Nők a hadseregben: édesanyák, feleségek, katonák

D. Balázs Ildikó 2022. március 04., 18:13 utolsó módosítás: 2022. március 04., 19:03

Ide egy kis ajakrúzs, oda egy parányi púder, frizuraigazítás, még egy utolsó pillantás a tükörbe, hogy a jól áll-e a barettsapka, a zubbony, és jöhet a fotózás. A hadseregben szolgáló nőkkel beszélgettünk arról, hogy mennyire nehéz helytállni ebben az igen férfiasnak számító világban, áldozatokkal jár-e a katonai karrier, és egyáltalán mi vonzotta őket erre a pályára.

Nők a hadseregben: édesanyák, feleségek, katonák
galéria
„Ha egy nő nagyon akar valamit, akkor azt el is éri” Fotó: Veres Nándor

Nők. Édesanyák. Feleségek. Van köztük főtörzsőrmester, közkatona, hadnagy, tizedes. Csinosak, diszkréten sminkeltek, jól mutatnak az egyenruhában. Elkötelezettek hivatásuk iránt. A csíkszeredai, Virgil Bădulescu tábornok nevét viselő 61. Hegyivadász Dandár kötelékében mintegy száz nő szolgál, a közelgő nők nemzetközi napja apropóján is közülük néggyel beszélgettünk.

„Mi, nők nagyon erősek vagyunk”

Monica Stoica törzsőrmester a Tatros völgyében, a Bákó megyei Kománfalván született. Csíkszeredában 2007-től él, a hadseregnél pedig 2009-től dolgozik, első állomáshelye Sepsiszentgyörgy volt, majd a hargitai megyeszékhelyre helyezték. Hogy miért is választotta a katonai karriert? Talán maga sem tudja pontosan – mondja nevetve. „Azt hiszem, valahol a tudat alatt érlelődött az bennem, hogy a katonaságot válasszam. Végül is ennek így kellett történnie, hiszen a családunkból senki sem szolgál a hadseregnél. Nagyon szeretem azt, amit csinálok, de nem mondhatom, hogy örök életemben arra vágytam, hogy katona legyek” – magyarázza. Már több mint tíz esztendeje tartozik a katonaság kötelékébe, de egy percig sem bánta meg e döntését. Igazából jogász végzettsége van – fűzi hozzá –, az egyetem elvégzése után adódott egy olyan lehetőség, amit kár lett volna kihagynia. „Most itt vagyok, és nagyon elégedett vagyok a munkámmal.”

Stoica Monica Fotó: Veres Nándor

A katonai egységen belül mindenkinek megvan a feladata, mindannyian tudják, mi a dolguk – hangsúlyozzák beszélgetőpartnereim, miközben mosolyogva szabadkoznak, nem árulhatnak el konkrétumokat feladatkörükről. A 38 éves Monica egy 15 és egy 8 éves gyermek édesanyja, férje is a hadseregnél dolgozik, de azt gyorsan leszögezi, korántsem ezért választotta a katonai hivatást, igaz, már férjezett volt, amikor e mellett döntött.

„Tizenkét évvel ezelőtt még kevés nő szolgált a hadseregben, tulajdonképpen akkor kezdődött a nyitás a nők felé. De soha nem szembesültem semmilyen problémával csak azért, mert én nő vagyok, sőt azt is mondhatom, hogy nőként nagyra értékelnek.

És amikor a munkahelyeden értékelnek, akkor jó helyen vagy. Nagyon szívélyesen fogadtak, és hamar befogadtak. Mi a hadseregnél nagyon összetartók vagyunk, jól egyezünk, és sosem szült konfliktust az, hogy valaki nő vagy férfi. Én itt nagyon szeretem, hanem már továbbálltam volna, hiszen azt vallom, a legfontosabb az életben, hogy szeresd azt, amivel foglalkozol” – hangsúlyozza.

Mint megjegyzi, bizony a katonai karrier szigorú szabályokkal és olykor lemondásokkal is jár. Megtörténik – fűzi hozzá –, hogy az ünnepeket a családtól távol kell tölteni, de ha ezt elfogadja az ember, ha képes áldozatot hozni munkája érdekében, akkor „katonának teremtették”. „Nem mondhatom, hogy könnyebb helyzetben vagyok, mert a férjemnek is katonai karrierje van. Nem, sőt, hiszen alkalomadtán mindkettőnknek áldozatot kell hoznunk a munkánk érdekében, de ilyenkor nagy segítségünkre vannak a nagyszülők, akik vigyáznak a gyerekekre” – magyarázza.

S ha már a gyerekekre terelődött a beszélgetés, arra is kíváncsi voltam, hogy miként tudja összeegyeztetni a családi életet, a gyermeknevelést a karrierrel egy törzsőrmester.

„Mi, nők nagyon erősek vagyunk, és mindig megtaláljuk magunkban azt a belső erőt, energiát, amelynek köszönhetően egyszerre több dologgal is tudunk foglalkozni.

Persze néha nehéz, de ha szereted a munkádat, a nehézség eltörpül. A gyerekeink nagyon büszkék ránk, az hogy ők majd a nyomdokainkba lépnek-e vagy sem, kiderül” – mondja.

Maga is érzékeli, hogy ma már nem lepődik meg senki, ha egyenruhást lát, azon meg végkép nem csodálkoznak az emberek, ha katonanőkkel találkoznak, hiszen a televízióban vagy az utcán látott katonai parádékon megszokták a nők látványát is. „Az évek során mi, nők nagyon sok akadályt le tudtunk küzdeni, s az, hogy bekerültünk egy olyan világba, amelyet többnyire a férfiak uraltak, sok mindent elárul rólunk, nőkről. Azt hiszem elég erősek vagyunk ahhoz, hogy bármit megtegyünk. Ha meg valaki elég erősen szereti a hazáját, mert bizony ez is fontos, és bizonyos élethelyzetekben áldozatokat is képes hozni a munkájáért, akkor nyugodt szívvel választhatja a katonai karriert” – mondja mosolyogva.

„Egy nőnek nincs keresnivalója a katonaságban”

Öt éve dolgozik a rendszerben Florina Cîrjescu , aki alig egy hónappal a sikeres érettségi után jelentkezett a katonasághoz. A csíkszeredai születésű nő Râmnicu Vâlcean végezte el a négyhónapos alapképzést.

„Nekem nagyon tetszett a katonai egyenruha, na meg persze az is, hogy sok nőt is láttam a katonaságban. Azt mondtam, ha ők bejutottak, akkor én miért ne juthatnék be. Személyesen közülük senkit sem ismertem, a családomban sem volt senkinek katonai karrierje.

Kezdetben a szüleim nem támogattak ebben, azt mondták, nem nekem való, egy nőnek nincs keresnivalója a katonaságban, nem fog sikerülni, de bebizonyítottam nekik, hogy igenis sikerülni fog, és helyt tudok állni. Nagyon szeretem itt” – mondja lelkesen a 25 éves tizedes.

Cîrjescu Florina Fotó: Veres Nándor

Férje főhadnagy, őt már a hadseregnél ismerte meg, egy két és fél éves kislány szülei, és van egy igen szigorú szabályuk, amelyet mindketten maradéktalanul betartanak:

a munkahelyi kérdések a munkahelyen maradnak, a család család marad.

„A munkahelyen mindenki végzi a saját feladatát, megtörténik, hogy találkozunk a szünetekben, vagy együtt érkezünk, s együtt megyünk haza. Ha meghúzod a határokat, és betartod a közösen hozott szabályokat, akkor a családi életed is kiegyensúlyozott lehet. Én nagyon büszke vagyok magamra, volt egy álmom, és azt önerőből elértem. Szeretnék előrelépni a ranglétrán, van erre lehetőség, ha továbbtanulok.” 

Nevetve mondja, most már a szülei is belenyugodtak a döntésébe, büszkék is rá. „Egy szavam sem lehet a férfikollégákra, nem tesznek különbséget köztünk, ha valakin észreveszik, hogy segítségre van szüksége, azonnal segítenek, de ugyanakkor sokszor dicsérnek is, amitől magabiztosabb lettem. Egymástól is sokat tanulunk.”

Aki nyolc testvérének mutat példát

Alina Jitaru közkatona a Csíkszeredához közeli Balánbányán született, férje is a hadsereg kötelékében dolgozik. Érdekes az ő története, már ami a katonai hivatás választását illeti. „Egy alkalommal részt vettem a hadsereg által szervezett Nyitott kapuk rendezvényen Csíkszeredában, és nagyon tetszett az, amit akkor láttam.

Tetszettek az egyenruhás nők, és úgy éreztem, ha nekik sikerült ide bejutni, nekem is sikerülni fog. Így próbáltam meg én is”

– meséli az alig két évvel ezelőtt történteket.  „Rád jól emlékszem, téged láttalak, és amit láttam, az nagyon tetszett” – mondja a mellette ülő kolléganő felé fordulva, aki láthatóan meglepődik ezen, hiszen mindmáig fogalma sem volt arról, hogy milyen hatással volt néhány éve Alinára.

Jitaru Alina Fotó: Veres Nándor

A döntést követően az akkor a harmincas évei elején járó nő Segesváron vett részt a négyhónapos alapképzésen, majd ezt követően egy évet a segesvári katonai alakulatnál teljesített szolgálatot, végül visszatért Csíkszeredába. Hogy támogatja-e családja? Amíg ő egy évet volt a segesvári szolgálatban, addig férje gondoskodott idehaza a most kilencéves gyermekükről. „Ez is egy olyan áldozat, amit a rendszer megkövetelt tőlünk” – jegyzi meg. Büszke az eredményeire, arra, hogy nyolc testvérének példát mutat. A bajtársias szellem az, ami számára meghatározó a hadseregben, nagyra értékeli a férfi kollégák segítőkészségét, de azt is, „ha valamiben mi, nők segíthetünk, azt is elfogadják”.

„Testvéreim közül én vagyok a legnagyobb, és hogy lány létemre a katonai hivatást választottam, édesapám nagyon büszke rám. Még van egy testvérem, aki fontolgatja, hogy a nyomdokaimba lép, ha így dönt, én mindenben a segítségére leszek, mondtam is neki, hogy még a fizikai felkészülésben is segítek, mert nem könnyű ide bejutni.

Szigorú egészségügyi-, fizikai- és pszichológiai alkalmassági vizsga van, fontos az állóképesség, kell azért egy kis izom ide, oda. S a későbbiekben sem hagyhatjuk el magunkat, fontos a napi edzés, mert periodikus alkalmassági felmérések vannak. Azért nyomjuk a mellső fekvőtámaszokat”

– mondja nevetve.

„Nehéz volt, de megérte”

„Egészen tizenkettedik osztályig én egyáltalán nem akartam katona lenni. Akkor azonban a fiútestvérem felvételt nyert a hadsereghez, és nagyon sokat panaszkodott édesanyánknak, hogy milyen nehéz. Az utolsó száz méteren döntöttem el, hogy én is ezt a hivatást választom, csakhogy bebizonyíthassam neki, hogy nem is olyan nehéz. Az erőnléti része nem volt nehéz, a sportprogramokat maximálisan teljesítettem, hiszen kislánykorom óta sportolok, de a négyhónapos képzés első időszakában nagyon nehezek voltak a programok, a hajnali ébresztők. Na de manapság már mi könnyű? Ha azzal foglalkozol, amit szeretsz, végül nem a nehézségekre fogsz emlékezni. Lassan megszokod a fizikai erőnléti programokat, a szigorú szabályokat. Én is megszoktam, és most már azt mondom, hogy megérte” – mondja a Bákó megyei Ágas településről származó Roxana Matei főtörzsőrmester. És mivel a családból ő már másodikként választotta ezt az utat, szülei is maximálisan támogatták döntésében.

Matei Roxana Fotó: Veres Nándor

Rend, fegyelem, pontosság és kölcsönös tisztelet – számára ebben rejlik a hadsereg varázsa.

Az ő férje nem dolgozik a katonaság kötelékében, de maximálisan támogatja. Mit is tehetne mást? Hiszen már katonaként ismerkedtek meg – árulja el. Bár egy kívülálló számára lehet, hogy szigorúnak tűnnek bizonyos szabályok, azok azért betarthatók – jegyzi meg. S ha már nőkkel beszélgetek, megtudom, hogy sminkelhetnek ugyan, de csak diszkréten, nem használhatnak harsány színeket, a hosszú hajat kötelező módon copfba kell kötni, de viselhetnek gyűrűt és fülbevalót is. „Egy nőnek ápoltnak kell lennie” – fűzi hozzá cinkos mosollyal.

„Itt nincs különbség férfi és nő között. Mindannyian bajtársak vagyunk, és azon segítünk, akinek szüksége van rá. A katonák is emberek. Ha azt vesszük, a nőknek talán mindig kicsit nehezebb az élet minden területén, de ha egy nő nagyon akar valamit, akkor azt el is éri”

– mondja határozottan.

A csíkszeredai, Virgil Bădulescu tábornok nevét viselő 61. Hegyivadász Dandár kötelékében mintegy száz nő szolgál Fotó: Veres Nándor

S mint szavaikból kiderült, bár a mindennapokban is figyelnek rájuk férfikollégáik, március 8-án, nőnapon még nagyobb odafigyelésben van részük. „Hogyne ünnepelnénk, minden márciusban megünneplik a nőket, és ez nagyon jól esik” – mondják nevetve.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2022. március 4-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.