Sugárzó, ismeretlen lakótársunk: a radon

D. Balázs Ildikó 2021. december 10., 19:21

Európában évente több mint húszezer ember hal meg radonsugárzás miatt. Ez a színtelen, szagtalan, nemes gáz feldúsulhat az épületek beltereiben, s ha a megengedettnél nagyobb koncentrációban van jelen olyan helyiségben, amelyben rendszeresen töltünk sok időt, a tüdőt támadja meg. Miként hat, honnan jön, milyen veszélyeket hordozhat magával, hogyan mérik – ezekről a kérdésekről beszélgettünk dr. Incze Réka környezettudományi szakemberrel, akinek kutatási területe a radioaktivitás.

Sugárzó, ismeretlen lakótársunk: a radon
galéria
Elsősorban a talajból jön a radon, de jöhet az építőanyagokból, vízből, földgázból is Fotó: 123RF

„Tisztelt radioaktív hölgyeim és uraim!” – így köszöntötte 1945-ben egy tudományos konferencia részvevőit Wolfgang Pauli Nobel-díjas fizikus. Meglepődnénk, ha így szólnának hozzánk, noha ez a köszönési forma ma is aktuális, abban az értelemben, hogy mindannyian radioaktívak vagyunk – derül ki Incze Réka szavaiból. A háromszéki származású, jelenleg Csíkszéken élő környezettudományi szakember Székelyföld egyetlen magán radonlaborjának a vezetője.

Tapasztalatszerzés, majd hazatérés

„Ha azt mondom, hogy a radonaktivitás-koncentráció tekintetében a küszöbérték köbméterenként 300 becquerelben (Bq) van meghatározva, ez kevés embernek mond bármit is, de ha azt mondom, hogy ez a 300 Bq/köbméter éves átlag akkora terhelést jelent az emberi tüdőnek, mintha naponta 10-15 szál cigarettát szívnánk el, egészen másként viszonyulunk a kijelentéshez. Ha egy osztályteremben ekkora sugárterhelés van, olyan, mintha az összes gyerek aktív dohányos lenne. Számomra is fokozatosan kristályosodott ki az, hogy mekkora jelentősége van ennek a témakörnek, ha nem csak elméletben foglalkozunk vele, hanem ténylegesen is” – magyarázza Réka.

Mint megjegyzi, a környezet, a természet egész kiskorától fogva érdekelte, az a fajta gyermek volt, aki képes volt a ribizlibokor tövében ülve hosszú időn keresztül figyelni a természetet, a növényeket megfeledkezve a külvilágról. S mivel a természet mindig is lenyűgözte, nem volt kérdés, hogy ez irányban keresi a továbbtanulási lehetőségeket, így lett ökológus. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron, Budapesten, Stuttgartban végezte, tíz év távollét után tért vissza néhány évvel ezelőtt Székelyföldre. Több mint húsz éve tevékenykedik pedagógusként, számos kutatási projektben dolgozott, de mindezek közül mondhatni, a szíve csücske a radon-környezet-egészség téma.

Miért éppen a radon?

Mosolyogva meséli, hogy 2007-ben, Székelyföldre való hazatérése pillanatában sokat feltették a kérdést, hogy szakterületén hogyan tud majd érvényesülni. „Abban az évben indult a Babeș-Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán a környezettudományi szak. Az első hullámban besoroltam oktatónak, s mintegy tíz évig óraadó tanárként dolgoztam ott. Amikor egyre szigorúbb lett az uniós jogharmonizáció, s az egyetemen csak doktori címmel lehet oktatni, nézelődni kezdtem, miből doktorálhatnék. Cosma Constantin kolozsvári professzorom mesélt egy régi tervéről, azaz a radioaktivitás vizsgálásáról a mofettákban.

A mofettákban ugyanis nagyon magas a radonszint, akár ezerszerese, mint a szabad levegőn,

tehát a mofetták kapcsán jutottam el a radon témához, és ahogy kezdtem beleásni magam ebbe a témába, rájöttem, hogy milyen sok embert érdekelhet, mennyivel többet tud ez a radon, mint első ránézésére gondolná az ember” – magyarázza lelkesen.

Dr. Incze Réka környezettudományi szakember, akinek kutatási területe a radioaktivitás Fotó: Veres Nándor

Időközben – fűzi hozzá – világossá vált számára, hogy a mofettaradon egy kicsit tudományos ínyencség, még akkor is, ha a gyógyászatban, balneológiában, turizmusban hasznosítható. Ennek ellenére

a radon mindenkit érint, ugyanis minden beltérben jelen van, és ha feldúsul, akkor rákkeltő, így a nem dohányzók körében első számú oka a tüdőráknak.

Radonsugárzás – civilizációs mellékhatás

„Azt is mondhatjuk, hogy a radonsugárzás a civilizáció mellékhatása. Európában évente több mint húszezer ember hal meg radonsugárzás miatt, és ebben nincs benne Közép-Kelet Európa, mert itt nagyrészt ismeretlenek az ezzel kapcsolatos adatok. Ha ezen a vonalon indulunk el, viszonylag könnyű felmérni, hogy mekkora jelentőségű problémáról van szó.

Elsősorban a talajból jön a radon, de jöhet az építőanyagokból, vízből, földgázból, és ez a láthatatlan nemes gáz feldúsulhat az épületekben. A leszigetelt, gyengén szellőztetett épületekből pedig nehezen távozik.

Nem volt precedens az emberi evolúció során, hogy ennyit üljünk beltérben, s az a beltér ennyire zárt legyen, ezért fontos figyelni a radonsugárzásra. Egyébként a hatályban lévő jogszabályok szerint középületekben kötelező lenne mérni a radont” – mutat rá a szakember.

Radonmérés detektorral

Mivel nincs olyan érzékszervünk, amellyel érzékelhetnénk a radonsugárzást, annak létét speciális műszerekkel mérik. „Sokféle olyan műszert lehet kapni, amely méri a radont, de jogilag nem fogadják el ezeket az instant és digitális méréseket, mivel nem releváns adatokat közölnek, sőt ezek nehezen értelmezhetők. Ami értelmezhető, az az éves átlag, s ahhoz, hogy éves átlagot mérjünk, ahhoz az analóg méréseket fogadják el” – magyarázza, miközben átnyújt egy kis dobozt.

Adatfeldolgozás Fotó: Veres Nándor

Ha nem lenne feliratos, s nem a radonról beszélgetnénk, azt mondanám, hogy egy hajdani filmtekercs dobozát tartom a kezemben. Réka azonnal megválaszolja még a fel nem tett kérdéseimet is, így hamar megtudom, hogy egy elhasznált detektordobozt tartok a kezemben, amelynek a tartalmát már feldolgozták. A konkrét mérést a dobozban lévő, radioaktivitásra érzékeny film végzi, miután elhelyezik a mérendő épület valamely pontján,  majd a mérés alatt innen több hónapig nem mozdítják el. Tulajdonképpen az alfasugárzás hagy nyomot rajta – pontosít –, és kidolgozása picit hasonló ahhoz a folyamathoz, ahogy régen a filmkockákat kidolgozták.

„Ezek egész pici, félköröm nagyságú filmecskék, szabad szemmel nem értelmezhetők. Miután megtörtént az előhívásuk, rögzítésük, utána kerülnek egy speciális mikroszkópba, amely össze van kötve egy számítógéppel, így válik értelmezhetővé az adat. A releváns adat az éves átlag.

Nemzetközi és országos szinten is meg van határozva 300 Bq/köbméter küszöbérték, ennek közelében vagy e felett rákkeltő, és akkor be kell avatkozni.

Ez az adat attól is érdekes, hogy az Egészségügyi Világszervezet szerint 100 Bq felett már oda kell figyelni. Persze egészen hosszú idő az egy év. A jogszabály azt mondja, hogy legalább három hónapig kell mérni egy ilyen radondetektorral ahhoz, hogy a laboratóriumi feldolgozást követően éves átlagot számolhassunk” – magyarázza.

Íme egy detektordoboz. A mérést a dobozban lévő, radioaktivitásra érzékeny film végzi több hónap alatt Fotó: Veres Nándor

Romániában öt engedélyezett radonlabor van, érthető tehát Réka lelkesedése, amikor a saját laborjáról mesél, amelyet egy közgazdász barátnőjével, Izsák Rékával együtt 2019-ben hoztak födél alá egy pályázati lehetőségnek köszönhetően. „Mi azzal foglalkozunk, hogy láthatóvá tesszük a láthatatlant egyrészt tájékoztatással, másrészt számszerűsítéssel” – jegyzi meg.

A radonnal való találkozásunk tudtunk nélkül történik.

„Elsősorban a belterekben halmozódhat fel, oda meg a talajból, építőanyagokból, vízből, gázból jöhet be.

Kellene egy komplex rendszer, egy térkép arról, hogy az ország melyik térségében kellene jobban odafigyelni a talajra, egy adatbázis arról, hogy melyik építőanyag mennyi radont tartalmaz, mennyi radioaktivitást bocsájt ki. A jelenlegi felállás az, hogy vannak épületeink, amelyekben rengeteg időt töltünk, és van lehetőség arra, hogy lemérjük otthonunkban, munkahelyünkön, tanintézményekben mekkora a radonsugárzás. A szellőztetés hasznos dolog, a szabad levegőn töltött idő szintén. Régen többek között azért nem volt ez probléma, mert nem voltak ennyire leszigetelve az épületek, és sokkal több időt töltöttek az emberek a szabadban. A belterekben felhalmozott radon és a hozzá kapcsolódó egészségkockázatok civilizációs mellékhatásnak számítanak.”

Pozitív hatásai is vannak

Ami a mofettákat és az ott jelentős mértékben jelen levő radonsugárzást illeti, Réka kiemelte, ott azért nem jelent veszélyt az óriási dózis, mert lényegesen kevesebb időt töltünk el egy-egy kúra alatt. Sőt – fűzi hozzá –, egyes kutatások szerint a szárazfürdőkben található radon stimulálja az immunrendszert.

Rövidtávon hasznos: a mofettákban jelentős a radonsugárzás Fotó: Veres Nándor

„A mofettákban nagyon magas a radonaktivitás koncentrációja, de a kevés ott töltött idő miatt sugárterhelés szempontjából a kezelés veszélytelen. Az ott dolgozókra, az egészségügyi-, a kisegítő személyzetre viszont figyelni kell, mert ők napi rendszerességgel megfordulnak a mofettákban. Számunkra elsősorban a leszigetelt, újfajta hőszigetelő nyílászárós épületekben feldúsuló radon veszélyes, mert ott sok időt töltünk, és ez esetben a sugárzás rákkeltő. A radon tanulmányozását több szempont is indokolja, beleértve a balneológiában alkalmazott terápiás hatásokat, valamint az egészségre gyakorolt hatásainak kockázatát is. A túlzott mennyiségű radon elsősorban a tüdőt támadja meg. A tudományos eredmények azt mutatják, hogy a polgári lakosság egészségére gyakorolt hatás tekintetében a dohányzás után a radon képezi a tüdőrák kialakulásának legnagyobb veszélyforrását” – hangsúlyozza.

A radonról
A radon a periódusos rendszer 86. eleme. Miután a földkéreg nehéz elemeinek bomlásából jön létre, a talajban gázokban, vagy a levegőben és a vízben terjed. A radon a természet legnehezebb gáza, színtelen és szagtalan. A legfőbb izotópjai α-sugarak kibocsátása révén bomlanak le. A természetes radioaktivitásból származó és a lakosság által tényelegesen megkapott dózis több mint fele a radonnak tulajdonítható. Ezért a radon képezi a lakosság legfőbb sugárforrását, átlagosan 57%-ban járulva hozzá az éves dózishoz. A radon különféle koncentrációban mindenütt megtalálható: sziklákban és a talajban, felszín alatti és –fölötti vizekben, az atmoszférában és nem utolsósorban a lakások belterében is. A belélegzett radont általában ki is lélegezzük; közvetlen élettani szerepe elhanyagolható. Különösen veszélyessé akkor válik, ha bomlástermékei megtapadnak a levegőben található aeroszol részecskéken, majd a tüdő falán. Éppen ezért minél több a légköri aeroszol, annál több bomlástermék juthat szervezetünkbe – tehát a sok aeroszol kibocsátásával járó dohányzás jelentősen növeli a tüdő sugárterhelését. A klinikai és szövettani vizsgálatok szerint a radon okozta rákbetegség kialakulásának helye az esetek zömében a centrális légutak elágazásainak csúcsa, azaz a karina régiója – az a hely, ahol az aeroszolok kiülepedése igen erőteljes. A tüdő falán megtapadt bomlástermékek a hörgők és a tüdő belső felületét borító bronchiális és alveoláris hámsejteket közvetlenül sugározzák be. (forrás Wikipédia)
A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. december 10-én.
1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport