Marvel's Spider-Man 2 – ilyennek kell lennie egy jó videójátéknak

Tamás Attila 2023. november 19., 23:41 utolsó módosítás: 2023. november 19., 23:44

Ami jó volt az első részben azt továbbgondolja, ami kevésbé, azt elengedi, és jobbal helyettesíti, emellett pedig egy emlékezetes sztorival is előrukkol az Insomniac Games nemrég megjelent, Playstation 5-exkluzív Pókember-videójátéka, a Marvel's Spider-Man második része. Elemzés.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Bár már 61 éve részese az egyetemes pop- és geek-kultúrának, máig töretlen népszerűségnek, és kiaknázhatatlan aranybányának számít a radioaktív pók által megcsípett hálólövő szuperhős, aki felhőkarcolóról felhőkarcolóra lengedezve menti meg a rájuk leselkedő veszélyektől New York lakóit.

A néhai Stan Lee és Steve Ditko által kitalált, és először a Marvel képregénysorozatában megjelent, később pedig „friendly neighborhood Spidermanként” híressé vált Peter Parker újabb és újabb történeteinek megfilmesítési jogai jelenleg a Sonynál vannak (aki az utóbbi pár évben adta kölcsön a karaktert a Marvelnek, hogy részese lehessen a jelenleg épp vergődő Marvel Filmes Univerzumnak), így tehát

adott volt, hogy a Sony tulajdonában levő Playstation Studiosnál is kezdjenek valamit a filmek révén már számos bevételt termelő karakterrel, akinek eredetsztoriját az utóbbi két évtizedben már háromszor vitték vászonra az ebből leágazó folytatásokkal együtt.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Számos korábbi korrekt és néhány kudarcos játékadaptáció után végül a Sony tulajdonában levő Insomniac Studios készítette el a várva várt, és a rajongók nedves álmát beteljesítő Pókember-játékot, ami 2018-ban jelent meg exkluzívan a Playstation 4 konzolokra. Ebben

hátulnézetből irányíthattuk a felhőkarcolók között lengedező szuperhőst, a gyönyörű grafika és a hatalmas, bejárható nyílt világ együtthatójának köszönhetően hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ennyire részletgazdag és élethű Pókember-játék még nem készült.

Ráadásul ez nem egy újabb eredettörténet volt, hanem egy teljesen új sztorit mesélt el Pókemberről a filmekből és a képregényekből már ismert szereplőkkel. Mivel azóta a legutóbbi Pókember-filmben (Pókember: Nincs hazaút) is megnyíltak a párhuzamos univerzumok, ezért később egyértelművé tették azt is, hogy az Insomniac-féle videójátékos Pókember az 1048-as Földön játszódik (ebben az univerzumban lesz az Insomniac következő játéka, a már belengetett Marvel's Wolverine), tehát

nem kapcsolódik sem a filmekhez, sem pedig a képregényekhez, hanem egy teljesen különálló történetet mesél el.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs átjárás az univerzumok között, hiszen a nyár elején megjelent Pókember – A pókverzumon át animációs alkotásban (amit a világ eddigi legjobb Pókbember-filmjének tituláltunk) egy képkocka erejéig feltűnik az Insomniac Pókembere is a párhuzamos univerzumok egyik képviselőjeként. Az átjárás pedig itt nem áll meg, hiszen a 2018-as Pókember-videójáték amiatt is különleges volt, hogy számos – a filmekben és képregényekben látott „klasszikus” – pókruhát oldattunk ki a játékban való előrehaladással.

Volt itt klasszikus Pókember-öltözék, a Sam Raimi-féle hálós Pókember-megjelenés, de Spider Punk kinézetét is magunkra ölthettük, ha épp az volt szimpatikus nekünk.

Ám nem csak a megújult és életszerű hálólengedezéstől és a pókruhák arzenáljától volt különleges ez a játék, hanem attól is, hogy tulajdonképpen egy teljes értékű Pókember-filmként is szolgált a történetmesélés szempontjából. Itt már nem egy tinédzser Peterrel játszunk, hanem egy fiatalemberrel, aki már a munka, szórakozás, szuperhősködés háromszögében lavírozik, és persze

itt is alaptézis, hogy a „nagy erővel nagy felelősség is jár”, ezért az ő felelőssége, hogy New York és Manhattan utcáin ne randalírozhassanak túl sokáig a szintén szuperképességekkel és tömegpusztító eszközökkel rendelkező nemezeisei.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Az Insomniac-féle Pókember a Playstation 4-éra egyik legjobb és legnépszerűbb exkluzív játéka lett az olyan címek mellett, mint a God of War, Horizon: Zero Dawn, The Last of Us és az Uncharted 4, így természetesen adott volt, hogy folytatás és a manapság elkerülhetetlen remaster készüljön belőle.

Erre a folytatásra a Playstation 5, két évvel későbbi piacra dobásáig kellett várni, ugyanis az Insomniac Games elkészítette a Marvel's Spider-Man: Miles Morales-t, amely az újgenerációs konzol egyik nyitócíme volt, és tulajdonképpen egyfajta demonstrációja is volt annak, hogy mire képes az új játékkonzol. Az eredetileg DLC-nek, tehát az eredeti játékhoz kapcsolódó plusz tartalomnak indult, végül pedig a majdnem teljes áru, különálló játékként megjelent Miles Morales a másik pókember történetét mesélte el, aki már a 2018-as felvonásban is fontos szerepet kapott,

a karakter igazi kibontásához azonban szükség volt erre a folytatásra, hiszen ezáltal ismerhettük meg, hogyan is válhatott Miles teljes értékű pókemberré ebben a videójáték-univerzumban.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

A rövid, de meglehetősen érzelemdús, és fordulatokban gazdag történet mellett ez a játék tényleg lélegzetelállító grafikával tárult a szemünk elé egy Playstation 5 konzolon és egy 4K-felbontású tévén, és bár Playstation 4-re is kiadta a Sony, egyáltalán nem látszott a végeredményen, hogy a teljesítményt visszafogta volna a már több éves hardware.

Ezzel együtt „érkezett” az eredeti Spider Man-játék remastered változata, vagyis ez is megkapta a 4K-felbontást és a teljesítmény-üzemmódot, vagyis a másodpercenkénti 60 képkockás frissítési lehetőséget, emellett a sugárkövetést (ray-tracing) előnybe helyező móddal még jobban érvényesült a megvilágítás a játékban, sőt

itt már a felhőkarcolók üvegén Pókember is élethűen tükröződött.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Egyszóval a játék megkapta azt a ráncfelvarrást, amitől a lehető legjobb módon lehetett élvezni, ezt pedig ingyen kapták meg a Miles Morales Ultimate-verziójának beszerzői, a többiek pedig tíz dollár ellenében válthattak a remasterelt verzióra. Időközben a Sony PC-re is kiadta mindkét játékot (amik ezen a felületen nem bizonyultak annyira népszerűnek, mint a konzolokon), itt pedig képbe jött egy kis mohóság is a kiadó részéről, hiszen a kapuban levő második rész előtt, külön kapható

teljes áru játékként adták ki ismét a 2018-as Pókember remasterelt változatát, ami azért elég nagy pofátlanság volt onnan nézve, hogy korábban ennek az árnak a töredékéért is be lehetett szerezni ezt a játékot ebben a minőségben.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Természetesen ezalatt gőzerővel készült a teljes értékű folytatás, a számozott második rész, amit a 2021. szeptember 9-én tartott Playstation Showcase alkalmával jelentettek be (a még készülő Wolverine-játékkal együtt), lerántva a leplet arról is, hogy

Pókember egyik legnagyobb nemezise, Venom lesz a játék egyik főgonosza.

A videójátékos szempontból rendkívül sűrűnek és töménynek számító 2023 lett az az év, amikor végre megjelenhetett a produktum Playstation 5-exkluzívként, ugyanis a fejlesztők ezt már nem készítették Playstation 4-es konzolokra is, ahogy történt ez a God of War Ragnarök és a Horizon: Forbidden West esetében.

Az év egyik legjobban várt játékát ráadásul az őszi, egyébként is sűrű szezonban dobták piacra, ám jó időzítéssel, hiszen sem a megosztóra sikerült Starfield, sem a Cyberpunk új kiegészítője, sem pedig az Assassin's Creed-franchise legújabb darabja nem tudta elvenni a rivaldafényt előle.

A Playstation 5 konzolokkal csomagban is kínált játék túlzás nélkül az év egyik legjobbja, annak ellenére, hogy a játékideje nem túlságosan hosszú, ugyanakkor minden benne fellelhető tartalommal és megoldandó kihívással együtt 25-30 óra alatt teljesen ki lehet maxolni, és a Platina-trófea megszerzése sem túl bonyolult feladat.

Az Insomniac Games a Marvel's Spider-Man 2-vel igazából azt bizonyította be, hogy a minőség sokkal fontosabb a mennyiségnél, és az általuk szállított minőségre egyáltalán nem lehet panasz, ugyanis ez a produktum „minden”, amit egy gamer kívánhat manapság.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Mondhatni, hogy a karakter lankadatlan népszerűségének köszönhetően mostanában egy aranybánya Pókembert újból és újból vászonra vinni (lásd a Pókember: Nincs hazaút elképesztő, majdnem kétmillió dolláros bevételét), most úgy tűnik, hogy videójáték-fronton is visszatérül az ebbe beleölt pénz:

a Marvel's Spider-Man 2-ből a megjelenését követően 2,5 millió példányt értékesítettek (beállítva ezzel a leggyorsabban fogyó Playstation-exkluzív játék rekordját). Rá 11 napra már 5 milliót adtak el a játékból, és hol van még a vége…

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Ez pedig érthető is, hiszen az elképesztő munkatempójáról híres Playstation-belsős stúdió, az Insomniac Games (akik a korábbi Pókember-játékok után még egy Ratchet & Clank-részt is kiadtak Playstation 5-re) ismét maradandót és emlékezeteset alkotott, és kihozta a Pókember-folytatásból, amit csak lehetett.

A Marvel's Spider-Man 2 minden téren nagyobb, ambiciózusabb, és jobban kinéző az elődjénél, ráadásul ebben mindkét Pókembert, Petert és Milest is irányíthatjuk, akik egyenrangú felekként veszik fel a harcot az új szörnyűségekkel és a New Yorkra, Brooklynra és Queensre leselkedő veszélyekkel.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

A játék legelején feltűnő Sandman és a vele történő epikus és látványos bossharc mondhatni csak demonstrációja annak, hogy mekkora léptékű dolgok várnak ránk a játékidő nagy részében, amikor épp nem szabadon hálóhintázunk a felhőkarcolók között a nyílt világban szétszórt, és fokozatosan adagolt feladatokat és kihívásokat teljesítve. A készítők ráadásul tanulva az előző játék gyengébb részeiből, most nem pakolták tele az egyébként kétszer akkora térképet mindenféle ismétlődő feladatokkal, így egy percig sem érződik munkának az, hogy egy adott körzetben minden kihívást teljesítsünk, és minden eldugott tárgyat (amik itt most nem hátizsákok, hanem kis robotpókok különböző univerzumbeli változatai), hanem

könnyed szórakozásnak tűnik az egész.

Emellett annyi pókruhát (és azok különböző variációit) oldhatunk, ki, hogy már csak a felsorolásukba bele lehet szédülni, ezek pedig gyakorlatilag újabb átjárások a különböző Pókember-univerzumok közül, hiszen

úgy a Sony, mint a Marvel-filmjeiben és a képregények többségében használt jelmezek arzenálját ölthetjük Peterre vagy Milesre.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

A játék sztorija pedig – ahogy azt már a Playstation korábbi exkluzívjainál megszokhattuk – rendkívül magas minőségű, nem várt fordulatokkal teli, és

a szereplőkhöz is rendkívül jól lehet kötődni, sikerült élettel megtölteni őket.

A főgonosz(ok) ezúttal sem sablonosak, megvannak a maguk motivációi, és amikor elszabadul az őrület, akkor annak semmi sem szabhat határt, így tartogat a játék jó néhány áll-leejtős pillanatot, amivel nem győzünk betelni a kontroller markolása közben.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Ez tényleg egy „felsőpolcos”, egész estés mozifilmnek is tökéletesen beillő szuperhős-történet, amiben pókembereinknek saját magukat, önzőségüket, gyarlóságaikat is le kell győzniük ahhoz, hogy felülkerekedjenek a New Yorkot ismét romba döntő ellenfeleiken.

Ezúttal a lopakodós Mary Jane-missziók (Peter barátnője) is sokkal jobbak lettek, és bár nem ezek a játék legakciódúsabb részei, itt a taktikázás és a lopakodás került előtérbe a pókemberek ügyességével, mozgékonyságával, képességeivel és erejével szemben. Az előzetesben már megmutatott Kraven és Venom igazi drabális, megállíthatatlan, nem hétköznapi (utóbbi pedig nem evilági) nemezisek, akik tényleg feladják a leckét a két pókembernek, akiknek minden rendelkezésre álló szövetségesre szükségük lesz, hogy ebből az egészből győztesen jöhessenek ki. Külön kiemelendő Harry Osbourne behozása, és a karakter elmélyítése, hiszen az ő drámája a legsúlyosabb az egész sztoriban, ami természetesen kihatással van az egész cselekményre.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

A Marvel's Spider-Man 2 ha nem is lesz az év játéka az idei The Game Awardson (ez a videójátékos Oscar-díj), de

mindenképp ott a helye az év legjobb játékai között, amire tényleg megérte ennyit várni, és a megjelenésekor belevágni.

Ugyanakkor ez a játék egy újabb érv a Playstation-konzol mellett, hiszen a fent említett korábbi Sony-játékok mellett a Spider-Man második részéért (és persze a korábbiakért) megéri beruházni ebbe az eszközbe, hiszen elképesztő élmény a kontroller haptikus feedbackjén keresztül, és a 3D-audió segítségével átélni azt, ahogy pókemberként a New York-i felhőkarcolók között lengedezünk.

Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó

Egy másik hihetetlenül jó funkció a kézre álló, és a maga egyszerűségében is nagyszerű fotómód, amivel játék közben nem győztünk elég screenshotot készíteni, ahogy Pókember különböző pózokban „repdes” az utolsó épületig kidolgozott New York felett. Mindezek összessége egyedülálló kikapcsolódást és játékélményt kínál, nem beszélve arról, hogy

a végén egy jó történet átélésével is gazdagodunk.

Egy jó sztoriorientált, de ugyanakkor nyílt világú videójátéknak manapság ilyen kell(ene) lennie.

•  Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó
Fotó: Marvel's Spider-Man 2/Képernyőfotó
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport