Évszakelmélet: az elegáns nyár típus

Iszlai Katalin 2022. április 06., 19:24 utolsó módosítás: 2022. április 06., 22:36

Az évszakelméletet bemutató sorozatunk második részében a nyár típust vesszük górcső alá, amelynek fő jellemzője a világos, hideg árnyalatú bőr és a hamvasszőke vagy hamvasbarna természetes hajszín. Egy elegáns, harmonikus, diszkrét és kifinomult típusról van szó, amelynek színei visszafogottak és világosak.

Évszakelmélet: az elegáns nyár típus
galéria
Érdemes a színtípusunknak megfelelő ruhákat válogatni Fotó: 123RF

Noha léteznek úgynevezett univerzális színek, ezek mellett helyet kapnak azon színek és színkombinációk is, amelyek személyenként eltérően előnyösek. Ezeket a színeket és kombinációkat színelemzés segítségével tudjuk meghatározni, ami nem más, mint

azon színek megtalálása, amelyek harmonizálnak a bőr-, a természetes haj- és a szem színével.

A színelemzés legelterjedtebb formája az évszakelmélet. Amint a neve is jelzi, négy különböző típusról beszélünk, ezek a tavasz, nyár, ősz és tél. Az évszakelemzés három kritériumon alapszik: hőmérséklet (hideg/meleg), árnyalat (világos/sötét) és telítettség (élénk/visszafogott). A bőr hőmérsékletének meghatározásához tegyünk egy fehér papírlapot az arcunk mellé és figyeljük meg, milyen színhatása van a bőrünknek. Abban az esetben, ha bőrünk rózsaszín vagy kékes, akkor hideg hőmérsékletű, ha pedig sárga vagy barack árnyalatú, akkor meleg hőmérsékletről van szó. Ha a bőrünk hideg hatást kelt, akkor a színtípusunk a tél vagy a nyár, ha pedig meleg árnyalatú, akkor tavasz vagy ősz típusúak vagyunk. Mindannyian beleesünk a négy évszak valamelyikébe vagy annak egy alváltozatába. Sorozatunk második részében a nyár típust mutatjuk be részletesebben Albert Izabella stílustanácsadó segítségével.

Általános jellemzés

A nyár színtípus legfőbb jellemzője a világos, matt, hideg árnyalatú bőr, illetve a hamvasszőke vagy hamvasbarna természetes hajszín. Összességében egy elegáns, harmonikus, diszkrét és kifinomult összképet nyújt. A nyár színei visszafogottak és világosak: lila, púder rózsaszín, málna piros, világos szürke, óceánkék, menta zöld, óceánzöld, világos türkiz.

„Ha nyár típusként szeretné a hajszínét változtatni, akkor a hamvasszőke vagy hamvasbarna árnyalatait javasolom. A legtöbb ilyen hajfesték megnevezésében szerepel az ash szó. Ugyanakkor ajánlom, hogy kerülje a meleg, vöröses árnyalatokat, hiszen ezek fáradt hatást keltenek”

– hívta fel a figyelmet a szakember. Hozzátette: a nyár színtípust tovább lehet bontani három különböző alváltozatra, ezek a világos, a hideg és a lágy.

A színelemzés legelterjedtebb formája az évszakelmélet Fotó: 123RF

A világos nyárt hideg és világos színek jellemzik. A jellemzők világosak, finomak, alacsony kontrasztúak és hidegek. A bőr nagyon világos, tej, krém vagy elefántcsont színű. A szem színe világoskék, kékesszürke vagy szürke. A haj színe világos, de nem élénk: hamvasszőke, lágy szürke vagy ezüst. A világos nyár, amint a neve is mutatja, világos, finom és hideg színpalettával rendelkezik és remekül mutat az egészen világos pasztell színekben. Mivel a típus jellemzői alacsony kontrasztúak, ezért a monokróm vagy analóg színkombinációkat javasolja számára Albert Izabella. A monokróm színkombináció egy bizonyos szín különböző árnyalatainak találtatását jelenti egy öltözeten belül, míg az analóg kombináció a színkörön elhelyezkedő szomszédos színek találtatását jelenti. Világos nyár típusú személyeknek nem ajánlja ugyanakkor az erős kontrasztú merész kombinációkat, hiszen azok beárnyékolják friss és finom vonásaikat. Az alapszínek, például a kék és a hideg szürke árnyalatai nagyon jó választások.

„A fekete, illetve tiszta fehér színeket sem ajánlom a világos nyár típusú személyeknek. A fekete ellentétben áll a világos vonásokkal, míg a tiszta fehér túl intenzívnek bizonyul a finom megjelenéséhez. A fekete helyett ajánlom, hogy játszadozzon a szürke árnyalataival, illetve válasszon elefántcsont fehéret a tiszta fehér helyett”

– részletezte.

További altípusok

A hideg nyár színtípus összképe hideg és lágy. A kontraszt közepes a sötétebb haj és a világos bőr miatt, a vonások természetesen keverednek. A bőr színe bézs vagy rózsaszínes bézs. A szem színe szürke, elmosódott kék, vagy kékeszöld, barnászöld. A haj színe szürkésbarna, mákos, vagy sötét hamvasszőke. A hideg nyár típus színei finom, kifakult, közepes értékű és kék árnyalatúak. Ez a típus már élénkebb színekkel is próbálkozhat. E típus jellemzői közepes fokú kontrasztot mutatnak, így közepes kontrasztú színkombinációkat is viselhet. Például a hideg rózsaszín, a világosszürke és a sötétkék ragyogó színkombináció a hideg nyár típusok számára. Kerülnie kell viszont az élénk színeket, valamint az erős kontrasztú merész kombinációkat.

A semleges színek tökéletesen harmonizálnak természetes megjelenésével.

Mindenki megtalálhatja, melyek azok a színek, amelyek találnak a bőrévell, szemével Fotó: Haáz Vince

A lágy nyár típust hideg és halvány színek jellemzik. A haj-, szem- és bőrszín természetesen harmonizál egymással, kevés a kontraszt közöttük. Ez a nyár család legmelegebb típusa, mivel közel áll az őszhöz. A bőr színe bézs, vagy rózsaszínes bézs, mint a hideg nyárnál. A szem színe szürke, halvány türkiz, elmosódott kék, vagy halvány mogyoróbarna. A haj színe kicsit fakó, szürkésbarna, hamvasszőke, vagy középbarna. A lágy nyár finom, poros, közepes értékű színskálával rendelkezik. Az ősz közelsége sötétebb és melegebb tónusokat ad a színpalettához, például a barna tónusokat. Mivel a típus jellemzői alacsony kontrasztúak, ezért a monokróm vagy analóg színkombinációkat javasolja a szakember és ajánlja, hogy kerülje az erős kontrasztú merész kombinációkat, mert azok beárnyékolják friss és finom megjelenését.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.