A vébék nagy taktikusai

Liget 2022. november 22., 13:49 utolsó módosítás: 2022. november 22., 20:33

A világbajnokságok történetében három olyan személy van, akiknek játékosként és szövetségi kapitányként is sikerült világbajnokságot nyerni: a brazil Mário Zagallo, a német Franz Beckenbauer, illetve a francia Didier Deschamps. Róluk is olvashatnak a Székelyhon napilap Erdélyi Sport tematikus mellékletében.

A vébék nagy taktikusai
galéria
Románia a legnagyobb vébésikerét (negyeddöntő 1994-ben) Anghel Iordănescuval érte el Fotó: FIFA.com

A labdarúgó-mérkőzéseket, illetve sorozatokat, tornákat, közöttük a világbajnokságot természetesen a csapatok a pályán nyerik meg – ám a partvonal mellett, a kispadon néha ugyanakkora egyéniségek állnak, mint akik bent a pályán vezetik a labdát. Közöttük olyanok is voltak/vannak, akiknek játékosként és szövetségi kapitányként is sikerült elhódítani a vébé-trófeát.

Didier Deschamps 1998-ban játékosként (a döntőben csapatkapitány volt Blanc eltiltása miatt), húsz évvel később pedig szövetségi kapitányként lett világbajnok Fotó: FIFA.com

Amikor az első világbajnokságot megrendezte a FIFA 1930-ban Uruguayban, az edző, illetve a szövetségi kapitány fogalma, munkaköre, szerepe már elterjedt és pontosan meghatározott volt. A harmincas években már rengeteg olyan szakember volt, akik a futball legjobbjainak számítottak, de közülük csak ketten nyertek világbajnokságot: az uruguayi Alberto Suppici, valamint az olasz Vittorio Pozzo. Utóbbi Olaszország élén egyszer a hazai rendezésű vébét nyerte meg 1934-ben Benito Mussolini nagy örömére, majd az 1938-ban Franciaországban megrendezett tornát, amelynek döntőjében a magyar válogatottat győzték le az azurrik. Pozzo amúgy nagy újító volt a futballban, az angol Herbert Chapman és az osztrák Hugo Meisl mellett őt tarthatjuk az ún. WM-rendszer egyik kidolgozójának.

Baróti Lajos négy világbajnokságon volt a magyar válogatott szövetségi kapitánya Fotó: FIFA.com

Az ötvenes években ezt fejlesztette még nagyobb tökélyre a magyar válogatott élén Sebes Gusztáv, majd ebből volt eredeztethető a későbbi holland, illetve brazil totális – és igen látványos – futball. A teljes cikket megtalálják a Székelyhon napilap Erdélyi Sport mellékletében.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.