Otthonülős videók az otthonokból, 3. rész: feldolgozások átdolgozásai

Péter Beáta 2020. május 14., 16:59 utolsó módosítás: 2020. május 14., 17:35

Előadók, zenészek, énekesek, akik nem hagytak magunkra ebben az időszakban sem, saját szerzeményekkel vagy átdolgozásokkal igyekeztek jó kedvre deríteni, bátorítani. Felvételek, amelyekkel üzennek, hogy együtt és a zenével könnyebb minden élethelyzet, vagy éppen azt mesélik el, hogy hogyan érzik magukat. Karanténvideók, harmadik felvonás – szeretettel tőlük és tőlünk.

Otthonülős videók az otthonokból, 3. rész: feldolgozások átdolgozásai
galéria
Fotó: Liget-montázs

„Se bú, se baj nem számít, rá se ránts” – hangzik el a csíkszeredai Mesehetes zenekar táncraperdülős dalában. A zenekar tíz éve koncertezik gyerekeknek (és nem csak), ezúttal a Balu című dalukkal lopnak vidámságot a nézők napjába. A videó a Csíki majális másként külön kérésére készült. Az egyik énekesnő, Szilágyi Nóra pedig az erdélyi Maradj otthon! fesztivál főszervezője. A fesztivál, amelyről itt írtunk, március 23-án indult az online térben, a negyedik kiadásánál tart, és az alább bemutatott előadók zöme is „fellépett” itt.

A zenekar tagjai: Szilágyi Nóra – ének, Zsigmond Éva Beáta – ének, Bene Zoltán – zongora, Boldizsár Szabolcs – fuvola, György Csongor – dobok, Krizbai Imre – gitár, Szakál Attila basszusgitár. Hang, keverés – Szakál Attila. Kép, látvány – Albert Zola.

A következő együttes videója is bizonyára jókedvre derít. „A Szent Efrém Férfikar 2002-ben alakult meg, s az utóbbi években Magyarország egyik legnépszerűbb vokális együttesévé vált. Alapítója és művészeti vezetője a Liszt-díjas Bubnó Tamás. A Szent Efrém Férfikar fő célja a bizánci rítusú keresztény világ vokális örökségének kutatása, bemutatása és népszerűsítése, a bizánci zene szépségének és misztériumának megismertetése elsősorban a magyar, valamint az európai közönséggel. Ugyancsak nagy hangsúlyt helyez az európai kortárs zene új kompozícióinak megszólaltatására és a magyar férfikari hagyomány (Liszt, Bartók, Kodály, Ligeti) ápolására” – olvasható a bemutatkozásuk az oldalukon.

Ezúttal olyasmivel rukkoltak elő, amivel még soha. A Fonográf 1977-es slágerét, a Viktóriát dolgozták fel, Pandémia lett a dal címe. „Az Ápolók Nemzetközi Napján egy kis vidámságot szeretnénk csempészni azoknak az életébe, akik nap mint nap azon dolgoznak, hogy átvészeljük a koronavírus-járványt” – írják.

Szöveg és átdolgozás, a férfikar művészeti vezetője: Bubnó Tamás. Tagok: Bubnó Márk, Bubnó Lőrinc, Balázs Edgár, Papp Viktor, Nagy Bertalan, Oláh Marcell, Rácz Ambrus, Tóth Péter. Kép és hang: Nomique.

Szintén azoknak köszöni meg a munkáját egy közös videóval a marosvásárhelyi 7-es számú általános iskola közössége, akik az élvonalban dolgoznak. A videó végén pedig így fogalmaznak: „Az Élet néha előreláthatatlan dolgokat sodor elénk. Viszont az akadályok nem azért vannak, hogy megadjuk magunkat előttük, hanem azért, hogy áttörjük őket. Az iskola, a család után a legfontosabb szocializációs színtér. Mi szeretünk és akarunk iskolába járni. Isten adja, hogy mihamarabb újra találkozhassunk.”

Énekelnek: Bartus Ferenc (szülő), Bíró Antónia (diák), Bodó Irén-Edit (tanár), Cseke Anna (diák), Cserepes György Csaba (diák), Cserepes József Vencel (diák), Csiki Csilla (tanár), Dóczi-Keresztesi Anna (diák), Fonoage Nikolett Kriszta (diák), Gál Dorka (diák), Gál Katalin (szülő), Gergely Annamária (logopédus), Kádár Zsolt (szülő), Kászoni Andrea (diák), Kodori Dorka (diák), Kodori Gábor (diák), Kodori Péter (diák), Körtesi Sándor Gábor (tanár), Kovács Jázmin (diák), Kovács Katalin (tanár), Kovács Pálma (szülő), Manea Imola (tanár), Manea Ingrid (diák), Manea Tamara (diák), Márton András (tanár), Mészáros Enikő (tanítónő), Molnár Erika (tanítónő), Monda Antonio (diák), Naphegyi Fruzsina (diák), Naphegyi Zsuzsanna (szülő), Páll Irén (tanítónő), Pap Edmond Olivér (diák), Pintyi Kriszta Brigitta (diák), Portik Abigél (diák), Ráduly Antónia (diák), Simon Károly (szülő), Span Dávid (diák), Szabó Balázs Sámuel (diák), Szathmári Antonia Denisa (diák), Vágási Katinka (diák). A videó elkészítésében segített Erőss László, a Designdropps és Gregán Sándor.

A székelyudvarhelyi Dobai Csabát és zenész barátait a Kispál és a Borz együttes egyik dala, a Csillag vagy fecske ösztönözte alkotásra, és ezzel üzennek a nagyvilágnak. „Ez egy általam újragondolt, újrahangszerelt, és sajátos üzenetet megfogalmazó Kispál és a Borz-dal, ami számomra a legoptimistább megközelítés a jelenlegi helyzetre. Persze a helyzet két főszereplőjének szól, a koronavírusnak és az embereknek. Az üzenet átadásában pedig két jó barátom segített: Sándor László – basszusgitár (Funkorporation, Rubié Trio) és Kövecsi Norbert – gitár” – osztja meg gondolatait Dobai Csaba, CsaBka a Maradj otthon! fesztivál oldalán.

„Kicsit átírtam az Unomot gyerekeknek” – írja Andrássy Réka, amelyet aztán Léna el is szavalt kamera előtt. A felvétel keresztbe-kasul járta az online teret, ha megnézzük, megértjük, hogy miért:

Az igencsak aktuális szöveg felnőtteket is megihletett, jöjjön itt egy másfajta feldolgozása Bokor Barna marosvásárhelyi színművésztől. Zene: Bokor Barna, Bobby Schwartz. Szöveg: Andrássy Réka, Bokor Barna. Hangszerelés, producer: Bobby Schwartz. Videó: Bokor Barna.

Tudjuk, hogy tudjátok, hogy az Unomot igazából a Quimby zenekarnak köszönhetjük, ebből inspirálódtak a „karanténos” verziók, de azért bemásoljuk nosztalgiázni, hogy mit is „ununk” akkor, amikor nincs szükségállapot, pandémia, vesztegzár, otthonülés:

A karanténvideós összeállításunkat a Vásárhelyi Forgatag „videóüzenetével” zárjuk ezúttal. A május 12-én megjelent videóról ezt írták az ötletgazdák: „Művészek, alkotó és szervező emberek. Marosvásárhelyiek. Itt születtek vagy itt élnek, ezt választották otthonuknak vagy ide járnak haza. Akik nélkül sosem lett volna, vagy akik nélkül szegényebb lenne a Vásárhelyi Forgatag. Ezúttal arra kértük őket, hogy közösen énekeljünk. A bezártság már csak 4 napig tart, azonban ez a nyár már senki számára nem olyan lesz, amilyenhez hozzászoktunk. Ezzel a dallal mindenkinek elegendő derűt, jókedvet és örömteli pillanatot szeretnénk szerezni az „újrakezdéshez”. Maradjunk együtt, mert ahogy a jó és szép dolgok is közös erővel születnek, úgy a járványt is csak együtt tudjuk legyőzni.”

Zenei alap: Szász Csaba és Koszorús Krisztina. Hangszerelés: Szász Csaba, Közreműködő: Vaughn Roberts, Mixing: Bobfolk (Fehér Csaba). Előadták: Albert Mária, Ambrus Laura, Bíró Hunor, Bereczky Sándor, Bertóti Johanna, Barna Bokor, Boros Emese, Csaba Borsos, Bródy, Buta Árpád, Demeter József, Demény Péter, Dull Bence, Eötvös Mária, Fehér Csaba, Fityula, Fodor Piroska, Jakab Csaba, Kádár Annamária, Kádár Zoltán (Dinnye), Kányádi Orsolya, Kasler Magdi, Keresztes Ildikó, Kilyén Ilka, Kiss Bora, Koszorús Krisztina, Koszorús Kálmán, Macaveiu Blanche Blanka, Báró Maszkura (Bíró Szabolcs), Molnár Imola, Molnár-Tamás László, Nagy István, Nemes Tibor, Náznán Jenő, Náznán B. Olga, Porazoli, Rákóczi Kinga, Ritziu Ilka-Krisztina, Sebestyén Aba, Soós Zoltán, Szabó Előd, Szőlősi Pénzes Szilárd, Szucher Ervin, Sárosi Nóra, Tóth Kati, Ördög Miklós Levente, Ördög Nóra Dromi. (Ha az alábbi beágyazás nem működne, ezen a linken nézhető meg a videó.)

 

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.