Zölden másképp, nőerővel

D. Balázs Ildikó 2022. július 29., 20:39

A civil életben két merőben eltérő világban tevékenykednek. Egyikük nefrológus főorvos, másikuk archeozoológus. Óvodás kisgyerekeik által ismerkedtek meg, az ismeretségből barátság, a barátságból pedig közös vállalkozás nőtte ki magát – röviden talán ekképpen foglalható össze Ilyés Andrea és Kelemen Imola közös története. És ennek a közös történetnek helyszíne az a kis, korábban garázsként funkcionáló helyiség, ahol ma közös hobbijukat űzik.

Zölden másképp, nőerővel
galéria
Kelemen Imola és Ilyés Andrea. Archeozoológus és nefrológus főorvos fogott össze Fotó: Veres Nándor

Árrés, üzleti modell, vállalati stratégia – minden bizonnyal ezek a fogalmak nem tartoztak Andi és Imola érdeklődési körei közé bő egy évvel ezelőtt, ám a koronavírus-járvány berobbanásával mindketten egy számukra új világ felé nyitottak – derül ki, amint a kánikula elől Andiék hűvös teraszán keresünk menedéket. És az új világ kapuját a mikrozöldek jelentették. Kacagva mondják, számukra legtutibb módszer a mikrozöldek felhasználására a zsíros vagy a vajas kenyér, de büszkén mutat egy fotót Imola, amelyen az epres sütiket is mikrozöldekkel dobták fel. Látványos és ínycsiklandozó.

Mikrozöldek a gyermekszobában

„A férjem, Hunor kezdte a karantén alatt a gyerekek éjjelilámpája alatt nevelgetni a mikrozöldeket, de volt magaságyásunk is, akárcsak sok mindenkinek ebben az időszakban. A mikrozöldeket mi már ismertük, legközelebb Marosvásárhelyről tudtuk beszerezni, így ha valaki arra járt, mindig hozattunk. Aztán kipróbáltuk mi is, s annak is utánanéztünk, hogyan lehetne egyszerűbben is termeszteni, nem feltétlenül földben.

Ekkor bukkantunk erre a módszerre, amit alkalmazunk, és hozzáláttunk a termesztéshez” – meséli Andi.

Ebben a fázisban csatlakozott hozzá barátnője, Imola, s így indult el mindkettejük életében egy kihívásokkal teli, izgalmas időszak: mindamellett, hogy korábban ugyan fogyasztották a mikrozöldeket, azok termesztése, illetve a köréjük épülő vállalkozás elindítása újszerű volt. Annyira türelmetlenek voltak – mesélik –, hogy az első mikrozöldek Andi gyermekeinek szobájában termettek, hat hétig voltak ott, s aztán elkészült a garázs, ahová végül beköltöztethették az eszközöket.

Szabályozott hőmérséklet és páratartalom

Amikor kint kánikulai meleg tombol, a mikrozöldek társaságában kellemesen el lehet nézelődni, a benti húsz Celsius-fok szinte frissítően hat. Kisgyermekes család portáján járunk, s ez nem csak az udvaron hagyott játékokból derül ki, hanem az is erre enged következtetni, hogy látom, Csukás István Mirr-Murr kalandjainak több kötete is nehezékül szolgál a csíráztató polcokon. A kis helyiségben a mikrozöldek nem földben, hanem kenderágyon teremnek. Mint vendéglátóim mesélik, a csírázás az a fázis, amit felügyelni kell, amíg a csíráztató polcon vannak a magvak, naponta át kell forgatni azokat, permetezni kell vízzel, majd ezt követően kerülnek át az automatizált öntözőbe, ahol mesterséges fényt kapnak napi 10-12 órán keresztül.

Szabályozott körülmények között növekednek a mikrozöldek Fotó: Veres Nándor

A teremben szabályozni tudják a meleget, a hideget, a levegő nedvességtartalmát.

Az optimális hőmérséklet 20-22 fok, míg a nedvességtartalom 30 százalékos.

Reggel és este is időt kell szánni rájuk, s bár az utóbbi időben szinte önmagától alakult ki, hogy ki mikor milyen fázisban kapcsolódik be, folyamatosan egyeztetnek a teendőkről.

„Kicsit minden fázishoz kell értsünk, mert megtörténik, hogy egyikünk másikunk elutazik. Mindegyikünk ültet, öntöz, forgat” – jegyzi meg Imola. Erőssége az adminisztráció, az Excel-táblázatok készítése az ő világa, ő kalkulálja ki, hogy mit mikor kell ültetni ahhoz, hogy megfelelő időben szállítani lehessen a megrendelőhöz. „Vannak bizonyos paraméterek, amiket be kell tartsunk, vannak magvak, amelyeket előáztatunk bizonyos időre, mert ha nem, nehezen pattintják meg a magházat. Úgy kell áztatás alá tenni, hogy tudod, mikor van az az intervallum, amikor el tudod ültetni. A munka és a gyerekek, a család mellett ez elég komoly logisztika” – magyarázza Andi.

Mintegy ezt alátámasztva hozza fel példaként Imola, hogy amikor a borsó számára 12 órás előáztatás szükséges, figyelni kell arra, hogy mikor kerülnek a borsószemek víz alá.

„Lehet, hogy délután négy órakor éppen ráérek és beáztatnám, viszont nem biztos, hogy hajnali négykor el is ültetném. Ezért állandóan kalkulálunk, és ilyenkor jól jönnek a táblázatok”

– mosolyog Imola.

Cégalapítás kihívásokkal

Rengeteg kihívás elé állította őket az elmúlt esztendő – mesélik – hiszen A-tól Z-ig fel kellett építeniük a kis vállalkozást, a termeléstől az eladáson keresztül a számlázásig, könyvelésig, az emberekkel való kapcsolattartásig minden rájuk hárult. Ezek az új helyzetek pedig motiválták őket, igyekeztek felnőni a feladathoz. „Mostanig nem tudtam, hogy mi az, hogy árrés, ezzel a fogalommal az orvosi szakmában nem találkozol. Mindketten képzésekre kezdtünk járni, utánaolvasunk, előadásokon veszünk részt, nagyon élvezzük” – jegyzi meg Andi. Nevetve fűzi hozzá, hogy az eredeti terveket családi vállalkozás köré fűzték, „aztán amikor papírozásra, cégalapításra került sor, ketten maradtak, férjeik lemorzsolódtak”. Ettől eltekintve ha szükség van rájuk, segítenek, legyen az ültetés, kiszállítás vagy a méretes tálak tisztántartása.

Magok készenlétben Fotó: Veres Nándor

Emberileg is gazdagodtak a mikrozöldek által – derül ki a beszélgetés során. Imola azt mondja, ő egy évvel ezelőtt igen kevés embert ismert Csíkszeredában, most viszont ez jelentősen megváltozott, rengeteg telefonszámmal, ismerőssel gazdagodott. „Előbbre visz ez engem is, hiszen a társadalmi kapcsolatok fontosak a mai világban, a járvány megmutatta, hogy mennyire nem vagyunk jól, ha nincsenek. A sok ismerős mellé sok pozitív visszajelzés is érkezett. Én úgy érzem, hogy kinyíltam, hiszen én egy zárkózott, introvertált ember vagyok, de rájöttem, hogy ezek a tulajdonságaim nem visznek előre. Próbálom megtanulni a kedvességet, hogy érdeklődő legyek, kommunikáljak az emberekkel, és e tekintetben úgy érzem, változtam. Olvasok, érdeklődők, előadásokat hallgatok, kíváncsi vagyok, hogy lehetek jobb és több. Most már nagyon jól tudom, hogy ha például elmegyünk beszélgetni egy séffel, nyitottabbnak kell lennem, beszélgetni kell, társalogni. Rájöttem, hogy ez mennyire fontos. Ezt a részét élvezem, úgy érzem, fejlődtem, s akarok fejlődni” – magyarázza lelkesen.

Éttermek konyháin mikrozöldek

Andi és Imola mikrozöldjeinek felvásárlói jelenleg a környékbeli éttermek, ugyanis a magánszemélyek számára a kiszállításokat egyelőre leállították. Mesélik, folyamatosan merülnek fel újabbnál újabb helyzetek, amit meg kell oldaniuk. Arra mindketten jól emlékszenek, hogy egy alkalommal olyan magot szereztek be, ami az ültetés után megposhadt, bármit is tettek. Arra gondoltak, ők rontanak el valamit, de aztán kiderült, a maggal volt a baj. Az ilyen „necces helyzetek” dacára a különböző éttermek konyháin minden héten ugyanazon a napon, a már megszokott minőségben várják a csíkszeredai mikrozöldeket.

Borsó csíráztatás előtt és után Fotó: Veres Nándor

Új magokkal is kísérleteznek – derül ki –, ami eleinte nem is olyan egyszerű, hiszen ki kell tapasztalni hány napot kell csíráztatni, hány napot maradhat fényen. A szállítás mindig ugyanazon a napon történik, kell már a rutin abban, hogy minden arra az egy napra érjen be.

Közben arról is beszélgetünk, vajon mennyit alakított kapcsolatukon, mire tanította őket a közös vállalkozás. Az első és legfontosabb a sorban az egymás iránti türelem – szögezi le Andi.

„Mi Imolával jól kommunikáltunk, de vannak olyan helyzetek, amikor egymás agyára megyünk, s ezeket a helyzeteket is meg kell tanulni megoldani. Az Imola által felépített módszer nekem új volt, néztem, ahogy lerendszerez mindent, s azt mondtam, drága jó Istenem, nem lehet így élni. Na de lehet, sőt sok esetben jó, hogy van a rendszer. Eleinte én például a rendeléseket fejben tartottam, hiába mondta Imola, hogy le kell írni. Aztán felébredtünk csütörtök délután a kiszállításkor, hogy hoppá, még kértek mások is, s most jutott eszembe”

– nevet Andi.

Több étterem menüjében megtaláljuk ezeket a zöldeket Fotó: Veres Nándor

Imola is egyetért vele, sokkal több olyan helyzet van a kapcsolatukban, amit empatikusan kell menedzselniük, mindamellett az sem elhanyagolandó, hogy korábban közösen kirándultak, nyaraltak, ám a közös vállalkozás elindítása óta erre nem volt alkalom. Erre bizony megoldást kell találni – szögezik le egyöntetűen. „Ha korábban úgy éreztem, hogy Andi életének nem minden mozzanatával értek feltétlenül egyet, azt mondtam, az az ő problémája, nem tartozik rám. De most már, hogy közös ügyeink vannak, az én problémám is. És ez kölcsönös” – utal Imola az összecsiszolódás szükségességére.

Pozitív energia – jó napindítás

Retek, borsó, brokkoli, napraforgó – a nyerő négyes, de van koriander, amaránt, bazsalikom, metélőhagyma, s most próbálkoznak a citromfűvel. Állítják, egyszerű vajas vagy zsíros kenyeret, ha megpakolunk például retek mikrozölddel, nincs is annál jobb, de a salátához is kimondottan jól passzolnak ezek a zsenge zöldek. A szomszédos cukrászlaborban például az epres süteményt bolondította meg egy kis mikrozölddel a cukrász – kimondottan jól állt a sütinek. Volt periódus – kacag nagyot Imola –, amikor „durván mikozöldeket evett mindenhez”, amikor ösztönöznie kellett magát arra, hogy leálljon a fogyasztásukkal, de nem sok sikerrel. Meséli, lánya, Réka előszeretettel visz mikrozöldes uzsonnát iskolába, népszerűsíti az osztálytársai körében.

Sokfajta magból dolgoznak Fotó: Veres Nándor

A mikrozöldekkel való foglalkozás merőben más, mint amivel nap mint nap, 24 órában foglalkoznak. S ettől jó – állítják. „Amikor úgy kezdem a napomat, hogy bemegyek, s látom hogy valami nő, pozitív energiával töltődök fel. Így jó indítani a napot” – mondja meggyőződéssel Andi.

Barátnők és üzlettársak Fotó: Veres Nándor

A cikk először a Székelyhon napilap Liget mellékletében jelent meg július 29-én.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport