Akik nemcsak szavakkal vallottak szerelmet az életnek

Kocsis Károly 2023. október 25., 10:35 utolsó módosítás: 2023. október 25., 11:32

Egy nap alatt két alkalommal is találkozhatnak az érdeklődők Kézdivásárhelyen Nyáry Krisztián anyaországi irodalomtörténésszel, íróval, aki főként Így szerettek ők című, magyar írók, költők szerelmi életét boncolgató, háromrészes műve révén vált Erdélyben is ismertté.

Akik nemcsak szavakkal vallottak szerelmet az életnek
galéria
Nyáry Krisztián

Október 25-én, szerdán 13 órától Mire való a vers? témában tart előadást diákoknak Nyáry Krisztián a Vigadó Művelődési Központban, míg 19 órától Így ettek ők – magyar írók és ételeik című kötetét mutatják be ugyanott. Ehhez most néhány erdélyi vonatkozású adalékkal is szolgálunk.

Nyáry Krisztián legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. Ezt bizonyítja Krúdy kispörköltje, Kosztolányi habos süteménye vagy éppen József Attila sosem volt libasültje is. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept

– vezetik be a könyvbemutatót annak szervezői. Bár a nemrég megjelent kötetbe még nem állt módunkban belelapozni, az előzetes híradásokból tudni, hogy az említetteken kívül például Bethlen Miklós, Vörösmarty, Vajda János, Jókai, Mikszáth, Bródy Sándor, Ady, Móricz, Szabó Magda, Faludy György, Esterházy Péter szerepelnek benne.

A könyv olvasása közben Kosztolányi Dezsőről minden bizonnyal az is kiderül, hogy egy időben nyers koszton élt, betegeskedő felesége hatására évekig vegetáriánus volt, így sokszor fogyasztottak pirított rizst olajban, perzsa-módon. Amikor aztán étrendjében mellőzni kezdte a zöldségek kizárólagosságát, a borjúpörkölt és a habos sütemények váltak a legkedvesebb ételeivé. „Aki eszik, az mindig őszinte. Figyelje meg, milyen odaadó, minden egyebet kizáró érdeklődéssel, elmélyedéssel pillant az evő arra a falatra, melyet majd bekebelez s nemsokára saját egyéniségévé magasztosít. Aki eszik, az szerelmet vall az életnek” – írta elragadtatással. No, de menjünk vissza egy kicsit az időben!

Visszatérés a parasztoshoz

A magyar reformkor jelesei, így például Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály a hagyományos „magyaros”, de úgy is mondhatnánk: parasztos ételeket kedvelték. Elvileg Petőfi is közéjük tartozott e tekintetben, de némileg kilógott a sorból a csigapörkölt iránti vonzalmával.

Egressy Gábor írta egy 1848 júliusában elfogyasztott közös ebédjükről beszámoló levelében, „mikor az asztalon minden vendég a legkedvesebb ételét találja! Petőfi előtt egy nagytálban paprikás csirke volt, Vörösmarty előtt pompás adag marhasült párolgott, Bajza [József] tányérján pedig lábnyi magasan volt feltornyozva a különböző pompás gyümölcs. Vörösmarty azonban csak félig ette meg marhasültjét, Petőfi majdnem rosszul lett a temérdek paprikás csirkétől, és a társaság mulatságára Bajza megette az utolsó szem barackot is...”

Lánglelkű költőnkről különben egyes kortársai azt beszélték, hogy egyáltalában nem volt nagyevő, és bort soha sem ivott, míg mások úgy tudták, a csigapörkölthöz szívesen kortyolt rác ürmöst.

A paprikás csirke mellett kedvelte a leveles tésztába és spenótlevélbe csavart, gombával dúsított szűzpecsenyét, a rostélyost és a töltött tojást, állítólag gyakran még reggelire is gulyást fogyasztott, a lecsós marha pedig „Petőfi-rostélyos burgonyalángossal” néven szerepelt kedvencei toplistáján. Közlegénytársainak gyakran főzött kukoricagombócot, no és a túrós csusza: „Szeretőmet, a franciákat, a túrós tésztát és a rónaságot a fülem hallatára ne gyalázza senki” – írta 1847-ben Kerényi Frigyesnek. Bizonyára nem alaptalanul.

Szívesen ivott kávét, de az aludttejért sokkal jobban rajongott. Amiért viszont egyáltalán nem, az a tejfölös torma volt, aminek már a látásától szabályos reszketés fogta el.

Ha kritikusok nem volnának a világon, legjobban utálnám a tejfölös tormamártást, de így azoké az elsőség, s csak második helyet foglal a tejfölös-torma…

– vallotta be az Életképek 1845. júliusi számában.

Ugyanakkor Petőfinek a Székely-káposztához is köze van, aminek viszont semmi köze hozzánk. A fáma szerint Székely József nevű barátjával, Pest vármegye főlevéltárosával 1846-ban tért be a vármegyeháza közelében lévő Komló-kertbe vacsorázni. Amikor a kocsmáros sajnálkozva közölte, mindene elfogyott, talán egy kis maradék savanyúkáposzta-főzelék és sertéspörkölt akad az edény alján, Székely rávágta: „Akkor öntse össze a kettőt, kocsmáros uram, keverje meg, s hozza ide nekünk!” És lőn!

A toplista-szerkesztő

Vinkó József gasztronómia szakíró amellett kardoskodik, hogy a közhiedelemmel ellentétben Jókai Mór a tiroli májat és a nagy szemű babból és füstölt malackörömből készült levest egyáltalán nem preferálta; ez utóbbit a nevével is összekötik, holott ő maga A kőszívű ember fiaiban görög olvasónak nevezi, amiben angyalbakancs főtt. Inkább a pulykapaprikás, a zsenge malacból készült pörkölt, a kapros-túrós lepény, a farsangi töpörtyűs pogácsát tartozott a kedvencei közé, és főként – bármennyire is hihetetlenül hangzik – a vékony szalonnaszeletekbe burkolt sült veréb. Testvérének lánya, Jókai Jolán szerint emellett „nagyon szerette a csibének a zúzáját meg a combját, libának a mellét hidegen. Tavasszal a tárkonyos bárányt. Minden hüvelyes veteményt nagyra becsült. A lencsét például disznó fülével és sonkával ette.” A zöldborsót pedig csíkos káposztával.

A tíz legfinomabb „nemzeti eledelünket” maga a következőképpen rangsorolta: 1. kolozsvári töltött káposzta, 2. szegedi paprikás ponty, 3. komáromi halászlé, 4. kolozsvári levelén sült, 5. tordai aranygaluska, 6. kecskeméti béles (elnyújtott, de száraz tésztából), 7. szabadkai rác pite, 8. abrudbányai bálmos, 9. háromszéki haricskapuliszka, 10. debreceni magyar kolbász.

Bár kisevőnek tartotta magát, a reggelijét többnyire paprikás szalonna képezte, az étkezésekhez mindig ivott egy pohár szódával kevert vörösbort. Egy alkalommal arra is utalt, mit nem szeretett: „Háromtól fél a magyar: a jégesőtül, a nyelves asszonytul és a krumplilevestül.”

Szalonnatárolás Székelyderzsen Fotó: Szabó Béla/Székely Kalendárium

Jókai a gasztronómiában is úttörőnek számító álláspontot képviselt: „Nemcsak abban áll a magyar szakácsművészetnek a titka, hogy egyes ételeket milyen ízlésesen tud előállítani, hanem hogyan tálalja föl egymás után úgy, hogy az elköltött étel valósággal kívánja az utána következőt, s mikor már az ember azt hiszi, hogy egészen jóllakott, akkor hoznak megint valamit, amire azt kell mondani, hogy »de már ebből eszünk!«” (A barátfalvi lévita, 1897)

Felesége, a háromszéki kötődésű, lakásukban malacot nevelő és hitvesi ágyon paradicsomot érlelő Laborfalvi Róza színésznő kitűnő szakács hírében állt, különösen az aszalt szilvás orjalevese és sertésbordája, no meg a jégbe hűtött, rumos, tejszínhabos dinnyéje révén. Nem hiába írta Jókai 1881-ben: „A szerelem oltárán elhamvadnak a lángok, de a tűzhely vonzereje örökké tart.”

A malacpörkölttől a zsíros kenyérig

A Jókaihoz hasonlóan háromszéki országgyűlési képviselőnek is megválasztott, és így tájainkon ugyancsak megforduló Mikszáth Kálmánnak a paprikás malacpörkölt, a kemencében sült pecsenye, a piréleves, a sóskamártás, a rántott bárány és a levélen sült lepény tartozott a kedvencei közé, de a töltött káposztát is az ételek királyának nevezte, és nem vetette meg az édességeket sem, mint a levélen sült lepényt, a túrós rétest és a kapros-túrós lepényt.

József Attila gyakran evett disznópaprikást főtt krumplival.

1926-ban Párizsból írt levelében bablevest kért a testvérétől, Jolántól – csipetkével és kolbász-reszelékkel.

Móra Ferenc ugyan nem szeretett enni, de a fokhagymás rostélyosnak és a sonkás pogácsának nehezen tudott ellenállni. „A tyúkhúsleves minden levesek között az első” – jelentette ki határozottan Végh Antal. Hamvas Béla a rántottlevesről írta: „Ha az ember ezt megkóstolta, az élet kedvességéről mindent megtudott.” No, és nem engedte jégszekrénybe tenni a tejfölös epret!

A kolbász több író kedvenceként feltűnik Fotó: Kocsis Károly

Márai Sándor Sopronból hozatott fűszeres kolbászt evett volna legszívesebben a bor mellé, szüretre meghívott vendégeit pedig sonkával (tormával), parázsban sült burgonyával és fehér liptai túróval traktálta volna. A bácskai abált szalonna mellett nagy hangsúlyt fektetett a zöldfélékre is. Csurka István a növendékből készült erőlevest szerette roston sült bélszínszeletekkel párosítani.

Faludy György éti csigákon húzta ki a recski kényszermunkatáborban – bár ettől (vagy éppen ezért!) sosem vált igazán a kedvencévé, mint mondjuk a malátás whiskey.

Illyés Gyula már a rántott csirke gondolatától is jól lakott, Molnár Ferencet kora egyik legnagyobb rétesfogyasztójaként tartották számon, Ignotus Hugó szakácskönyvet is írt álnéven (Emma asszony), míg Karinthy Frigyes gyakran mondogatta, hogy számára bizony bőven elegendő a bev-étel. Igaz, ő azért szívesen fogyasztotta a kolbászos lecsót, méghozzá juhtúrós galuskával.

Amiről Berda József képes volt verset írni: birkapörkölt Fotó: Kocsis Károly

A legnagyobb éhenkórász, a lakatosinasból lett költő Berda József nemcsak a húslevesről és a birkapörköltről volt képes verset írni, hanem a zsíros kenyérről is. Kedvence, a bácskai módra készített, tejben áztatott tepertő vagy a gombás ponty ritkán adatott meg számára. És amikor már sem ruhára, sem tüzelőre nem volt pénze, akkor 1 liter borért 1 verset kínált kéziratgyűjtőknek a Magyar Nemzetben feladott hirdetésében.

Zsíroskenyér
Gyerekkorom emlékeként élvezlek ma is piros
paprikával telehintett zsíroskenyér!
Komisz kölyök voltam egykor s így inkább
lopott kincsként majszoltalak s most
megint becsüllek: öreg kamaszként nagyokat
harapván belőled. Még mindig finom falat
vagy emlékezetemben, jobb, mint a gumiízű
száraz szalámik. Zsíroskenyér, áldott-jó
zsíroskenyér! megbűvölt gyereked vagyok máig is,
mely jó talajra talált tiszteletedben.
Berda József (1902–1966)
Bivalytej a marhapofára

Fordítsuk tekintetünket a partiumi, erdélyi részekre, ahol Apor Péter már 1736-ban axiómaként leszögezte: „tehén- vagy disznóhús kaszáslével, ennél s az káposztánál magyar gyomorhoz illendőbb étket nem tartának az régi időben, nyúlhús fekete lével, csukát tormával vagy szürke lével etc.” A káposztát természetesen nem egymagában gondolta, hanem „tehénhússal, lúdhússal, szalonnával, vagy télben új disznóhússal…”

A káposztát Bethlen Miklós is annyira szerette, hogy egyenesen gyógyszerként fogyasztotta.

„A sós káposztás hús máig is minden csemege-specialénál kedvesebb étel előttem” – írta.

A galuskával tálalt csirkepaprikás és „a tejföllel nyakon öntött”, tepertővel dúsított túrós csusza Arany Jánosnak is kedvencei voltak, bár ő epebántalmai okán többnyire kerülte a nagy lakmározásokat, és inkább minden nap megevett egy tányér paradicsomlevest. Vinkó József derítette ki, hogy „reggelire szerette a bivalytejet, amibe kenyeret aprított, de legjobban a pirítóst kedvelte hozzá.” És Aranynak köszönhetjük a sokak által sütött Marcza-fánk receptjét is!

Gárdonyi Géza ugyan nem a Királyhágón innen született, de róla mindenki tudta, hogy nagyon szereti a korondi pisztrángot, amikor 1898-ban a Sóvidéken járt, akkor is azt evett. Másik kedvence a marhapofaragu volt sült cipóban. És hogy mit ivott melléje? Amikor „a felszolgáló hajdú poharába akarta csurrantani a negyven csepp kövérszöllő óbort, rátette kezét a pohárra. S… kijelentette, hogy ő is tud együtt inni, de tejjel. Vendég szájból parancs az ilyesmi, azonnal hozták hát a jégen őrzött bivalytejet – és Gárdonyi Géza az asztal ámulatára azzal koccintotta, iddogálta végig a nagyebédet” – idézte fel később Berde Mária a Pásztortűzben.

Móricz Zsigmond sem erdélyi író ugyan, de kedvencét, a túrós puliszkát öntött salátával mindig egy korondi szolgálólány, bizonyos Tófalvi Veronika készítette el az író számára.

Az író kedvéért édesapámék küldtek Korondról egy egész dézsa juhtúrót. Persze, az író utólag minden költséget kifizetett. Ígérte, készült is, hogy a szüleimet felkeresi, de nem jutott el soha Korondra

– mesélte jóval később.

Mit eszik az erdélyi író?

Az élvezetekben tobzódó Ady Endre odavolt a kolbásszal, oldalassal, esetleg pörköltszafttal gazdagított lencsefőzelékért, amit maga is előszeretettel készített, akárcsak palacsintát és puliszkát, a töltött káposztát pedig még Párizsba is maga után küldette az édesanyjával. Noha a magyar konyha hívének tartotta magát, nem vetette meg a francia csigalevest sem.

Benedek Elek kedvence az egyszerű reszelt leves volt, Kányádi Sándoré a töltött káposzta. Ezt Tamási Áronhoz is odasorolhatjuk – a tárkonyos berbécstokány (puliszkával), a lucskos káposzta, a bableves és a csigarétes mellé. „…barnapiros, és olyan egyforma mindegyik, mint a mesebeli éhes legény négy kereke” ‒ áll a diós desszertről a Szülőföldem-ben.

Pisztráng a Kotyogó étteremben. Ettől még Nyirő József is mosolyra derülne Fotó: Borbély Zsolt Attila/Székely Kalendárium

Nyirő József is a pisztrángtól tudott igazán „örvendeni és kacagni”. Wass Albert képzeletbeli asztalán a „vinettás kenyér, a tejszínes barackleves, a marhabélszín vadas mártással és kenyérgombóccal; a lecsó tarhonyával és a szilvás gombóc; a túrós puliszka zöldhagymával meg a rakott káposzta paprikás kolbásszal; nemkülönben: a szilvaízes derelye és a tárkonyos bárányleves. Meg a birsalmasajt (párja nincs), és az ordás palacsinta, kaporral (ennek sincs)” kapott helyet – legalábbis Kuszálik Péter interpretálásában.

Készül az orda a Gyimesekben Fotó: Szabó Béla/Székely Kalendárium

Ez utóbbi a Látó folyóirat egyik, 1995-ös számában szépen össze is foglalta, mit eszik az erdélyi író: „gombolyag pityókát, túróval és vöröshagymával; vasárnap húslevest, bordán sirített csigával. Estére aludttejet mázas bögréből. Éretlen diót, a padtársa uzsonnáját. Murokfőzeléket bundás kenyérrel. Esetleg brióst kakaóval, zsömlét vajjal, prágai sonkát vékony szeletben, kövérje nélkül. A menzán fuszulykalevest fokhagymával, pirítóst zsírral, teát brómmal. Flekként, sört. A pindzsé tavában pacallevest ecetes, csípős paprikával. Kolbász, zsírját vagy zakuszkát borkánból mártogatva. A vonaton parizert, papírból, kiránduláson keménytojást, parázson sült keserűgombát, a depóban miccset mustárral. A katonaságnál rizset krumplit makarónit. Leánykérőben bécsi szeletet szalmakrumplival és sült paprikával; esküvőn ugyanazt vegyes savanyúsággal és diótortát. Keresztelőn csirkemájat, temetéskor töltött káposztát. Vendégségben sóbafőtt marhahúst almaszósszal. A szerkesztőségben perecet, az alkotóházban pisztrángot vajban, a magyar írószövetség fogadásán svédasztalt esztájgostul.”

Amire összefut a szájban a nyál

Fodor Sándor olyan zsiványpecsenyéről zengett ódát, amelyben „összefolyik a szalonna zsírja a pörkölődő hagyma aromás, valamint a jól fűszerezett hús ízes levével. A jó zsiványpecsenyét lassan, folyamatosan sütik – forgatják a parázs fölött –, zsírját csak a fösvény csöpögteti kenyérre, szakítja meg a sütés folyamatosságát.”

Előkészített zsiványpecsenye – Fodor Sándor nagy kedvence volt Fotó: Kocsis Károly

Egyed Péter közel harminc évvel ezelőtt „az erdélyi konyha két… jelességéről” áradozott a Látó már említett számában: „a lassú, meditatív, a lágy részeket alapvetően stimuláló komlólevesről, valamint a disznóölésben télen megfáradt csapat felüdítésére szánt tormás-agyas levesről, melybe a gondos háziasszony a szerencsés megtalálók számára lesüllyeszt néhány alakzatot a pecsenyehúsból.”

Tóth Mária főétele „a csontlével dúsított leves, különböző zöldségekből, babból, tökből, krumpliból (mikor miből) összeálló, sűrű leves, amit vékonyka rántás után kevés tejporral is behabarok”, no meg körömpörkölt és tüdős spagetti. És amit álmodott: „tejfölös ciberelevest, mindig töltött pontyot, halkocsonyában szépen elfektetve, szépen elrendezve és mandulás kiflit.”

Gyermekkorom kedvenc étele a mákos laska volt

– írta Bölöni Domokos, aki fiatal korában hetven szilvás gombócot is képes volt megenni egy leültében, két kupa vörös bor mellett. Markó Béla is a szilvás gombócra, továbbá a töltött paprikára és a túrós puliszkára esküszik, Láng Zsolt a pastára meg a korondi borvízere.

Csili Panna néni túrós puliszkát készít a Hidegségben Fotó: Erős Zoltán/Székely Kalendárium

Sántha Attila egy sajátos recepttel szolgált, amikor megkérdeztük, mi a kedvenc étele. „Mostanában a gyermekkori vasárnapi ebédjeink gondolatára fut össze a szájamban a nyál. Ennek elkészítése úgy kezdődik, hogy fogj meg egy lassan nevelt csürkekakast. Ez nem olyan egyszerű, mert a lassan nevelt csürke gyorsan fut. Azért kakast, mert a csürketyúknak majd tojnia kell. Ha megfogtad, vágd el a nyakát, majd forrázd le, foszd le a tulut, a bőrit tokozd ki. Szedd ki a belsőségeket, majd tedd a húst bő vízben lassú tűzre. Rakj belé murkot, petrezselymet, karalábét, hagymát. Sárgarépát ne, mert az az ízét elrontja. Fűszerezd meg. Amikor szép sárga, a levit szűrd le, tedd a tángyérba, s tegyél belé egy csipet csípősparikát (vagy kettőt). A hús a másodikhoz lesz: mivel főtt, és nem sült, kapormártásos pityókapire jár hezza. Nem ajánlom, hogy krumplival helyettesítsd a pityókát, mert savanyó lesz tőle az étel. A piré helyett se csinálj pürét, mert kitörik a nyelved, és akkor meg hogy eszel? A kapormártáshoz a kaprot ne az üzletből vedd (oldd meg valahogy, ha másképp nem, kérj a szomszédtól). Étel előtt illik egy pohár pálinkát es elfogyasztani (na jó, kettőt, ahogy György Attila komám mondaná), hadd nézze a kölyök.”

Nos, ehhez Lázáry René Sándor 1905 augusztusában, Montsoreau-ból Saumur felé menet írt ötsorosát érezzük a legtalálóbbnak, amivel egyben zárjuk is a teljesség igénye nélkül készült összeállításunkat:

Örök recept, nem marhaság!

Belé: paszuly, reteksaláta,

Káposzta, gomba, kelpalánta,

Borsó! S ha pukkad majd a zsák –

Végy egy költőt, tömd meg hasát!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett liget.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

A liget.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID liget.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs liget.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ liget.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMAL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport