„Az olvasás ne kötelező feladat legyen, hanem kikapcsolódás, az énidő része” (x)

2023. május 16., 12:18 utolsó módosítás: 2023. május 16., 12:19

Szeretnéd megtudni, hogy mit szeret olvasni egy könyvesbolt tulajdonosa, aki több ezer könyvvel van körülvéve nap mint nap? Mit tesz akkor, ha olvasási krízise van? Megkérdeztük Barabás Enikőt, a Bagolyvár könyvesbolt tulajdonosát, és ő örömmel mesélt nekünk könyvszeretetről, közösségről, emberi kapcsolódásokról, na meg persze jó könyvekről.

„Az olvasás ne kötelező feladat legyen, hanem kikapcsolódás, az énidő része” (x)
galéria
Fotó: Barabás Enikő magángyűjteménye

– Honnan ered a könyvszereteted?

– Amikor én voltam gyerek, még nem úgy működött a világ, ahogyan ma. Az olvasás az egyik fő kikapcsolódási lehetőségünk volt, de nehéz volt jó könyvekhez hozzájutni, így az olvasmányok felértékelődtek a szemünkben, valami elérhetetlen utáni vágy, állandó sóvárgás érzése és annak kielégítése is kapcsolódott hozzájuk. Emlékszem, hogy az alsó Bethlen negyedben néhány évig működött egy könyvesbolt. A nyitás napján már reggel óriási sor volt az üzlet előtt, és igazából a tömeg miatt, aki kapta, marta alapon vásárolhattuk meg a könyveket, nem volt arra idő, hogy megnézzük, mi került a kezünkbe.

Rendszeres könyvtárlátogató is voltam, a rendszerváltás után még irodalmi táborban is részt vettem. Mégis, a középiskola befejezése után először matematika szakra felvételiztem, és el is végeztem az első évet. Azonban az irodalom iránti rajongásom csak nem akart alábbhagyni, így végül Szegeden kötöttem ki, magyar nyelv és irodalom szakon.

– Hogyan lett belőled vállalkozó? Milyen volt könyvesboltot indítani a 2000-es évek elején?

– Magyarországról való hazaköltözésem után, pár évig Székelyudvarhelyen és környékén dolgoztam, néhány hónapig tanárként, majd sajtószóvivőként a városházán, újságíróként egy faipari szaklapnál, végül az élet úgy hozta, hogy Brassóba költöztem, de nem volt munkám. Ott fogalmazódott meg az első férjem fejében a gondolat, hogy nyissak egy könyvesboltot. E

gy ideig tartózkodtam az ötlettől, úgy gondoltam, hogy nem fog működni, aztán mégiscsak belevágtam.

Korábban a Brassói Lapok szerkesztőségének egyik szobájában már működött egy kis könyves hely, ahol magyar nyelvű könyveket lehetett vásárolni, de nem volt utcára nyíló magyar könyvesbolt. Nem volt könnyű az elindulás, hiszen az elején veszteséges volt az üzlet. Nyolc hónapig egy utcára nyíló helyiségben működtünk, de kénytelenek voltunk azt feladni. Ekkor jött a felkérés a Brassói Lapok részéről, hogy költözzünk be a szerkesztőségbe. Nagyon szép időszak volt az, a brassói vásárlóim belopták magukat a szívembe. Mai napig hálásan gondolok arra a családias légkörre, amely ott körülvett, ez volt a „prototípus”, amelyet később is igyekeztem megvalósítani. Udvarhelyen is

a vásárlókkal való élő kapcsolatot szeretem a legjobban.

– 2004-ben kerültél haza szülővárosodba, Székelyudvarhelyre. Milyen az udvarhelyi (és környékbeli) olvasó?

– A fiam érkezése indított el bennünket haza, és mivel már volt némi tapasztalatom a könyvkereskedésben, ezért itthon is szerettem volna folytatni, amit Brassóban elkezdtem. 2006-ban az akkor épülő Merkúr áruház emeletén nyitottam könyvesboltot, majd másfél év múlva a város főterén megnyitottam a második üzletemet. 2011 végéig mindkettő működött, azóta a főtéri van már csak meg.

Jó érzés arra gondolni, hogy üzletünk már 15 éve ugyanott várja vásárlóit, a város szívében...

Ennyi idő után azt tudom mondani, hogy az udvarhelyi olvasó szívesebben olvas az ismerősei, barátai javaslatai alapján, de nagyon hálás, amikor nyit az általunk ajánlott, kevésbé ismert könyvek felé is és „bejönnek” neki.

Fotó: Shutterstock

Alapvetően nem hiszem, hogy lehet udvarhelyi specifikumokról beszélni. Én itthon vagyok ebben a városban, közéjük tartozom, felismerjük egymást az utcán. Tudom, ki mit szeret olvasni, azt is, ha csak egy jó szóra tér be hozzánk. Azt látjuk, hogy a vásárlóink szeretik azokat a könyveket, amelyek megszólítják, megérintik őket, viszont azt is szeretik, ha könnyedebbek, szórakoztatók az adott könyvek.

– Nem mindennapi közösség kovácsolódott a könyvesbolt vásárlóiból, hiszen ma már több mint 4000 tagú Facebook-csoportba tömörülve különböző jótékonysági-, olvasásnépszerűsítési akciókat szerveztek együtt. Honnan jött a csoport ötlete?

– A Bagolyvár könyvrajongók csoportot a világjárvány szülte. Volt egy időszak, amikor mindketten megbetegedtünk a kollégámmal, és hetekre be kellett zárnunk. Ez idő alatt keresett meg egy anyuka egy gyermekkönyv kapcsán. A beszélgetésünket követően, anélkül, hogy én tudtam volna, megosztotta a könyvvel kapcsolatos információkat az Udvarhelyszéki Anyák Facebook-csoportban, hogyha valakit érdekel, akkor nálunk beszerezheti a könyvet.

Egyik pillanatról a másikra 60 megrendelésem érkezett egyazon könyvből. Akkor gondolkodtam el, hogy talán a megváltozott vásárlói szokásokhoz igazodnunk kellene, így elindítottam a csoportot.

2021-ben már – a csoporttagok igényeinek megfelelően – összehoztam egy tíz alkalomból álló online író-olvasó találkozósorozatot is, ahol olyan szerzőkkel „találkozhattak” a vásárlóink, mint Tompa Andrea, Lackfi János, Dragomán György, Szabó T. Anna, Fábián Janka, Berg Judit, Péterfy-Novák Éva, Farkas Wellmann Éva, Zágoni Balázs, Kádár Annamária. Idén pedig már harmadik alkalommal szerveztünk könyvadományozó programot.

Fotó: Shutterstock

Sokan például nem tudják, hogy február 14-e nemcsak a szerelmesek, hanem a könyvajándékozás világnapja is. Így jött az ötlet, hogy olyan gyermekek, fiatalok számára szervezzünk gyűjtést, akik bár szeretnek olvasni, nem tudnak hozzájutni könyvekhez. A vásárlóinknak ez a kezdeményezés azért jó, mert így az otthon porosodó, „kinőtt” könyveket behozhatták hozzánk, mi pedig eljuttattuk olyan személyekhez, akik megbecsülik majd őket. Idén már ez az akció mintegy ezer embert mozdított meg, hiszen a vásárlóink közül kerülnek ki azok a pedagógusok, egyházi személyek, akik összegyűjtik, hogy kiknek van szükségük könyvre, úgyszintén a vásárlóink azok, akik könyvet vagy pénzt adományoznak.

A mi akciónk hatására volt olyan más közösség, ahol osztályon belül szerveztek könyvgyűjtést, és juttatták el azokat más gyerekekhez. Azt vallom, hogy, ha van egy közösség, akkor sok mindent el lehet érni.

– A mai fiatal generációról mégis az hírlik, hogy nem szeretnek könyveket olvasni. Te is ezt tapasztalod?

– Ez részben igaz, de ma is sok fiatal van, aki nagyon sokat olvas. Sajnos azt is látom és tapasztalom azonban, hogy

a tizenévesek elég nagy része egy olyan felgyorsult spirálba ragadt bele, amely távol tartja őket az elmélyülést, lecsendesedést igénylő tevékenységektől. Ilyen az olvasás is.

Ha azonban egy fiatal nem olvas, akkor olyan képességek készségszintre fejlesztésének lehetőségétől fosztja meg magát, amelyek a világ, a társadalmi folyamatok megértéséhez, a kapcsolataik működtetéséhez elengedhetetlenek. És melyek ezek a képességek, készségek? Az empátia, az elmélyülés, a koncentrálás, a jelenlét, a fókuszálás, a gondolatok irányítási képessége és az általános műveltség; mindezek nélkül nem tudjuk elemezni, megérteni a körülöttünk lévő világot, kapcsolatainkat.

Manapság minden instant, és ezt tanulják meg a fiataljaink is.

Néhány perc alatt el lehet készíteni egy levest porból, amitől ideig-óráig jóllakottságot érzünk, viszont nem látunk a dolgok mögé: nem tudjuk, hogy milyen összetevőkből áll az adott por, milyen hatással van a szervezetünkre, és miért érezzük éhesnek magunkat egy órán belül. Gyakorlatilag

a fogyasztás legprimitívebb formáját éljük.

Egy könyvesbolt célja minden esetben az olvasásnépszerűsítés is. Ezt a célt a könyvesbolton túl olyan tevékenységekkel is igyekszem megvalósítani, mint például a középiskolás fiataloknak szóló Vizia irodalmi-alkotói tábor, amelyet idén harmadik alkalommal szervezünk meg.

Fotó: Shutterstock

– A fiatalok mellett a felnőtt korosztály számára is készülsz programokkal, hiszen nemrég indultak el a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárral közös szervezésben a Biblioterápiás foglalkozások. Miről szólnak ezek az alkalmak?

– A program résztvevőivel kéthetente találkozunk a könyvtárban, és az ott helyben kapott szövegekre adott érzelmi reakcióink tudatosításával, megbeszélésével igyekszünk (újra) kapcsolódni önmagunkhoz, mélyebb önismeretre szert tenni. Ezekre a találkozásokra a résztvevőknek nem kell előre készülniük, csak nyitottnak kell lenniük arra, hogy befogadják a szövegeket. Kis létszámú csoport vagyunk, ahol mindenki meg tud nyilvánulni, el tudja mondani, hogy mit indított el benne az adott mű.

– Melyek a Te kedvenc könyveid, szerzőid?

– Nehéz lenne kiválasztani a legmeghatározóbb szerzőket, könyveket, de mindenképp az elsők között szerepel József Attila és Pilinszky János, Weöres Sándor is. Könyvek közül pedig nagyon fontos helyet foglal el a szívemben Márai Sándortól Az igazi, Mika Waltari Szinuhéja és Julio Cortázartól a Nagyítás című novelláskötet pedig felejthetetlen ifjúkori olvasmányaim. Szeretettel ajánlom bármelyiket.

– Milyen tanácsod van azok részére, akik olvasási krízisben vannak, de szeretnének visszatalálni a könyvek világához?

– A versek, a rövidebb szövegek segíthetnek visszatalálni az olvasáshoz. A Youtube-on rengeteg vers megtalálható, amelyek jobbnál jobb színészi előadásban hallgathatók meg. Érdemes beépítenünk a mindennapjainkba, hogy akár hangoskönyvet hallgassunk, hiszen minél többet találkozunk irodalmi szövegekkel, annál hamarabb visszajön a könyvek iránti kedvünk. Teljesen másképp indul egy nap, ha irodalommal kezdjük. Nagyon fontos, hogy ne támasszunk elvárásokat magunkkal szemben. Az olvasás ne kötelező feladat legyen, hanem kikapcsolódás, az énidő része.

Ha szívesen szétnéznél a Bagolyvár könyvesboltban, akkor látogasd meg őket Székelyudvarhelyen a Márton Áron tér 2. szám alatt. Amennyiben távolabb élsz, de szívesen rendelnél könyveket –20 százalékos kedvezménnyel, akkor csatlakozz a Bagolyvár könyvrajongók Facebook-csoporthoz.

(X – Fizetett hirdetés)

Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport