Sajtóhistorikum: meghívás „túlvilág-köszöntőre”

Liget 2020. február 24., 14:16 utolsó módosítás: 2020. február 24., 19:10

Olyan szigorú szigorú világ volt Temesváron, hogy a kabátot sem lehetett levetni a vendéglőben – de egy ennél furcsább amerikai esetről is tudósít a Látótér február 24-i lapszámának Sajtóhistorikuma: egy halálra ítélt búcsúbulit tartott és csak utána indult a kötél általi „legrövidebb útra”.

Sajtóhistorikum: meghívás „túlvilág-köszöntőre”
galéria
Védjegyes juhtúró reklámja 1897-ből

Az erős nyári hőség következtében a temesvári Lloyd-kávéház vendégei levetették kabátjaikat és ingben élvezték az esti órákat. Nem sokáig maradhattak azonban ebben e kényelmes helyzetben, mert föltűnt Mihailescu főügyész úr alakja, és a kávéház vezetőjét szigorúan utasította, hogy a vendégekkel vetesse fel a kabátjaikat – számolnak be az Ellenzék 1931. július 19-ei számában.

A Székely Nemzet 1890. január elsejei lapszámában a Fort Worthban (Texas) történt kivégzésről ír, amelyre az elítélt meghívta az ismerőseit is.

„Drága uram és testvérem! Mint ön bizonyára értesült, e dicsőséges ország igazságszolgáltatása által azon tiszteletteljes megbizatásban részesültem, hogy tanulmányutat tegyek a tulvilágra. Nem lehetett e megkérést visszautasitanom. Minthogy ez utra nov. 27-ikén reggel 6 órakor indulok – kötél által, ami a legrövidebb út – e hó 26-ikán estére szivesen látnám egy kis búcsúünnepélyre. A félreeső hely, hol utamat elkezdem, kényszerit, hogy kérjem önt, hozzon magával némi italt…” E meghívás folytán 27 „kolléga” jött össze, kik a fogház csarnokában az elítélttel és a hivatalnokokkal dőzsöltek.

Barcsay Károly üzletének kínálata 1913-ból

Az is kiderül a Sajtóhistorikumból, hogy Kolozsvárt egy munkásember fél liter pálinkába fogadott, „hogy a nyolcz foknyi hidegben megfürdik a Nagy-Szamos vizében.” S hogy megnyerte-e fogadást, kiderül, ha fellapozzák a Látótér február 24-i lapszámát.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.