Ha kibővül az idilli kettes: hogyan ne legyen viszályok forrása a gyerek?

Szász Cs. Emese 2022. december 02., 19:09 utolsó módosítás: 2022. december 05., 17:06

Bár legtöbben áldásnak tekintik a családba érkező gyereket, azért azt senki sem tagadja, hogy az idilli ketteshez képest igencsak nagy változás, ha már háromtagú a család. A gyerek érkezése válaszút, amely megváltozott körülményeket jelent, és sok esetben számos vita forrását is. Van, aki szerint a gyerek csak igazán szakítópróbája egy kapcsolatnak. Mészáros Andrea párterapeutával a leggyakoribb konfliktusforrásokról beszélgettünk, de arról is, hogyan ne legyen folyton viszályok forrása a gyerek.

Ha kibővül az idilli kettes: hogyan ne legyen viszályok forrása a gyerek?
galéria
A megváltozott családi felállás számos vita forrása lehet Fotó: Forrás: Depositphotos.com

A babát váró párokat gyakran figyelmeztetik arra, hogy a baba érkezésével teljesen megváltozik az életük, hiszen új szerepet vesznek fel, a feleségből anya lesz, a férjből pedig apa, mégis kevés szó esik konkrétan arról, hogy kettejük kapcsolatát hogyan befolyásolja a baba érkezése. Pedig míg egy gyerek nagyon sok örömöt okoz, bizony számos változással és stresszfaktorral is jár: míg kicsi, addig a feladatok ismeretlenek, végtelen órákra nyúlhatnak az altatások, kialvatlanok, s emiatt türelmetlenek lehetnek a szülők, amikor pedig nő a gyerek, netán még tovább gyarapodik a család, akkor a feladatok sokszorozódnak meg, a nevelési elvek térhetnek el.

Minden sokkal több szervezést igényel

Egy, az óvodás gyermekét nevelő édesanya például arról vallott, hogy hiába viszi-hozza az apuka a gyereket az oviba, ha megbetegedik,

az édesanya „feje fáj” leginkább amiatt, hogy ki marad otthon a gyerekkel, s általában a gyerek körüli teendők az ő vállát nyomják.

De talán, amit a legigazságtalanabbnak tart, hogy ha el kell mennie valahová, akkor agyon kell szervezze az életét, míg a férje tervezhet nyugodtan, mert a gyerek úgyis otthon van az anyjával. Az önmagára fordított idő hiányát már csak szégyenkezve említi meg a harmincas évei elején járó nő – pedig mindezek gyakran okoznak feszültséget a házasságukban, ahogy az is, hogy ki milyen mértékben veszi ki a részét a házimunkából.

Egy kétgyerekes édesapával is elbeszélgettünk, aki imádja a fiait, de sokszor hiányolja azt az idilli kettest, ami megvolt a gyerekek születése előtt:

többet szórakoztak, többet jártak ki, több minőségi időt töltöttek együtt a feleségével, a gyerekek érkezése után pedig ezt csak nagy szervezés után lehet megvalósítani.

Ráadásul minden olyan bonyolult lett: nem lehet csak úgy elindulni, mert két gyereket nehéz elkészíteni, sokszor hisztis valamelyik, amire kilépnek az ajtón, már összeveszett valaki valakivel – vagyis úgy érzi, sokkal több a feszültség a gyerekekkel, mint ahogy a feladat is.

Ha felkészületlenül ér a gyerekáldás

Mészáros Andrea párterapeuta általánosságban elmondhatja, hogy különböző céllal és különböző körülmények közt vállalnak a párok gyereket, és ez bizony meghatározza azt is, hogy utána a gyerek születésére hogyan reagálnak.

„Egyértelműen türelmetlenebb a gyerekkel az a pár, amely mondjuk csak társadalmi nyomás miatt vállalt gyereket, és sokkal több időt és érzelmi kapacitást tud vállalni az a pár, ahol valójában mindketten vágytak a gyerekre, aki a számukra megfelelő pillanatban jött.

Vannak szomorú történetek is, ahol nagyon sok próbálkozás után, a vágyakhoz képest esetleg késve jön a gyerek, ott már nagyon sok érzelmi sérülés érte a szülőket, amire megjön az áldás. Megint más kategória, ahol a családi rendszerek nincsenek még a gyerek érkezése előtt megbeszélve, nem tiszták a határok, a gyerek issza meg a levét annak is, ha családi viszályok okozta stresszben nő fel a gyerek” – mutat rá a pszichológus.

A párkapcsolatunk a gyermek bölcsője Fotó: Pixabay

Az biztos, hogy választóvonal, amikor gyerek érkezik a családba, ugyanakkor magasszintű stresszfaktor is, hiszen egy gyerek teljesen átszervezi a jól megszokott életünket – magyarázza Mészáros Andrea, aki éppen ezért szokta hangsúlyozni, hogy

mennyire fontos, hogy felkészülten ér-e minket a gyerekáldás vagy sem. Mert ha felkészülünk rá, akkor valójában úgy alakítjuk egy kicsit az életünket, hogy beleférjenek a változások, meg a mentalitásunk is a helyén van.

De amikor felkészületlenül ér minket, akkor nagyon nehéz elfogadni, hogy felborul az egyensúly. „Van, akinek anyagilag is megváltozik az élete, mert esetleg a gyes kevés, van, aki esetleg vissza szeretne térni a munkába, mert szereti a szakmáját, de a társadalom lelkiismeret-furdalást kelt bennük. Vannak anyukák, akik a háztartást tartják egyik prioritásuknak, azoknak nagyon nehéz, hogy ha jön a gyerek, akkor már sosem lesz minden patyolat tiszta és élére állított. Ha ezt érzelmileg nem tudod lemenedzselni, akkor a gyerek hirtelen borzasztó nagy stresszfaktorrá válik, ahogy egy munkamániás anyának is nehezebbnek tűnő változás az otthonülő anya-lét” – sorolja a pszichológus.

Gyakori panaszok

Hogy mégis melyek a leggyakrabban előforduló konfliktusok a gyerek érkezése miatt? A szakember, ha sorrendet nem is tudna állítani, azt látja, hogy

nagyon gyakran fordul elő, hogy beáll egyfajta irritáltság – főleg az anya életében – az alváshiány miatt, ez pedig rányomja a bélyegét a hétköznapokra is: türelmetlenné válik, már nem olyan kedves a férjével esetleg, sokan élik meg úgy a gyerek érkezését, hogy már semmi idejük önmagukra a házimunka meg a gyerek mellett.

Ráadásul – figyelmeztet a szakember – ez egy ördögi kör, ugyanis sokkal nehezebben menedzselhető az a gyerek, akit egy ideges anyuka nevel, mert a gyermek szivacsként szívja magába a mi érzelmi és mentális állapotunkat.

Gyakori probléma a kialvatlan, irritált anya Fotó: Forrás: Depositphotos.com

„Egy másik gyakori pszichológiai faktor, hogy bennünk, nőkben van egy önfeláldozói séma, ami feldolgozatlan gyerekkori traumákból fakad, és emiatt a gyerek mellett is nagyon magas elvárásokat tűzünk ki magunkkal szemben, hogy mi ugyanolyan szuper bombanők legyünk, mint előtte, minden rendben legyen a háztartással, a házassággal, a gyerekkel, esetleg még egy kis pluszmunka is beleférjen az időnkbe. És egyszerűen túlterhelődnek a nők ezzel, hogy mindent »is« akarnak, magukat esetleg teljesen félretéve” – magyarázza a pszichológus, aki igen gyakran hallja azt kimerült, kialvatlan édesanyáktól is, hogy amíg a gyerek alszik, ők a háztartással foglalkoznak.

A házasság az utolsó helyen

Egy másik konfliktusforrás, hogy a gyerek mellett nagyon sokszor a házasság az utolsó helyre kerül, már a pár beszélgetései is leginkább a gyerekről, a munkáról és az adminisztratív dolgokról szólnak, hogy vásárolt-e tejet a hazatérő apa, vagy hogy miért túlórázott már megint – miközben a régi romantikus kettes megszűnik vagy átértékelődik, vagy éppen az utolsó helyre kerül, amiben benne van a házasélet is.

„Itt párja válogatja: van, aki nem tér vissza a szexualitáshoz egyáltalán, a jobbik eset az, amikor dolgoznak azon, hogy visszatérjenek a szexuális élethez is. Nagyon sokszor van ilyen ördögi körös veszekedés a férfi és a nő között, hogy a nő fáradtnak érzi magát, meg nincs soha minden kipipálva ahhoz, hogy ő meg tudjon nyugodni. Mi, nők tévesen gondoljuk, hogy csak akkor tudnánk megnyugodni és átadni magunkat a szexuális élménynek, hogyha minden rendben van, mármint a lakás is tiszta, el is van mosogatva, meg a gyerek is éppen jól volt, meg holnapra is elő van készítve minden. Aztán lehet olyan fáradt a nő, hogy megint nem jön ki a gyerek szobájából, mert bealudt az altatásnál ő is, a férfi pedig csalódottan konstatálja ezt”

– említi meg a gyakori párkapcsolati történést Mészáros Andrea, rámutatva, hogy bizony gyakran érzik azt a férfiak a gyerek születése után, hogy ők háttérbe szorulnak, egyrészt azért, mert nekik jóval kevesebb feladatuk van a baba terén, másrészt meg míg eddig ők voltak az első helyen a szerelmük életében, most „mintha minden fontosabb lenne”. A szakember rámutat, hogy persze mindenhez két ember kell, és jó kérdés, hogy a férfi segít-e eleget, hogy a felesége ne legyen folyton fáradt, és a feleség tudja-e kérni – és nem elvárni – az érzelmi szükségleteit a férfitól, hogy az ne szemrehányásnak és kritikának hangozzék.

A párkapcsolatunk a gyermek bölcsője

A párterapeuta rámutat, szerencsére a szakma sokat fejlődött, és vannak nagyon jó könyvek, amelyek valójában mankóként szolgálnak arra nézve, hogy hogyan őrizzük meg a párkapcsolatunk egészségét úgy is, hogy hármas vagy négyes számú lesz a családi felállás.

„Meg kell próbálni a mentalitásunkat arrafelé irányítani, hogy a kapcsolatunk az a gyermek bölcsője. Tehát nem azért áldozom be a kapcsolatomat, mert szeretem a gyereket, hanem pont azért ápolom a kapcsolatomat, mert valójában szeretem a gyerekemet, és nem akarom kitenni annak, hogy majd egy folyamatos családi feszültségben nevelkedjen fel, vagy esetleg a válás traumáját élje meg.

Tehát itt valójában a megoldások kevésbé pragmatikusak, mintsem inkább a mentalitásunknak a megváltozásában rejlenek. Ha megtörténik ez a fajta mentalitásváltás, hogy a kapcsolat az a gyermek bölcsője, és azt is pont a gyermek miatt kell ápolni, akkor már kevésbé lesz lelkiismeret-furdalásom, hogyha mondjuk beadom egy órát egy játszóházba a gyereket, miközben én lehet, beszélgetek egyet és kávézok egyet a párommal. Kevésbé lesz lelkiismeret-furdalásom, hogyha hétvégén a nagyi sétáltatja meg a gyereket, ameddig én tudok egyet aludni, pihenni vagy a párommal lenni gyerekmentesen” – javasolja Mészáros Andrea.

Törekedni kell arra, hogy meglegyen az intimitás a szülők közt Fotó: Forrás: Depositphotos.com

Hozzáteszi, a pszichológia azt mondja, hogy

naponta minimum húsz percet kellene aktív figyelemmel beszélgetni a társunkkal ahhoz, hogy ne idegenedjünk el.

Ha ez nem történik meg, akkor egy csomó minden történik a másikkal, amiről én nem fogok tudni. Kezdetben csak egy-két hónap telik el, utána fél év, utána egy év, és már nem tudom, hogy a másikkal mi van.

Hogyan csináljuk jobban?

A párterapeuta szerint sokat tehetünk azért, hogy a párkapcsolatunk a gyerek érkezése után is működjön: amellett, hogy igyekszünk napi húsz percet aktív figyelemmel beszélgetni vele, érdemes rangsorolni a házasságot is:

hetente legyen egy-két este, amikor a gyerek lefektetése után tudatosan randizunk, együtt vagyunk, még akkor is, ha ez egy otthoni aktivitás.

A szakember hozzáteszi, ezeknek az apró dolgoknak az alapja az, hogy mindig meg van tervezve, és mind a két fél elfogadta, hogy igen, hetente egy-két este valójában csinálunk valamit együtt, még akkor is, hogyha az csak a hálószobában történik a gyerek lefektetése után. „Más jellegű trükk, ami már az intimitás felé és a szexualitás felé visz, az az, hogy megértsük, hogy a gyerek mellett a várakozás az kincset ér. Fokozza az érdeklődést és fokozza a vágyat a másik iránt. Ne úgy gondolkozzunk, hogy az már nem ízlik, amit elterveztünk, hanem pont azáltal, hogy megterveztük, a várakozással fokozódik az érdeklődés, és már ha hétfőtől várjuk a vasárnap délutánt, amikor a nagymama elviszi három órára a gyereket, akkor az egy sokkal izgalmasabban telő hét lesz. Emellett persze a spontaneitást sem érdemes elhagyni, ha éppen egy órával tovább alszik az egyik nap a gyerek, akkor azt használjuk már ki.

Ugyanilyen fontos a hosszú ölelés és a hosszú csók. Ne essünk bele abba a csapdába, hogy sietünk a bölcsibe, s elintézzük egy babapuszival, egy igazi csók hat másodperctől felfelé kezdődik. És hogyha meg akarjuk a házasságot óvni, ne hívjuk a gyerek születése után anyának és apának egymást”

– mondja határozottan a pszichológus.

Hogy a gyerek növekedésével általában jobb lesz vagy rosszabb a párkapcsolat, nyilván esetfüggő, de azért gyakorlati értelemben minél nagyobb a gyerek, annál kevesebb időd van, mert ugye az elején még sokat alszik, aztán egyre kevesebbet, aztán a nő, hogyha visszatér a munkába, még kevesebb ideje lesz, és ha nagyobb a gyerek, sokan mondják, hogy több a konfliktus is. A párterapeuta azonban úgy látja, hogy csak abban a változatban több a konfliktus, hogyha a szülők nem osztják le a feladatokat. „Ha egy egyenlőtlen elosztású kapcsolatban mind a két fél dolgozik, de délután a gyereknevelésből és a háztartásból viszont már csak az anyuka veszi ki a részét, és az apuka köszöni szépen, kipiheni magát, akkor ez egy igazságtalan elosztás, és az anyuka biztos, hogy ki fog égni, túl fáradt lesz, az apukát fogja hibáztatni, ezeknek a veszekedéseknek kiteszik a gyerekeket is, ami egyértelműen érzelmi sérülést okoz nekik. Ha jól vannak ezek a szerepek leosztva, hogyha egyenrangú félként mind a három területen, mind a gyereknevelésben, mind a háztartásban és a munkában az apuka és az anyuka a kiegyezés szintjén van együtt, akkor jelentősen kevesebb a konfliktus.”

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékletében jelent meg 2022. december 2-án.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport