Együtt élni a sebbel. Ruszuly Emese a mellrák után

D. Balázs Ildikó 2022. február 04., 18:23

Ha valaki harmincas évei közepén az egyik legkegyetlenebb diagnózissal szembesül, megjárja a poklok poklát is. Az, hogy ma önmagával megbékélve, derűsen tud beszélni betegségéről, a gyógyulás folyamatáról, belső vívódásairól, annak ára van. A rák elleni küzdelem február 4-ei világnapjának apropóján Ruszuly Emese mesél kendőzetlenül élete nagy harcáról.

Együtt élni a sebbel. Ruszuly Emese a mellrák után
galéria
Felvállalta megváltozott testét. A sorstársakat is bátorítaná Ruszuly Emese Fotó: Simon Norbert

A természetben érzi a legjobban magát, kint szereti a hóban és a hidegben – reagál széles mosollyal Emese, amikor azt próbáljuk leszervezni, hol készüljenek róla fotók a cikkhez. Imád sízni, túrázni, kerékpározni, néhány éve önkéntes hegyimentő. Sokféle szempontból szerencsés ember – mondja, és mennyire igaza van.

„Én még az utolsó vonatra fel tudtam ülni, de ha várok még két hónapot, lehet, már nem élnék”

– mondja, és még önmaga is megdöbben e mondatnak a súlyától. Emesét 2016 januárjának végén diagnosztizálták harmadik típusú emlőrákkal, jobb mellében 6,5 centiméter átmérőjű daganat volt. Ez volt a szembesülés pillanata, de a bajok jóval korábban kezdődtek.

„Amikor megkaptam a diagnózist, én már régen tudtam, hogy rákos vagyok. Úgy éreztem, hogy ezt magamnak csináltam.

2005-ben már találtak egy jóindulatú daganatot a jobb mellemben, ezt rövid időn belül Kolozsváron ki is műtötték, pikk-pakk lerendeztük, hamar felépültem, és ment az élet tovább. Még pici volt a második daganat, amelyet ugyanott fedeztem fel, s úgy voltam, hogy kicsit várjunk, nézzük meg, mi lesz vele, lehet az elsőhöz sem kellett volna hozzányúlni. Életem nagyon nehéz időszakában voltam, magánéletem, munkahelyem stresszes volt, egy olyan neurotikus évről beszélünk, amikor az ember csak ordítani tudna. Arra gondoltam, hogy kicsit alternatív módszerekkel közelítem meg a problémát, de nagyon agresszív volt a daganatom, nagyon gyorsan nőtt. Azonnal műteni akartak, de azt éreztem, hogy az előzőt is elkapkodtuk, akarok ezen gondolkodni. Ültem rajta fél évnél is többet, egészen addig, amíg semmiféle alternatív módszernek nem volt már esélye, sőt egy ellenőrzést követően a kemoterápiát is azonnal kezdeni kellett, mert a daganat már áttétes is volt. Próbáltam ennek a nehéz periódusnak a végére járni, úgy gondoltam, hogy ez a daganat annak az eredménye, hogy nem törődök magammal” – magyarázza.

Támogató környezetben jobban gyógyul az ember

A diagnózist Budapesten kapta meg, Kolozsváron került sor a kemoterápiára, a műtétre, valamint az ezt követő sugárterápiára, de a lábadozás, a gyógyulás időszaka Csíkszeredában, szülővárosában történt a család, a barátok, szűkebb és tágabb környezete támogatásával. Nem ismertem személyesen Emesét, de néhány évvel ezelőtt a befőzésre került barack magját még mi is összegyűjtöttük, hogy eljusson hozzá. És így álltak mellette még sokan, s ezért is mondja, hogy luxusbeteg volt luxuskörülmények között, hiszen minden a rendelkezésére állt, amire szüksége volt. De sokan vannak, akiknek mindez nem adatik meg, akiknek a kezelés alatt is dolgozniuk kell, nincs támogató családjuk, nincs együttérző közösség mellettük.

Imád sízni, túrázni, kerékpározni, néhány éve önkéntes hegyimentő Fotó: Veres Nándor

„Nyilván az én történetem vidám és színes, de nem egy átlagos történet. Azok a nők, akikkel én ezt a történetet végigcsináltam, akikkel együtt jártuk ezt az utat végig, mindegyiknek gyereke volt, dolgozott, éppen elvált vagy bántalmazta a férje. Súlyos, szomorú történetek. És van, akit elveszítettem, együtt ültünk az onkológián, ismertem a történetét, a szenvedését, egy év alatt elment.” Sokszor érzi úgy, hogy legszívesebben maga mögött hagyná a betegségét, nem is beszélne róla. Elfelejtené. De nem lehet, hisz egy rákos megbetegedést nem lehet elfelejteni, s jól tudja nem is szabad, mert „abban a pillanatban, hogy elfelejtetted, jön a következő”.

Orvostudomány vs. alternatív gyógyászat

Nyíltan beszél arról is, hogy milyen nehéz helyzetbe került azáltal, hogy igen erősen élt benne az orvostudomány jelen állásával szembeni ellenkezés. Azt érezte, nem az az ő útja, nem akarja elkezdeni a kemoterápiás kezelést, mert „nem akarja magát megölni”.

Inkább az alternatív gyógyászat fele húzott a szíve, s elismeri, ez egy olyan csapda, amibe sajnos túl sokan beleesnek.

„Az alternatív módszerek jók bizonyos helyzetekben, bizonyos feltételek mellett és bizonyos szaktudással, de valahol az egyensúlyt is jó lenne tartani annak, aki feléjük fordul, ugyanis erősen szétválik a kettő. Hiszen valaki vagy az alternatív gyógyászat előírásait követi, vagy az orvostudományét, és nincs az, hogy egymást támogatva eljutunk valahová. Nagyon nagy a szakadék, és én belestem abba a csapdába, hogy nagyon az alternatív vonalon próbáltam haladni. Ugyanakkor rettenetesen megnehezítettem a saját dolgomat, mivel mindennek utánanéztem, könyveket olvastam, s egyre jobban mélyült bennem a kétely, hogy vajon amit csinálok, az jó-e. Még akkor is, amikor az eredmények azt mutatták, hogy a kemónak hatása van, jó az irány, ültem a kemoterápiás teremben, és önmagammal harcoltam, mondván, nem hiszem, hogy ezt csinálom, ki kell innen mennem. Le kellett üljek, és nagyon határozottan eldöntsem, hogy ha én oda beülök, és a kemót beengedem magamba, akkor hagynom kell, hogy csinálja a dolgát, ne ellenkezzek. Nagyon kemény belső harc volt” – eleveníti fel.

Igen a melleltávolításra, nem az implantátumra

A daganat nagysága miatt már első perctől nyilvánvalóvá vált, hogy melleltávolító műtétre lesz szükség, noha annyira hatékony volt a kemoterápiás kezelés, hogy a harmadik után már alig volt érezhető a daganat. És ekkor sokakban felcsillan a remény, hátha elkerülhető a műtét. Emese is mérlegelt, végül döntött. A melleltávolító műtétből nagyon gyorsan felépült, nem is igazán hagyták, hogy elengedje magát.

„Van egy erős kórházi pillanatom. Az utolsó kötözésen vagyok, aznap kell kijöjjek a kórházból, a kötöző nővér megfog egy paksaméta fáslit, és beteszi a kötés alá, majd szépen eligazgatja. Igen, ő nagyon jól tudta, hogy milyen nehéz először kimenni a világba így. Annyira erős ez a pillanat, ahogy ő ott van, és erre is tud figyelni, van kapacitása, hogy ember legyen”

– s az emlék súlya alatt könnyek gyűlnek a szemébe. Sok minden van ezekben a könnyekben, megnyugvás, fellélegzés, hála. Aztán újabb döntés következett, ami már könnyebben született meg, azaz felvállalni először maga előtt is azt, hogy nem jelentkezik implantátumra.

„Elmentem egy plasztikai sebészhez egy konzultációra, és amit ott hallottam arról, hogy milyen beavatkozás előtt állok, olyan volt, mint egy Frankenstein-történet. A hátizomhoz kellett volna hozzányúlniuk, azt előhúzni, és én, aki aktív életet élek, akkor azt mondtam, a mozgásomat soha nem fogom feláldozni azért, hogy valaki szerint szép legyek. Úgy voltam vele, hogy szép nem lesz, funkcionális nem lesz, csak lesz. Megbarátkoztam a saját testemmel. Hálás vagyok, hogy ezt így le tudtam magammal rendezni. Nagyon fontos az is, hogy az akkori párom hogyan viszonyult hozzá. Az életem 95 százalékában soha senki nem fogja észlelni, hogy nincs meg a jobb mellem, az intim kapcsolatokban, illetve az anyaság kapcsán jön elő ennek a súlya. Engem 35 évesen egy rákdiagnózissal rátettek egy olyan hormonterápiára, ami öt, de akár tíz évig is jegeli annak lehetőségét, hogy gyermekvállalásban gondolkodjak. Ami az intim pillanatokat illeti, itt kap hangsúlyt a megértés, az empátia, ha ez nincs meg, az ember egész életében szenvedni fog.”

Túlélő. Ha még két hónapot várt volna, ma már nem élne Fotó: Veres Nándor

Emese szerencsés, hiszen megértő társa volt akkor is és most is. Mesél a feldolgozás folyamatáról, amiben benne volt a tagadás, a félelem, a „nem mered megnézni, aztán megnézed, aztán forogsz a tükör előtt, aztán nem mersz levetkőzni, majd egy idő után le mersz vetkőzni” pillanatok vívódása.

„Meg kell szokni, meg kell tanulni vele együtt élni, de alapvetően az, hogy nem fáj, egy jó dolog. És szép. Én nagyon szeretem a saját sebemet, nagyon erősen hozzám tartozik, és nem tudom elképzelni az életemet anélkül. Hihetetlen, hogy nők milliói képesek nagy beavatkozásokat bevállalni azért, hogy valaki azt gondolja róluk, szépek”

– mondja teljes meggyőződéssel. Az elfogadásnak, a lelki gyógyulásnak a folyamatában hangsúlyos szerepet kapott Emese bátorsága is, azaz az a fotósorozat, amelyből fenti kollázsunkat készítettük, s amelyben felvállalta testét, mintegy bátorításként a hasonló helyzetben lévő nőtársainak.

S közben perlekedik is a rákos betegek társadalmi megítélését illetően, hogy milyen nagy hangsúlyt fektetünk a látszatra, miközben a mélyben nyugvó valós problémákra kellene összpontosítani. „Bele vagyunk betegedve, hogy valaki rákos és elhullt a haja. Egy rákos folyamatban az, hogy valakinek elhullt a haja, az a legkevesebb, az nem fáj. Elhullt, visszanő. Sokkal nehezebb végigmenni a mellékhatásokon, annak tudatosításán, hogy mi történik veled, esetleg melyek azok az életvitelbeli dolgok, amelyeken változtatni tudnál. Ezek sokkal fontosabb dolgok és ezekről legtöbbször nem is beszélünk. Egy csomó ember szenved, és azzal vagyunk elfoglalva, hogy elhullt a haja. Volt, amikor én is szenvedtem, akkor nagyon nehéz volt, de nagyon erős szervezetem van, és összességében jól átvészeltem a kezeléseket” – magyarázza.

Önmagunkért élni

Rengeteg tanulsága van az elmúlt éveknek. Amikor végleg kilépett kolozsvári állásából – projektmenedzserként dolgozott egy piackutató cégnél – fellélegzett, lebegett. Megszabadult egy hatalmas tehertől. „Utólag tudatosítottam magamban, nem baj, ha az ember életében jelen van a stressz, az jó, az motivál, de az hogy tíz éven keresztül magas szinten fenntartott állandó stresszben élsz, annak nem lesz jó vége. A legnagyobb lecke számomra, hogy próbálom magam távol tartania az ilyen fajta stressztől, attól, hogy huzamosabb ideig feszült legyek.”

Kétéves betegszabadsága után most betegnyugdíjas státuszban van. Ez a műtétet követő öt évben hosszabbítható, addig is

háromhavonta összeszorult szívvel ellenőrzésre jelentkezik. Novemberben letelik az öt év, és akkor gyógyultnak nyilvánítják.

Emese közben hegyimentőként is tevékenykedik, besegít a Madarasi Hargita Síkomplexum népszerűsítésébe, illetve egy pályázat kapcsán egyesülete, a Nurture in Nature öt darab olyan síszéket működtet, amely segítségével mozgássérültek számára is elérhetővé válik a sízés.

Tavaly töltötte a negyven évet. A szemei pajkosan csillognak, csupa mosoly és derű. Még hátra van egy nehéz lecke, amivel küszködik – mondja nevetve –, azt kell megtanulnia, hogy sokkal jobban figyeljen saját magára. „Próbálok minden nap magamért élni” – és talán ebbe, a saját magának tett ígéretbe sűrűsödik össze az elmúlt évek tanítása.

Egy év alatt közel négyezer beteg

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 2021-ben 2119 bennfekvő beteget láttak el az onkológiai osztályon. Napos bennfekvéses rendszerben további 1698 beteget kezeltek, az onkológiai járóbeteg-rendelőben pedig 4358 konzultáció történt. Az osztályon dolgozó orvosok tapasztalata szerint, a leggyakoribbak a bélrendszeri daganatok, gyakoriságban ezt a melldaganatok, tüdődaganatok, prosztatadaganatok és a méhnyakrák követi. Egyre gyakoribb ugyanakkor a gyomordaganat is. 2021-ben a kórház onkológiai osztályán 64 beteg hunyt el, közölte érdeklődésünkre R. Kiss Edit, a kórház szóvivője.

 A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2022. február 4-én.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport