Bejárta a fél világot: több országban járt, mint amennyiben nem Kelemen Barna

Szász Cs. Emese 2022. június 10., 20:20

Bejárta a fél világot – mondhatjuk meggyőződéssel a marosvásárhelyi Kelemen Barnáról, aki a világ 195 országából már 102-ben járt. Nem azért, mert „gyűjtené” a desztinációkat, de valahogy mindig vonzza az új ország, az új úti cél, na meg az emberek. Állítja, akkor érzi magát igazán elemében, ha valami járművön van – legyen az repülő, vonat, autó vagy akár hajó. Ha éppen itthon találjuk, szívesen mesél az átélt élményeiről is.

Bejárta a fél világot: több országban járt, mint amennyiben nem Kelemen Barna
galéria
Kelemen Barna. Szenvedélye és munkája is az utazás Fotó: Haáz Vince

Rekordszámba éppen nem megy, de semmiképp sem mindennapi, hogy valaki annyit utazzon, hogy elmondhassa magáról, hogy száznál is több országot bejárt. A marosvásárhelyi 47 éves Kelemen Barna nem sok olyan embert ismer Romániában, aki több országban lett volna, mint ő.

Barna nem azért utazik, mert „gyűjtené” a desztinációkat, egyszerűen vonzza az újdonság, s az egyik úti cél után beugrik a másik, s aztán a harmadik, negyedik.

Ráadásul mivel az utazás a legnagyobb álma, ezzel is foglalkozik: volt idegenvezető, utazásszervező, ma egy „nagykorú” utazási irodája van. Így aztán ha dolgozik, akkor is utazik, ha pedig pihenni, kikapcsolódásra vágyik, akkor is.

Céltudatos utazó

Az irodája tele van szuvenírekkel, a fűtőtestet a világ különböző országából származó hűtőmágnesek díszítik. Legtöbb nem is tőle származik, azoktól kapta, akik a segítségével utaztak.

A James Bond-sziget, Thaiföld. Talán a legkedvesebb számára az összes ország közül Fotó: Kelemen Barna archívuma

Az ajándékok között ott van egy forgatható földgömb is. De azért nem úgy választja ki a következő célt, hogy rábök a glóbuszra. „Ennél azért jóval céltudatosabb vagyok, bár lehet, ki kellene próbálni egyszer ezt is. Engem folyamatosan vonzanak a desztinációk, így kiszemelem előre, jó idejében. Most a pandémia sok számításomat keresztülhúzta, de most is próbálok tervezni, csak finomabban.

Ebből a szempontból én ilyen tervezős típus vagyok. Volt olyan is persze, hogy hétfőn döntöttem el, hogy akkor pénteken megyünk valahova, de az közelebbi desztináció volt, mondjuk egy nagyváros Európában valahol. Amikor érdekesebb, távolabbi útcélra megyek, azok ki vannak szemelve jó idejében, s fel is készülök az adott országból, a környékről. Nem szeretek úgy elindulni, hogy nem tudok semmit a célállomásról”

– mesél utazós szokásairól Barna, aki sokszor meglepődik azon, hogy bizony nem mindenkit érdekel az úti cél, vagy hogy mennyire rábízzák magukat sokszor az utastársai, amikor egy-egy csoporttal megy. Sokan még azt sem tudják, hogy melyik tenger partján süttetik magukat épp, nemhogy az adott ország mekkora, és hol helyezkedik el.

Már az iskolai kirándulásokról sem akart lemaradni

Barna utazáshoz való vonzódása már gyermekkorában is megmutatkozott – legalábbis

arra biztosan emlékszik, hogy részt akart venni az összes megszervezett iskolai kiránduláson, nem akart kimaradni semmiből.

Nyilván ezek akkoriban mind belföldi kirándulások voltak. De már akkor rájött, hogy míg rengeteg embert befolyásol, hogy rosszul van a buszon, vonaton, az autóban, fél a repüléstől, vagy tengeribeteg egy hajón, ő akkor érzi igazán elemében magát, ha valamilyen járművön van. „Én is nehezen ültem fel először a repülőre, emlékszem, végigimádkoztam az egész utat, de aztán belejön az ember. Az a rengeteg repülés, a rutin megtanított arra, hogy most már nem pánikolok be turbulenciáknál, vagy ha viharba kerül a repülő, pedig volt olyan is, hogy azt hittem, az lesz az utolsó repülésem” – mutat rá Barna.

Panamában, az Embera indián faluban Fotó: Kelemen Barna archívuma

Amikor elkezdett utazni, akkor nagyon nehezen lehetett még külföldre menni. Abban az időben Csehszlovákia meg Magyarország lehetett egy turista célpontja, aztán amikor felszabadultak a határok, s lehetett kimozdulni, akkor is ki kellett menni először Budapestre, ha az ember el akart valahová utazni.

„Szó sem volt akkoriban marosvásárhelyi, kolozsvári felszállásról, nem volt annyi légitársaság, nem volt annyi repülő. A turizmus radikálisan megváltozott az elmúlt húsz évben. Akkor Budapestről kellett indulni, ha el akartunk valahova utazni – legyen szó autóbuszos vagy repülős kirándulásról. És olyan kényelmetlen dolgokat vállaltunk be, hogy felültünk az autóbuszra délután négykor, megérkeztünk a repülőtérre hajnali négykor, de nekünk még csak aznap délután vagy estefelé hétkor volt a repülő, mondjuk egy 12 órás vagy 18 órás repülőút egy átszállással, és akkor 48 óra után megérkeztünk hullaként a célba”

– eleveníti fel a több mint két évtizedes élményeket Barna, aki iskola és katonaság után dolgozott másfél évet egy autóalkatrészboltban, de aztán jött egy lehetőség egy utazási irodában, és le is csapott rá. Az életét ez változtatta meg igazán: három-négy hónap után ugyanis kapott egy lehetőséget Tunéziában, hogy idegenvezetőként dolgozhasson ott, aminek köszönhetően

több mint hat évet élt az arab országban úgy, hogy szezonkezdet előtt kiment márciusban, és csak novemberben tért haza.

Madagaszkár Fotó: Kelemen Barna archívuma

„Én voltam az első idegenvezető, aki beszélt magyarul és románul, én tapostam ki az utat a többinek, aki utánam jött. Az emberek úgy képzelik, hogy könnyű ez a munka: napfény, tengerpart, pálmafák, jönnek a turisták, akikkel viccelődünk, kacarászunk, és eltelik. De nem erről szól. Amikor én kikerültem oda, akkor arról szólt az én munkám, hogy éjszakákon keresztül csináltuk a transzfereket, mert akkor jöttek a gépek, és nappal rohangáltunk harminc szállodába, hogy mindenkit meglátogassunk, hogy mindenkivel beszélgessünk. Én idegenvezetőnek mentem ki, aztán az idegenvezetők főnöke lettem, én szerveztem le a napi teendőket, én osztottam be a programokat, és bírtam néhány éven keresztül” – mondja Barna.

A Jóreménység foka szikláinál Fotó: Kelemen Barna archívuma

Bali mint álom

Rámutat, akkor kezdett igazán pénzt keresni, amiből meg tudta engedni magának, hogy kedvtelésből utazgasson, és kezdte az álmait valóra váltani, olyan desztinációkat célzott meg, amelyeket valamikor lehetetlennek, elérhetetlennek tartott. Például elment Balira, amelyet csak folyóiratokban látott addig, s mindig arról olvasott, hogy ez meg az a világsztár Balin vásárolt házat, vagy valamelyik luxusszállodában járt. „Elsők között sikerült eljutni Balira, mert nagyon akartam. utána akkor jött a többi is. Nem egyedül utaztam, hanem sokszor a két jó barátommal, Jakab Zsomborral meg Puskás Győzővel. Együtt is mentünk, meg külön-külön is.

És egész idő alatt engem rengetegen hívtak különböző információkért: hogy hova utazzanak, mikor utazzanak, ott mit csináljanak, milyen az idő. És egy adott pillanatban rájöttem, hogy ezzel kell foglalkozni. Nincsenek jó irodák, nincsenek felkészült szakemberek, ráadásul azt is csinálnám, amit imádok”

– meséli Barna, aki Tunézia után rövid ideig Jordániában, majd az Egyesült Arab Emirátusokban, Dubajban volt idegenvezető, de már körvonalazódott az utazási iroda gondolata a mai üzlettársával, Jakab Zsomborral is. Mára pedig elmondhatja, hogy felnőttkorba lépett a közös utazási irodájuk, s Barna utazás iránti szerelme a megélhetése is lett.

Az Amazonas őserdeiben Fotó: Kelemen Barna archívuma

Napimádóként a tengert preferálja

Hogy hol járt a legtöbbet? Kelemen Barna úgy érzi, Európát lassan „kimerítette”, kevés olyan hely maradt, ahol nem járt volna. Az egyik ilyen Skócia, amely bár gyönyörű ország, talán a zord éghajlata miatt kerülte el eddig Barna. Elismeri,

utazásai során bizony jobban kedveli a napfényes, tengerparti helyeket, nagy kedvencei a pálmafák, bár a hegyeket is szereti.

Ami viszont nagyon befolyásolja, az az éghajlat, az időjárás: ha egy várost kell rónia egy héten keresztül, miközben reggeltől estig esik az eső, az őt kikészíti. „Én napimádó vagyok. Úgyhogy nekem kell, hogy süssön a nap, vagy legalább ilyen félig borús, félig napos idő kell legyen ahhoz, hogy jól érezzem magam. Tehát, hogyha mondjuk, hogy egy fél délutánt elrontja az eső, vagy két napot esik az egy hétből, az még belefér. De ha folyamatosan rossz, ködös, párás, zimankós idő van, akkor azt nem szeretem” – ismeri el.

Peruban Szivárvány-hegyen, 5200 méter magasságban Fotó: Kelemen Barna archívuma

Kedvenc földrésze Ázsia. Európán kívül ott járt a legtöbbet, vonzódik az ottani kultúrához, az emberekhez.

A sors iróniája, hogy egy olyan földrész a kedvence, ahol főként halakat, tengeri herkentyűket és rizset esznek, Barna pedig semmit sem eszik, ami vízből van, sem halat, sem semmiféle tengeri herkentyűt, ráadásul a rizs sem a kedvence. Ennek ellenére Ázsiát úgy ahogy van, imádja, a 102 bejárt országból is kedvencének Thaiföldet nevezné, ahol már tizenkétszer volt, és sohasem dolgozni ment. „Thaiföld az ezerarcú mosoly országa. Én nagyon szeretem azért, mert nagyon jó a klíma, az emberek nagyon kedvesek, soha nem tudsz unatkozni, mindig találsz magadnak valami újdonságot, millió a kiaknázatlan lehetőség abban az országban. És van egy ilyen szabadságérzetem ott, hogy senki nem foglalkozik a másikkal, az lehetsz, ami vagy, nem nézik, hogy vagy felöltözve, nem kell viselkedni” – sorolja kedvenc országának előnyeit.

Fokváros, Boulders Beach, háttérben az afrikai pingvinek Fotó: Kelemen Barna archívuma

Nagy meglepetés volt számára Burma, a mai Mianmar, ahová még az utazásai legelején jutott el, és sokkolta, hogy mennyire másként élnek az emberek, hogy milyen kevésből élnek mennyire boldogan. Szinte semmijük sincs, mégis önzetlenek és barátságosak tudnak lenni. Rossz élményeiről is kérdezném a világutazót, de erről nem nagyon tud mesélni. Állítja, neki nem igazán voltak rossz tapasztalatai, még akkor sem, ha ilyen sokat utazott. Persze, vele is megtörtént, hogy lefújták a járatot, vagy sokat késett a járat, vagy mondjuk nem olyan volt a szállás, mint ahogy elképzelte, de ezeket nem tartja tragédiának.

„Ilyesmikkel számolni kell, főleg, ha az ember gyakran utazik, akkor tudja, hogy ez benne van a pakliban, és ezen mérgelődni talán a legnagyobb hülyeség. Úgysem tudsz változtatni rajta, s akkor fókuszálj inkább a jó dolgokra. Én a turistáknak is mindig ezt tanácsolom. Én azt gondolom, hogy engem a sok utazás jobb emberré változtatott.”

Leginkább olyan nehézségekről tud beszámolni, hogy Oroszországban vagy Kínában mennyire nehéz volt tájékozódni, mert nem beszélnek angolul, illetve az írásmódjuk is más.

Rio de Janeiro-t sokan a világ legveszélyesebb országának tartják. Kelemen Barna nem érezte magát veszélyben egy percig sem Fotó: Kelemen Barna archívuma

A tarantulától a krokodilig

Bár sok „veszélyes terepen” is volt, ilyen szempontból sincsenek rossz tapasztalatai. Amikor Rio De Janeiróban volt, azzal riogatták, hogy a világ legveszélyesebb városa, hasonlóképp készítették fel Fokvárosra is, de a marosvásárhelyi utazó nem érezte magát veszélyben egy percig sem. Fóbiái sincsenek, így tudott Tunéziában élni, ahol a szarvasvipera vagy a skorpió napi rendszerességgel fordult elő. Voltak izgalmas kirándulásai is ilyen szempontból:

Peruban, amikor az Amazonas környékén jártak, az idegenvezető egy vékony pálcával „csalogatta” elő a tarantulát, vagy Madagaszkáron egy anakonda lógott a feje fölött, amikor éjszakai állatlesre mentek, még olyan is volt, hogy Kenyában majdnem rálépett egy krokodil fejére.

„Izgalmas dolgokat tényleg átéltem, de konkrét veszélyt nem éreztem soha. Igaz, én nem vagyok visszafogott, de túl bevállalós sem, próbálom megtalálni a középutat.”

New York-i kilátás Fotó: Kelemen Barna archívuma

A világ másik fele még előtte áll

A 47 éves utazó áprilisban éppen a századik országként látogatta meg Panamát, utána pedig még egy Azerbajdzsán és Grúzia is „becsúszott”.

„Ez nem céltudatos volt, hogy akkor most gyűjtöm a desztinációkat, hogy hány helyre akarok eljutni. Hanem egyszerűen jött egyik a másik után, és ugye kóstolva jön meg az étvágy. Ez tény és való: most is azt mondom, hogy minél többet látsz, annál jobban rájössz, hogy nem láttál még semmit, és hogy még mindig mennyi minden van”

– fogalmazza meg. Úgy véli,

a világ 195 országából 102-t látott, elmondhatja magáról, hogy a fél világot bejárta, de a másik fele még előtte van.

A Taj Mahal előtt Fotó: Kelemen Barna archívuma

„Nekem nagy elégtétel, hogy sikerült olyan helyekre eljutni, amiről csak álmodoznak egyesek, sőt, még én is csak álmodoztam. De mindig van bennem egy kíváncsiság, hogy újat és újat akarok látni, megismerni” – vallja be. S kapásból már sorolja is, hogy látni szeretné még a Francia Polinéziát, el szeretne jutni Hawaiira, de érdekli Chile, Kolumbia és Ecuador is, több afrikai államot is kinézett magának, Namíbia, Ghána, Szenegál – látni szeretné a Viktória-vízesést, a nagy vízesésekből csak az maradt ki számára. Ruanda, Uganda is érdekli, mert látni szeretné a gorillákat úgy, ahogy vannak a természetes környezetükben. „Nincs határ, nincs ilyen kitűzött cél, hogy akkor még ötvenet, még százat, nem akarok senkinek semmit bizonyítani. Egyszerűen egyfolytában ki vagyok szomjúhozva az újra, az hajt. S ha az egészségem megengedi, akkor megyek” – zárja beszélgetésünket a világutazó.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékeltében jelent meg 2022. június 10-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport