Spárgatermesztés: zöld és fehér „sípok” a jövőnek

Szász Cs. Emese 2022. május 20., 20:15 utolsó módosítás: 2022. május 27., 12:54

Bár egyre többen ismerik és kedvelik, még mindig igazán kuriózumnak számít nálunk a spárga. Ezt az üde, zsenge, roppanós zöldséget sokan csak a királyok eledelének hívják, mások szerint csak luxuséttermek ínyenc fogásainak főszereplője lehet. A Maros megyei Demeter Ferenc azonban immár tíz éve, hogy bizonyítja, Romániában is lehet spárgát termeszteni, és az itteni háziasszonyok konyhájába is be lehet csempészni.

Spárgatermesztés: zöld és fehér „sípok” a jövőnek
galéria
Az éves időbeosztást Demeteréknél a spárgaszezon határozza meg Fotó: Haáz Vince

Április végén kezdődik és június közepéig tart mifelénk a spárgaszezon, így az idény közepén, a munka velején látogattunk el Demeter Ferencékhez, akik Beresztelke-közeli területükön kezdtek spárgatermesztésbe éppen tíz évvel ezelőtt. Azóta Szászrégenből ki is költöztek oda a családi házukba, s

náluk az időszámítást a spárgaszezon határozza meg: van ugyanis az évnek két kemény hónapja, amikor érik a spárga, s akkor bizony minden nap szedni kell. Amit nem szednek le ma, azt ugyanis holnap kidobhatják.

Németországból „lopott” ötlet

Már hajnalban elkezdtük a munkát – vezet a családi ház mögötti spárgaföldre a házigazdánk, miközben a vízben ejtőző, már leszedett spárgaszárakat mutatja.

„Ha süt a nap, egy nap alatt 7-8 centimétert is nőnek a spárgasípok. Akkor vágjuk le, ha olyan 20-22 centire nőttek. Akkor válogatjuk, megtisztítjuk és félkilós kötéseket készítünk össze. Legtöbben ennyit vásárolnak egyszerre”

– meséli, miközben megmutatja, melyik sípot kell levágni, és melyiket érdemes még hagyni nőni.

Demeter Ferenc Németországban tanulta ki a spárga csínját-bínját Fotó: Haáz Vince

Demeter Ferenc – aki szakmája szerint hentes, s a hétköznapokban ezt a szakmát is űzi – elmeséli, hogy Németországból „lopta” a vállalkozásötletet, ő ugyanis tíz évig járt oda spárgaszedő vendégmunkásnak. Ott kitanulta a spárga csínját-bínját, s amikor a felesége örökölt egy kis telket a kisfülpösi szülőfaluja határában, akkor Ferenc arra gondolt, mi lenne, ha belekóstolna a spárga termesztésébe itthon is. „Németországban hatalmas ültetvények vannak. Ahol én dolgoztam, ott kétszáz ember is dolgozott, s leszedtünk napi kétszáz kiló spárgát fejenként. A német főnökömtől vásároltam az első háromezer gyökeret, azután megint hétezret. Egy olyan 17 ezer van elöl, s idén tettem újabb nyolcezret egy másik fél hektár földre” – magyarázza a házigazdánk.

Zöld spárgasípok. Ha a süt a nap, hét-nyolc centit is nőnek naponta Fotó: Haáz Vince

Kérdésünkre elárulja, napi 30-40 kiló spárgát szednek le most az egyhektáros ültetvényről, ahol zöldspárgát és fehéret is termesztenek. Ez most soknak tűnik, de az első két évben egyáltalán nem lehet szedni, hagyni kell, hogy erősödjön a növény, a harmadik évben is éppen csak egy keveset lehetett szedni, s a negyedik évben hozta meg a „gyümölcsét” igazán.

Megismerni és megszeretni

Miután lett spárgájuk, akkor lehetett gondolkodni rajta, hogyan értékesítsék. A spárga nem olcsó, sokan nem is ismerték. Eleinte vendéglőkben szerették volna értékesíteni, de negyven étteremből csak kettő kért egy keveset, s akkor elhatározták, hogy megpróbálják a piacot. Demeterék családilag kezdtek el piacolni a finom, zsenge spárgasípokkal. Előbb Vásárhelyen, majd Kolozsváron. Gyakran válaszoltak a „mi ez” kérdésre, egyre több emberrel ismertették meg a zöldséget, s még receptet is adtak az elkészítéshez.

Spárgaföld. Messziről nem is látszik, hogy a királyok eledelét rejti az ültetvény Fotó: Haáz Vince

„Most félkilós kötéseket készítünk, de sokan vesznek egy kilót, másfelet is. A kezdetekkor háromlejes kötéseket is készítettünk, hogy minél több emberrel megkóstoltassuk” – meséli a gazda. Hozzáteszi,

még mostanában is járta meg, hogy a bácsi vett a spárgából, aztán következő héten jött reklamálni, hogy milyen virágot vetettek meg vele, hiszen nem nyílt ki, hiába tette vázába

– neveti el Ferenc. Hozzáteszi, az elején tényleg csupán három kilót adtak el Kolozsváron, a benzinpénz nem jött ki belőle. Ma már ötven-hatvan kiló spárgával mennek a kolozsvári piacra egy héten egyszer. És járnak a nagyszebenire is, az megy a legjobban. Sokat segít a közösségi háló is az értékesítésben – azt a fiatalok intézik: mindig kiteszik, hol, merre lesznek a spárgával, a törzsvásárlók pedig ismerik, várják már őket és a spárgát.

Nem könnyű feladat a spárgaszedés Fotó: Haáz Vince

Amúgy családi vállalkozásként működnek továbbra is, Ferenc, a felesége, a lánya és a fia járnak a piacokra. Ők dolgoznak a spárgaföldön is, bár mostanság azért szükség van segítségre is. Így is a spárgaszezont úgy élik túl, hogy mindenki ilyenkor veszi ki a szabadságának a nagy részét, felváltva valaki mindig szabadságon van, és a spárgát intézi. „Éppen csak öt napot hagyok bent, hogy ki tudjam pihenni majd a spárgaszezon fáradalmait” – mondja a házigazdánk. Mert mindenkinek van a spárgán túl is munkája – míg Ferenc hentesként dolgozik, felesége az egészségügyben.

Zöld vagy fehér sípok

Míg a zöld spárga a szabad levegőn nő, a fehér fólia alatt – kétoldalú fóliát tesznek rá, ha a fekete van felül, gyorsabban nő alatta a spárga, ha megfordítják, akkor jóval lassabb lesz a sípok növekedése – magyarázza Ferenc, miközben kezdi kitakargatni a két sor fehér spárgát. Lassan ugyanis el kell majd kezdeni ott is a sípok szedését.

Fólia alatt növekedik a fehér spárga Fotó: Haáz Vince

Fehér spárgasípok. Ha a süt a nap, hét-nyolc centit is nőnek naponta Fotó: Haáz Vince

A fólia alól tücskök és békák ugrálnak ki, jól érezték magukat a melegben, s Demeterék sem bánják a jelenlétüket, ugyanis egyik sem bántja a spárgát. Egy piros, katicához hasonló bogarat nem szeret látni Ferenc a sípokon, az ugyanis megrágja a növényt, amely így megáll a növekedésben. Bio szappannal igyekeznek védekezni a bogarak ellen. Emellett azonban a spárgaültetvény szélét őzikék, vadnyulak is dézsmálták már meg, valamint a kecskék is szeretik a spárgát. Az ültetvény végében éppen ezért egy kutya őrzi a spárgasípok épségét.

Zöld spárgasíp. Rajta az ellenségének számító rovar Fotó: Haáz Vince

Ha megrágja, megáll a növekedésben a növény Fotó: Haáz Vince

A spárgasípok leszedése után válogatni, mosni, csokorba kötni kell a sípokat – idéntől egy szintén Németországból, másodkézből szerzett válogatógép is könnyíti a munkájukat. A spárgasípokat a gép egyik végén helyezik a szalagra, amely egyforma méretűre vágja az összeset, sőt, meg is mossa. A szalag másik végén csak leszedni kell a kész darabokat. Egy spárgás cégtől vásárolták a válogatógépet, Németországban már modernebbel dolgoznak: lézer vágja, lézer válogatja a spárgát. Demeterék azonban ennek a használt gépnek is nagyon örülnek. Idei újdonság a hűtőkamrájuk is, magyar állami támogatásból tudták megvásárolni, s így már jóval jobban győzik a zöldség hűtését. Ugyanis a kötésbe kötött spárgacsokrokat függőlegesen kevés vízbe állítják, s 2–5 fok között tárolják. A fehér sípok még igényesebbek – ők jégakkus hűtést is kapnak. Hasonló tárolási módot javasol Demeter azoknak is, akik spárgát vásárolnak, de nem fogyasztják el egy-két napon belül: hűtőszekrényben, kevés vízbe állítva vagy nedves rongyba tekerve akár egy hétig is finom, zsenge marad.

Hűtőkamrában a már leszedett termés. A fehér spárga igényesebb: jégakkus hűtést is igényel Fotó: Haáz Vince

Finom és egészséges

Demeterék nem csak dolgoznak a spárgával, szívesen eszi is az egész család. Ferenc szerint kicsi só és bors, és már mehet is a grillre – úgy a legfinomabb, de párolják is, krémlevest is készítenek belőle, a fehéret majonézesen készíti el a felesége. Sőt még savanyúságot is tesznek el belőle – úgy kell készíteni pont, mint a savanyú uborkát.

S hogy mire jó a királyok eledeleként is emlegetett spárga?

Azon kívül, hogy finom, kalóriaszegény és egészséges is. Száz gramm spárga csak 17 kalóriát tartalmaz, így nem csoda, hogy a fogyókúrázók egyik kedvence is, emellett pedig egy rostban és vitaminokban igen gazdag növény, amelyet régen gyógyhatása miatt is használtak.

A népi gyógyászatban gyulladások csökkentésére, fájdalmak csillapítására javallották. Ízületek és idegi problémák esetén is használták.

A spárga emellett igen gazdag ásványi anyagokban. Tartalmaz kalciumot, vasat, káliumot, foszfort, és remek forrása az olyan nyomelemeknek is, mint a molibdén és a fluor. Nátriumban szegény. Összetétele folytán lúgos kémhatású, tehát semlegesíti szervezetünk esetleges savasságát. Vitaminjai közül kiemelkedő a C, E, A, K, valamint többféle B-vitamin tartalma is.

Előre gondolkodni

Bár tíz évvel ezelőtt kezdték el, s egyre jobban is megy a „spárgabiznisz”, nem követték őket sokan az úton. Maros megyében egyedül a Beresztelke-közeli kis területen termesztenek spárgát, de Ferenc ismer valakit Kézdiszentléleken, aki még spárgával foglalkozik, és Beszterce megyében is valakit, akivel együtt szedték a spárgát anno Németországban. „Ő azonban kicsiben űzi, négy-ötezer gyökere van elültetve” – mondja Ferenc. Amikor arról kérdezzük, megéri-e, rögtön rávágja, ha nem érné, nem csinálnák. Hogy mégsem utánozzák le őket, azt Demeter annak tulajdonítja, hogy ez egy olyan befektetés, amellyel jó darabig csak gond van, s későre térül meg.

„Én tíz évvel ezelőtt befektettem kétezer eurót, s csak harmadik-negyedik évben lett termésem. Itthon az emberek azt akarják, hogy minél hamarabb jöjjön a pénz, ha ma befektetnek kétezer eurót, akkor már holnap négyezret vegyenek ki belőle. A spárga nem ilyen”

– magyarázza a gazda.

Most már válogatógép segíti a munkát a Maros megyei kis spárgföldön is Fotó: Haáz Vince

Rámutat, ő például idén azért kezdett még egy fél hektáron ültetni spárgát, mert abból csak évek múltán lesz valami, közben azonban a mostani spárgaföld körülbelül két év múlva ki fog öregedni, amikor egyre inkább elvékonyodnak majd a spárgasípok. Akkor ki kell szedni, felszántani, talajt kezelni, hagyni pihenni a földet egy-két évig, aztán újabb gyökereket ültetni, amelyek megint nem fognak hasznot hozni három-négy évig. Közben azonban beérik a most ültetett spárgaföld, így nem maradnak spárgaszezon nélkül Demeterék akkor sem.

Fotó: Haáz Vince

A jövőből visszatérve még a jelent tervezi a spárgatermesztő család, az első piacuk idén április 30-án volt, s előreláthatóan június közepéig tart majd a szezon. Addig pedig minden nap munka van: a megnőtt spárgasípokat, ha nem szedik le ma, holnap dobhatják ki, mert fás lesz, s így értéktelen. „Tehát, ha esik az eső, ha süt a nap, muszáj leszedni, muszáj a munkát elvégezni, mert hanem tönkremegy.”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című kiadványában jelent meg 2022. május 20-án.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport