”

Ugyanakkor fontos a kezdőknél a fokozatosság, egyrészt hogy legyen sikerélmény is, másrészt mert nagyobb a sérülésveszély, ha az ember egyből „nekifut” a nehezének. Futás előtt kötelező bemelegíteni, utána pedig levezetni.

Ráragadt a testmozgás igénye

2003-ban döntötte el Korodi Attila parlamenti képviselő, hogy barátaival elindul a Kárpáti Kaland versenyen, és ezért kezdett rendszeresen szaladni. „Ez volt az indulás, addig nem voltam annyira sportcentrikus. Egyetem alatt nem kötődött a sport a mindennapjaimhoz, amikor viszont elkezdtem dolgozni és elkezdődött az intenzív bukaresti irodai életem, éreztem, hogy kell a testmozgás, különben a rutin sajnos fontosabb lesz, mint maga az életminőség. A verseny kapcsán kezdtem edzeni, és aztán rám is ragadt.

Rájöttem, hogy a munka is jobban megy, ha hetente egyszer, kétszer, háromszor, mikor mennyi idő van, elkezdek szaladni.”

Mint mondta, Bukarestben mindig hajnalban kel, és kora reggel szokott edzeni, amikor pedig otthon tartózkodik Csíkszeredában, akkor valamelyik falu irányába kezd futni – a lényeg, hogy minél többet legyen a friss levegőn, függetlenül attól, hogy mínusz vagy plusz Celsius-fok van. Nem hallgat zenét futás közben, mert szereti hallani a cipője zaját.

„Egy idő után kitisztulnak a gondolataim, átadom magam a szaladásnak. Ahogy telt az idő, a technikám is fejlődött. A megtett távolságok is nőnek, míg régebben hét kilométert szaladtam, most annyi a bemelegítő, most már szaladtam harmincat is. Szükséges a mentálhigiénés odafigyelés, szaladás közben felfrissülök, kitisztulnak a gondolataim. Mentálisan ugyanolyan elégtétel az elején egy kilométer leszaladása, mint gyakorlott futónak a harminc. Én kivételes alkalmakkor – ha versenyre készülök – szoktam ennyit szaladni, átlagosan pedig tíz-tizenhárom kilométert” – magyarázta.

Korodi Attila: szaladás közben felfrissülök, kitisztulnak a gondolataim Fotó: Korodi Beáta

Azoknak, akik most kezdenék el ezt a mozgásformát, azt tanácsolja, hogy aki tud szaladni négy kört, az tud hatot is, aki tud hatot, az nyolcat is, vagyis sokkal többet tud, mint amennyire képesnek érzi magát. Jó, ha van egy ismerős, barát, akivel az elején elkezdi, hogy egymást motiválják. És az is lényeges, hogy elérhető célokat tűzzön ki maga elé. „Számomra is fontos, hogy olyan távot szaladjak, hogy ha eljutok a kitűzött célig, vissza is kell jussak. Közben pedig látom, hogy az adott településen mi történik körülöttem, ez motivál, kikapcsol. Sokkal több szaladófelszerelést vásároltam, mint bármi mást. Szerencsére koptatom a cipőket. Örülök is neki, sokszor nagyobb ajándék nekem elmenni szaladni, mint ha bármi mást tennék” – összegzett Korodi Attila.

Felmérni a célt 

Magyar Imre tánc- és sportoktató nyolc éve költözött Csíkszeredába, és azóta tart tánc- és fitneszórákat, amelyek keretében a futást is megszerettette az edzéseit látogatókkal, több csapattal is be szoktak nevezni a különböző maratonokra. Korábban húsz évet sportolt válogatott szinten. „Az evezés volt a sportágam, annak nagyon sok kiegészítő része volt, az úszás, kondi- és súlyzóedzések, és persze a futás. Ezt próbáltam ebben a fitneszes csapatban is elhinteni, hogy minél több irányba mozduljunk el. Sokan voltak az elején, akik nagyon mereven ellenálltak, hogy a futást nem szeretik, de amikor van egy testsúllyal való edzés és valaki végigcsinál egy ilyen programot, akkor mindenképp alkalmassá válik arra, hogy egy órát, hét-tíz kilométert minden nehézség nélkül leszaladjon.”

Rámutat: annak, aki ráveszi magát a rendszeres futásra, nő az állóképessége, a testi ereje és a kitartása. Ugyanakkor ha sikerül egy távot teljesíteni, az jó érzéssel tölti el az embert, és lelkileg is töltődik.

„Futás közben az ember egyedül van a saját kis gondolataival, egészen kiváló módon ki lehet kapcsolódni, mert csak arra figyel, amit csinál, és közben vagy nem enged be egyebet, vagy pedig folyamatosan gondolkodik azon, ami épp foglalkoztatja, és ilyenkor remek ötletek születnek.”

Azoknak, akik futni szeretnének, azt tanácsolja, hogy előbb mérjék fel, milyen céllal szeretnék ezt tenni, mit akarnak elérni: kikapcsolódni, kicsit fogyni vagy az állóképességen javítani. Az alapoktól kell kezdeni, öt perc sétával, majd laza kocogással, aztán ismét séta, és ismét kocogás.

Törekedni kell a fokozatosságra

A felszereléssel kapcsolatban felhívja a figyelmet: a legfontosabb a cipő, érdemes befektetni egy jó futócipőbe. Az is lényeges, hogy fél centiméterrel nagyobb legyen a cipő, mint a lábméret. Öltözködni az időjárásnak megfelelően kell, figyelve arra, hogy kényelmes legyen az öltözék, és lehetőleg légáteresztő. „Nagyon sokan nekiállnak, és ha fogyni is akarnak, akkor jól bebugyolálják magukat, felvesznek egy gumiruhát, ami teljesen lezárja a légáteresztést. Ez borzasztó kín, és teljesen értelmetlen is, mert ilyen esetben nem fogyni fogunk sokat, csak folyadékot vesztünk, amit az ember utána úgyis visszapótol, teljesen értelmetlen a szenvedés ilyenformán.”

Magyar Imre sokakkal megszerettette ezt a mozgásformát Fotó: Horváth Erika

Érdemes az életmódra, táplálkozásra is odafigyelni, de itt is célszerű a fokozatosságra törekedni, nem szabad drasztikusan váltani egyik napról a másikra, mert ebbe két-három hét alatt belebukik az ember – osztja meg tapasztalatait Magyar Imre. „Amikor valaki elkezdi a futóedzéseket, és úgy érzi, hogy szeretné csinálni, megkedveli, érzi az összes jótékony hatását, a kikapcsolódást, azt, hogy örömmel tölti el, akkor meg lehet nézni, hogy miként lesz ebből egyszer csak valamilyen teljesítmény. Ez lehet egy amatőr futóversenyen, aminek még mindig nem az a célja, hogy meg kéne nyerni, hanem hogy egyszerűen ott legyünk, érezzük a hangulatát, és akkor már érdemes egy kicsit azzal foglalkozni, hogy hogyan étkezünk.”

Az sem árt, ha az első alkalmakkor van egy edző a futó mellett, hogy megmutassa a helyes technikát

annak érdekében, hogy kevésbé terhelődjenek az ízületek és minél inkább az izomzatot dolgoztassa a futó, ne pedig az ízületek és a csontok kapjanak káros impulzusokat.

„Aki elkezd futni, annak egy idő után igényli a szervezete. De ez más sporttal is így van. Aki nincs benne, nem nagyon érti, hogy ez miként alakul ki. A lényege az, hogy kitűzök egy célt és elérem, majd ismét kitűzök egyet és elérem. Ettől az »elérem-állapottól« boldog lesz az ember, mindenképp feltölt.”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2019. szeptember 20-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMAL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.