Kihívás jó ajándékot választani? 7 plusz 1 tuti tipp gyereknapra

Szász Cs. Emese 2018. május 30., 15:44

A gyereknap megünneplése, na meg az, hogy ajándékkal jár vagy sem, minden családban más. Kicsit hit és elv kérdése, hogy ki milyen fontosságot tulajdonít a június 1-jének, és mennyire mélyen nyúl zsebbe ennek kedvéért. Mi összeszedtünk pár olyan ötletet, amely a legtöbb esetben beválik, igyekeztünk időtálló, hasznos, mégis szórakoztató tippet adni.

Gyereknapi dilemmák. Elgé a csemeténknek, hogy vele vagyunk? Fotó: Pexels.com

Sokan vallják, hogy gyereknapon csak fagyit kell adni a gyereknek vagy nyalókát, és nem szabad ez a nap is egyike legyen azoknak, amelyeken a gyerek kisebb ajándékheggyel gazdagodik. Akik elvből elutasítják a gyereknapi ajándék ötletét, azok ugorjanak a hetedik pontra, akik azonban egyéb ötletre is vágynak, azok tovább olvashatnak.

1. LEGO és egyéb építőkocka

Egy magyarországi felmérés szerint a gyereknapra vásárolt játékok 60 százalékát a LEGOk és egyéb építőjátékok tették ki. Nem csoda: ha maradandót szeretnénk gyermekünknek, neadjisten olyan játékot, amellyel felnőtt aktív jelenléte nélkül is el el lehet bajlódni, ez lehet a tökéletes választás.

A megunhatatlan LEGO Fotó: Pixabay.com

Én személy szerint LEGO-párti vagyok amúgy – lehet azért, mert az én gyerekkoromnak nem volt része, s harmincévesen jöttem rá, hogy mi mindent tud már egy egyszerű építőkocka. A nagy hátránya azonban, hogy nem olcsó játék, igaz, rendkívül tartós.

Nálunk kibírta a mosást – mosógépben természetesen – a rálépést, a dobálást,

de tudok olyan helyet, ahol már a sokadik generáció játszik a több tízéves építőkockákkal. Ráadásul minden korosztálynak van érdeklődésének megfelelő LEGO, bár szerintem a másfél éves kortól ajánlott DUPLOkkal is el tud játszani egy felnőtt is.

2. Kreatív játékok

Általában egy szülő azt várja el a játékok zömétől – amellett, hogy ne csak öt percre foglalja le csemetéjét –, hogy fejlessze is valamiben, leghamarabb kreativitásban. Ma már széles skálájú az ilyen játékok választéka is. Az én háromévesem például körülbelül egy évet nagyon lelkesen gyurmázott, de fél éve minden nap festene és rajzolna, így ha egy filctollszettet kap például, akkor napokig tartó boldogság uralkodik el rajta,

ha pedig az írószerek nyoma könnyen lemosható, akkor az anyjára is könnyen átragad a boldogság,

mert akkor sincs hatalmas probléma, ha a gyerek úgy döntött, kipróbálja a széken az új árnyalatokat.

Sok gyerek szeret kreatívkodni Fotó: Pexels.com

De vannak rajzolni tanító, festő és szobrászjátékok, a kréta ugyanúgy jó ötlet lehet, mint a fekete tábla, vagy az, hogy gyereknapra – nyilván nem csak egy napig – lefestünk táblafestékkel egy falrészt, hogy legyen hol kiélniük a kreativitásukat a gyerkőcöknek.

3. Szabadidős sporteszközök

Míg a legtöbb esetben a burrogó, kattogó, beszélő játékok rövid idő után a sarokban végzik a sokadik baba és kisautó mellett, az olyan szabadidős tevékenységekre sarkalló eszközök, mint a kismotor, bicikli, görkorcsolya vagy roller hosszú távú barátra lelnek a gyerekben.

A roller hűséges társa lehet a gyereknek Fotó: Pixabay.com

Ráadásul majd' minden évben kell valamelyikből egy nagyobb, mert kinőtte a gyerek. Akkor miért ne időzíthetnénk ennek megvásárlását a gyereknapra?

4. Társas játék

Azért ideális ajándék, mert egyszerre okoz örömet az egész családnak. Egy asztalnál, egymással szemben, közös örömmel játszik az egész család. De ha anyának, apának mégis dolga lenne, akkor testvérrel, baráttal is el lehet ütni az időt.

A társas sok mindenre megtanít Fotó: Pexels.com

Úgyhogy már csak meg kell találni a tökéleteset, olyat, ami még nincs meg otthon, és ami lehetőleg 2–99 év között élvezhető. Ráadásul egy régi vágású társasjáték sok mindenre megtanít: arra, hogy nem mindig én nyerek, hogy időnként türelmesnek kell lenni, de gondolkodni, tervezni, célt elérni is sokat segít.

5. Mesekönyv

Azt gondolom, hogy ezt nem kell nagyon magyarázni, hogy miért jó ajándék.

A mese szórakoztat, elvarázsol, leköt, de ha kell, megnyugtat és gyógyít is.

A mese olyan varázsszer, ami néha felpörget, máskor meg elaltat, és minden korosztálynak van megfelelő. A mesekönyv előrevetíti azokat az estéket, azt a családi idillt, amikor összebújva lapozgatjuk, belemerülünk egy-egy történetbe.

6. Kedvenc rajzfilmfigura

Tudom, tudom, a mai gyerekek nem néznek tévét, nem kapnak tabletet a kezükbe, halvány lila gőzük sincs arról, hogy ki a Jégvarázs főszereplője, vagy hogyan néz ki Thomas, a gőzmozdony, és a szüleik sem kénytelenek megismerni Peppa malac barátait.

Póniláz. Kislányos szülők jól ismerik ezt a kórt Fotó: Pexels.com

De ha akad olyan kivétel, aki mégis látta volna va'egyszer Mickey egeret vagy Micimackót, és netalán még szereti is, akkor örömöt lehet velük szerezni úgy is, ha plüss vagy puzzle formájában lesz belőle ajándék, de az amúgy hasznos hátizsák, tolltartó, uzsonnás doboz vagy ruhadarab is igazán ajándékízű lesz, ha a kedvenc figura van rajta.

7. Élmény

Bár igyekeztünk tartós, örömöt okozó, hosszú távú játékajándékokra fókuszálni fent, a legeslegjobb ajándéknak mégis a közös élmény tűnik. Az, hogy ezen a június elsejei napon

felkerekedünk, és valami olyasmit csinálunk, ami nem hétköznapi, amitől a gyerek úgy érzi, tényleg pirosbetűs ünnep a gyereknap.

Ezt pedig két éve már csak azért is megtehetjük, mert hivatalos szabadnap a június 1-je, így legtöbb család már foghat is neki tervezni.

Az együtt töltött idő és az élmény a legfontosabb Fotó: Pexels.com

Ha egy gyerekkoncertre, gyereknapi felfordulásra visszük el, az is sokáig megmarad csemeténkben, de a gyereknap – főleg, ha egy hosszú hétvégével összeköthető – alkalmas lehet arra is, hogy strandoljunk, egy közeli aquaparkba látogassunk el a gyerekekkel. Mindegy, csak olyan célt válasszunk, amely lehetőséget ad arra, hogy közösen szerezzünk új élményeket.

+1: Slime

Egyes anyukák már tudják, mások csak ezután jönnek majd rá, hogy a legújabb őrület a gyerekek körében a slime (ejtsd szlájm),

ami nem más, mint a csúszós, ragacsos, gyurmázható műtakony.

Különböző formában, színben és állagban meg lehet vásárolni, de az igazi sláger most a slime elkészítése, Instagram oldalak és YouTube videók sokasága foglalkozik azzal, hogyan is lehet minél szebb, különlegesebb és szemetgyönyörködtetőbb ragacsokat készíteni. Így ajándékba már csak a hozzávalóit kell megvásárolni, majd felkészülni arra, hogy lehet, nekünk is részt kell venni majd a műtakony gyártásában. Na jó, ez a slime nem egy időtálló ajándék, nem tartós, nem fejleszt hatszáz készséget gyermekünkben, de lehet, hogy ezzel leszünk a legvagányabb gyereknapi szülők.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat