A videójáték-ipar legújabb nagyágyúi: a tökéletes, a megosztó, a jó és a csúf

Tamás Attila 2023. május 02., 19:11

Aki manapság videójátékozni akar, kellő anyagi ráfordítás ellenében a lehető legmagasabb minőségben teheti azt. De mi történik ha a kiadók megosztó, vagy félkész játékokat dobnak a piacra? Összeállításunkban az elmúlt időszak legújabb játékmegjelenései alapján adunk képet a videójáték-ipar jelenlegi helyzetéről.

A videójáték-ipar legújabb nagyágyúi: a tökéletes, a megosztó, a jó és a csúf
galéria
Fotó: Liget-montázs

Igencsak telített lett 2023 tavasza a játékmegjelenések szempontjából, ám ha azt gondolnánk, hogy a járvány és a készlethiány után minden zökkenőmentes a játékiparban, akkor nagyobbat nem is tévedhetnénk.

Épp a napokban derült ki, hogy a Sony a 2022-es fiskális évben (ami március végén zárult) 6,3 millió Playstation 5-öt adott el a 2021-es 2 millióhoz képest. Eddig összesen 38,4 millió Playstation 5 talált gazdára a Sony eladott játékkonzoljai pedig 500 millió fölé emelkedtek (ebben benne van mindegyik korábbi generáció, köztük a legjobban fogyó Playstation 2 számai is). Bár a konkurens Microsoft nem adott ki ilyen adatokat, de azt tudjuk, hogy lényegesen kevesebb Xbox-konzol fogyott az évek során, emellett a japán gyártású Nintendo sem szégyenkezhet az eladások terén, a lényeg, hogy az otthoni gaming talán még sosem volt ennyire hozzáférhető, mint napjainkban.

Ha pedig valaki nem akar egy kisebb vagyont kiadni játékkonzolra, azoknak még mindig ott vannak az előző generációs, használt piacon értékesített konzolok, de a viszonylag elérhető árú Nintendo Switch mellett az Xbox egy olcsóbb, lemezmeghajtó nélküli újgenerációs konzolt is forgalmaz, ami tökéletes például arra, hogy a havi előfizetéses Game Pass, több mint száz tételes játékfelhozatalát pörgessük rajta különösebb grafikai kompromisszumok nélkül.

A játékmegjelenések terén sem lehet ok a panaszra, hiszen az internetsebességet leszámítva mindig a sor végén kullogó Romániában is a megjelenésük napjától elérhetőek a legújabb videójátékok, legyen szó arról, hogy digitális formában vásároljuk meg az online áruházból, vagy fizikai formában valamelyik elektronikai szaküzletből: ha előrendelünk egy játékot azt a futár már jó eséllyel a megjelenés napján (ha nem hamarabb – mert erre is volt példa nálunk a Plague Tale: Requiem esetében) kihozza, és hosszabb rövidebb telepítési folyamat után bele is vethetjük magunkat, ugyanúgy mint a tengerentúli vagy épp a keleti játékosbázis.

Cikkünk tárgya most a legutóbb megjelent, négy AAA-játék lesz, amelyek kisebb nagyobb port kavartak az elmúlt időszakban a játékiparban. Ezt a négy játékot mi is kipróbáltuk, és röviden elmondjuk a benyomásainkat róluk a címben felsorolt tulajdonságok mellé társítva őket.

Fotó: Resident Evil 4 Remake

A tökéletes – Resident Evil 4 Remake

A Capcom 2005-ben megjelent, számozott negyedik epizódja a GameCube konzolra való kiadása után gyakorlatilag minden, azóta játékok futtatására alkalmas platformra és konzolra megjelent. A Playstation 2, Xbox 360, Playstation 3 után Playstation 4-en is debütált a játék grafikailag valamelyest feljavított változata, a japán fejlesztőcég pedig úgy gondolta, hogy a nagy remake-hullámban (mivel korábban a Resident Evil második és harmadik részét is ráncfelvarrva kiadták a Playstation 4 és Xbox One konzolokra), teljesen újragondolva és átdolgozva kiadják újgenerációs konzolokra is, a lehető legszebb grafikai megjelenítéssel. Mivel a negyedik rész a Resident Evil-játéksorozat legnépszerűbb és legkedveltebb darabja, így várható volt, hogy

a korábbi rajongók mellett most új játékosokat is megnyer magának Leon kalandja, ami nem is történt másként, hiszen a játék mondhatni tökéletesre polírozva jelent meg Playstation 5-re és Xbox Series S/X-re.

Videó: Resident Evil

A fejlesztők a grafika mellett a játékmenet bizonyos részeit is átdolgozták, de a produktum esszenciáján ez nem változtatott: ugyanolyan hátborzongató és addiktív élmény mint a korábbi konzolgenerációkon, ahogy

az általunk irányított főhőssel, Leonnal verekedjük át magunkat a spanyol falu szörnyein és kultistáin, hogy megmentsük az amerikai elnök itt foglyul ejtett lányát.

A rendelkezésünkre álló muníciót és fegyverarzenált továbbra is szűken méri a játék, tehát taktikázásra van szükség bizonyos, nehezebb pályarészek abszolválásához, de az érzés, hogy sikerült túlélnünk a vasvillákkal és fejszékkel ránk rontó falusiak hadát, mindent megér. A játékban benne maradt Leon legendás – de ugyanakkor meglehetősen nevetséges – pörgőrúgása is, aminek segítségével is hatékonyan tudjuk legyűrni az ellenfeleinket.

Aki még sosem próbálta egyik Resident Evil-játékot sem, annak tökéletes lehetőség a remake, hogy a legjobb részt a lehető legjobb minőségben próbálja ki, de ha játszottunk már a játék valamelyik korábbi verziójával, akkor is érdemes egy új végigjátszást szentelni az új kiadásnak, hiszen garantáltan találhatunk benne újdonságokat vagy olyan játékelemeket, amik a korábbi játékmenet során nem maradtak meg az emlékezetünkben. A lényeg, hogy

így kell egy játékot (újra)kiadni, a Resident Evil 4 Remake pedig garantáltan ott lesz az év végi best játék-listákon.

Videó: Playstation

A megosztó – Horizon Forbidden West: Burning Shores

Az egyik legjobban (ha nem a legjobban) kinéző videójáték, a Horizon Forbidden West új kiegészítővel bővült áprilisban. Bár ez nem egy teljes értékű és árú játék, a nyílt világ és a benne található tennivalóknak köszönhetően több időt eltölthetünk benne, mint egy-egy rövidebb, sztoriorientált játékban.

Bár az alapjáték a Playstation 5 mellett a korábbi generációs Playstationre is megjelent, a fejlesztők úgy döntöttek, hogy a kiegészítő csak és kizárólag Playstation 5-exkluzív lesz, gyakorlatilag megmutatva, hogy milyen is lehet a Decima-motorral készült Forbidden West, ha nem kell azt egy több mint hétéves hardware-re is optimalizálniuk.

A Horizon Forbidden West kiegészítőjében még egyszer és utoljára feltűnik Sylens, a nemrég elhunyt, Lance Reddick által alakított karakter is Fotó: Horizon Forbidden West: Burning Shores

Az első és legszembetűnőbb változás a kiegészítőben a felhők megjelenítése, illetve hogy az alapjáték vége felé kioldható repülő hátasunkkal most gyakorlatilag felszállhatunk a felhők közé is, ezáltal a pálya beláthatósága is szélesebb spektrumot kapott, ami fokozza az egyébként is gyönyörű látványvilágot.

Fotó: Horizon Forbidden West: Burning Shores

Fotó: Horizon Forbidden West: Burning Shores

A rendkívül valósághű viharfelhők tényleg lélegzetelállítóak, és gyakorlatilag megmutatják, hogy hol tart most a játékfejlesztés grafikai téren, de az időszámításunk után tízezer évvel újragondolt Los Angeles és Hollywood megjelenítése is páratlan, ahogy minden épületet visszahódított a természet, és ahogy a vulkáni tevékenység által megtépázott szigeten is elképesztő robotszörnyekkel kell megküzdenie Aloynak, az általunk irányított főhősnek.

Fotó: Horizon Forbidden West: Burning Shores

Bár sok új robotállatot nem kapunk és a fő- és mellékküldetések mennyisége is lehetett volna több, az itt kibontakozó sztori méltó kiegészítése az alapjáték történéseinek. És hogy mégis mitől lett ez a „játék” megosztó, hogy felhasználók százai árasztották el negatív értékelésekkel, 0 és 1-es pontszámokkal a megjelenést követően?

Fotó: Horizon Forbidden West: Burning Shores

Azért mert a homofób trollok betalálták a története miatt, ugyanis a játék végén – SPOILER – a kiegészítőben megismert új karakterrel, az egyébként elbűvülő Seykával romantikus viszonyt alakíthat ki hősünk. Ha ezt az opciót választjuk a felkínált két másik mellett, akkor egy csók is elcsattan köztük, ami gyakorlatilag felcseszte a másságot kevésbé elfogadó játékosközösség tagjait, akik dühükben negatív értékelésekkel árasztották el az egyébként meglehetősen jól sikerült kiegészítőt.

A negatív értékeléseket kiosztó játékosok arra hivatkoznak, hogy nem azért vásárolták meg a Horizon kiegészítőjét, hogy itt is a „szivárványos propagandával” szembesüljenek, hiszen ők csak élvezni szeretnék a játékot mindenféle politikai és társadalmi üzenet és propagálás nélkül.

Ez a felháborodás azonban nem von le semmit a játék értékéből, hiszen a Horizon Forbidden West kiegészítővel vagy anélkül a jelen generáció egyik legjobb játéka. Aki pedig nem akar „szivárványpropagandát” az ne játsszon videójátékokat, ne nézzen Netflixet, HBO-t, ne járjon moziba, és akkor nem fog ezzel szembesülni.

Fotó: Dead Island 2

A jó – Dead Island 2

Több mint egy évtizedig volt kérdéses, hogy meg fog-e jelenni valaha is ez a játék, vagyis a megrázó előzetesével ismertté vált, 2011. szeptember 6-án megjelent zombihentelős játék második része. A Techland és a Deep Silver által kiadott belsőnézetes akciójáték attól volt különleges, hogy egy zombiapokalipszis után a rendelkezésünkre álló eszközökből fejlesztett fegyverekkel verekedhetjük át magunkat a szigeten levő élőholtak tucatjain. A játék nem nélkülözte a humort és a társadalomkritikát, ezért is tudott bizonyos körökben népszerű lenni. A folytatás azonban viszontagságos úton ment keresztül, hiszen a fejlesztő lengyel Techland időközben kiszállt a projektből és elkészítette a szintén belsőnézetes, zombihentelős Dying Light-ot (és 2022-re annak folytatását is), szóval új fejlesztőket kellett keresni a Dead Island folytatásához. A Spec Ops: The Line-t készítő Yager fejlesztőstúdió vette fel a fonalat, és kezdte el fejleszteni a Dead Island második részét, azonban három év munka után, – a játék már játszható állapotban volt – levették őket a projektről. Úgy volt, hogy 2015-ben jelenik meg a Dead Island 2, ám ebből nem lett semmi, holott már egy rendhagyó előzetest is kiadtak hozzá még 2014-ben.

Az elkötelezett rajongók tehát várták és várták, egyre kevesebb hittel, hogy valaha is elkészül a zombis játék folytatása, míg tavalyi Summer Game Festen végre lerántották a leplet róla, és immár bizonyos lett, hogy érkezik a második rész, amit először 2023 februárjára ígértek, majd elhalasztották a megjelenést áprilisra, arra hivatkozva, hogy idő kell még, hogy a lehető legjobb formában kerüljön a játékosok elé.

Fotó: Dead Island 2

A Dambuster Studios és a Deep Silver által elkészített játék ha nem is ér fel a több mint tíz év alatt felgyűlt elvárásokhoz, de egy – kivitelezésében korrekt szórakoztatóipari termék lett, amiben kedvünkre hentelhetjük a változatosabbnál változatosabb módokon darabokra szakadó zombikat, miután elözönlötték szeretett Los Angelesünk romjait.

A humort és a társadalomkritikát az első felvonásban látottaknál magasabbra csavarták a készítők, úgyhogy végeredményben egy nagyon szórakoztató, lineáris, sztoriorientált játék lett, amit jól fogadott a játékosközösség, hiszen a megjelenése utáni három napban több mint egymillió példányt adtak el belőle.

Ez ráadásul azért is szép teljesítmény, mert egy hétre rá volt ütemezve az EA-nél készülő legújabb Star Wars-játék, a Jedi Survivor megjelenése, amit egyébként március közepéről toltak el ide, és amit szintén nagy várakozás előzött meg, és ami az összeállításunk utolsó tételét képezi.

Videó: EA Star Wars

A csúf – Star Wars Jedi: Survivor

A 2020-as Cyberpunk-fiaskó után ezúttal a PC-s előrendelők szívtak nagyot a Star Wars Jedi: Fallen Order folytatásának, a Survivornak a megjelenésével. A korábban hírhedt mikrotranzakcióiról elhíresült Electronic Arts (EA) játékkiadónál készült, a Respawn Entertainment által fejlesztett sztoriorientált, az elődjére minden téren rálicitáló jedi-kaland

sok hiányossággal jelent meg május 28-án, amik főként a PC-s portot érintették, de a konzolokon is számos grafikai és egyéb problémával lehet szembesülni az elindítás után.

Arról nem is beszélve, hogy wifin keresztül egy örökkévalóság a játék letöltése, hiszen a megjelenés előtt nem sokkal derült ki, hogy

a lemezre csak a játék egy része került fel, a maradék, közel száz gigabájtnyi adatot – amik a játék futtatásához szükségesek – utólag kell letölteni hozzá.

A Red Dead Redemption 2 és az új Call of Dutykhoz hasonlóan, a merevlemezen több mint száz gigát foglaló játék tehát még egy kis polírozásra szorult volna, és bár korábban március 17-ről május 28-ra tolták a megjelenés dátumát, ez a rövid időintervallum – mint kiderült – nem volt elég ahhoz, hogy a játék a lehető legkevesebb hiányossággal kerüljön a piacra. A lemez bootolása utáni letöltött adatmennyiség már tartalmazott egy rend javítást, de mindezek mellett is grafikai hiányossággal kellett szembesülniük a játékosoknak, így például a legújabb videókártyákat is megizzasztja amennyiben a ray-tracing-opciót is bekapcsolnánk, emellett a teljesítmény-módban sem mindig lehet az elvárt képkockaszámot kipréselni belőle, emellett pedig a VRAM-ot is zabálja a játék első napos verziója a PC-ken.

Fotó: Star Wars Jedi: Survivor

Konzolokon már nincs ekkora baj, de a megjelenítés itt is hagy kívánnivalót maga után, teljesítmény-módban elég csúnya és elnagyolt tud lenni a játék grafikai megjelenítése, de ha a felbontást részesítjük előnyben, ott is látszik, hogy nem teljesen így kellene kinézzen a csak újgenerációs konzolokra kiadott játék.

Bár a kritikák többségében jónak ítélték meg a végeredményt, a megjelenés után a elárasztották a negatív értékelések a játék Steam-oldalát, a fejlesztők pedig nem győzték kérni az elnézést a Survivor állapota miatt, és meg is ígérték, hogy amint csak lehet javítócsomagokat adnak ki a játékhoz, amikkel kiküszöbölik annak hibáit.

Azt is hozzátették, hogy azért nem érkezik rögtön a javítás, mert ezzel nem akarják rosszabbá tenni az amúgy sem jó felhasználói élményt. Hétfőn azonban már ki is jött az első javítócsomag PC-re, a konzolosok pedig kedden kapták meg ugyanezt, de ezzel még nincs vége, hiszen elméletileg ez csak a legégetőbb hibákat orvosolja, tehát lesz még javítás a jövőben. A Star Wars Jedi: Survivor tehát csak nagy túlzással csúnya játék, de a lényeg, hogy

nem ilyen formában kellett volna megjelenjen, és ez az újabb fiaskó megint rávilágít arra, hogy mennyire időigényes és költséges folyamat a tripla A-játékok fejlesztése.

Fotó: Star Wars Jedi: Survivor

Semmi új nincs a nap alatt – mondhatnánk – hiszen korábban is számos játék jelent meg félkész, vagy épp játszhatatlan, élvezhetetlen formában, és erre biztosan lesz példa a jövőben is. De mivel a játékipar az elmúlt években elképesztően mainstream lett, a „rögtönítélő bíróság”, vagyis

a felhasználók könyörtelenül lecsapnak, ha valami, nekik nem tetsző jelenik meg.

És a negatív értékelések, a tömeges lepontozás árt a produktumnak, hiszen ennek hatására többen is elállhatnak a játék megvásárlásától, hiszen nem aprópénzekről van szó, a mai AAA-játékok ára a 80 dollárt is elérheti, ezért a játékosok sokszor kétszer is meggondolják, hogy mire és mikor áldoznak pénzt, és lehet, hogy inkább utólag, leárazva veszik meg az adott fejlesztőstúdió produktumát. Ha pedig egy-egy hollywoodi blockbuster költségeiből fejlesztik a játékokat, akkor a kiadók is elvárják, hogy profitáljon, ahogy történt az például a februárban kiadott Hogwarts Legacy esetében is, ami rengeteg pénzt hozott a Warner konyhájára, azonban a Star Wars Jedi: Survivor-kaliberű fiaskók (bár jól fogy a játék így is), rányomhatják a bélyegüket a bevételi adatokra.

Így áll tehát a játékpiac a legutóbbi megjelenések szempontjából, és ez még csak a tavaszi dömping, hiszen az igazi nagyágyúkat, mint az Insomniacnél készülő Marvel's Spider-Man 2 vagy a Bethesda által fejlesztett Starfieldet őszre és télre tartogatják számos más, jelenleg is készülő videójátékkal együtt. Mi, játékosok pedig csak abban reménykedhetünk, hogy a kiadók ezeknél a játékoknál nem a befejezetlen, még finomhangolásra váró verziókat fogják piacra dobni ahogy történt most a Star Wars Jedi: Survivor esetében, hanem

olyan jó páratlan élményekkel gazdagodunk a jövőben megjelenő játékok által, mint amit például a Resident Evil 4 remake tudott nyújtani.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.