Az iskolai óra nem ér véget a kicsengetéssel

Liget 2020. február 27., 11:57

Nem mindegy, mit olvasunk és hogyan. Az esztétikai élvezet háttérbe szorult – vélekedik Kékesi-Keresztes Lujza baróti magyartanár, akivel az Erdélyi Napló legfrissebb számában olvashatnak interjút. Ebből többek között az is kiderül, hogy a gyerekek szeretik, ha felolvasnak vagy mesélnek nekik.

Az iskolai óra nem ér véget a kicsengetéssel
galéria
Kékesi-Keresztes Lujza, a Baróti Szabó Dávid iskola magyartanára Fotó: Erdélyi Napló

„Szerintem a gyerekek rengeteget olvasnak. Csak éppen nem szépirodalmat, nem olyan olvasmányokat, amelyek lelki épülésüket szolgálják, vagy világnézetüket alakítják, befolyásolják. Olvasnak reklámszövegeket, tájékoztató, ismeretterjesztő szövegeket. Az interneten mindenhez hozzá lehet jutni. Inkább az olvasás gyönyörűségének a tapasztalata, az esztétikai élvezete szorult háttérbe” – válaszolja a Baróti Szabó Dávid iskola magyartanára arra kérdésre, hogy olvasnak-e ma a gyermekek.

A magyartanár szerint az olvasás szokása nem az iskolában kezdődik, és nem is az iskola alakítja ki, hanem a közvetlen környezet, a család, a baráti közösségek.

„A tanár az érdeklődést keltheti fel a mű iránt, amiről éppen beszélgetnek órán. Vagy befolyásolhatja a gyerekek olvasási ízlését, ha éppen jó módszerekkel dolgozik és kedvelik az óráját. Mostanában azt tapasztalom, hogy a középiskolás diákok nagyon szeretik, ha elmesélem a művet, vagy éppen felolvasok nekik” – mondja.

Ha kíváncsiak arra, hogy hogyan látja egy szakember, megfelel-e az érvényben lévő tanterv a mai idők követelményeinek, lehet-e ideológiai alapon szerzőket kiválogatni, olvassák el a csütörtökön megjelent Erdélyi Naplót.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.