Sajtóhistorikum: 82 napi koplalás és a Novara legénysége

Liget 2020. május 18., 12:19

Megdőlt a koplalás világrekordja! – adták hírül a Csíki Lapok 1919. február 16. számában. Korabeli lapokból szemezget a Székelyhon napilap Látótér kiadványának Sajtóhistorikum rovata.

Sajtóhistorikum: 82 napi koplalás és a Novara legénysége
galéria
Pihenő. Horthy Miklós a Novara fedélzetén Fotó: Forrás: Wikipédia

„Succi, a világhírű olasz koplalómüvész, ki egy pár hónappal előbb halt el, egyhuzamban 35 napig nem evett semmit. A koplalás világrekordját ezideig ő tartotta. Succit most lefőzte és rekordját megdöntötte – egy disznó” – írják a Csíki Lapokban. Mint kiderült, Keresztes Antal állatorvos talált rá a lesoványodott állatra, amelyet az ún. őszirózsás forradalom kitörésekor a katonák a sertésól alá rejtettek. A disznó 82 napig volt ott minden élelem és víz nélkül.

Az Ellenzék 1915. július 23-ai száma arról számol be, hogyan harcolt a jászkun cirkáló. „A Novara legénysége tiszta jászkun fiukból került ki, parancsnoka nagybányai Horthy Miklós sorhajókapitány. A Novara a világháború kitörése óta a legtöbbet cirkált az Adrián és nem egy legendás utat tett meg idegen vizeken. Pedig a Novara felszerelése talán a leggyengébb a flottában.”

Szintén a Székely Nép 1918. október 23-ai lapszámában tudósítanak arról, hogy „Fuchs Benjámin nagyváradi orthodox izraelita főrabbi elrendelte, hogy az egyháznak minden felnőtt hive addig, míg a spanyoljárvány megszűnik, minden héten hétfőn, szerdán és pénteken böjtöljenek. A zsidó hitrege szerint ha esküvőt tartanak a temetőben, elősegítik a járvány megszűnését.”

További érdekes cikkeket olvashatnak a korabeli lapokból a Székelyhon napilap Látótér kiadványának május 18-ai lapszámában.

1 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.