Böjt: testi és lelki egészségünkért

D. Balázs Ildikó 2021. március 12., 20:24 utolsó módosítás: 2021. március 12., 20:25

A húsvét előtti szigorú, negyvennapos böjt időszakát éljük, az áldozathozatal, a bűnbánat és a megtisztulás időszakában vagyunk. Milyen hatással van a böjt testünkre és lelkünkre, egyáltalán hogyan viszonyul hozzá a ma embere? Böjtölünk vagy diétázunk? Milyen nagyböjthöz kapcsolódó hagyományaink vannak? A témát egy dietetikus, egy néprajzkutató és egy lelkipásztor segítségével jártuk körbe.

Böjt: testi és lelki egészségünkért
galéria
Régebben a nagyböjti időszaknak a ma tapasztaltaknál szigorúbb volt a szokásrendje Fotó: Veres Nándor

Táplálkozástudományi szempontból a böjtölés bizonyos élelmiszerektől, ételektől való önmegtartóztatást jelenti. Van, aki vallási okokból böjtöl – ilyen a nagyböjt –, van, aki fogyókúrázás céljából – például léböjt –, de vannak olyan formái is böjtölésnek, amikor vízen, kávén és teán kívül nem fogyaszt mást az illető személy.

Böjt vagy diéta?

A böjt csak vallásos alapokon nyugvó lehet, mert ha nem vallási alapon böjtöl valaki, azaz hittel és imádsággal átszőve, akkor csak diétázik – szögezi le László Rezső katolikus pap.

A böjt csak vallásos alapokon nyugvó lehet – mondja László Rezső lelkipásztor Fotó: Pinti Attila

„A böjtnek a lényege, hogy azt az Isten iránti szeretetből teszem, a lelkemet és akaratomat ezzel edzem. A böjtnek lelki hátteret ad az egyház a szentírási alapok szerint. Az ószövetségi nagyok egy-egy isteni elhívás, megbízás alkalmával gyakran böjtöltek, mikor szembesültek a böjtben saját törékenységükkel, és ügyeiket a böjtben a Mindenható, a Győztesek Győztese kezébe helyezték. Jézus maga is földi szolgálatát megelőzően böjtöl, mint elődje, Keresztelő János is. Kimegy a pusztába, ahol böjtölve és imádkozva negyven napon át az Atya akaratára hangolódik rá. Így a keresztény böjtnek is fő szerepe – minden más mellett –, hogy a testi éhség a lelki éhséggel összefonódva a magunk pusztájában találkozzon, és Istenben, a Mindenhatóban nyerjen kielégülést, betöltődést” – magyarázza a csíkcsicsói plébános, aki úgy véli, a betartott böjtökkel nem szokott az ember diétára szorulni. Ugyanis – fűzi hozzá – ha az egyház böjtjeit betartja az ember, akkor az kihat a test egészségére is, és tulajdonképpen lelki tartalommal gazdag diétáról beszélhetünk.

„Ha elődeinkhez hasonlóan a nagyböjtöt végig böjtölnénk, továbbá péntekeken, kisböjtben (adventben) megtartanánk a böjti szokásainkat, akkor a testünk is meghálálná a lélekkel átitatott »diétát, tisztító kúrát«.

A pénteki böjtök megtartása heti diétának is mondható, ha a test egészségére vonatkoztatjuk. Hetente a böjtölésünkkel egy tisztulási napot tartunk. Ugyanakkor imádkozva, Isten akaratára hangolódva akaratunk erősödik, hogy szellemi-, lelki egészségben éljünk, ahogy az a legmegfelelőbb a teljes embernek.” Nem véletlen egyébként a böjti időszak időzítése sem – véli a plébános. „A disznóvágások után, a kevés téli tevékenységet követően, míg indulnának a tavaszi munkálatok, ugyancsak szépen időzített a nagyböjti intenzív böjtölés. A nagyböjti kegyelmi időben a lelki és fizikai gyakorlatokon keresztül előkészítjük tavaszra a testet és lelket egyaránt, hogy frissen, kitisztultan foghassunk neki a tavaszi tevékenységeknek. Ezáltal a fizikai tavasz és a feltámadás, a húsvét megünneplése is új tavaszt hoz az ember testi, lelki és szellemi életébe” – magyarázza a plébános.

Szigorúbb szokásrend

Sándor Cecília néprajzkutató úgy látja, régebben a közösségi hagyományok jobban szabályozták az emberek életét, ahogyan a nagyböjti időszaknak is megvolt a szigorú szokásrendje. „Kicsit más hangsúly volt a megtartóztatáson, a lemondáson, a lelki és testi megtisztuláson és az imádságos ráhangolódáson. A nagyböjt kiemelkedő szerepét jelzik a hónapok régi megnevezései is, hiszen február és március a böjtelő és böjtmás havunk. A nagyböjti időt a farsang eltemetése és a mulatozás berekesztése vezeti be, mely közösségi esemény keretet ad a húsvéti ünnepkörnek. Ennek egyik szokáseleme volt nálunk a hétfogásos bál, amelyre a közösség minden tagja meghívást kapott. Ez már csütörtökön elkezdődött, amikor a szervezők házról-házra járva szénát, gabonát, pityókát, tojást, szalonnát gyűjtöttek, majd ezzel fizették ki a zenészeket. Hét alkalommal szerveztek bált, innen ered a megnevezése is. A kedd éjféli harangszó megszólalása után azonban semmilyen vidám mulatság nem lehetett egészen húsvétig. Úgy tartották, hogy aki ezt megszegi, az Jézus vérében táncol” – mondja.

Sándor Cecília szerint régen a böjt kezdetén még az edényeket is kilúgozták és kifőzték, melyekbe előtte húsfélét készítettek Fotó: Sandor Cecília személyes archívuma

Hamvazószerda után már nem volt zajos ünnepség, fonóba sem jártak, az asszonyok otthon szőttek, a visszafogottság pedig a mindennapi viselet színvilágában is megnyilvánult, ebben az időszakban sötétebb ruhákba öltöztek. Nagypénteken a nők kötelezően fekete kendőt kötöttek fejükre, és úgy mentek a templomba – sorolja. „A csíkszentsimoni gyűjtéseimből a 91 éves Berta néni szavait idézve »nagyböjtben az imádságoskönyv volt a családok asztalán, és a keresztútját otthon imádkozták«. Ez a lelki feltámadásra készülés egyik jelképe a hamvazás, az ószövetségi zsidók is hamuval jelölték meg fejüket a bűnbánat jeleként. A húsvéti ünnepkörben a testi és lelki tisztaság mellett a környezet, a lakások kitakarítására és rendbentartására is gondosan odafigyeltek. Sok helyen ebben a hat hétig tartó időszakban meszeltek” – fűzi hozzá a néprajzkutató.

Mértékletesség és változatosság

Bár a böjt és a különböző kúrák okozhatnak testsúlycsökkenést, semmiképp nem fogyókúrás céllal alkalmazandók, sőt, ha túlzásba visszük, akkor könnyen előidézhetünk magunknak hiányállapotokat – hívja fel a figyelmet Vitos Dorottya dietetikus. A táplálkozásszakértő szerint a böjt azon formái javallottak leginkább, amelyek nem szélsőségesek, és nem okoznak tápanyaghiányokat, egészségi problémákat, és hozzájárulnak egy jobb közérzethez. Ilyen ajánlott böjtölési forma – jegyzi meg – a környékünkön is sokak által tartott negyvennapos böjt, s bár a vallási böjtölésnek sokszor leginkább lelki, szellemi eredete van, mintsem a test „tisztítása”, mindenképp pozitív élettani hatásokkal járhat, ha helyesen alkalmazzuk.

„A katolikus egyház szigorú böjtöt hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő, amikor is a hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, illetve ezeken a napokon és a nagyböjt többi péntekjén tiltja a húsfogyasztást. Alapjában véve ezeknek a kikötéseknek semmilyen negatív élettani hatása nincsen, sőt, ilyenkor az ember jobban, könnyebbnek érezheti magát, főleg ha előtte az étkezési szokásai rendszertelenek, egészségtelenek voltak, tele nehezen emészthető, zsírosabb húsfélékkel. A napi háromszori étkezés a minimum, amit ajánlani szoktunk, de teljesen egyéni kérdés, hogy kinek hány étkezés kényelmes a nap folyamán. Azért ajánlott naponta több, nem csak egy-két és kisebb mennyiségű étkezés, hogy ne terheljük le egyszerre nagyobb mennyiségű étellel az emésztőrendszerünket, és bevigyük a számunkra szükséges kalória- és tápanyagmennyiséget” – magyarázza.

Vitos Dorottya dietetikus szerint a böjt azon formái javallottak leginkább, amelyek nem szélsőségesek Fotó: Vitos Dorottya személyes archívuma

A húsfélék fogyasztásának mérsékelése mindenképpen előnyös élettani hatásokkal járhat, viszont nem indokolt teljes mértékben kihagyni, mellőzni a táplálkozásunkból. A böjti időszakon kívül is ajánlott, hogy ne vigyük túlzásba a húsfogyasztást, ahogy mondani szokták, ne együnk „húst hússal”. A nagyböjt által előírt, a szervezetet tehermentesítő étkezési szabályok azonban hosszú távon is beilleszthetők egy kiegyensúlyozott életmódba. Heti két-három húsmentes nap egyáltalán nem jelent egészségügyi kockázatot, sőt, előnyös hatásai közé sorolhatjuk az emésztőrendszer tehermentesítését, a rostban gazdagabb, változatosabb étkezést, ami segít fenntartani a bélflóránk diverzitását, egészségét, a hasznos bélbaktériumok szaporodását. Egy egészséges bélflóra támogatja az immunrendszerünk megfelelő működését, csökkenti a gyulladásos folyamatokat, és elősegíti a megfelelő emésztést.

A csökkentett húsfogyasztás további pozitív élettani hatásai közé soroljuk a vérzsírszintek normalizálódását (pl. koleszterin), továbbá a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is kiemelten hasznos lehet az állati zsírok csökkentése az étrendben.

Köszvényes megbetegedés esetében szintén kiemelten fontos csökkenteni a húsfélék fogyasztását. Több kutatás is kiemeli a csökkentett húsfogyasztás rosszindulatú daganatok csökkentésében és kezelésében betöltött jótékony hatását, valamint az egészségben leélt életévek számának egyenes arányú növekedését a halálozási ráta csökkenésével – sorolja az előnyöket a szakember.

Hús helyett hüvelyesek

A dietetikus egyébként néhány jó tanáccsal is szolgál: böjtölés során a húst kiválóan helyettesíthetjük hüvelyesekkel – bab, borsó, lencse, csicseriborsó –, készíthetünk növényi fasírtokat, krémeket, választhatunk szójaalapú terméket, például tofut is. Ellenben felhívja figyelmet, hogy kerüljük az ultra feldolgozott „műhúsokat”, törekedjünk a teljes értékű, tápanyagdús megoldásokat választani helyettük. Ha korábban kevés zöldséget, gyümölcsöt és rostot fogyasztottunk, próbáljuk fokozatosan emelni a mennyiséget, ezzel elkerülve a kezdeti puffadást a megemelkedett rost bevitel következtében.

A puliszka tipikus böjti eledel, de nagypénteken még ebből sem szabad jóllakni Fotó: Veres Nándor

Azonban a böjtölés sem ajánlott mindenki számára – figyelmeztet a szakember. Várandósság, szoptatás időszaka alatt, gyermek-, tinédzser- és időskorban, jelentős túlsúly, elhízás, cukorbetegség, inzulinrezisztencia, evészavar, keringési megbetegedés, vesebetegség, májbetegség, daganatos megbetegedés, legyengült immunrendszer, reflux, fekély, epebetegség esetén egyáltalán nem javallott semmilyen formáját alkalmazni, követni a böjtölésnek. „Továbbá, egy helytelenül kivitelezett, restriktív, hosszú táplálékmegvonással járó kúra, böjtölés tápanyaghiányos állapotokhoz vezethet, valamint a hosszú távú kalóriamegvonás fejfájást, rossz közérzetet, energiahiányt, koncentrációs zavarokat, gyengeséget idézhet elő, és akár emésztési problémák is felüthetik a fejüket, például székrekedés. Ha ilyenkor valaki nagy mértékű fogyást tapasztal, az leginkább vizet és izomtömeget és az izmokba, májba eltárolt tartalék szénhidrát elvesztését jelenti. Lelkileg nemhogy építően, hanem rombolóan hat, növeli a stresszt, az ingerlékenységet és a depresszív hangulat kialakulását.”

Ugyanakkor azt is tanácsos figyelembe venni, hogy ha valaki az év többi részében egészségtelenül, rendszertelenül és tápanyagszegényen táplálkozik, akkor ne egyhónapnyi böjtöléssel akarja megtámogatni a szervezete működését,

inkább hosszú távon figyeljünk az egészséges életmód alapelveire. „Fogyasszunk sok friss, szezonális zöldséget, gyümölcsöt, kerüljük az erősen feldolgozott élelmiszereket, táplálkozzunk rostdúsan, mérsékeljük a húsfogyasztást, és részesítsük előnyben a teljes értékű, természetes élelmiszereket” – ajánlja Vitos Dorottya.

Cibereleves, mákos nudli, angyalbegyerő

De néhány példa erejéig térjünk vissza a régi idők böjtjeire. Régen a böjt kezdetén még az edényeket is kilúgozták és kifőzték, amelyekbe előtte húsfélét készítettek. „A nagyböjtben negyven napig húsételt, zsíros ételt nem ettek, aki még szigorúbb böjtöt tartott, az semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztott. Ezt ma is így tartjuk” – mondja Sándor Cecília. Jellemző étel volt a kendermagolajos laska, a cibereleves, a mákos nudli és angyalbegyerő, a mákos lőnye, a tojás nélküli laska, amelyet megfőztek káposztalében, majd pirított hagymát szórtak a a tetejére, illetve a forró káposztalébe morzsolt sült pityóka is gyakori böjti eledel volt. „Nagymamám nagypénteken mindig aszalt vackort vagy asztalt szilvát főzött puliszka mellé. Aznap annyit szabadott főzni, hogy a család egyszerre elfogyassza, ám jól ne lakjon. Elsőként a nagyszombati ebédnél lehetett megkóstolni a báránysült zsírját, amelybe jellemzően savanyú káposztát forgattak” – eleveníti fel.

László Rezső szavaival élve egyházi szokásaink – így a böjt is – mind embercentrikusak.

„Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy amit nem értünk, ne hülyeségnek, maradinak tartsuk, hanem járjunk utána, és megcsodálhatjuk, hogy keresztény szokásaink, gyakorlataink mennyire a javunkat és egészségünket szolgálják.”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. március 12-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport