Mi ez a Barbenheimer, és mitől ekkora nagy szám a filmrajongók körében?

Tamás Attila 2023. július 18., 15:39 utolsó módosítás: 2023. július 28., 10:21

Egy napon jelenik meg az év két legjobban várt blockbustere, amik se nem egy franchise részei (még!), se nem folytatások, sem pedig rebootok, vagy egy európai sikerfilm amerikai változatai. A Barbie és az Oppenheimer június 21-i premierje jelenséggé nőtte ki magát az interneten, az alábbiakban pedig összefoglaljuk azt, hogy mi is ez a Barbenheimer, és miért vannak megőrülve érte a filmrajongók. Képbehozó.

Mi ez a Barbenheimer, és mitől ekkora nagy szám a filmrajongók körében?
galéria
Bár az Oppenheimer nem fehér-feketében készült, vannak benne fehér-fekete jelenetek, úgyhogy színvilágban és témában ennél nagyobb kontraszt nem is lehetne a két film között Fotó: Liget-montázs

Nem nehéz kitalálni, hogy a Barbie és az Oppenheimer címek összeházasításából jött Barbenheimer elnevezés. Már saját Wikipédia-szócikkel is rendelkezik, komplett jelenséget takar, ami a két nyári blockbuster megjelenése előtt tematizálja a világháló filmes szegletét, és ad kifogyhatatlan muníciót a mémoldalaknak.

Ennek kezdete is a Covid19 világjárvány idejére vezethető vissza, amikor Christopher Nolan (akit senkinek sem kell bemutatni) megannyi szerzői blockbuster és egyedi víziójú film készítője (Eredet, Interstellar, A Sötét Lovag-trilógia stb.) kritizálni kezdte a Warnert (ahol a filmjei az elmúlt két évtizedben készültek) a megosztó döntése miatt, miszerint filmjeiket a világjárvány alatti korlátozásokkor moziban és streamingen is párhuzamosan tervezték elérhetővé tenni (amit aztán 2021 augusztusától egy bizonyos intervallumig meg is léptek).

Nolan felháborodása teljesen érthető volt, hiszen ő még egy régivágású rendező, aki filmre forgat, és alkotásait a mozinézőknek szánja,

filmjeit tehát nagyvásznon érdemes látni, hiszen a rendkívül jól megírt történetek mellett a látványvilág az, ami a legfontosabb szerzői ismérve.

Denis Villeneuve Dűnéjénél (amit szintén párhuzamosan, moziban és streamingen mutattak be) hangzott el a rendezőtől a találó hasonlat, miszerint

a Dűnét otthon, a laptop képernyőjén nézni olyan, mintha az ember egy kád vízben próbálna úszni. Egyszerűen nem az igazi.

Nos, ugyanez a hasonlat helytálló Nolan filmjei esetében is.

Bár Nolan aktuális filmjét (Tenet) nem érintette még a párhuzamos mozi- és streamingpremier, a rendező mégis neheztelt a filmjeit kiadó Warnerre, hogy lerövidítették a mozi és az online megjelenés közötti ablakot annak érdekében, hogy a filmjeik minél több potenciális nézőhöz eljussanak, akik a járványügyi korlátozások miatt nem jutottak el a mozikba. Ennek a vége az lett, hogy Nolan „szakított” a Warnerrel, később pedig bejelentette, hogy

új filmje, amit Robert Oppenheimről, az atombomba „atyjáról” készít, a Universalnál fog elkészülni és megjelenni, akik a büdzsé mellett garantálták neki, hogy az alkotás csak és kizárólag moziban fog debütálni, streamingen pedig majd csak akkor lesz elérhető, amikor lekerül a mozik műsoráról.

A Warner „válasza” 2022 áprilisában érkezett, ugyanis bejelentették, hogy a Barbie-ról készülő élőszereplős filmjük 2023. július 21-én jelenik meg – mit ad Isten – pont az Oppenheimer premiernapján. Nem is állhatna távolabb a rózsaszín, Barbie-babák világa az atombomba feltalálójának életétől, a hatalmas kontraszt azonban nem várt fordulatot eredményezett:

a mémgyártók elkezdték ontani magukból a viccesebbnél viccesebb reakciókat a potenciális helyzetre.

Forrás: Internet

A legtöbb mém arról szólt, hogy az Oppenheimer nagybetűs filmélményre vágyó közönsége igazából a Barbie-ra is jegyet fog venni, tehát a fekete öltönyös, inges, mélabús felnőtt férfi lesz igazából a Barbie-film célközönsége, ezt pedig még a Peaky Blinders szereplőivel is illusztrálták (aminek főszereplő színésze az a Cillian Murphy, aki Robert Oppenheimert is alakítja Nolan filmjében).

Így indult tehát a Barbie és az Oppenheimer útja, hogy aztán 2023 két legjobban várt filmjévé lépjenek elő. Az Oppenheimer esetében egyértelmű volt a kezdetektől, hogy újabb nagybetűs „nolan-i” moziélmény lesz a rendező minden maximalizmusával és egyedi látásmódjával, valamint a lehető legkevesebb CGI-jal, bizonyos jelenetek pedig IMAX-kamerákkal felvéve.

Ment a poénkodás azzal kapcsolatosan is, hogy Cristopher Nolan egy atombombát fog felrobbantani a filmjéhez, hiszen a Tenet-ben egy Boening típusú repülőgépet amortizált le a hagyományos filmkészítés jegyében, ezzel pedig nem jártak olyan messze a rajongók az igazságtól, hiszen Nolan tényleg vizuális effektek nélkül oldotta meg a robbanást az Oppenheimerben, ezzel is bizonyítva, hogy továbbra is a hagyományos filmkészítési technikák híve.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A Barbie viszont egy hatalmas rejtély volt a bejelentésétől kezdve, hiszen nem egy agyatlan, újabb népszerű játékot kiaknázó, futószalagos blockbusternek tűnt, hiszen rendezőnek a függetlenfilmes-szcénából érkező, és ott már rendkívül intelligens és elgondolkodtató filmekkel bizonyító Greta Gerwiget igazolták le hozzá.

Gerwig egyébként feminista, és az öt oscarra jelölt Lady Bird mellett a Kisasszonyok 2019-es, szintén jól sikerült adaptációját is neki köszönhetjük, de a legtöbben mégis a 2012-es Frances Ha coming of age függetlenfilmben nyújtott alakításáért zárták a szívükbe.

Alkotótársa és élete párja Noah Baumbach, akinek rengeteg, szintén független film mellett a Házassági történetet is köszönhetjük, amiben Scarlett Johanssonból és Adam Driverből hozta ki a legjobbat, és Laura Dern-nek Oscar-díjat is hozott a 2020-as szezonban. Baumbach természetesen a Barbie-mozi forgatókönyvének írásában is részt vett, és Gretaval korábbi munkáikból kiindulva tényleg joggal lehetett feltételezni, hogy

nem egy silány adaptációt hoznak tető alá a Warnernél, hanem egy intelligens blockbustert, amiben el is akarnak mesélni valamit, nem csak a karakterek köré írtak egy hányaveti történetet, ahogy az a mostani mozifilmek többségénél lenni szokott.

Videó: Warner Bros. Pictures

Erre erősített rá a film első kedvcsinálója is, ami egyenesen a 2001: Űrodüsszeia kultfilm képsorait ültette át a Barbie világára, ezzel is tisztelegve a nagy filmklasszikus előtt. Ekkor még mindig nem volt egyértelmű, hogy pontosan miről fog szólni a film, azonban érkeztek a neonzöld és rózsaszín gördeszkaszerelésben tündöklő Ryan Goslingról és Margot Robbieról a promóképek (őket castingolták ugyanis Barbie és Ken eljátszására) amiken ismét lehetett hüledezni a következő előzetes már a történet alaphelyzetéről is lerántotta a leplet. Eszerint

Robbie és Gosling Barbieként és Kenként élnek a Barbie-mesevilágban, ám valahogy átkerülnek a mi valóságunkba, ami számos bonyodalommal, és az általuk ismert törvényszerűségek felülírásával jár számukra.

A Barbie karakterposzterei is hamar virálissá váltak, és kitűnő mém-alapanyagként szolgáltak, hiszen bárkit és bármit oda lehetett photoshopolni a Barbie-felirat fölé, megmutatva, hogy mindenki és minden lehet Barbie, még ha szöges ellentétben is állt a rózsaszín, habos-babos műanyagvilággal.

Jött aztán a gerillamarketing is, amikor Greta Gerwig egy interjúban mondta el, hogy a forgatás alatt annyi rózsaszín festéket elhasználtak, hogy a világ gyakorlatilag „kifogyott egy időre a barbierózsaszínből”, de Margot Robbie-val a Barbenheimer hype-ját is meglovagolva fotót posztoltak arról, ahogy egy Oppenheimer plakát előtt a filmre vett jegyükkel pózolnak (de jegyet vettek az új Indiana Jones-ra, a hetedik Mission Impossible-re és a Dűne folytatására is a hecc kedvéért).

Ebbe a gerillamarketingbe kapcsolódott be Tom Cruise is – akinek új filmje, a Mission Impossible hetedik része pont egy héttel a Barbie és Oppenheimer premierje elé volt belőve –, aki szintén azt mondta, hogy mindkét filmet meg fogja nézni. Cruise ezt a barátságos gesztust annak ellenére tette, hogy

az Oppenheimer elveszi az ő filmjétől az IMAX-vásznak egy részét, ezzel is csökkentve majd a Mission Impossible bevételeit, így tényleg nagyvonalú volt részéről, hogy ő is beállt a Barbenheimer-hypeba, de érthető, hiszen ő is hatalmas mozipárti, és filmjeit elsősorban nagyvászonra szánja, ahogy történt ez rengeteg halasztás után a Top Gun folytatása esetében is, ami aztán kasszát is robbantott tavaly nyáron.

Állítólag Christopher Nolan nem volt boldog, amikor megtudta, hogy a korábbi filmstúdiója pont a Barbie-t küldi mozikba az új filmje premierjekor, de végül ő is olyan szinten megbékélt ezzel a dologgal. Elfogadta, hogy egymást erősítik ezek a filmek és a körülöttük kialakult internetes jelenség, aminek a pozitív hozadéka az, hogy moziba csábítja az embereket, ami az ő szemszögéből a legjobb dolog, ami a filmekkel történhet, hiszen nem az általa nagyon is lesajnált streaming malmára hajtják a vizet. Ahogy Nolan fogalmazott, amikor „szakított” a Warnerrel:

Az iparág legnagyobb filmesei azzal a tudattal feküdtek le, hogy a legnagyobb filmstúdióknál vannak, és arra ébredtek, hogy a legrosszabb streamingszolgáltatóknak dolgoznak.”

Ebben a kijelentésben minden benne van, amit Nolan gondol a streamingről, ezért is marad ő a hagyományos értelemben vett mozi egyik utolsó mohikánja, aki sosem fog filmet készíteni a Netflixnek vagy az HBO-nak, (de újabb szuperhősfilmet sem várhatunk tőle a máig etalonnak számító Sötét Lovag-trilógia után) hanem megmarad a vizionárius rendezőnek, aki nagytotálok és a hagyományos filmes eszközök igénybevételével nagyvásznon mesél el grandiózus, és egyedi történeteket, mindezt pedig

digitális eszközök igénybétele nélkül, a jelenetekhez teljes egészében felépített díszletekkel, filmre forgatva.

A Barbenheimer-jelenségnek egyébként egy újabb löketét a digitális művészek adták, akik Etsy-n és a különböző közösségi oldalakon kezdték el megosztani a saját készítésű Barbenheimeres pólókat, bögréket és alternatív filmposztereket, amiket a két alkotás promóanyagait felhasználva alkottak. A mémek mellett így lett a Damien Chazelle-féle La La Land poszteréből nem „Barbenheimer-promóanyag”, de sokan voltak, akik a két film fontos szereplőit hozták össze egy szemkápráztató filmplakátra, ami t nincs az a filmrajongó, aki nem tenne ki a szobája falára a lehető legnagyobb méretben.

Fotó: ThatTallGinger

És, hogy a kettő közül melyik film lesz a befutó a premierhétvégén? Egyértelműen a Barbie-ra fognak többen jegyet venni, hiszen családi film PG-13-as korhatárbesorolással, ami nálunk a 12 éven aluliaknak nem ajánlott a különböző hivatkozások és a nyelvezete miatt, míg az Oppenheimer R-besorolást kapott, amire már csak 17 éven felüliek vehetnek jegyet, hiszen meztelenséget, vulgáris beszédet is tartalmaz (ez egyébként Nolan első olyan filmje, amiben az intimitás és a meztelenség is helyet kap, tehát ilyen szempontból formabontó alkotás). Emellett pedig

míg a Barbie-t jellemzően a délelőtti és délutáni órákban vetítik, hogy családdal is el lehessen menni rá, az Oppenheimer az esti, késő esti vetítési időablakot kapja a felnőttebb célközönsége miatt is.

Fotó: Warner Bros. Pictures

A Barbie-t ugyanakkor többször is lehet vetíteni a közel kétórás játékideje miatt, míg az Oppenheimer vetítésekkel inkább sakkozniuk kell a moziknak, hiszen a film játékideje kereken három óra. A szaksajtó 55-85 millió dolláros nyitóhétvégét prognosztizál a Barbie-nak az Amerikai Egyesült Államokban, míg az Oppenheimer 40 és 55 millió dollárral nyithat, ráadásul sok helyen IMAX-ban is vetítik, ami megdobja a jegy árát, mégis kevesebb nézőre számíthat ami valahol érthető is, hiszen

a Barbie egy könnyed nyári kikapcsolódást ígért a kánikula idején a hűvös mozitermekben, míg az Oppenheimer egy elképesztően hosszú életrajzi dráma, ráadásul egy tudósról, akinek találmánya, az atombomba örökre megváltoztatta a történelmet és az emberiséget.

Fotó: Universal Pictures

A Barbenheimer hypevonatra maguk a színészek is felültek egy idő után, és többek között Cillian Murphy is arra biztatta a filmrajongókat, hogy ha tehetik, mindkét filmet nézzék meg a premier napján, hiszen ezzel a mozi nyer, de Matt Damon is azt mondta korábbi filmje, az Air premierjén, hogy a közönségnek „megengedett, hogy megnézze minkét filmet a premierhétvégén”, de ahogy már fennebb is írtuk, Margot Robbie is pózolt Greta Gerwig rendező mellett Oppenheimer-jeggyel a kezében.

Bár most az író- és színéssztrájk vet árnyékot a hollywoodi filmiparra, az Oppenheimer és a Barbie megjelenése azt mutatja, hogy

lehet még újat, egyedit, sokak érdeklődésére számot tartó produkciót készíteni az álomgyárban a sok, futószalagon érkező folytatás, reboot és számozott franchise mellett,

amik lényegében nem beinvitálják a moziba a nézők többségét, hanem taszítják őket azzal, hogy a film címe mellett ott a 7-es vagy ne adj’ isten 10-es sorszám, az egyre gyengébb színvonalon készülő Marvel és DC-szuperhősfilmekről, vagy a teljesen fölösleges, csakis anyagi érdekekből elkészült, legújabb Indiana Jones-filmről nem is beszélve.

Bár megvan rá az esély, hogy a Barbie-t is egy franchise első filmje lesz jelenleg még egy üde színfolt a nyári, bukásokról és érdektelenségről szóló mozipalettán, Christopher Nolan filmje pedig mindig eseményszámba megy. A Barbenheimer példája jól mutatja, hogy bár a stúdiók versenyeznek egymással filmjeikkel a nézők kegyeiért, és főképp a pénzükért, de

a versengés barátságos, sőt egymást erősítő folyamat is lehet, ahogy ez történik az egy napon megjelenő Barbie és Oppenheimer esetében.

Az tény, hogy most aztán tényleg jó filmrajongónak lenni, és megélni ezt a pezsgést ami a két film körül zajlik év eleje óta. A cseresznye a torta tetején pedig ezek megnézése lesz. Az biztos, hogy a végén nem fogunk csalódni és maradandó élményekkel gazdagodunk, ahhoz pedig kétség sem férhet, hogy két új klasszikus születik a Barbie és az Oppenheimer „személyében”, amiket még évekig emlegetni fogunk nem csak a körülöttük zajló felhajtás, hanem a páratlan minőségük miatt.

Fotó: Liget-montázs

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport