Évszakelmélet: a gondoskodó ősz

Iszlai Katalin 2022. június 14., 18:49

Az évszakelméletet bemutató sorozatunk harmadik részében az ősz típust vizsgáljuk meg közelebbről, amely egy meleg és gondoskodó összképet nyújt. Színei szintén melegek és ragyogóak, de telítetlenebbek a tavasz típusénál. Az általános jellemzők mellett továbbá ezúttal is részletezzük az altípusok sajátosságait is Albert Izabella stílustanácsadóval.

Évszakelmélet: a gondoskodó ősz
galéria
Tipikus őszi színekben Fotó: 123RF

Noha léteznek úgynevezett univerzális színek, ezek mellett helyet kapnak azon színek és színkombinációk is, amelyek személyenként eltérően előnyösek. Ezeket a színeket és kombinációkat színelemzés segítségével tudjuk meghatározni, ami nem más, mint azon színek megtalálása, amelyek harmónizálnak a bőr-, a természetes haj- és a szem színével. A színelemzés legelterjedtebb formája az évszakelmélet. Amint a neve is jelzi, négy különböző típusról beszélünk, ezek a tavasz, nyár, ősz és tél. Az évszakelemzés három kritériumon alapszik: hőmérséklet (hideg/meleg), árnyalat (világos/sötét) és telítettség (élénk/visszafogott).

A bőr hőmérsékletének meghatározásához tegyünk egy fehér papírlapot az arcunk mellé, és figyeljük meg, milyen színhatása van a bőrünknek.

Abban az esetben, ha bőrünk rózsaszín vagy kékes, akkor hideg hőmérsékletű, ha pedig sárga vagy barack árnyalatú, akkor meleg hőmérsékletről van szó. Ha a bőrünk hideg hatást kelt, akkor a színtípusunk a tél vagy a nyár, ha pedig meleg árnyalatú, akkor tavasz vagy ősz típusúak vagyunk. Mindannyian beleesünk a négy évszak valamelyikébe vagy annak egy alváltozatába. Sorozatunk harmadik részében az ősz típust mutatjuk be részletesebben Albert Izabella stílustanácsadó segítségével.

A típus jellemzői

Az ősz színtípus legfőbb jellemzője a matt, meleg tónusú bőr, a közepes és intenzív aranybarna árnyalatú, vöröses vagy fekete természetes hajszín, és a mogyoró zöld vagy barna szemszín. Összességében egy meleg és gondoskodó összképet nyújt.

Az ősz színei melegek és ragyogóak, de telítetlenebbek a tavaszénál: kakaóbarna, rozsdavörös, téglavörös, sütőtökszín, mustárszín, olajbogyózöld, sötétzöld, sötétkék, sötétlila.

„Ha őszi típusként szeretné a hajszínét változtatni, akkor az aranyszőke, aranybarna, vörösesbarna, réz vagy a barna árnyalatait javasolom. A legtöbb ilyen hajfesték megnevezésében szerepel a golden, azaz arany szó.

Ugyanakkor ajánlom, hogy kerülje a hideg vagy szürkés árnyalatokat, hiszen ezek fáradt hatást keltenek” – ajánlotta a szakember, majd rámutatott, hogy az ősz színtípust is tovább lehet bontani három különböző változatra: ezek a sötét, a meleg és a lágy.

A sötét őszt meleg és sötét színek jellemzik. A jellemzők közepes fokú kontrasztúak és melegek. A bőr csontszínű, bézs, olíva árnyalatú. A szem színe fekete, sötétbarna vagy aranybarna. A haj színe sötétbarna, gesztenyebarna vagy fekete. A sötét ősz, amint a neve is mutatja, sötét és meleg színpalettával rendelkezik. Mivel a típus jellemzői magasabb kontrasztúak, ezért a kontrasztos színkombinációkat javasolja számukra a stílustanácsadó. A kontraszt létrehozásához sötét és világos színeket kombinálhat. A fekete, illetve tiszta fehér színeket nem ajánlja a sötét ősz típusú személyeknek. Helyettük inkább játszadozzanak a barna, a meleg szürke árnyalataival, illetve válasszanak bézs vagy őszibarackot a tiszta fehér helyett.

Meleg és lágy ősz

A meleg ősz színtípus összképe meleg és arany tónusú. A kontraszt közepes a sötétebb haj és a világos bőr miatt, a vonások természetes módon keverednek. A bőr bézs vagy csontszínű. A szem színe világos, például aranybarna, zöld vagy kék, meleg tónusokkal. A haj színe az aranyszőkétől a gesztenyebarnáig terjedhet. A meleg ősz típus színei élénkek, világosak, melegek és sárga árnyalatúak. Ezek a színek a legmelegebbek az őszi családban. A föld színei, a kakaó, a kávé színe, az élénk narancssárgák és a khaki mind megtalálhatók a palettáján. E típus jellemzői közepes fokú kontrasztot mutatnak, így közepes kontrasztú színkombinációkat is viselhet. A fehér és fekete nem része a palettának, ehelyett használhatja a bézs és a barna különböző árnyalatait.

Az ősz színei melegek és ragyogóak, de telítetlenebbek a tavaszénál Fotó: Haáz Vince

A lágy ősz típust meleg és visszafogott színek jellemzik. A haj-, szem- és bőrszín természetesen harmonizál egymással, kevés a kontraszt közöttük. A bőr színe bézs, elefántcsont, meleg porcelán, barack bézs. A szem színe meleg és világos, szürke árnyalatokkal: zöld, kék, világosbarna vagy mogyoró zöld. A haj színe aranyos árnyalatú, aranyszőke, eperszőke, világosbarna, középbarna. A lágy ősz finom, poros, visszafogott színskálával rendelkezik. Mivel a típus jellemzői alacsony kontrasztúak, ezért a monokróm vagy analóg színkombinációk javasoltak számára. A monokróm színkombináció egy bizonyos szín különböző árnyalatainak találtatását jelenti egy öltözeten belül, míg az analóg kombináció a színkörön elhelyezkedő szomszédos színek találtatását jelenti. Ugyanakkor ajánlott kerülni az erős kontrasztú merész kombinációkat, mert azok beárnyékolják ezen típus megjelenését.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.