Adventi ablakok fénye

D. Balázs Ildikó 2020. december 24., 15:57

Advent időszakában végigsétálni Csíkdelne utcáin igazi élmény volt. Persze kellett ehhez egy ötletgazda, néhány lelkes édesanya és egy befogadó közösség. És mivel a faluban mindez adott volt, így a kis településrész idéntől „élő” adventi kalendáriummal büszkélkedhetett.

Adventi ablakok fénye
galéria
Kovács-Nagy Erika és az ablakra varázsolt bethlehemes Fotó: Veres Nándor

Magyarország több településén már évek óta nagyon népszerű az élő adventi kalendárium, amelynek lényege, hogy az adventi időszakban az adott településen minden este más és más ház utcára néző ablaka öltözik ünnepi díszbe.

„A közösségi oldalon nemrég egy csoportban olvastam erről a kezdeményezésről, ami tulajdonképpen arról szól, hogy december 1-je és 24-e között minden nap különböző házakban díszítenek fel az ott lakók egy ablakot úgy, hogy az ünnepi díszek mellett szerepeljen az aznapi dátum is. Így minden nap más és más ablak borul ünnepi fénybe, olyan, mintha az adventi kalendárium ablakait nyitogatnánk ki” – meséli lelkesen Soós-Vass Nóra.

A háromgyerekes édesanya egyébként családjával Magyarországról költözött néhány éve Székelyföldre, és miután két és fél évet Csíkszeredában laktak, egy évvel ezelőtt Delnére költöztek. Ők is most ismerkednek a helybéli közösséggel, így igencsak kellemes meglepetésként érte, hogy az általa feldobott ötletet mennyire pozitívan fogadták. Közben csatlakozik a beszélgetéshez a helybéli Kovács-Nagy Erika, neki mesélt először Nóra az „élő kalendárium” ötletéről. Aztán az ötletelést tett követte, és a közösségi oldalon a delnei édesanyák egy zárt csoportjában meg is osztották a felhívást.

Rendhagyó kezdeményezésükre büszkék a delneiek Fotó: Veres Nándor

„Még talán négy nap volt december 1-ig, és nem tudtuk, vajon érdekelni fogja-e a helyieket vagy sem, így aztán megegyeztünk, hogy a hónap első napjait magunkra vállaljuk, aztán majd ismerősöket kérünk meg, hogy csatlakozzanak, legrosszabb esetben a szomszédokat kérjük meg, engedjék, hogy feldíszítsük az ablakaikat. Végül olyan sokan jelentkeztek, úgy felpörögtek az események, hogy rövid időn belül gazdája lett minden napnak” – elevenítik fel nevetve.

Minden este két ablak

Kiderül, a delnei édesanyák lelkesedése olyannyira nagy volt, hogy két nap alatt már 48-an jelentkeztek, sőt később még csatlakoztak néhányan, így az adventi időszakban szentestéig a faluban minden este legalább két ház ablaka is ünnepi díszbe öltözik. A kezdeményezést egyébként felkarolta Csíki Szabolcs helybéli plébános is, akire többek között az a feladat hárul, hogy december 24-én este öltöztesse ünnepi díszbe a plébánia egyik ablakát.

Kicsik és nagyok egyaránt lelkesek Fotó: Veres Nándor

Lényeges – mondják beszélgetőpartnereim – hogy a kivilágított ablak jól látható legyen az utcáról, akinek pedig nem néz az utcára az ablaka, annak a kerítésen kell jeleznie, hogy részt vesz az élő adventi kalendáriumos felhívásban. Van, ahol esténként kitárják a nagykaput is, hogy látható legyen a kidíszített ablak, Nóráék például, mivel a házuk kicsit távolabb esik az utcától, a kerítés mellé is készítettek egy karácsonyi dekorációt.

„Nagyon kreatív ötletek vannak, aminek nagyon örülök. Van, ahol egy számlufit csipkével vontak be, azzal jelezve az aznapi dátumot, aztán van, ahol csőből készítették el a hetes számot, máshol meg fényfüzérből rakták ki a dátumot. De nagyon szépek a szám körüli dekorációk is. Igazából mi ezt a játékot hirdettük meg, de próbáltuk tovább fűzni, hiszen mindenki annyira lelkes, hogy jó lenne valahogy ez által a közösséget is erősíteni. Csináltattunk egy kis karácsonyfadíszt is az idei advent emlékére, amit kiosztottunk azok között, akik jelentkeztek a játékra. Azt hiszem, ez a bezártság is erősítette ennek a játéknak a sikerét. Ha nem is jöhetünk konkrétan össze, de van egy közös cél, és esténként elmehetünk megnézni az aznapi kidíszített ablakokat” – mondja Nóra.

„Élő” adventi kalendárium. Mindannyian örömmel vesznek részt a játékban Fotó: Veres Nándor

Ő a gyerekeivel például rendszeresen szervez esti sétákat, amikor felkeresik a kivilágított ablakokat. Számukra ez ismerkedés a faluval is, és hogy minden flottabbul működjön, Erika segítségével még térképet is készített az ablakok lelőhelyéről, amit minden este közzétesznek a zárt csoportban.

„Nekem ez kapóra jött, így minél több helybélit megismerhetek, bejárjuk kicsit jobban Delnét, megtudjuk, ki hol lakik. Nagyon izgalmas.

Itt egy nagyon befogadó közösségre találtunk, kedves emberekkel. Szerencsések vagyunk, hogy ide tudtunk költözni, és e játék által kicsit mi is adhatunk a közösségnek” – lelkesedik Nóra.

Betlehemes az ablakon

Erika közben terveket sző, nagyon szeretne még egy meglepetést a helybélieknek. „Jó lenne, ha 24-e után valamilyen módon Delnére is kijutna a mikulásvonat. Nagyon szeretnénk egy úgynevezett ablaktúrát szervezni, körbemenne a faluban a vonat, és mindenki megnézheti a kivilágított ablakokat. Ez mind erősíti az összetartozás érzését, ami most erőteljesen kibontakozóban van” – jegyzi meg.

Soós-Vass Nóráéknál a kapuban látható karácsonyi dekoráció jelzi az arra járóknak, hogy itt is ünnepi díszbe öltözött egy ablak Fotó: Veres Nándor

Aztán elmeséli, hogy két nap múlva házuk ablakán milyen ünnepi díszvilágítás lesz. „Krétafilccel betlehemest szeretnék az ablakra rajzolni, minden megvan, már el is képzeltem, nagyon remélem, jól fog sikerülni. A nappali ablakára van elképzelve a dekoráció, a kis Jézus, a három királyok” – magyarázza.

Azt mondja, még őt is, aki már régóta delnei lakos, meglepte a helybéliek pozitív hozzáállása, és az külön örömmel tölti el, hogy bekapcsolódtak a játékba úgy a régi delneiek, mint azok, akik egy-két éve költöztek oda, s sokan nem is ismerik egymást.

Persze tetszik a látvány a csendes szemlélődőknek is, a szervezők néhány plakáton is felhívták a falubeliek figyelmét az élő adventi játékra, ezeket a forgalmasabb helyekre ki is függesztették.

Karácsony csodájára várva Fotó: Veres Nándor

A visszajelzések alapján a jövőben sem lesz hiány jelentkezőből, hiszen máris vannak olyanok, akik jelezték: bár későn értesültek az ötletről, szívesen aktív részesei lennének. Addig is a kis összetartó delnei közösség már együtt újította fel a közösségi karácsonyfa díszeit, gyerekeket, szülőket, nagyszülőket bevonva együtt díszítették fel közös karácsonyfájukat is.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.