Szexuális felvilágosítás: pornó helyett könyvészet

Hajnal Csilla 2021. február 08., 17:54 utolsó módosítás: 2021. február 08., 18:20

Nagy hiba lenne, ha gyerekeink szexuális felvilágosítását csak a kortársaikra, az internetes keresőoldalak találataira vagy a pornóra bíznánk. A gyerekek minden életkorban tele vannak fel nem tett kérdésekkel, a jó hír, hogy van is válasz ezekre, amely azért fontos, hogy a gyerek saját testéhez való viszonya, szexuális fejlődése és az önmagáról kialakított képe a lehető legteljesebb legyen. Kádár Annamária pszichológustól könyvajánlót kaptunk, amely korosztályokra bontva segít a szülőknek a szexuális kommunikáció terén.

Szexuális felvilágosítás: pornó helyett könyvészet
galéria
Már az óvodásokat is érdekli a nemiség, válaszokat is kell kapniuk kérdéseikre Fotó: Haáz Vince

A gyerekek szexuális felvilágosítása és a velük való kommunikáció saját nemiségükkel kapcsolatban sok családban tabu, nem csoda, hiszen sokszor maguk a szülők sem kaptak hiteles válaszokat saját szüleiktől. Kádár Annamária marosvásárhelyi pszichológus, a Mesepszichológia kötetek szerzője megkeresésünkre „kézzelfogható” segítséget nyújtott olyan korosztályokra bontott könyvajánlóval, amelyek olvasásakor közelebb kerülünk a témához, és segítségükkel megválaszolhatjuk gyerekeink kérdéseit. Hiszen más foglalkoztatja az óvodást, és más érdekli a tinédzsert, legyen szó a saját testének működéséről, szerelemről vagy önértékelésről.

A pszichológus legelőször is hangsúlyozta, hogy a szexuális felvilágosítás nem egyetlen beszélgetés, hanem egy évek alatt lejátszódó folyamat, érdemes folyamatosan, őszintén válaszolni a gyermek kérdéseire.

„Ahhoz, hogy a gyerek szexualitása egészségesen fejlődjön, életkorának megfelelő, őszinte és hiteles választ kell kapnia a kérdéseire. Fontos, hogy érezze, a kérdéseit nyíltan felteheti, nem kell szégyenkeznie miattuk.

Ugyanakkor meg kell tanulnia azt is, hogy a szexualitás érték: a saját testem elfogadása és tisztelete az alapja annak, hogy a másik ember testét is elfogadjam és tiszteljem” – fogalmazta meg Kádár Annamária. Felnőttek számára is ajánlott olvasnivalót a szakember, hogy őszinte válaszokat adhassunk a szexuális nevelés hosszú folyamatában. Ilyen a Felvilágosítás – Mikor és mit mondjunk a gyerekeknek a szexualitásról? című írás, amely elérhető elektronikus formátumban a Hintalovon.hu oldalon, illetve F. Várkonyi Zsuzsa Milyen nő lesz lányodból, milyen férfi lesz fiadból? – Gyermekeink szexuális nevelése – (CD-melléklettel) című 2017-ben, a Csodasuli Kft. gondozásában megjelent könyvét.

Óvodáskor: elkezdődnek a szexuális játékok

Az óvodáskor a nemi identitás kialakulásának fontos időszaka, ekkor tanulják meg a gyerekek a nemüknek megfelelő viselkedésmintákat – fejti ki a szakember. Óvodáskorban rendszerint elkezdődnek a szexuális játékok is, például a doktoros vagy az „anyás-apás”, amelyek főleg a szexuális kíváncsiság kielégítését szolgálják. Ekkor fogalmazódnak meg a gyermekek első kérdései a saját és általában a kisbabák eredetéről. A 4–6 évesek számára az életkori sajátosságok figyelembevételével kell választ adni ezekre a kérdésekre: a kisbabák az anyukájuk hasában növekednek, és amikor már nem férnek el, kibújnak és megszületnek – fogalmazta meg Kádár Annamária. A marosvásárhelyi pszichológus óvodásoknak ajánlja többek között Marie-Claude Monchaux: A sehány éves kislány című könyvét, továbbá Jenni Overend: Szia Baba!, Catherine Leblanc: Megérkezett! és Anna Herzog: Anya hasában című mesekönyveit.

Kisiskolások: hogyan kerül a kisbaba az anya hasába?

A kisiskoláskor egy nyugodtabb korszak a szexuális fejlődésben. A kihívás ebben az időszakban megakadályozni, hogy a gyermek idő előtt találkozzon a még nem neki való tartalmakkal – hangsúlyozta Kádár Annamária.

„Egy amerikai kutatás szerint egy átlagos gyerek 11 évesen találkozik először pornográfiával az interneten. Ekkor még érzelmileg és testileg sem felkészültek a gyerekek, hogy önállóan fel tudják dolgozni a látottakat, azok megijeszthetik őket.

Ekkor kezdődnek a kérdések azzal kapcsolatosan, hogy hogyan kerül be a kisbaba az anya hasába. Én a kisiskolás lányomnak úgy magyaráztam el, hogy anya és apa nagyon szeretik egymást, így az anyasejt összeölelkezik az apasejttel, és jól bevackolja magát anya hasába, és ott növekedik” – osztotta meg velünk saját tapasztalatait is a pszichológus.

Kádár Annamária pszichológus Fotó: Haáz Vince

A kisiskolásoknak ajánlott irodalom közül Audeguy Stéphane: ALMA – Végre itt vagy! című könyvét ajánlja, továbbá Roberta Giommi: Kislány vagyok / Kisfiú vagyok – Beszéljünk a szexuális nevelésről!, Gunilla Hansson és Grethe Fagerström: Peti, Ida és Picuri, illetve Anna Fiske: Hogyan lesz a kisbaba? című köteteket.

Tinédzserek: a hangsúly a beszélgetésen van

A serdülőkor a szexuális nevelés szempontjából a legrettegettebb időszak sok szülő számára. Ekkor már nehéz nevelni, a hangsúly a sok beszélgetésen van, de azt is érdemes elfogadni, hogy ebben a korban gyakran már nem a szüleivel beszéli meg a serdülő a felmerülő kérdéseit. A legtöbben ilyenkor már mindent tudnak a szexről, de a hozzá kapcsolódó érzelmekről vagy a párkapcsolati működésről, udvarlásról, konfliktuskezelésről már kevesebbet. Így ebben a korban a szülő a saját életmeséjével segíthet a legtöbbet.

„Csalódás esetén fontos érzelmileg támogatni a serdülőt, és ne bagatellizálni az érzéseit: »annyi fiú, annyi lány van még a világon, majd találsz jobbat stb.«, mert ez a vele való bizalmi kapcsolatunkat ássa alá”

– figyelmeztet a szakember. A következő könyveket ajánlja tinédzserek számára: Pernilla Stalfelt: Szeretlek könyv, Howard B. Schiffer: Hogyan szeress? – A szexualitásról fiúknak és lányoknak, Sabine Thor-Wiedemann: Abszolút fiú – 99 kérdés & válasz kamaszoknak, illetve Abszolút lány – 99 kérdés & válasz kamaszoknak.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.