A csapatmunkára tanító kézilabda

R. Kiss Edit 2017. december 07., 15:56

Szabó Előd Zsolt edző szerint a kézilabda amellett, hogy nagyon egészséges testedzésre nyújt lehetőséget, megtanítja csapatban gondolkodni, dolgozni a játékosokat, igazi közösséggé kovácsolja őket mind a pályán, mind azon kívül.

A csapatmunkára tanító kézilabda
galéria
A kézilabda igazi csapatsportág, a csapathoz való tartozás pedig sok mindenre megtanít Fotó: Gecse Noémi

A kézilabda gyakorlását hét-nyolc éves korban érdemes elkezdeni. Szabó Előd Zsolt, a Csíkszeredai VSK keretében oktató edző szerint ennél korábban nehéz a sportág gyakorlása, előfordul, hogy félnek a gyerekek a labdától, ugyanakkor kisebb korban a mozgáskoordináció is alakulóban van még.

A sportág mindkét nembeli gyermekeknek ajánlott, de Csíkszeredában egyelőre csak lánycsapatok működnek. Kevés a terem a városban, a már működő lánycsapatoknak is nehéz biztosítani a megfelelő óraszámot – tudtuk meg. Az edző a fiúknak azt ajánlja, hogy ha valaki nagyon szereti ezt a sportágat és mindenképpen ezt akarja gyakorolni, akkor Székelyudvarhelyre vigyék el a gyermeket a szülők, ott a fiúkkal foglalkoznak hangsúlyosabban.

Hol lehet kézilabdázni?

Csíkszeredában a VSK keretében működnek gyermek és ifjúsági lány kézilabdacsapatok. Emellett az iskolákban vannak edzések, opcionális tantárgyként felvehető a kézilabda a Nagy Imre és a József Attila Általános Iskolákban is – mondta el az edző. Mivel azonban az iskolákban kevés óraszámban tudnak ezzel foglalkozni, Szabó Előd Zsolt azt ajánlja, hogy menjen a VSK-hoz az, aki ezt a sportágat versenyszerűen szeretné űzni. Több mint egy hónappal ezelőtt indították el a kezdő csoportot, ehhez még lehet csatlakozni, várják a tíz évesnél fiatalabb lányok jelentkezését.

Idősebb korban már nehezebb csatlakozni a már működő csapatokhoz, nehéz behozni a már két-három éve együtt kézilabdázó lányok mellett a lemaradást.

Csíkszeredában az ifjúsági korosztályokig van lehetőség a versenyszerű kézilabdázásra. Felnőtt csapat nincs, és bár szeretnék, egyelőre nem is tűnik megvalósíthatónak a létrehozása – mondta el az edző. Ha valaki nagyon tehetséges, akkor viszont elmehet máshová, volt már rá példa, hogy csíkszeredai játékosokat elhívtak próbajátékra, illetve kaptak meghívást más csapatokhoz. Amint azonban az edző hozzátette, ők úgy nevelik a gyermekeket, hogy a tanulás legyen az elsődleges. A sportból nagyon nehéz megélni, ez csak nagyon kevés embernek sikerül, ezért mindig arra bátorítottuk a gyerekeket, hogy a tanulást tekintsék legfontosabb feladatuknak – emelte ki.

Kis anyagi ráfordítás

A kézilabda nem egy drága sportág, amint megtudtuk, a VSK-nál egy jelképes tagsági díjat kell fizetni, ez 10 éves korig havi húsz lejt, később havi negyvenet jelent. Az oktatás ingyenes, a szükséges felszerelés pedig kezdetben a minimális, csak az kell, amit testnevelés órára is visznek a gyerekek, egy cserecipő, tornanadrág és egyszerű felső. Később, ha versenyezni járnak, akkor a mezt a klub biztosítja, egy jobb cipő viszont sokat segíthet, és egy térdvédő, könyökvédő is jó szolgálatot tehet idővel, de ezek sem kerülnek nagyon sokba – ismertette az edző.

A kezdő csoportban kézilabdázók heti két edzésre járnak, egy-egy órára.

Később heti három-négy edzés is van.

Ez függ attól is, hogy milyen a versenynaptár. A mérkőzések többnyire hétvégén vannak, ritkán van egy-egy turné hét közben.

Előnyben a magas gyermekek

Nincs különösebb készség vagy képesség, amire a kézilabda gyakorlásához szükség lenne. Szabó Előd Zsolt szerint hét-nyolc éves korban amúgy sem lehet megállapítani, hogy valaki mennyire tehetséges, ez egy-két év után derül ki, ezért ki kell próbálni a sportágat. Előnyt élveznek viszont a kézilabdában a magas, illetve a várhatóan magasabbra növő lányok, akiknek a szüleik is magasabbak, mert ahogy minden sportban, úgy a kézilabdában is egyre hangsúlyosabb a fizikai tényező – emelte ki az edző.

Nem kell különösebb adottság, de előny a magasság Fotó: Gecse Noémi

A csíkszeredai csapatot például ez hátrányosan érinti, a szövetségnél előírás, hogy a 13-14 éves lányoknál öt játékos kell a csapatban 1,73 cm feletti magasságú legyen – aki játszik is – és ezért pluszpontot adnak. „Nálunk nincs ennyi magas játékos, így ebben a korosztályban az esélyeink is minimálisak a továbbjutásra az országos döntőbe. Nagyobb városokban már annyira el van durvulva ez a jelenség, hogy eleve így szelektálják a gyerekeket, van, ahol elutasítják az alacsonyabbakat, így teljesíteni tudják ezt az előírást. Például Brassóban van olyan csapat a 13-14 éves lányoknál, hogy hét-nyolc 1,85 cm magas játékosuk van. Nekünk az a célunk, hogy mozogjanak a gyermekek, így nem utasítunk el senkit. Örülünk viszont, ha kerül egy-egy magasabb leányzó" – mondta el az edző.

A csapat sok mindenre megtanít

A csapatsportok mind a fizikai fejlődés, mind pedig a nevelés és a személyiség fejlődése szempontjából előnyösebbek, a kézilabda pedig igazi csapatsportág – ajánlotta a kézilabdát Szabó Előd Zsolt. Úgy gondolja, a csapathoz való tartozás sok mindenre megtanít, például a közösségben való viselkedés szabályaira is.

„A lányoknak azt szoktam mondani, hogy ha egyébbel nem tudsz segíteni, akkor az is nagy dolog, ha egy időkérésnél kinyitod a vizesüveget, és odaadod a csapattársadnak.

Nem kell feltétlenül tíz gólt lőni egy meccsen, ha aznap neked nem megy és ülsz a padon, akkor azzal is sokat lehet segíteni, hogy a másikat vállon veregeted, ha arra van szüksége”

– mesélte el. Egészséges testedzést is jelent a kézilabda, nagy előnyét azonban az edző a csapatsportág jellegében látja: igazi közösségformáló ezt a sportág, a 13-14 éves lányok például már a pályán és a pályán kívül is legjobb barátok, tudják, hogy egymásért felelősséggel tartoznak, segítenek egymásnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.