Együtt alkotni a természettel

Péter Beáta 2019. augusztus 02., 16:23 utolsó módosítás: 2019. augusztus 05., 15:46

Művészetében többszáz éves fadarabok rejtett üzeneteit csalogatja elő, alakjai, motívumai nyomán már-már elfelejtett történetek, de mégis jól ismert világok villannak fel. Családjával együtt tudatosan a természetközeli életmódot választotta. Nem a világ elől elvonultan élnek, hanem együtt próbálnak létezni a természettel, és mindez az alkotásokon is megmutatkozik. Egy nyári délutánon Csomortáni Gál László képzőművész és családja látott vendégül.

Együtt alkotni a természettel
galéria
Idill - közel tíz éve él ebben a házban a család Fotó: Veres Nándor

Kacagva integet két maszatos gyermek a patak partján, amikor megérkezünk Csomortánba. Az udvar bejáratánál levő fák előtt a házigazda vár, érkezik a háziasszony is, karján egy kisleánnyal. A két fiúcska már tovább is szaladt, egész nap a ház körül vagy a mögötte levő domboldalon játszanak, övék a világ.

Mesés székely ház tárul elénk, amint belépünk Csomortáni Gál Lászlóék udvarára, jobb oldalt található egy kisebb épület, ez műteremként szolgál. A lakóházba lépve nyugodt, kényelmes élettér fogad, benne régi, nagyszülők által készített bútorok, kemence. Miközben Judit, László felesége bodzaszörpöt tölt, ideköltözésük történetét mesélik el.

„Ahol most lakunk, nagyapám területe volt, egy üres mező, örökség. 2010-ben készült el a ház, úgy hoztuk a faluból, ott megomlott, s itt újraépítettük. Dobos Attiláékkal elkezdtük ezt a »divatot«, hogy régi házakat építettünk újra, a tíz év alatt tizenötöt. Tíznek állandó lakói vannak. Csomortánban nyolc ilyen van, egyet felújítottunk, a többit újraépítettük. Már akkor afelé hajlottam a képzőművészetben, hogy a régi bútordarabokat használjam, és ezért voltak vonzók számomra a régi házak. Eleinte villanyáramunk sem volt, ma is csak egy napelemünk van, számlát csak a szemétszállításra kapunk” – magyarázza Laci.

Fotó: Veres Nándor

A régi házból több bútort megmentettek, amit lehetett, felújítottak. A hálószobában például olyan szekrényük is van, amely az üknagymamájáé volt. Mivel érkezésünk előtt ért haza Bukarestből, elmondja, ilyenkor újra tudja értékelni, hogy milyen itt élni. Talán van, aki számára unalmasnak tűnhet, de egyáltalán nem az, három gyerek mellett ott van még a ház körüli munka, az állatok ellátása, ráadásul az alkotás.

„Nem unatkozunk. Ami a sok között az előnye, hogy jó levegő van, a gyermekek mindig az udvaron tudnak játszani, itt van a patak, akkor mennek ki, amikor akarnak – minden lehetőségük megvan arra, hogy szép gyerekkoruk legyen.

Télen itt hidegebb van, mint a falu más részein, mert a mező szélén vagyunk, de szeretjük. Egészen más itt a tél, mint a városban, a gyermek ott szánkózik, sízik, ahol akar.”

Tej, tojás, hús, zöldség kikerül a ház körül Fotó: Veres Nándor

Kezdetben bivalyt is tartottak, jelenleg hat kecskéjük van, ezek megfelelően ellátják őket tejjel, tyúkokat is tartanak, és nyulaik is voltak, amíg a medve el nem „szállította”. „Az alapvető élelmiszereink megvannak – tej, tojás, hús van, és veteményes is. Ha valami nagy probléma történne, nekünk nem kéne éheznünk, üzlet nélkül meglennénk” – véli a házigazda. Sem ő, sem Judit egy percig sem gondolt arra, hogy beköltözzenek a városba. És bár lett volna lehetősége Nagyváradon maradni az egyetemen mint asszisztens, mindig az volt a gondolata, hogy hazajön.

Focista vagy képzőművész

Beszélgetésünk során a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas képzőművészéről kiderül, már óvodás korában felfigyeltek arra, hogy különleges tehetsége van a rajzoláshoz. „Az óvó néni velem rajzoltatta a szemléltetni valókat, jobban tudtam állatokat rajzolni, mint ő. Aztán egész gyerekkoromban rajzoltam, majd pedagógia szakra felvételiztem Kézdivásárhelyre, de nem sikerült. Ősszel aztán, hogy ne maradjak itthon, mentem a művészeti iskolába Csíkszeredába, és ott ragadtam. Véletlenek nincsenek, nem véletlen, hogy nem sikerült a pedagógia.”

De nem csak a képzőművészet, a sport is közel állt és áll a mai napig hozzá, mert köztudottan lelkes jégkorongszurkoló. Diákként egy kis ideig jégkorongozott és focizott is.

A labdarúgás azért maradt ki az életéből, mert a művészeti iskolában a délelőtti elméleti órák után délután szakórákra kellett járnia, így választania kellett: focista lesz vagy képzőművész.

„Családi gyökerei is vannak ennek: egyrészt édesapám síugró volt, másrészt, emlékszem, ’86-ban, amikor nem lehetett otthon követni a foci vb-t a tévében, édesapámékkal jártam ki az erdőre meccset nézni. Szintén vele mentem már hatéves koromban jégkorongmérkőzésre, és azóta járok. Amikor nem volt buszjárat, gyalog mentünk a legnagyobb hidegben is hat kilométert. Hárman vagyunk fiútestvérek, ez az életünk része volt. Annyira fanatikusak voltunk, hogy Bukarestbe is bementünk olyan időkben, amikor a jégkorongozókat is megverték. A minap láttam egy felvételt, hogy a piros-fekete székely zászlót ott lóbálom a hatezres tömegben. A mai eszemmel kétszer meggondolnám” – emlékszik vissza nevetve.

Nyári konyhából lett műterem

A nagyváradi egyetemi évek után hazatérve ismerkedett meg Beczásy Antal festőművésszel Csomortánban. „Ő volt, aki szabadúszóvá tett, ő biztatott. Karizmatikus ember volt. Annyira megmakacsoltam magam, hogy akármilyen helyzet volt, nem mentem el semmilyen munkára. Két évig úgy dolgoztam, úgy festettem, hogy nem érdekelt semmi, hogy mi fog történni. A szüleim egy kicsit nehezteltek, de ez volt” – magyarázza Csomortáni Gál László, miközben átmegyünk megtekinteni a műtermét. Ezt a házat Csíkmindszenten bontották le, onnan hozták ide, majd kicsit átalakították. Korábban nyári konyhaként szolgált, mert Lacinak akkoriban volt némi alkotói szünete, inkább az állatokkal, a ház körüli teendőkkel volt elfoglalva, kenyeret sütöttek, kecskesajtot készítettek.

A kora reggel és késő este a legalkalmasabb számára az alkotáshoz Fotó: Veres Nándor

A műteremben legalább két kiállításra való alkotás sorakozik, leginkább kora reggel és késő este dolgozik itt – ekkor van a legnagyobb csend. „Már öt órakor felkelek, amikor kezd derengeni. Mire a család felkel, addigra már az állatokat elrendeztem, még a műteremben is dolgoztam. Napközben zajlik az élet, estére magányosabbá teszem magam – olvasok vagy dolgozom. Reggel pedig hasonlóan.

Egészen más az, amikor felkelsz és egy napfelkeltét végignézel. Olyan, mintha megelőznél egy napot. Még nagy csend van, és olyan hangulata a környezetnek, hogy lehet meditálni.”
A búza meséje

Azt szereti, ha egy kiállításon nemcsak összevissza teszi fel a falra az alkotásait, hanem van egy vezérvonal, tematika. És bár az utóbbi években Európa-szerte voltak kiállításai, Csíkszeredában nyolc évet kellett várni erre. „Ez egy idő után már szappanoperának számított, főleg télen, hokiszezonban a meccsek alatt naponta legalább öt ember kérdezte meg, hogy miért nem rendezek kiállítást Csíkban. Magyaráztam, hogy ahová nem hívnak, én ott nem jelenek meg. Aztán meglepetésszerűen jött, mert két héttel a kiállítás előtt szóltak, hogy éppen itt az ideje. A készülés is érdekes volt, bejöttem a műterembe, s nézelődtem, hogy mi az, ami tudat alatt foglalkoztat tíz évre errefelé. Rájöttem, hogy a föld, a termés, észrevettem, hogy a búza, az aratás, a mezei munkálatok évek óta foglalkoztatnak. Ebből összeraktam egy anyagot, amit kiegészítettem az utolsó héten festett hat nagyméretű képpel” – avat be. A búza meséje című kiállítása jelenleg Gyergyószentmiklóson látható.

Régi falemezeken, bútordarabokon, tekenőkben megelevenedő képek Fotó: Veres Nándor

Csomortáni Gál László több száz éves falemezekből csalogatja elő rejtett üzeneteiket. Elárulja: egy-egy alkotás előtt sokat gondolkodik, de amikor szembekerül a fával, rájön, hogy hiába volt.

„Az egódat legyőzi a fa, alkalmazkodsz a fához, ő dönti el teljesen, hogy mi lesz tovább. Téma mindig mozog a fejemben, de amikor leülök az anyag elé, az a meghatározó.

Nem is akarok erőszakos lenni, hogy én döntsem el a fának az eredetét. S olyan szépek, hogy nincs annak logikája, hogy én elrontsam. Megerőszakolni lehet csak azt az anyagot, ha én egoista vagyok.”

A megfelelő faanyagot nem nagyon kell keresgélnie, sokan tudják, hogy felhasználja a régi, kidobott bútorokat, és inkább odaajándékozzák neki. Néha használ „új” fát, deszkát, ezeket, ahol érzi, hogy kéri a fa, égeti. De olyan deszka nem nagyon került még a kezébe, hogy alkosson rá, amelyik ne lenne a születésétől kezdve legalább százéves.

Szent László legendái 

Az utóbbi időben Svédországban, Dániában és Norvégiában is voltak kiállításai, ahol bár többet használják az építkezésben a fát, mint akár mi, a képzőművészetükben nem jelenik meg. „Ők valójában azért szimpatizálnak, mert én mutatom meg azt, amit nekik kellene használniuk. Gyönyörű, két-háromszáz éves épületeik vannak, a templomaik ezerévesek. Kutatom és hasonlítgatom is: a motívumvilágunk a norvégokéval nagyon hasonló, szinte méretarányosan ugyanaz. A motívumok esetében ahhoz ragaszkodom az utóbbi időben, hogy a környezetemből legyenek, ne idegenek. Most a búza meséjét lezártam, kicsit levegőt kell vennem. Egy Szent László-sorozaton gondolkodom, a módját és a hogyanját majd meghatározza a fa” – mondja, miközben a nagyapja által készített kisszéken ülve legutóbbi munkáit is megmutatja.

Megélni, nem őrizni

Az MMA elismerését kiérdemelt alkotót gyakran hívják Budapestre is kiállítani, legutóbb Jankovics Marcell méltatta munkásságát. „Végre hallottam egy olyan mondatot, ami nekem fontos volt.

Jankovics Marcell azt mondta a munkák kapcsán, hogy hiteles embertől kapjuk. Jó volt ezt tőle hallani. Mert annak idején kaptam vádaskodásokat is, hogy játszom itt a népiest.

De ha én ebben a környezetben élek, akkor mit kellene csinálnom? Kalifornia-sasos dzsekiben blokkot rajzolni? Ez van a környezetemben, ebben élek, nincs mit fessek mást. Szoktam hallani, hogy mi hagyományőrzők vagyunk. De miért kell őrizni? A hagyományt, ha nem éled, őrizni semmi értelme. Őrizze a múzeum. Én egy olyan lájbiban járok, amelyen az én világomból is van egy-két motívum. Ha én tudó akarok lenni, akkor bagoly van a hátamon, legyen meg az én jogom, hogy azt feltehessem. Nem kötelező lemásolnom azt, amit kétszáz évvel ezelőtt használt valaki. Én nem ő vagyok, egészen más ember vagyok” – osztja meg velünk gondolatait a „hagyományőrzésről”. Judit időközben az általa nemezelt lájbit is megmutatja. Nem csak ruhadarabokat, a gyermekeknek is készít nemezállatkákat – mondja. A nagyobbik fiú, Gergő ősszel iskolába megy, hétéves, Matyika ötéves, óvodás, Rózsa pedig óvodás lesz, most hároméves. Rózsát otthon szülte, mert nyugodt körülmények között szerette volna a világra hozni.

Fotó: Veres Nándor

Látogatásunk végén az állatokat is megtekintjük. A ház mögötti pajtában kecskéket tartanak, az udvaron tyúkok kapirgálnak. A fiúk bújócskát játszanak, alig tudjuk előcsalogatni Matyit kedvenc búvóhelyéről, a ház mögötti bokrokból a közös fotózáshoz.

És ahogy elnézem őket a tornác lépcsőjén ülve, megértem, mitől is tud erős és hiteles lenni Csomortáni Gál László művészete. Benne van ebben a képben az otthon, az alkotás, a boldogság és a család, a reggel és az este, ég és föld, a múlt és a jövő.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2019. augusztus 2-án.
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport