Ellenségünk a képernyő? A vakációban még nagyobb a kísértés a kütyüzésre

Szász Cs. Emese 2022. augusztus 16., 19:33

Vakációban több szabad idejük lesz, így sok családban óhatatlanul több időt is töltenek a gyerekek képernyő előtt. Míg régen csak a televízió kikapcsolására kellett odafigyelni, manapság még nehezebb a médiamentes szabadidő biztosítása. Kádár Annamária mesepszichológus szerint szünidőben is érdemes szigorúnak lenni e tekintetben: egyrészt a meséket sosem szabad tévénézéssel helyettesíteni, másrészt fel kell állítani a szabályokat. És nem utolsósorban: jó példával kell járni a gyermek előtt.

Ellenségünk a képernyő? A vakációban még nagyobb a kísértés a kütyüzésre
galéria
Már a legkisebbek is túl sok időt töltenek televízió előtt vagy különböző okos eszközöket görgetve Fotó: 123RF

Míg a nyári vakáció hallatán legtöbben vízpartot, lubickolást, fára mászást, futkorászást látunk magunk előtt, a valóság sok esetben az, hogy a hosszú szünidő alatt a gyereknek rengeteg ideje van képernyő előtt ülni, különböző okoseszközöket használni. Már a legkisebbek esetén is gyakran elhangzik az „unatkozom” panasz, a szülőnek pedig könnyebb lehet bekapcsolni a tévét vagy kezébe adni egy tabletet, telefont. Amiből aztán vég nélküli vitatkozás lehet, hogy mit és mennyit „kütyüzik” a gyerek. Bár a képernyőmentes élet ma már nem igazán lehet reális cél, hiszen a virtuális világ az életünk részévé vált, de szabályozhatjuk és használhatjuk tudatosan a minket körbevevő kütyüket.

Másfél éves kor előtt egyáltalán

Kádár Annamária mesepszichológust arról kérdeztük, hogyan lehet jól csinálni ezt az egyensúlyozást az elektronikus eszközök világában. Lehetséges-e, hogy a képernyő ne az ellenségünk legyen, mi pedig ne a gyerek ellenségei, amikor annak használatát szabályozni próbáljuk?

Kádár Annamária szerint jó tudni, hogy

az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy-másfél éves kor alatt a gyermekeknek egyáltalán nem ajánlott a képernyővel találkozni,

ebben érdemes a zéró tolerancia elvet követni: sem tévé, sem tablet, sem okostelefon. Aztán hároméves korig napi 20 perc, fél óra a javasolt idő, ötéves korig is legfeljebb egy óra napi képernyőidőt javasolnak, amit együtt, közösen nézünk. Az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez ezzel együtt jár legalább két-három óra aktív fizikai mozgás és napi tíz-tizenhárom óra alvásidő. 6 és 9 év között napi 1 óra javasolt, és 10 év felett a szakértők azt ajánlják, életévenként naponta plusz tíz perccel, illetőleg heti egy órával növekedhet a képernyő előtt töltött idő. Így ha időkorlátokat szeretnénk felállítani csemeténknek, érdemes ezeket az ajánlásokat figyelembe venni, tudván, hogy a túlzott képernyőhasználat valóban hatással lehet a gyermek fizikai és mentális egészségére, ronthatja a figyelmi, koncentrációs és emlékezési képességeket, lassíthatja a nyelvfejlődést, fokozott stresszt, szorongást is okozhat, valamint táplálkozási és alvászavarokhoz is vezethet.

Ne helyettesítsük tévével a mesét!

A szakember szerint azt kell megérteni elsősorban, hogy mesehallgatás során a gyerek nemcsak a mesélő szülőre, hanem befelé is figyel: lelki szemei előtt megelevenedik a történet, és a saját vágyainak megfelelő fantáziaképet alkot. Mesehallgatás közben nagyon intenzív belső munkát végez, elképzeli, amit hall, és egy belső illusztrációban megrajzolja saját történetét.

„A mesélővel való személyes kapcsolata segíti abban, hogy érzelmi biztonságban érezze magát, ellazuljon, átadja magát annak a lebegő tudatállapotnak, amelyben a belső képvilágát megelevenítheti és létrehozhatja a belső mozit.‎ A mese dallama könnyen átalakul képpé, és a belső képkészítés folyamatában lehetővé válik az érzelmi azonosulás a számunkra kedves hőssel. Ehhez nem kell tudatos erőfeszítés, a gyermek úgy éli meg ezt a folyamatot, hogy a belső kép magától, spontán módon megjelenik. Éppen ezért az egyik fontos szabály, hogy a tévés mese ne helyettesítse az élőszóval mesélt, felolvasott mesét”

– fogalmazza meg a szakember. Rámutat, a rajzfilmet is sokszor mesének nevezik, a tévé képernyőjén azonban felfoghatatlanul gyors tempóban pergő képekkel szembesül a gyermek, ami nagyon megterhelő az idegrendszere számára. Ezeket a vibráló külső képeket jó esetben az álmai során dolgozhatja fel – amennyiben nem sikerül, megjelenik a szorongás. A tévénézés másik problémája, hogy az a meghitt, intim kapcsolat is hiányzik belőle, ami a gyermek és a mesélő között létrejön. Annak a gyermeknek, aki lelkileg-érzelmileg rendben van, nem jelent veszélyt egy-egy rajzfilm megnézése, amennyiben az nem túl hosszú, és a szülővel közösen megbeszélik a látottakat.

„A gyors, villódzó mesék, a túlzott hanghatások megterhelik a gyermek idegrendszerént, kiváltépp akkor, ha ezek az ingerek nincsenek feldolgozva. 4,5–5 éves korban alakul ki a kettős tudat, amikor beleélik magukat a mesébe, de nem tévesztik magukat össze a mesehőssel. Ezelőtt a gyerekek nagyon könnyen sebezhetők és befolyásolhatók, gyakorlatilag védtelenek a külső hatásokkal szemben. Hogyha eljátsszák a mesét, ez segít a feldolgozásban” – magyarázza Kádár Annamária. Hozzáteszi,

a túl sok razfilmnézés következménye például az is, hogy nem alakul ki az empátia, érzéketlen lesz a gyerek a környezete iránt.

Minél kisebb a gyerek, annál inkább szűrt, biztonságos és rövid tartalmat kell keresni, ami megfelel életkori sajátosságainak, amiben nincsenek gyorsan váltakozó képsorok, túl gyors hang- és képváltások. „Kedvenc mesefilmünk volt a Pocoyo, ahol fehér háttér előtt a narrátor hangján követhettük az eseményeket, és JoNaLu, ahol tánccal, mozgásban lehet feldogozni a képsorokat. Külön csatornán találjuk Dániel András Kufli-meséit, Berg Judit Maszat-meséit, vagy Julia Donaldson meséiből készített filmeket, amelyek szintén nagy kedvenceink voltak” – adott jó példákat a mesenézésre a szakember.

 Korlátok és jó példa

Ahogy a hétköznapokban, úgy a vakációban is mindenképpen érdemes korlátokat felállítani Kádár Annamária szerint, korlátokat napirendben és időben is. Mindez persze járhat konfliktussal is, hiszen a gyerek általában próbálja a határokat tágítani. A pszichológus azonban arra figyelmeztet, hogy a képernyőidő korlátozása önmagában még nem jelent megoldást, mert az is fontos, hogy milyen tartalmat néz a gyerek és milyen cselekvés társul a tartalomhoz, amit a gyerek a képernyőn keresztül végez.

Fontos ugyanakkor, hogy a szülő maga is jó példával járjon elől és ne lógjon egyfolytában a saját telefonján, számítógépén Fotó: 123RF

„Bár utazás vagy etetés közben könnyebb a gyermek figyelmét a kezébe adott tableten vagy okostelefonon megjelenő rajzfilmekkel lekötni, de amennyiben lehet, ne válasszuk ezt az utat még akkor sem, ha a gyermek így csendben van vagy többet eszik. A legnagyobb hátulütő az evészavarok megjelenése és a stresszoldó és unaloműző stratégiák kialakulásának hiánya, mert később már nehezen tudja kezelni a hasonló helyzeteket.

Érdemes médiamentes időszakokat kijelölni, mint például a közös étkezések időszaka. Fontos szabály az is, hogy az esti lefekvés előtt ne legyen kütyüzés még a serdülő gyermekeknek sem. A kutatások szerint a képernyők által kibocsátott fény akadályozza az alvásért felelős melatonin hormon termelését”

– magyarázza a szakember. Rámutat, a iOS és az Android készülékeken is van olyan alkalmazás, amelyben mérhető, korlátozható és szabályozható a képernyőidő. A Digitális jóllét menüponton belül lehet ütemezni a képernyőmentes időszakokat, vagy beállíthatók az időkorlátok az egyes alkalmazásokhoz. A Google family link segítségével pedig csökkenthetjük az internethasználati időt. „Fontos, hogy ne tiltással neveljünk. Amennyiben érthető szabályokat alakítunk ki és közösen megegyezünk arról, hogy mennyi időt tölthet a gyermek videojátékokkal vagy épp telefonhasználattal az adott héten, akkor nem lesz ellenség a kütyühasználat” – javasolja a pszichológus.

A képernyőidő korlátozásának alternatívája kell legyen ugyanakkor a szabadban végzett fizikai aktivitás, a játék, társasjáték, a sport, séta a természetben.

Fontos ugyanakkor, hogy a szülő maga is jó példával járjon elöl és ne lógjon egyfolytában a telefonján, számítógépén.

A médiamentes szabadidő biztosítása a szülő felelőssége, előnyben részesítve a szabadban közösen töltünk időt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.