Ezeket a filmeket várjuk 2023 második felében (2.) – őszi és téli blockbusterek

Tamás Attila 2023. augusztus 27., 20:22 utolsó módosítás: 2023. augusztus 27., 20:29

Túl vagyunk az év mozis szenzációján, a Barbenheimer-őrületen, ám az igazi filmdömping még csak ezután érkezik, bár elég borús fellegek gyülekeznek az év második felében bemutatandó alkotások premierjei fölött. Összeállításunkban az általunk várt őszi és téli blockbustereket mutatjuk be.

Ezeket a filmeket várjuk 2023 második felében (2.) – őszi és téli blockbusterek
galéria
Fotó: Liget-montázs

Amilyen jól indult ez az év mozis szempontból, épp annyira válik bizonytalanná, hogy miket fogunk nézni az előttünk álló hónapokban.

A Covid után szépen újraéledt a mozi és a filmgyártás, sőt időközben az is bizonyítást nyert, hogy rendkívül felhígult a képregényfilmek piaca, emellett pedig a korábban népszerű filmes franchise-ok újabb részei már nem vonzanak tömegeket a mozikba.

Az év legnagyobb filmes jelensége a Barbenheimer volt, ami szépen lassan már lecsengett, ám időközben Hollywoodban irói-, ezt követően pedig példátlan színészsztrájk tört ki. (Ez már az Oppenheimer premierjét is érintette, ugyanis a londoni bemutató után a színészek levonultak a vörös szőnyegről, és nem vettek részt a film további promózásában). A színészek sztrájkja (ami egyébként teljesen jogos, hiszen nagyobb fizetést, több részesedést, és a mesterséges intelligencia visszaszorítását kérik a filmiparban) további bemutatókra nyomhatja, és már nyomja is rá a bélyegét:

a napokban ugyanis többek között emiatt halasztották el az év egyik legvártabb filmjének, a Dűne második részének premierjét idén őszről jövő tavaszra, hiszen a színészek nélkül semmi értelme a film premier előtti vetítéseinek, a film sajtókörútját nem lehet nélkülük megtartani.

A Dűne folytatásának halasztása már egy ideje a levegőben volt, de olyan filmek premierjét halasztották már el idén őszről, mint a Sonynál készülő Kraven, a vadász, a Ghostbusters: Afterlife folytatása, de meghatározatlan időre elhalasztották a Pókember: A Pókverzumon át folytatását, a Spider-Man: Beyond the Spider-Verse-t, ami eredetileg jövő tavasszal jelent volna meg. Halasztották ugyanakkor a Zendaya főszereplésével készült sportdrámát, a Challengerst, de a Warner téli produkcióira, többek között az Aquaman folytatására is ez a sors várhat, bár egyelőre még semmit sem jelentettek be ennél a stúdiónál hivatalosan. Az írósztrájk pedig korábban már azt eredményezte, hogy már elkezdett forgatások álltak le, többek között a Marvel-Sony koprodukcióban készülő Deadpool harmadik része, és még számos már bejelentett film, úgyhogy jó kérdés, hogy ezek mikor indulhatnak újra, és végül mikor mutatják be majd őket.

És ha mindez még nem lenne elég, a szűk pátriánkban várhatóan a kisvárosok önkormányzati fenntartású, az elmúlt évek során újraindított mozijait is érinthetik a kormány tervezett költségcsökkentő intézkedései, ám erről egyelőre még nincsenek konkrétumok, de megtörténhet, hogy

a jövőben ismét a hozzánk legközelebbi plázamoziig kell utaznunk, ha látni akarjuk a legújabb filmeket a premierjük környékén.

Ennek ellenére bizakodva tekintünk a jövőbe, és minden negatív folyamat ellenére

reménykedünk abban, hogy lesz alkalmunk jókat mozizni az év hátralevő részében is.

Újabb összeállításunkban hat filmet mutatunk be, amiknek ha nem halasztják el a premierjét, akkor ősszel és télen láthatjuk őket.

Szeánsz Velencében (Haunting in Venice) premier: szeptember 15.

Nem lehet azt mondani a rendkívül sokoldalú Kenneth Branaghra, hogy tétlenkedne mostanában. A filmrendezőként is bizonyító ír színészt legutoljára az Oppenheimerben láthattuk, de pár éve Agatha Cristie-regények megfilmesítésén is dolgozik, ráadásul saját magára osztotta a híres kitalált detektív, Poirot szerepét. 2017-ben jelent meg tehát az ő rendezésében és főszereplésével a Gyilkosság az Orient expresszen újabb filmfeldolgozása, ezt pedig 2022-ben követte a Halál a Níluson, ha pedig nem dönt a halasztás mellett a filmet finanszírozó stúdió, akkor szeptember közepétől láthatjuk az ugyanezen filmes univerzumban játszódó Szeánsz Velencében-t, ami az előzetese alapján horrorosabbra veszi a figurát az előző Poirot-történetekhez képest, és egy titokzatos szeánszot követő gyilkosság felgöngyölítését meséli el a nézőknek.

Branagh ezúttal is visszatér a cifra bajszú nyomozóként, a sztárszereposztás pedig ezúttal sem marad el, hiszen olyan színészeket sikerült megnyerni az újabb Agatha Cristie-adaptációhoz, mint a Szürke ötven árnyalatából is ismert Jamie Dornant, a friss oscar-díjas Michelle Yeoht, a páratlan komika Tina Feyt, vagy a legújabban a Yellowstone-sorozatban brillírozó Kelly Reillyt. És bár az előző két film fogadtatásából kiindulva a Szeánsz Velencében sem fogja megváltani a világot, a nyomozós thrillerek szerelmeseinek és az Agatha Cristie-rajongóknak ez az alkotás is kihagyhatatlannak ígérkezik.

Videó: 20th Century Studios

Az ördögűző: A hívő (The Exorcist: Believer) – premier: október 13.

Igen, Hollywoodnak már semmi sem szent, úgyhogy folytatást kap az egyik legfélelmetesebb klasszikus horror, az 1973-ban megjelent, azóta pedig klasszikussá vált Az ördögűző. Nem túlzás azt állítani, hogy ördögűzős filmekkel már tele a padlás, hiszen 2-3 évente jön ki újabb és újabb, hatásvadászabbnál hatásvadászabb produkció a témában, legutóbb épp tavasszal, amikor a leghíresebb ördögűző, Gabriel Amorth karakterére építettek egy komolyanvehetetlen hollywoodi tucathorrort.

A klasszikus Az ördögűző is egy ilyen mozinak ígérkezik, csak modern köntösben és az eredetihez képest még több jumpscare-rel, elborzasztó és megbotránkoztató jelenettel, és a klasszikus előzményre is visszautaló történettel. Az előzetesben látottak szerint ezúttal két kislányt száll meg a gonosz, a megmagyarázhatatlan történések megértéséhez pedig visszatér az első rész Chris MacNeil-jét alakító Ellen Burstyn is.

Félő, hogy Az ördögűző 2023-as folytatása is egy olcsó hollywood-i tucathorror lesz, ugyanis a komédiában is otthon mozgó David Gordon Green neve nem garancia a körömrágós ijesztegetésre, pláne annak tükrében, hogy az igazi, kemény horrorfilmek mostanában a függetlenfilmes-szcénából érkeznek, és rendkívül kis költségvetésből készülve teljesen új toposzokból építkeznek a már ezerszer látott horrorklisékkel ellentétben. Az ördögűző folytatását már csak azért is érdemes lehet megnézni, hogy megnézzük, hogy zsigereli ki hollywood az egykori klasszikust egy újabb, csakis anyagi megfontolásból elkészített folytatással, ahogy tette azt a legújabb Indiana Jones-mozi esetében is.

Videó: Universal Pictures

Az Alkotó (The Creator) – premier: szeptember 29.

Egy teljesen új, ráadásul annak ellenére grandiózusnak ígérkező sci-fi, ami a mostani hollywood-i blockbusterek költségvetésének töredékéből készült. Az egyik (ha nem a legjobb) Star Wars-filmet, a Zsivány egyest és a rebootolt Godzilla első részét rendező Gareth Edwards ezúttal egy intelligens sci-fit rendezett, amiben a nem túl távoli jövőben a mesterséges intelligencia ellen harcol az emberiség, miután az AI atombombát robbantott Los Angelesben. Hősünk, a Tenet, Csuklyások: BlacKkKlansman, Malcolm és Marie főszerepeit eljátszó John David Washington egy Joshua névre hallgató volt katona, akinek az lesz a feladata, hogy felkutassa a legfőbb AI-t, aki – mint kiderül, egy ázsiai kislány testében „lakik”, azonban nem várt morális dilemmákba ütközik, és várhatóan nehéz döntéseket kell hoznia.

Gareth Edwards tehát egy eléggé aktuális jelenségből továbbgondolt disztópiát tár majd elénk, és várhatóan a látvány mellett az alkotás sztorija is erős és fordulatokban gazdag lesz, és talán ez lesz az év egyik legjobb sci-fije, ha már a Dűne második részét jövőre halasztották. Azt pedig reménykedve tesszük hozzá, hogy a premier napján nálunk is nézhető lesz ez az ígéretes alkotás.

Videó: 20th Century Studios

Fűrész X. (Saw X) – premier: szeptember 29.

Nem, nem utaztunk vissza az időben, hogy ismét látjuk majd a Fűrész-filmek ikonikus maszkos bicikliző bábját, hanem ősszel érkezik a franchise immár tizedik filmje, ami egyfajta soft-rebootnak és egyben folytatásnak is tekinthető. A még viszonylag jó fogadtatásban részesült első részek után hamar mélyrepülésbe kezdett a további Fűrész-filmek minősége. A már több mint egy évtizede, 2010-ben megjelent hetedik résznél az akkor még viszonylag népszerűnek számító 3D-trendet próbálták meglovagolni (kevés sikerrel), majd hosszú kihagyás után, 2021-re egy spin-off készült az azóta a 2022-es Oscar-gálán Will Smith által felpofozott Chris Rock komikus főszereplésével, Spirál: Fűrész hagyatéka címmel. Ahogy az várható volt, úgy kritikailag, mint nézettségileg a földbe állt ez a rész is, itt pedig már egyértelművé kellett volna válnia, hogy kivérzett a franchise, azonban mint azt a soron következő tizedik rész is bizonyítja, még volt ötlet a filmet készítő Lionsgate Studiosnál, hogy miként lehet folytatni a Tobin Bell által alakított John Kramer meglehetősen szadista fordulatokban bővelkedő, véres történetét.

Bár a karaktert már a harmadik részben „kinyírták”, ez nem akadály abban, hogy egy, a második és harmadik film között játszódó történetben hozzák vissza, hiszen a tizedik részben a halálos diagnózisát felállító, és őt cserbenhagyó mexikói orvoscsapaton áll véres bosszút a csapdáival. Hogy ez megint egy pocsék Fűrész-film lesz-e, vagy felér az első részek szintjéig, várhatóan szeptember végén fog kiderülni, ha időközben ezt a filmet is el nem halasztják a színészsztrájk miatt.

Videó: Lionsgate Movies

Wonka – premier: december 15.

Ki ne ismerné a Charlie és a csokigyár történetét? Roald Dahl Willy Wonkáról szóló világhírű ifjúsági regényét már kétszer is feldolgozta Hollywood: először 1971-ben került vászonra a legendás Gene Wilder főszereplésével (akiből azóta Willy Wonkaként mém is lett), majd 2005-ben, az akkor még virágját élő Johnny Deppel a főszerepben, Tim Burton rendezésében.

Most egy újabb generáció ismerheti meg a mesebeli csokigyáros történetét, ugyanis a Warner új adaptációval rukkol elő decemberben. A főszerepre ezúttal korunk nagy sztárját, Timothée Chalamet-t sikerült megnyerni, de több, híres brit színész is feltűnik a fontosabb szerepekben, köztük Hugh Grant is umpa-lumpaként. A tökéletesnek ígérkező karácsonyi családi filmben tehát rengeteg, és még annál is több csoki lesz, már csak ezért is megéri majd megnézni az új feldolgozást, ami talán még jól is fog elsülni és Timothée Chalamet Willy Wonkája is klasszikusként vonulhat be a filmtörténelembe.

Videó: Warner Bros. Pictures

Rebel Moon: 1. rész - A tűz gyermeke (Rebel Moon: A Child of Fire) – premier december 22.

Zack Snyder visszatér, ám sajnos nem a mozivásznon, hanem streamingen. Miután lánya öngyilkossága miatt nem tudta rendesen befejezni az éppen akkori aktuális filmjét, az Igazság Ligáját, befejeztette helyette a stúdió, az azóta zaklatással és erőszakos viselkedéssel több rendben megvádolt, és a süllyesztőben eltűnt egykori geek-pápával, Josh Whedonnal. A film pocsék fogadtatásának is köszönhetően pár év múlva Snyder kapott még egy lehetőséget, és elkészíthette streamingre a filmje rendezői változatát, amit tulajdonképpen a rajongók és az internetes trollok harcoltak ki.

Snyder egy régóta dédelgetett filmtervének, a Rebel Moon elkészítésére ezúttal nem egy nagy filmstúdiótól, hanem a streamingóriás Netflixtől kapott támogatást. A Snyder-féle Star Warsként is hivatkozott Rebel Moon két részben érkezik: az első felvonást december 22-étől láthatjuk a Netflixen, míg a Sebejtő alcímet viselő folytatás várhatóan 2024. április 24-én érkezik a streamingplatform kínálatába. Az első előzetest épp a múlt héten kaptuk meg a Gamescom videójátékos nemzetközi eseményen, ami egy elképesztően látványos sci-fit ígér, a Zack Snyder kézjegyévé vált epikus lassításokkal és látványos beállításokkal.

A hét szamuráj című klasszikusból is ihletődő kétfelvonásos filmeposz egy elnyomó birodalomról és az ellene fellázadók marokonyi csoportjáról szól, ami a rendező elmondása szerint a saját „Star Wars-projektje”, amit végre sikerült tető alá hoznia. Ha történet szempontjából nem is lesz kiemelkedő, a látvány terén biztosan nem lesz panasz a filmre, épp ezért kár, hogy pont streamingre készült és nem nagyvásznon láthatjuk a Snyder, a vágói és a CGI segítségével megkomponált képeket. De legalább otthon is nézhetjük az esetleges nagy karácsonyi punnyadás közepette. Reméljük, hogy nem lesz halasztás áldozata ez a projekt sem.

Videó: Netflix

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport