Nők a hadseregben: édesanyák, feleségek, katonák

D. Balázs Ildikó 2022. március 04., 18:13 utolsó módosítás: 2022. március 04., 19:03

Ide egy kis ajakrúzs, oda egy parányi púder, frizuraigazítás, még egy utolsó pillantás a tükörbe, hogy a jól áll-e a barettsapka, a zubbony, és jöhet a fotózás. A hadseregben szolgáló nőkkel beszélgettünk arról, hogy mennyire nehéz helytállni ebben az igen férfiasnak számító világban, áldozatokkal jár-e a katonai karrier, és egyáltalán mi vonzotta őket erre a pályára.

Nők a hadseregben: édesanyák, feleségek, katonák
galéria
„Ha egy nő nagyon akar valamit, akkor azt el is éri” Fotó: Veres Nándor

Nők. Édesanyák. Feleségek. Van köztük főtörzsőrmester, közkatona, hadnagy, tizedes. Csinosak, diszkréten sminkeltek, jól mutatnak az egyenruhában. Elkötelezettek hivatásuk iránt. A csíkszeredai, Virgil Bădulescu tábornok nevét viselő 61. Hegyivadász Dandár kötelékében mintegy száz nő szolgál, a közelgő nők nemzetközi napja apropóján is közülük néggyel beszélgettünk.

„Mi, nők nagyon erősek vagyunk”

Monica Stoica törzsőrmester a Tatros völgyében, a Bákó megyei Kománfalván született. Csíkszeredában 2007-től él, a hadseregnél pedig 2009-től dolgozik, első állomáshelye Sepsiszentgyörgy volt, majd a hargitai megyeszékhelyre helyezték. Hogy miért is választotta a katonai karriert? Talán maga sem tudja pontosan – mondja nevetve. „Azt hiszem, valahol a tudat alatt érlelődött az bennem, hogy a katonaságot válasszam. Végül is ennek így kellett történnie, hiszen a családunkból senki sem szolgál a hadseregnél. Nagyon szeretem azt, amit csinálok, de nem mondhatom, hogy örök életemben arra vágytam, hogy katona legyek” – magyarázza. Már több mint tíz esztendeje tartozik a katonaság kötelékébe, de egy percig sem bánta meg e döntését. Igazából jogász végzettsége van – fűzi hozzá –, az egyetem elvégzése után adódott egy olyan lehetőség, amit kár lett volna kihagynia. „Most itt vagyok, és nagyon elégedett vagyok a munkámmal.”

Stoica Monica Fotó: Veres Nándor

A katonai egységen belül mindenkinek megvan a feladata, mindannyian tudják, mi a dolguk – hangsúlyozzák beszélgetőpartnereim, miközben mosolyogva szabadkoznak, nem árulhatnak el konkrétumokat feladatkörükről. A 38 éves Monica egy 15 és egy 8 éves gyermek édesanyja, férje is a hadseregnél dolgozik, de azt gyorsan leszögezi, korántsem ezért választotta a katonai hivatást, igaz, már férjezett volt, amikor e mellett döntött.

„Tizenkét évvel ezelőtt még kevés nő szolgált a hadseregben, tulajdonképpen akkor kezdődött a nyitás a nők felé. De soha nem szembesültem semmilyen problémával csak azért, mert én nő vagyok, sőt azt is mondhatom, hogy nőként nagyra értékelnek.

És amikor a munkahelyeden értékelnek, akkor jó helyen vagy. Nagyon szívélyesen fogadtak, és hamar befogadtak. Mi a hadseregnél nagyon összetartók vagyunk, jól egyezünk, és sosem szült konfliktust az, hogy valaki nő vagy férfi. Én itt nagyon szeretem, hanem már továbbálltam volna, hiszen azt vallom, a legfontosabb az életben, hogy szeresd azt, amivel foglalkozol” – hangsúlyozza.

Mint megjegyzi, bizony a katonai karrier szigorú szabályokkal és olykor lemondásokkal is jár. Megtörténik – fűzi hozzá –, hogy az ünnepeket a családtól távol kell tölteni, de ha ezt elfogadja az ember, ha képes áldozatot hozni munkája érdekében, akkor „katonának teremtették”. „Nem mondhatom, hogy könnyebb helyzetben vagyok, mert a férjemnek is katonai karrierje van. Nem, sőt, hiszen alkalomadtán mindkettőnknek áldozatot kell hoznunk a munkánk érdekében, de ilyenkor nagy segítségünkre vannak a nagyszülők, akik vigyáznak a gyerekekre” – magyarázza.

S ha már a gyerekekre terelődött a beszélgetés, arra is kíváncsi voltam, hogy miként tudja összeegyeztetni a családi életet, a gyermeknevelést a karrierrel egy törzsőrmester.

„Mi, nők nagyon erősek vagyunk, és mindig megtaláljuk magunkban azt a belső erőt, energiát, amelynek köszönhetően egyszerre több dologgal is tudunk foglalkozni.

Persze néha nehéz, de ha szereted a munkádat, a nehézség eltörpül. A gyerekeink nagyon büszkék ránk, az hogy ők majd a nyomdokainkba lépnek-e vagy sem, kiderül” – mondja.

Maga is érzékeli, hogy ma már nem lepődik meg senki, ha egyenruhást lát, azon meg végkép nem csodálkoznak az emberek, ha katonanőkkel találkoznak, hiszen a televízióban vagy az utcán látott katonai parádékon megszokták a nők látványát is. „Az évek során mi, nők nagyon sok akadályt le tudtunk küzdeni, s az, hogy bekerültünk egy olyan világba, amelyet többnyire a férfiak uraltak, sok mindent elárul rólunk, nőkről. Azt hiszem elég erősek vagyunk ahhoz, hogy bármit megtegyünk. Ha meg valaki elég erősen szereti a hazáját, mert bizony ez is fontos, és bizonyos élethelyzetekben áldozatokat is képes hozni a munkájáért, akkor nyugodt szívvel választhatja a katonai karriert” – mondja mosolyogva.

„Egy nőnek nincs keresnivalója a katonaságban”

Öt éve dolgozik a rendszerben Florina Cîrjescu , aki alig egy hónappal a sikeres érettségi után jelentkezett a katonasághoz. A csíkszeredai születésű nő Râmnicu Vâlcean végezte el a négyhónapos alapképzést.

„Nekem nagyon tetszett a katonai egyenruha, na meg persze az is, hogy sok nőt is láttam a katonaságban. Azt mondtam, ha ők bejutottak, akkor én miért ne juthatnék be. Személyesen közülük senkit sem ismertem, a családomban sem volt senkinek katonai karrierje.

Kezdetben a szüleim nem támogattak ebben, azt mondták, nem nekem való, egy nőnek nincs keresnivalója a katonaságban, nem fog sikerülni, de bebizonyítottam nekik, hogy igenis sikerülni fog, és helyt tudok állni. Nagyon szeretem itt” – mondja lelkesen a 25 éves tizedes.

Cîrjescu Florina Fotó: Veres Nándor

Férje főhadnagy, őt már a hadseregnél ismerte meg, egy két és fél éves kislány szülei, és van egy igen szigorú szabályuk, amelyet mindketten maradéktalanul betartanak:

a munkahelyi kérdések a munkahelyen maradnak, a család család marad.

„A munkahelyen mindenki végzi a saját feladatát, megtörténik, hogy találkozunk a szünetekben, vagy együtt érkezünk, s együtt megyünk haza. Ha meghúzod a határokat, és betartod a közösen hozott szabályokat, akkor a családi életed is kiegyensúlyozott lehet. Én nagyon büszke vagyok magamra, volt egy álmom, és azt önerőből elértem. Szeretnék előrelépni a ranglétrán, van erre lehetőség, ha továbbtanulok.” 

Nevetve mondja, most már a szülei is belenyugodtak a döntésébe, büszkék is rá. „Egy szavam sem lehet a férfikollégákra, nem tesznek különbséget köztünk, ha valakin észreveszik, hogy segítségre van szüksége, azonnal segítenek, de ugyanakkor sokszor dicsérnek is, amitől magabiztosabb lettem. Egymástól is sokat tanulunk.”

Aki nyolc testvérének mutat példát

Alina Jitaru közkatona a Csíkszeredához közeli Balánbányán született, férje is a hadsereg kötelékében dolgozik. Érdekes az ő története, már ami a katonai hivatás választását illeti. „Egy alkalommal részt vettem a hadsereg által szervezett Nyitott kapuk rendezvényen Csíkszeredában, és nagyon tetszett az, amit akkor láttam.

Tetszettek az egyenruhás nők, és úgy éreztem, ha nekik sikerült ide bejutni, nekem is sikerülni fog. Így próbáltam meg én is”

– meséli az alig két évvel ezelőtt történteket.  „Rád jól emlékszem, téged láttalak, és amit láttam, az nagyon tetszett” – mondja a mellette ülő kolléganő felé fordulva, aki láthatóan meglepődik ezen, hiszen mindmáig fogalma sem volt arról, hogy milyen hatással volt néhány éve Alinára.

Jitaru Alina Fotó: Veres Nándor

A döntést követően az akkor a harmincas évei elején járó nő Segesváron vett részt a négyhónapos alapképzésen, majd ezt követően egy évet a segesvári katonai alakulatnál teljesített szolgálatot, végül visszatért Csíkszeredába. Hogy támogatja-e családja? Amíg ő egy évet volt a segesvári szolgálatban, addig férje gondoskodott idehaza a most kilencéves gyermekükről. „Ez is egy olyan áldozat, amit a rendszer megkövetelt tőlünk” – jegyzi meg. Büszke az eredményeire, arra, hogy nyolc testvérének példát mutat. A bajtársias szellem az, ami számára meghatározó a hadseregben, nagyra értékeli a férfi kollégák segítőkészségét, de azt is, „ha valamiben mi, nők segíthetünk, azt is elfogadják”.

„Testvéreim közül én vagyok a legnagyobb, és hogy lány létemre a katonai hivatást választottam, édesapám nagyon büszke rám. Még van egy testvérem, aki fontolgatja, hogy a nyomdokaimba lép, ha így dönt, én mindenben a segítségére leszek, mondtam is neki, hogy még a fizikai felkészülésben is segítek, mert nem könnyű ide bejutni.

Szigorú egészségügyi-, fizikai- és pszichológiai alkalmassági vizsga van, fontos az állóképesség, kell azért egy kis izom ide, oda. S a későbbiekben sem hagyhatjuk el magunkat, fontos a napi edzés, mert periodikus alkalmassági felmérések vannak. Azért nyomjuk a mellső fekvőtámaszokat”

– mondja nevetve.

„Nehéz volt, de megérte”

„Egészen tizenkettedik osztályig én egyáltalán nem akartam katona lenni. Akkor azonban a fiútestvérem felvételt nyert a hadsereghez, és nagyon sokat panaszkodott édesanyánknak, hogy milyen nehéz. Az utolsó száz méteren döntöttem el, hogy én is ezt a hivatást választom, csakhogy bebizonyíthassam neki, hogy nem is olyan nehéz. Az erőnléti része nem volt nehéz, a sportprogramokat maximálisan teljesítettem, hiszen kislánykorom óta sportolok, de a négyhónapos képzés első időszakában nagyon nehezek voltak a programok, a hajnali ébresztők. Na de manapság már mi könnyű? Ha azzal foglalkozol, amit szeretsz, végül nem a nehézségekre fogsz emlékezni. Lassan megszokod a fizikai erőnléti programokat, a szigorú szabályokat. Én is megszoktam, és most már azt mondom, hogy megérte” – mondja a Bákó megyei Ágas településről származó Roxana Matei főtörzsőrmester. És mivel a családból ő már másodikként választotta ezt az utat, szülei is maximálisan támogatták döntésében.

Matei Roxana Fotó: Veres Nándor

Rend, fegyelem, pontosság és kölcsönös tisztelet – számára ebben rejlik a hadsereg varázsa.

Az ő férje nem dolgozik a katonaság kötelékében, de maximálisan támogatja. Mit is tehetne mást? Hiszen már katonaként ismerkedtek meg – árulja el. Bár egy kívülálló számára lehet, hogy szigorúnak tűnnek bizonyos szabályok, azok azért betarthatók – jegyzi meg. S ha már nőkkel beszélgetek, megtudom, hogy sminkelhetnek ugyan, de csak diszkréten, nem használhatnak harsány színeket, a hosszú hajat kötelező módon copfba kell kötni, de viselhetnek gyűrűt és fülbevalót is. „Egy nőnek ápoltnak kell lennie” – fűzi hozzá cinkos mosollyal.

„Itt nincs különbség férfi és nő között. Mindannyian bajtársak vagyunk, és azon segítünk, akinek szüksége van rá. A katonák is emberek. Ha azt vesszük, a nőknek talán mindig kicsit nehezebb az élet minden területén, de ha egy nő nagyon akar valamit, akkor azt el is éri”

– mondja határozottan.

A csíkszeredai, Virgil Bădulescu tábornok nevét viselő 61. Hegyivadász Dandár kötelékében mintegy száz nő szolgál Fotó: Veres Nándor

S mint szavaikból kiderült, bár a mindennapokban is figyelnek rájuk férfikollégáik, március 8-án, nőnapon még nagyobb odafigyelésben van részük. „Hogyne ünnepelnénk, minden márciusban megünneplik a nőket, és ez nagyon jól esik” – mondják nevetve.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2022. március 4-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport