Titkos világ, ahova lehajolni kell

Hajnal Csilla 2021. augusztus 13., 19:53

Sok család jött rá arra a járvány alatt, micsoda áldás, amikor reggel két szerető kéz átveszi tőle a legféltettebb kincset, és délutánig biztonságban megőrzi. Az óvónők mellett a dajka az, aki gondozza, eteti, ápolja a gyereket, ha kell, mókázik velük, két asztalterítés között táncra perdül, vagy egyszerűen melléjük ül a játszószőnyegre, és meghallgatja őket. Borbély Mária, sok kisgyerek Marika dadusa vezetett be minket abba a világba, ahová csak annak van bejárása, aki lehajol hozzá.

Titkos világ, ahova lehajolni kell
galéria
Borbély Mária: a szeretetet nem lehet túlzásba vinni, mert ebből táplálkoznak a gyerekek Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelytől tizenöt kilométerre fekvő Mezőpanit egyik „meseházikójában” lakik a mindig mosolygós Borbély Mária, aki huszonöt éve költözött ide férjéhez szülőfalujából, a Kolozs megyei Bálványosváraljáról. Virágos- és veteményeskerttel, gyümölcsfákkal szegélyezett udvaros házában fogad, hisz júliusban bezárt az óvoda, így szabadságát tölti otthon.

Három gyerekünkkel érkezünk, akiket tárt karokkal fogad, és pár perc alatt már ott segítenek neki a lányok a konyhában a vendégváró asztalterítésben. Sok kisgyerek Marika dadusa, akárcsak a legtöbb óvodai dajka az óvónő mellett kulcsszereplője az óvodai életnek. Nem túlzás a szürke eminenciásokhoz hasonlítani értéküket, hiszen a háttérben maradva olyan fontos szerepet töltenek be gyerekeink életében, amelyről a legtöbb szülőnek talán fogalma sincsen.

Fentről nem lehet bekukkantani

Marika dadus tíz éve lépett be ebbe a világba, amelyről sose gondolta volna, hogy ennyire gazdag és kifürkészhetetlen, hisz az ember legnagyobb kincsei között jár-kel egész nap. Kezdetben kántornő volt a szülőfalujában, Bálványosváralján, majd miután férjhez ment, Mezőpanitba került, ahol bolti eladóként dolgozott, de egyszer jött egy „sorompó” az életébe, nem tudta merre vegye az útirányt – emlékszik vissza. „Az időseket is nagyon kedveltem, és nem tudtam, merre induljak. Úgy tíz éve egy kedves barátnőm kijött hozzám augusztus utolsó napján, megfogta a kezem, és azt mondta, neked az óvodában van a helyed, és szeptember elsején már az óvodában voltam. Hálás vagyok Istennek, hogy a Stefánia napköziotthonba vezetett, hisz mindig olyan óvónők közt voltam, akiket testvéreimként szeretek és tisztelek” – idézi fel a dadus az óvoda világával való első találkozását.

Meggyőződése, hogy ahogy a felnőtt számára fontos a szeretet megtapasztalása, hogy abból merítsen energiát a mindennapokban, ugyanúgy a gyerekek számára is ez a legfontosabb.

„Ajándékba kaptuk Istentől a mosolyt és az ölelést, és ezeket kell megosztanunk a gyerekekkel. Csodálatos ez a gyerekvilág, de fentről nem lehet bekukkantani, csak akkor, amikor leülsz melléjük a padlóra, és nagyokat kacagsz velük. Hány mosoly, ölelés jut a dadusnak ilyenkor!” – mondja Marika dadus, aki nagyon közvetlen kapcsolatot ápol minden óvodásával. Ott a padlón vagy játszószőnyegen ülve megmutatja nekik a falusi életet, fotókat néznek együtt a csibéiről, a virágairól, hisz tudja, ettől is gazdagabbak lesznek a kicsik, akiknek minél több mindent kell átadni magadból, mert ebből töltekeznek ők is.

Ért a gyerekek nyelvén, akik szívesen segítenek neki mindenben Fotó: Haáz Vince

Nem könnyű az óvodai dajkák munkája, hisz minden reggel hajnalban kelnek, hogy hat órára beérjenek az óvodába, ők érkeznek meg először. Marika busszal ingázik reggelente, de ő a buszra is mosolyogva ül fel, hisz annyi történettel és kedves emberrel találkozik közben – meséli. Az óvodában töltött nyolc óra alatt rengeteg döntést kell meghoznia, és azonnal reagálnia, hisz van, akinek pelenkát kell cserélni, van, akinek feneket kell törölni, másoknak öltözködni kell segíteni, de a levest is neki kell kitennie, a kis taknyos orrokat is neki kell megtörölni, ágyat kell vetnie, és még sorolhatnánk a rengeteg teendőt, ami a dadus munkájához tartozik. A hivatalos munkaköri leírásban nem szerepel a tánc és a mókázás, de számára az is belefér a napi teendők közé.

A lelki gondozás is hozzátartozik

Kérdésünkre, hogy tapasztal-e különbséget a mai gyerekek és az ezelőtti generáció között, amikor az ő fiai voltak kicsik, kifejti, nincs két egyforma gyerek, és nincs két egyforma óvodai csoport sem. Úgy érzi, a mai gyerekek sokkal kreatívabbak, és nagyon sok minden van a tarsolyukban, talán a telefonnak, tévének köszönhetően. Ugyanakkor a televízió negatív nyomot is hagy az életükben, sokszor jöttek úgy gyerekek óvodába, hogy sírtak reggel a fáradtságtól, mert azelőtt való nap éjfélig engedték őket tévézni.

Csodálatos ez a gyerekvilág, de fentről nem lehet bekukkantani Fotó: Haáz Vince

„Nagyon fontos az időben való lefekvés. Amikor reggel a gyerek fáradtságtól dühösen megfogja a széket, hogy odacsapja a földhöz, akkor meg kell fogni őt, le kell ülni vele, és meg kell kérdezni, hogy mi történt vele tegnap? A lelki gondozás is hozzátartozik a dadus munkájához, és ha leereszkedik a dadus az ő szintjükre, akkor bevezetnek a világukba” – részletezi Marika dadus. Akár fájdalom, öröm, szerelem, mindent megosztanak, ha tényleg kíváncsiak rájuk a felnőttek. Volt olyan, hogy odajött hozzá egy gyerek, és elárulta, hogy szerelmes a pajtásába, majd látta azt a kis harmat-szerelmet, ahogy kibontakozik közöttük. De vannak civakodások is, és tőlük tanulja a dadus is, hogy hogyan kell kezelni ezeket.

„Ötvenéves fejjel tőlük tanulom a megbocsátást, mert a gyerekek világa egy tiszta világ.

Sokszor hatalmas párviadalok vannak a fiúk között, de pár percre rá, már közelednek egymáshoz, és önfeledten együtt játszanak” – teszi hozzá.

A maszk-takarta arc

Nagyon fájdalmas időszak volt a járványban gyerekeket fogadni. Maszkban kellett a legkisebbet is fogadni, és így hosszabb folyamat volt számukra is megszeretni az óvodát – idézi fel az elmúlt tanévkezdést. „Néha egy-egy másodpercre levettem a kicsik előtt a maszkomat, mosolyogtam egyet nekik, és tettem is vissza, mert tudtam, hogy fontos. Fájdalmas volt így fogadni őket.

Amikor behozták azokat a plexi-elválasztó falakat, elgyengültem, hisz tudtam, milyen fontos, hogy megérintsék egymást, megnézzék egymás munkáját, hassanak egymásra.

Nehéz időszak volt, nem hiába vagyunk úgy teremtve, hogy lássuk egymás arcát, hisz az a lélek tükre, és ez nagyon fontos a gyerekeknek” – mondja. De hozzáteszi, nagyon hamar megszokták a gyerekek az új helyzetet, ahogy megszokták azt is, hogyan kell egyesével vonulni.

A marosvásárhelyi Stefánia óvoda dadusa úgy érzi, sokat tanul a gyerekektől Fotó: Haáz Vince

Nézzétek, a dadus sír!

Marika dadus minden nap megtapasztalja, hogy a gyerek szeretet-mércéje az idő. Nem a nagy ajándékok, hanem az, hogy a felnőtt idejéből mennyit ad át neki. „Olyan sokszor gondoljuk, hogy a nagy és drága ajándékok teszik őket boldoggá, de ez nem így van. Nemrég az egyik román csoportba tettek be hirtelen, mert az óvónőnek el kellett lépnie. Bementem, és a húsz gyerek harminc felé szaladt, kiabáltak, sírtak. Akkor pillanatok alatt kellett döntenem, a jobb kezemben volt egy tekercs konyhai papírtörlő, leszakítottam egy darabot, megcsavartam, egy masni lett belőle, és az orromhoz tettem, úgy ugráltam oda a gyerekekhez, és hatalmas hahotázás, kacagás lett belőle. Majd egész napra a mellemre tűztem azt a kis papírmasnit, hogy jelezze, elég egy ilyen kis semmiség, hogy a gyerek felszabaduljon, kacagjon” – meséli el nekünk legutóbbi tapasztalatát a gyerekekkel való munkájáról.

Az egykori óvodásaitól kapott tejkiöntőben hozza a tejet a kávéhoz Fotó: Haáz Vince

Úgy érzi, hogy a saját gyerekeivel ő is még több önfeledt időt tölthetett volna, legyen szó tócsába való ugrálásról vagy bármilyen egyszerű dologról, mert ezek olyan mélyen belevésődnek a gyerekek szívébe, hogy nem lehet kitörölni onnan. „Az egyik kis ovisom mondta utolsó héten, amikor arról beszéltünk lefekvés előtt, hogy ki mit szeret a másikban, hogy te,

Dadus, én azt szeretem benned, hogy amikor kiöntöttem a levest, nem szidtál meg. Én nem is emlékeztem erre az esetre, de bennük nagy nyomot hagy.

Történnek bakik, és a felnőttek tényleg sokszor túl nagy dolgot csinálnak ezekből, nem szabad a kis problémákat felfújni” – tanácsolja Marika dadus.

Marika dadus otthonában mesélt az óvodai dajkák életéről Fotó: Haáz Vince

Hozzáteszi, a gyerekek pont ezért mernek olyan mély dolgokat megosztani velük, mert közel kerülnek egymáshoz. Eleinte nem is akarták őt más szerepben látni, csakis az ő dadusuk szerepében. Amikor Marika anyósa meghalt, másnap elérzékenyült a csoportban, és sírni kezdett. Akkor odagyűltek köré, és ámulva mondták, hogy nézzétek, a dadus sír. Majd mesélt nekik a családjáról, a felnőtt fiairól, és még jobban megnyíltak neki a gyerekek.

„Volt, hogy azt mondta el a gyerek nekünk, hogy az este anya berúgott, vagy egy másik gyerek azt osztotta meg velünk, hogy apa odadobta anyát a konyhaszekrényhez.

Ez az őszinte világ, ahol nincs határ, nincsenek titkok, és én ebbe léptem bele. Nem baj az, ha látják a gyengeségeinket, bukásainkat, azt is elmondom nekik, hogy azért a szüleik szeretik őket” – mondja.

Sokat tanul a gyerekektől

Határozottan állítja, a szeretetet nem lehet túlzásba vinni, mert ebből táplálkoznak a gyerekek, akiket sokat kell dicsérni. „Sokat segítettek a mostani nagycsoportosok az asztal leszedésben ebédek után, megdicsértem az egyiket, és ezt meghallotta a másik gyerek, és ő is kérte, hogy dicsérjem meg. Vagy lefekvéskor megpusziltam az egyik gyereket – még amikor lehetett –, és az összes felemelte a fejét, hogy menjek körbe a puszimmal” – emlékszik vissza Marika.

A „szeretlek” szót sem lehet elégszer kimondani, sokszor kell nekik hangsúlyozni.

Hozzáteszi, milyen bölcsen van megalkotva a világ, hisz mennyire lenyűgözi a felnőttet, amikor a kisgyerek azt mondja neki, hogy szeretlek, mert annyira őszintén pattan ki belőle ez a szó.

Ez a kis tábla fogad bennünket Marika dadus otthonában Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi óvoda dadusa jól tudja, minden gyerek más, és hagyni kell, hogy mindegyik azzá formálódjon, akit Isten látni akar bennük. „Sokszor egy virágcsokorhoz hasonlítom őket, hisz nincs két egyforma gyerek, ahogy két egyforma virág sem, és az ibolya nem akar kardvirág lenni, ahogy a kardvirág sem akar ibolya lenni. Kifürkészhetetlen a világuk, és minden gyerek külön nagy kincs” – vallja a dadus, aki még mindig nagyon sokat tanul a legkisebbektől, és ezt nem is szégyelli bevallani.

Ajándékba kaptuk Istentől a mosolyt és az ölelést, ezeket kell megosztanunk a gyerekekkel – vallja a dadus Fotó: Haáz Vince

„Egyik óvodásomnak a szülinapja volt nemrég, másnap az egyik gyerek elmondta a szülinaposnak, hogy olyan csípős volt az étel, nem tudott enni belőle. A kislány pedig erre azt válaszolta, hogy ő pont azért szereti, majd karon fogta, és együtt bementek a csoportszobába játszani. A felnőttek teljesen másként reagálnának hasonló helyzetben, hisz ha valaki azt mondaná a másik szülinapján, hogy nem ízlett az étel, akkor mennyit forgatná az agyában azokat a mondatokat, és belelátna olyat is, ami nincs is ott. A gyerekektől sokat lehet tanulni” – vallja a Stefánia óvoda Marika dadusa, majd körbevezet bennünket a veteményeskertjében, és közben a tőle megszokott mosollyal mesél a gyerekeknek mindenről, ami útjába kerül.

A cikk először a Székelyhon napilap Liget című életmód-kiadványában jelent meg 2021. augusztus 13-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport