HIRDETÉS

Az életre is felkészít a biatlon

R. Kiss Edit 2017. november 07., 16:14

Népszerű sportág, amely megtanít dolgozni, és amelynek gyakorlása során van akire felnézni, hisz országos és nemzetközi szinten sikeres helyi sportolóink vannak – ajánlotta a sílövészetet Márton Simon edző. Sportágválasztó sorozatunkban most a biatlonról olvashatnak.

A sílövészet népszerű sportág, az Eurosport tévécsatornán például az egyik legnézettebb téli sport Fotó: Gegő Imre

A sífutás és a céllövészet ötvözete a biatlon, az ezen sportág gyakorlására jelentkező gyermekek előbb a sífutást tanulják meg, majd később kezdhetik el a céllövészetet. A fiúk és a lányok is nagyon szeretik, amikor megkapják a puskát, ez nagyon vonzza őket – említette Márton Simon biatlon-edző, a csíkszeredai iskolás sportklub igazgatója.

Az edzőtől megtudtuk,

HIRDETÉS

a sílövészetre már első osztályos kor után válogatják a gyermekeket.

A jelentkezők előbb sífutók lesznek, tehát megtanítják sízni, sífutásra a gyermekeket, majd egy teszt alapján dől el, hogy ki folytatja biatlonnal. Fiúk, lányok egyaránt jelentkezhetnek sílövészetre.

Márton Simon elmondta, a gyermekeknek heti három-négy edzést tartanak, egy foglalkozás pedig körülbelül másfél órás. Ehhez hozzáadódik a versenyek ideje, a kicsiknek is van évi három-négy verseny, ezeket rendszerint hétvégén bonyolítják le.

Az oktatás ingyenes

A sportiskola keretében az oktatás ingyenes, eddig pedig a felszerelést is biztosítottuk, de most anyagi gondjaink vannak – mondta el az iskolás sportklub igazgatója. Kifejtette, ezért előfordulhat, hogy a jövőben csak a magasabb szinten versenyzők számára tudnak felszerelést biztosítani, a gyermekeknél pedig szülői hozzájárulásra is szükség lesz ehhez. A problémát eddig úgy hidalták át, hogy amikor Hargitafürdőre mennek edzésre a gyermekek, akkor csoportonként használják a felszerelést, hogy mindenkinek jusson. Az edző szerint ha szükség lesz szülői hozzájárulásra a felszerelés megvásárlására, akkor sem kell nagy összegekre gondolni, hisz kezdetben még nem kell profi felszerelés a gyermekeknek.

A gyermekek kedvelik a céllövészetet Fotó: Gecse Noémi

A sportág elkezdéséhez nem szükségesek kiemelkedő képességek bizonyos területeken, az edző azt mondta, a sífutáshoz állóképességre van szükség, ezen túl pedig fejlesztik a gyermekek képességeit minden téren. Márton Simon szerint a munka a legfontosabb.

Van, hogy megérkezik a gyermek, és nem látszik különösen nagy tehetségnek, de aztán a munka révén jelentkeznek az eredmények

– mesélte el.

A csíkszeredai iskolás sportklubnál jelenleg 35-40 gyermek jár a biatlon edzésekre, a román ifjúsági válogatottban 12 sportolójuk szerepel. Csíkszeredában van lehetőség a sportág folytatására is, miután a gyermekeket kineveli a sportiskola, ifjúsági és felnőtt szinten átléphetnek a Sportklubhoz és a Városi Sportklubhoz.

A sportiskolánál az idei frissen jelentkezettekkel már elkezdték a munkát, de folyamatosan be lehet ebbe kapcsolódni: akit érdekel a sportág, az az iskolás sportklubnál tudhat meg további információkat.

Rend, fegyelem, sikerek

Megtanul dolgozni a gyermek, felkészíti ez a sportág az életre, rend és fegyelem van – válaszolta Márton Simon a kérdésre, hogy miért ajánlja a biatlont.

Megtanul dolgozni a gyermek, felkészíti ez a sportág az életre, rend és fegyelem van Fotó: Gecse Noémi

Az a fiatal, aki kitartóan sportol, az életben is mindig megkapja a helyét – tette hozzá. Megemlítette, a sílövészet népszerű sportág, az Eurosport tévécsatornán például az egyik legnézettebb téli sport. Ugyanakkor sikeres is, csíkszeredai sportolók hoztak már haza ifjúsági olimpiai érmet, vannak dobogós helyezések Európa-bajnokságról, Európa-kupáról, világkupáról, Tófalvi Éva személyében pedig világkupa-futam győztesünk is van, így van, akire felnézzenek a kicsik.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS