Akiknek a legjobban áll a fekete és a fehér: a dramatikus tél típus

Iszlai Katalin 2022. július 05., 18:33

Az évszakelméletet bemutató sorozatunk negyedik és egyben utolsó részében a tél színtípust vesszük górcső alá, amelyet a hangsúlyos ellentétek, éles kontrasztok jellemeznek. Összességében egy fényes, kifinomult, elbűvölő, dramatikus összképet nyújt.

Akiknek a legjobban áll a fekete és a fehér: a dramatikus tél típus
galéria
A fekete és fehér kombinációja a tél típusnak áll a legjobban Fotó: 123RF

Noha léteznek úgynevezett univerzális színek, ezek mellett helyet kapnak azon színek és színkombinációk is, amelyek személyenként eltérően előnyösek. Ezeket a színeket és kombinációkat színelemzés segítségével tudjuk meghatározni, ami nem más, mint azon színek megtalálása, amelyek harmonizálnak a bőr-, a természetes haj- és a szem színével.

A színelemzés legelterjedtebb formája az évszakelmélet. Amint a neve is jelzi, négy különböző típusról beszélünk, ezek a tavasz, nyár, ősz és tél. Az évszakelemzés három kritériumon alapszik: hőmérséklet (hideg/meleg), árnyalat (világos/sötét) és telítettség (élénk/visszafogott). A bőr hőmérsékletének meghatározásához tegyünk egy fehér papírlapot az arcunk mellé és figyeljük meg, milyen színhatása van a bőrünknek. Abban az esetben, ha bőrünk rózsaszín vagy kékes, akkor hideg hőmérsékletű, ha pedig sárga vagy barack árnyalatú, akkor meleg hőmérsékletről van szó. Ha a bőrünk hideg hatást kelt, akkor a színtípusunk a tél vagy a nyár, ha pedig meleg árnyalatú, akkor tavasz vagy ősz típusúak vagyunk. Mindannyian beleesünk a négy évszak valamelyikébe vagy annak egy alváltozatába. Sorozatunk negyedik, és egyben utolsó részében a tél típust vizsgáljuk meg részletesebben Albert Izabella stílustanácsadó segítségével.

A tél színtípus jellemzője a hideg, fényes árnyalatú bőr, a szürkésbarna, sötétbarna, kékesfekete vagy ezüst természetes hajszín és a hideg, világos vagy sötét szemszín. Összességében egy fényes, kifinomult, elbűvölő, dramatikus összképet nyújt.

A télnek megfelelő színek energikusak, élénkek: fehér, fekete, tiszta piros, citromsárga, smaragdzöld, fukszia, fenyő zöld, élénk türkiz, igazi kék.

„Ha téli típusként szeretné a hajszínét változtatni, akkor a szürkésbarna, sötétbarna, kékesfekete árnyalatait javasolom. A legtöbb ilyen hajfesték megnevezésében szerepel az ash szó. Ugyanakkor ajánlom, hogy kerülje a meleg árnyalatokat, hiszen ezek sápadt hatást keltenek” – hívta fel a figyelmet Albert Izabella.

Hozzátette: a korábban bemutatottakhoz hasonlóan a tél színtípust is tovább lehet bontani három különböző alváltozatra, ezek a sötét, az élénk és a hideg. A sötét tél típust hideg és sötét színek jellemzik. A haj és a szemek sötét színűek, és kontrasztban vannak a fényes bőrrel, ami nagy kontrasztot hoz létre. A bőr bézs vagy olíva árnyalatú. A szem színe hideg árnyalatú: sötétbarna, mogyoróbarna vagy fekete. A haj színe sötétbarna vagy fekete. A sötét tél hideg és élénk színskálával rendelkezik. Mivel a típus jellemzői erős kontrasztúak, ezért az ellentétes színkombinációkat javasolja számára a szakember. Ugyanakkor a kontraszt létrehozása érdekében a színskálán levő sötét és világos színeket is kombinálhatja.

Az élénk télt hideg, élénk és kontrasztos színek jellemzik. A szemek fényes és intenzív színe kontrasztban van a bőr és a haj színével. A jellemzők többnyire hidegek. A bőr porcelán, csontszínű, bézs vagy olíva árnyalatú. A szem színe mogyoróbarna, szürke, kék vagy zöld. A haj színe fekete, sötétbarna, platina. Az élénk tél az egyik legnagyobb kontrasztú évszak, így élénk színkombinációkat viselhet. Sötét és világos színeket is kombinálhat a kontraszt létrehozásához, például a fekete-fehéret. Utóbbiak klasszikus kombinációjához egy másik kontrasztos színt is hozzáadhat az intenzitás növeléséhez. Kerülje viszont a fekete domináns színhasználatát, mivel pigmentációja közel áll a tavaszhoz, és előnyösebbek a világos és intenzív színek.

A hideg tél színtípus összképe hideg és tiszta. A bőr csontszínű, bézs vagy olíva árnyalatú. A szem színe sötétbarna, szürke, kék vagy zöld. A haj színe sötétbarna, fekete vagy ezüst árnyalatú. A hideg tél típus palettája a legvisszafogottabb. Kevésbé vannak jelen az erős kontrasztok, több a világos, jeges árnyalat, mint a másik két tél típus palettáján.

 A többi típus
Az elmúlt hónapokban részletesen bemutattuk a másik három színtípust is. A tavaszi típus legfőbb jellemzője a világos, fényes, meleg, őszibarack árnyalatú bőr és az aranyszőke vagy aranybarna, természetes hajszín. Összességében egy friss, élénk, jókedvű, vidám és barátságos, fiatalos összképet nyújt. A tavasz típusnak megfelelő színek közé tartozik a krém, karamell, fahéjbarna, mákpiros, korall, őszibarack rózsaszín, citromsárga, zöld levél, élénk türkiz, akva, lila. A nyár színtípus legfőbb jellemzője a világos, matt, hideg árnyalatú bőr, illetve a hamvasszőke vagy hamvasbarna természetes hajszín. Összességében egy elegáns, harmonikus, diszkrét és kifinomult összképet nyújt. A nyár színei visszafogottak és világosak: lila, púder rózsaszín, málna piros, világos szürke, óceánkék, menta zöld, óceánzöld, világos türkiz. Az ősz színtípus legfőbb jellemzője a matt, meleg tónusú bőr, a közepes és intenzív aranybarna árnyalatú, vöröses vagy fekete természetes hajszín, és a mogyoró zöld vagy barna szemszín. Összességében egy meleg és gondoskodó összképet nyújt. Az ősz színei melegek és ragyogóak, de telítetlenebbek a tavaszénál: kakaóbarna, rozsdavörös, téglavörös, sütőtökszín, mustárszín, olajbogyózöld, sötétzöld, sötétkék, sötétlila.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.